Fastfood
Fastfood Haberleri
Yetişkin hastalığı olmaktan çıktı… Çocuklarda diyabetin bilinmeyenleri
Diyabet bir yetişkin hastalığı olarak kabul edilse de çocuklarda da sıklıkla görülüyor. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan diyabetin, yetişkin hastalığından çıkıp çocuklara kadar ulaşmasındaki en önemli etkenlerin başında ise çığ gibi büyüyen obezite geliyor.
Çocuklarda beslenme bozukluklarında kabızlığa sık rastlanıyor
Okul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
“Bebeklerdeki kabızlık anneden kaynaklanabilir”
Okul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
Batı Tipi Beslenme Mide Kanserine Neden Oluyor!
Mide kanseri, özellikle son yıllarca fazlasıyla arttı. Uzmanlar mide kanserinin artış hızının Batı tarzı beslenme ile doğru orantılı olduğunu düşünüyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, önemli bilgiler veriyor.
"Batı tipi beslenme arttıkça mide kanseri de artıyor"
SESSİZ bir şekilde uzun yıllar belirti vermeden ilerleyen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın mide kanseriyle ilgili hazırladığı verilere değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, klinik protokol verilerine göre Türkiye’de mide kanserinin erkeklerde en sık görülen beşinci, kadınlarda ise altıncı kanser türü olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu. Pata, batı tipi beslenmenin mide kanserinin artışına yol açabildiğine de dikkat çekti.
Son dakika haber... Türkiye'de de şubeleri var! Fast-food devinde iğrenç olay!
Son dakika haberi... Türkiye'de de şubeleri bulunan bir fast-food zincirinin İngiltere'deki restoranlarından birinde mide bulandıran bir skandal yaşandı.
Çocuklarda geniz eti tedavi edilmediğinde bakın neye yol açıyor
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, ''Burun tıkanıklığı yaşayan çocuklara çoğunlukla alerji tanısı konulur. Oysa sorun geniz etidir. Şayet, geniz eti ve kulakta sıvı birikmesi doğru tanıyı almaz ve tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir'' dedi.
Dünya listesine o da girdi! Türkiye'den neler var neler
Merkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesinde, Boğatepe gravyer, İsot biber, Afyon kaymağı, İzmir boyozu, Şile kestane balı gibi Türkiye’den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.
Çilingoz Tabiat Parkı Nerede Ve Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)
Tatil günlerinizde hem eğlenceli saatler geçirmek hem de kafa dinlemek istiyorsanız birçok alternatif sizleri bekliyor. Bu alternatifler arasında Çilingoz Tabiat Parkı özellikleriyle son derece beğeniliyor. İşte Çilingoz Tabiat Parkı nerede ve nasıl gidilir? Giriş ücreti ve ziyaret saatlerine (2020) dair bilgiler.
Karaciğer Yağlanmasına Karşı Türk Kahvesi
Karaciğer yağlanmasının önüne geçilmezse zamanla siroz veya kanserin gelişebileceğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, karaciğer yağlanmasına karşı önerilerde bulundu.
3. Sınıf Türkçe Yabancı Sözcüklerin Yerine Türkçelerini Kullanma konu anlatımı
Türkçede yabancı dillerden girmiş birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerin bazıları gündelik yaşamda kullanılır bazıları ise Türkçe karşılığı ile değerlendirilmektedir. Bu dersimizde yabancı sözcüklerin yerine kullanılacak olan Türkçe sözcükleri öğreneceğiz. İşte 3. sınıf Türkçe yabancı sözcüklerin yerine Türkçelerini kullanma konu anlatımı.
ABD'de siyahi Rayshard Brooks'u öldüren polis cinayet suçundan yargılanacak
ABD'nin Atlanta kentinde, siyahi Rayshard Brooks'u silahla vurarak ölümüne neden olan polis memuru Garrett Rolfe hakkında dava açıldı. Rolfe, ağır cinayet ve ağır saldırı dahil 11 ayrı suçlama ile yargılanacak.
Sirke mi Karbonat mı? Meyve ve Sebzeler Nasıl Temizlenmeli?
Koronavirüs sebebiyle marketlerden aldığımız ürünleri, meyve ve sebzelerimizi yıkamadan asla dolaba yerleştirmiyoruz. Peki, meyve ve sebzeleri karbonatlı su ile mi yoksa sirkeli su ile mi yıkamalı? Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, merak edilen soruya cevap verdi.
Virüse iyi gelen yiyecek var mı? 'Bu dönemde asla eve girmemesi gerekiyor'
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, herhangi bir virüse ya da bakteriye karşı etki gösteren ve onları ortadan kaldıran hiçbir yiyeceğin bulunmadığını belirterek, "Kelle paçaya ya da turşu ve turşu suyuna anlam yüklemek doğru değil. Her gün turşu yemek beraberinde tuz tüketimini getirir. Tuz tüketimi de bağırsak sağlığını olumsuz etkileyen en önemli etmenlerden biri. Hipertansiyonu, böbrek ve karaciğer sorunu olanlar ile kanser hastaları bu besinlere karşı daha da dikkatli olmalı. O nedenle hiçbir besine anlam yüklemeyelim. 'Süper besin' diye bir kavramdan hiç bahsetmeyelim. Bu dönemde açık sütün asla eve girmemesi gerekiyor. Çünkü o süt nereden geldi, kim sağdı, sağarken hapşırdı mı, öksürdü mü bilmiyoruz. Getirdiği kabın sağlıklı bir kap olup olmadığını, virüsün bulaşıp bulaşmadığını bilemiyoruz. Hatta ben olsam evde yoğurt bile yapmam bu dönem içerisinde. Yapılıyorsa da mutlaka pastörize edilmiş bir sütle hazırlanmalı'' dedi.
İnsülin direnci mi kilo aldırıyor yoksa kilo alımı mı insülin direncine neden oluyor?
İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci nasıl anlaşılır?İnsülin direnci belirtileri nedir? İnsülin direncine karşı nasıl önlem alınır? İnsülin direnci nasıl kırılır? İnsülin direnci olanlar nasıl beslenmeli? İnsülin direnci kilo yapar mı? Kilo insülin direncine neden olur mu? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar insülin direnci ile ilgili tüm detayları sizler için anlatıyor.
Mide Botoksu İle Ameliyatsız Kilo Vermek Mümkün!
Pazartesi başlayan ama Salı son bulan diyetler… Yemeklerden ve tatlılardan asla vazgeçemem ama keşke zayıflasam diyenler… Evet, hangimiz ameliyata ihtiyaç duymadan hızlıca zayıflamak istemez ki?
Çocuklar için 15 dakikada hazırlanan sağlıklı atıştırmalık
Çocukların okuldayken daha sağlıklı tatlılar tüketmesi için ailelere öneride bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Çilingiroğlu Shipman, sadece 15 dakikada hazırlanan atıştırmalık tarifini anlattı.
10 yıldır aşırı abur cubur yediği için kör ve sağır oldu!
İngiltere'de 17 yaşındaki bir genç, yaklaşık son 10 yıldır 'abur cubur yemekten' kör ve sağır oldu. Gencin patates cipsi, patates kızartması, beyaz ekmek ve işlenmiş et ağırlıklı beslenmesi sonucu, 14 yaşında yorgunluk şikayetiyle doktora gittiğini, 15 yaşından itibaren görme ve işitme kaybı yaşamaya başladığı kaydedildi. Peki sürekli abur cubur tüketmek ve sağlıksız beslenmek vücutta nasıl bir etki yaratıyor? Çocuklarımıza sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda neler yapabiliriz? Bakın Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse bu konuda aileleri nasıl uyarıyor.
Tabelalarda Türkçe dönüşü
İstanbul’da tamamen Arapça olan tabelalar valilik talimatıyla değiştiriliyor. Arap turist ve Suriyeli göçmenlerin yoğun olduğu Fatih, Aksaray ve Beyoğlu’nda Arapça tabelaların yerini Türkçe tabelalar almaya başladı. Tabela değiştirmeyenler uyarılıyor.
Türkiye’de ev dışı tüketim 50 milyon TL
Son yıllarda yavaşlayan küresel ekonomi ve krizden yavaşça kurtulmaya çalışan küresel piyasa koşullarına rağmen restoran firmaları ciddi büyüme rakamları yakalayarak yatırımcıların dikkatini üzerine çekiyor.
ABD'de asgari ücretin saati 15 dolar oldu
ABD Temsilciler Meclisi asgari ücretin artırılmasını onayladı. Böylece saatlik asgari ücret tutarı 15 dolara yükseldi.
Bir türlü verilemeyen kiloların sebebi: İnsülin direnci
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte zayıflama maratonu da başladı. Sıkı diyetler, temposu arttırılan egzersizlere rağmen bir türlü kilo veremeyenlerin sayısı ise azımsanmayacak kadar fazla… Önlenemeyen kiloların ve dünyanın giderek şişmanlamasının altında yatan esas sebep ise insülin direncidir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar insülin direnci ile ilgili tüm detayları sizler için anlatıyor.
Diyet ve egzersize rağmen bir türlü kilo veremiyorsanız dikkat!
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte zayıflama maratonu da başladı. Sıkı diyetler, temposu arttırılan egzersizlere rağmen bir türlü kilo veremeyenlerin sayısı ise azımsanmayacak kadar fazla… Önlenemeyen kiloların ve dünyanın giderek şişmanlamasının altında yatan esas sebep ise insülin direncidir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar insülin direnci ile ilgili tüm detayları sizler için anlatıyor.
5 Adımda Cildinizi Bahara Hazırlayın
Uzun zamandır soğuk havalara alışan cilt, güneşle buluştuğunda bir takım tepkiler verebilir. Bu noktada cildin doğanın değişim evresindeki şartlara uyumunu sağlamak hem de cildi bahara hazırlamak mümkün. Dermatoloji Uzmanı Hatice Deniz Yardımcı, 5 adımda cildinizi bahara hazırlamanın ipuçlarını anlattı.
Metabolik Sendrom Nedir? Metabolik Sendrom Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Metabolik sendrom, modern çağın yeni hastalığı olarak adlandırılıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, şişmanlıkla beraber gelen bu hastalığı anlattı. Metabolik sendrom nedir? Metabolik sendrom nasıl kontrol altına alınır?
Diş Sıkmanızın Sebebi Çocukluk Travmaları Olabilir
Çiğneme ve yutkunma dışında, istenmeyen bir şekilde gösterilen diş sıkma davranışının ‘bruksizm’ olarak tanımladığını belirten Öğr. Gör. Nihan Oğuz, bu rahatsızlığın doğuştan olmadığını, yaşanan travmalar sonucu ortaya çıkabileceğini ifade etti.
Diyetteyken Canımız Neden Hep Yemek İster?
Diyete başladınız. Bu kez son derece kararlısınız. İlk birkaç hafta her şey yolunda gitti. Sonra bir anda, önünüzdeki salata ve yanında kepek ekmeği dilimleri dururken, aklınızdan dumanı üstünde lahmacunlar geçmeye başladı. Peki, neden? Diyetisyen Nurdan Balakçı cevapladı.
Vücudumuz yoksun kaldığı besinleri özler
Diyete başladınız. Bu kez son derece kararlısınız. İlk birkaç hafta her şey yolunda gitti. Sonra bir anda, önünüzdeki salata ve yanında kepek ekmeği dilimleri dururken, aklınızdan dumanı üstünde lahmacunlar geçmeye başladı. Peki, neden? Ne oldu da kendi kendinizi baştan çıkarır halde, diyetinizi sabote etmeye ramak kalmış halde buldunuz? Diyetisyen Nurdan Balakçı, "Bu, bir tür aşerme hali. Karnınız aç değil ama belli yiyeceklere karşı aşırı zafiyet gösteriyorsunuz ve o yiyeceği yemeden kendinizi doymuş hissetmiyorsunuz. Bunun da başta fizyolojik olmak üzere pek çok sebebi var" diyor.
Siyaset bizim okulun DNA’sıydı
Kevin Kühnert. Almanya’da Sosyal Demokratlar’ın umudu ve en genç, en yetenekli politikacılarından biri. Henüz 29 yaşında. SPD’nin 80 bin üyeli gençlik kolları Juso (Genç Sosyalistler) Başkanı. Geçen yıl SPD’nin, CDU/CSU ile yeniden büyük koalisyon hükümeti kurmasına karşı isyan bayrağını çekti. Bir sırt çantasıyla Almanya’yı dolaşarak, ‘Büyük koalisyona hayır’ kampanyası yaptı. Çok sayıda insan büyük koalisyonu önlemek için SPD’ye üye oldu.
Tatilde çocuğun besin alerjisi artıyor
Tatilde çocukların beslenme disiplinini kaybettiğini belirten Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, "Bu dönemde AVM ve marketlerle birlikte çocukların kötü beslenme alışkanlıkları daha da artıyor. Sıkça tüketilen hazır gıdalar, çocukların besin alerjisi şikayetlerine neden oluyor" dedi.
Anneanne yasakları!
Reklamlarda yeni dönem 2019’da başlıyor. Buna göre çocuklara cips, kola, sürpriz çikolata reklamı yapılamayacak. Ayrıca hamburger ve cips gibi ürünlerle çocuklara sunulan oyuncaklar da yasaklanacak. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, düzenlemeye ilişkin kararı alırken içeriğine anneanne gözüyle baktığını söyledi.
Çağın hastalığı diyabet, çocuklarda da görülüyor
Diyabet bir yetişkin hastalığı olarak kabul edilse de çocuklarda da sıklıkla görülüyor. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan diyabetin, yetişkin hastalığından çıkıp çocuklara kadar ulaşmasındaki en önemli etkenlerin başında ise çığ gibi büyüyen obezite geliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, çocuklarda diyabetin bilinmeyenlerini anlatıyor.
Evde ekonomi 'Mutfak alışverişi' ile başlar
Herkes gelirini en iyi biçimde harcamak, tasarrufa ya da başka hayallerine bütçesel yer açmak ister.Ev giderlerini azaltmak ve tasarruf sağlamak için evimizin her alanında bir şekilde ekonomik çözümler üretmemiz gerekir. Mutfakta tasarrufun püf noktalarını P&G Türkiye Mutfak Danışmanı Gülhan Kara bizimle paylaşıyor.