Eylül ayı gelip av yasağı sona erince balık severlerin de yüzü gülmeye başlıyor. Eylül ayında palamut, lüfer, çipura, sardalye, istavrit, barbun ve kılıç gibi balıklar lezzetleriyle öne çıkıyor. Sizin için eylül balıklarıyla yapılabilecek nefis yemek tarifleri derledik. İşte eylül balıklarıyla çeşit çeşit yemekler...
#Yemek TarifleriEylül ayı gelip av yasağı sona erince balık severlerin de yüzü gülmeye başlıyor. Eylül ayında palamut, lüfer, çipura, sardalye, istavrit, barbun ve kılıç gibi balıklar lezzetleriyle öne çıkıyor. Sizin için eylül balıklarıyla yapılabilecek nefis yemek tarifleri derledik. İşte eylül balıklarıyla çeşit çeşit yemekler...
#Yemek TarifleriFelâketi yaşadığında 73 yaşındaydı. Defalarca daldığı sularda bu kez bir tehdit yatıyordu. Köpek balığı saldırısı sonucu sol bacağını kaybetse de hayatını eski haline getirmeyi başardı. Heidi Ernst köpek balığı saldırısından sağ çıkıp kısa sürede nasıl toparlandı? İşte ilham verecek bir hikâye...
#Köpek BalığıBalık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl PişirilmeliKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, sürdürülebilir kıyı ve olta balıkçılığı için bilinçli avlanmanın önemini vurguladı. Olta balıkçılığının ücrete tabi tutulmasını öneren Prof. Dr. Kocabaş, "Olta balıkçısı ne kadar balık yakaladı, ne tuttu, denetleyen yok. Olta balıkçılığı dünya genelinde para ödenerek yapılıyor. Neden bizde de olmasın. Neden bedava olsun?" dedi.
#TürkiyeEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkAv yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle Marmara Denizi'nde hamsi bolluğu yaşanıyor. Bu yıl bir hafta içinde 747 ton 651 kilogram hamsi avlandı. Bu rakam geçen yıl 416 ton 756 kilogramdı. Hamside 2 kat artış görülürken geçmiş dönemde 130 ton 277 kilogram olan palamudun bu sene hiç olmaması dikkat çekti. İBB İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa, "Bu sene hamside Marmara Denizi'nde bolluk var. Bu zaten beklediğimiz bir gelişmeydi. Gelen ürünün yaklaşık yüzde 70'ini hamsi oluşturuyor. Geçen yıl bu rakamlar daha düşüktü. Şu ankinin yüzde 50'sine yakın daha az bir miktarda balık gelmişti. Geçen yılın başat balığı palamuttu. Bu yıl palamut beklemiyoruz ve ilk gösterge de palamudun olmayacağını doğrular nitelikte." dedi.
#HamsiBu haftaki Şezlong Sohbetleri’nin konuğu Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras... 1700’lerde Mora Yarımarası’ndan gelen büyük büyük dedelerinin Bodrum’u kuran ilk Osmanlı paşaları olduğunu söylüyor, “6-7 kuşak öncesinden bugüne baktığımda soyağacımızda karşıma çıkan isimler Bodrum’un gelişim sürecinin de bir özeti gibi” diyor.
#1Palamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkDenizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı av sezonu açılış programı sonrası balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. 4 buçuk ay süren av yasağı sonrasında atılan ilk ağlar balıkla doldu. Balıkçıların avdan dönüşüyle Gürpınar Balık Hali'nde hareketlilik yaşandı. Kasalara alınan balıklar mezat usulü satışa çıkarıldı.
#GürpınarAfetzedelere balıkçı desteği ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar geldi. 2023-2024 su ürünleri av sezonu açılış programında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Afet bölgesi ilan edilen illerde zayi olan Balık yumurtaları yavru, porsiyonluk ve anaç balıkları için 2 ay içerisinde destekleme ödemelerini gerçekleştireceğiz. " diyerek ödeme tarihlerini duyurdu. Afet bölgesinde balıkçılık yapan vatandaşlar ödemelerini eylül başında alacak. Peki, depremzedelere balıkçı desteği ne zaman yatacak, ne kadar? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#DepremzeYaz aylarının sonuna yaklaştığımız ve güzel havaların son demlerini yaşamaya başladığımız günlere doğru yavaş yavaş adım atıyoruz. Hâlâ tatil yapamadıysanız ve yıllık izninizi Eylül ayına bıraktıysanız, bu listemiz tam size göre… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Eylül’de denize girilecek yerler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular.
#Rotaİzmir'in Foça ilçesinde, sahilleri istila eden denizanaları vatandaşları tedirgin etmeye devam ederken, denizanalarına temas nedeniyle yanma ve batma şikayetiyle hastanelere başvurular arttı. Bölgede yaşayan Orhan Özçiflikçi, “Dün tekneden bir an baktığımda çok şaşırdım, neredeyse denizin üzerine denizanası çarşafı serilmiş gibiydi. Ben hayatımda ilk defa böyle bir şey gördüm." dedi.
#İzmirBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "2021 yılında yaşadığımız gibi, felaket boyutunda bir müsilaj yok çok şükür. Bundan memnunuz. Ama, ‘Müsilaj bitti mi’ diye sorarsak, üzgünüm müsilaj bitmedi. Çünkü müsilaj bir sonuç. Her an müsilaj yeniden ortaya çıkabilir. Nitekim denize baktığınızda şu anda alg patlamalarını görüyorsunuz. Aşırı alg çoğalmalarını görüyorsunuz. Bu alg çoğalmaları, bir şeyin geldiğini gösteriyor. Yani ekosistemin sinyal verdiğini gösteriyor" dedi.
#Müsilajİstanbul’daki galeriler havaların ısınmasıyla birlikte sahil bölgelerine adeta çıkarma yaptı. Bodrum, Göcek, Belek…Yaz boyunca sürecek sergilerde yerli ve yabancı birçok sanatçının eserini görmek mümkün olacak. Sanatçılar yabancı misafirlerin gösterdiği ilgiye dikkat çekerek “Sanatseverin sanatla ilişkisi yazın tatildeyken de kesilmemiş oluyor” diyor.
#Bodrumİstanbul Boğazı’nın kıyı kesimlerinde görülen denizanası yoğunluğunun nedeninin hava sıcaklığı olduğunu ve Şubat ayına kadar görülebileceğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Denizanası balık yumurta ve larvaları üzerinden besleniyor. Aynı zamanda balıkların besini olan mikroskobik hayvansal organizmalar üzerinden de besleniyor. Bu da balık stoklarında bir şekilde azalmaya sebep oluyor" dedi.
#Denizanasıİstanbul Pendik açıklarında denize dalış yapan bir dalgıç, su altında yüzerken kamerası ile lüfer sürüsünü görüntüledi. Pandemi sürecinde avlanmanın azalması nedeniyle sayıları çoğalan ve havaların soğumasıyla Ege’ye göç yolculuğu yapan lüfer sürüsü görenleri mest etti.
#PendikBu hafta yine dolu dolu geçen bir hafta sonu orgnizasyonunda yer aldım. Pazar günü, yoğun bir katılımla gerçekleşen Şile Palamut Festivali’nin konuğuydum. Söyleşiler, dans gösterileri ve müzik dinletilerinin yer aldığı festivalde,birbirinden değerli şef arkadaşlarımla çok keyifli yemek atölyelerine imza attık. Emektar balıkçıların öykülerini anlattığı Şile Palamudu Festivali’nde, ünlü akademisyenler de sürdürülebilir balıkçılık ile ilgili önemli bilgiler verdi. Şile palamudunun değerinin ve öneminin vurgulandığı festivalin gelenekselleştirilmesi de 1. Şile Palamut Festivali’nde hedeflenenler arasındaydı.
#Palamut KöftesiKasım ayında yemesi en lezzetli olan balık türleri, sofraların baş tacı balığı bu ay bolca tüketmek isteyen kişilerce yoğun olarak sorgulanıyor. Bu konuda uzmanların görüşüne başvurmak isteyen vatandaşlar, Kasım ayında yenmesi önerilen balıkları sorguluyor. Peki, Kasım ayında hangi balıklar yenir?
#KasımUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 6 Kasım’da İstanbul Boğazı’nın gemi trafiğine kapatılarak aralarında trollerin de olduğu endüstriyel balık avlama gemilerine açılacağını açıklaması tartışma yaratmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı Hürriyet’e açıkladı: “Gırgır ve küçük balıkçı tekneleri avlanacak, troller için yasak sürüyor.”
#BalıkBalık sezonunun yavaş yavaş açılmaya başladığı bu günlerde, sizlere faydalı olacağını düşündüğüm deniz ürünleri ile ilgili bir yazı hazırladım. Balıkların besin değeri kadar tüketildikleri mevsimler de oldukça önemlidir. Peki, hangi balık hangi ayda yenmelidir? İşte, balık takvimi ve size kılavuzluk edecek besin değerleri...
#Deniz Ürünleri