Salgın nedeniyle eve kapanınca önce çeşit çeşit ekmekler yaptık. Öyle ki marketlerde maya bırakmadık. Sonra hamurişleri geldi; pasta, börek, pizza... Kimileri bir yerden sonra sıkılıp mutfaktan elini ayağını çekti, kimileri becerilerini arttırmaya devam etti. İkinci gruptakilerin yeni merakı evde yoğurt yapmak. Sosyal medyada mayaladığı yoğurdun ne kadar iyi tuttuğunu gururla gösterenlerin arasına katılmak isteyenler için uzmanlara evde yoğurt yapmanın inceliklerini sorduk.
#GazetehaberleriKocaeli'nin Körfez ilçesinde dedeleri ve babalarının amcası tarafından 63 yıl önce kurulan yoğurthaneyi devralan Mızrak kardeşler, nohut mayası ve geleneksel yöntemle ürettikleri yoğurtları ilk günkü lezzetiyle sofralara ulaştırıyor.
#YoğurtKütahya ve Güral Porselen’in sahibi olan ‘Güral Ailesi’nde 2004 yılında yaşanan dağılma, kendi kendilerine rakip firmaların doğmasını sağlıyor. 1966’da Ali Güral tarafından kurulan ve daha sonra oğulları Rafi, İsmet ve Rıza arasında itilafa neden olan Kütahya ve Güral Porselen’de 3’üncü kuşak devreye girdi. Şirketler 2004’te 3 kardeş tarafından paylaşılırken şimdi bu kardeşlerin çocukları atağa kalktı. Nafi Güral’ın çocukları yeni şirket kurarken, İsmet Güral ve çocukları ise turizm alanında atağa kalktılar.Deniz TÜRSEN - Demet CENGİZ
Hepimizin başına en az bir kez gelmiştir. Canınız bir şey çeker, çok heveslenir hemen yapıp yemek istersiniz. Ama kollarınızı sıvayıp mutfağa girdiğiniz anda bir şeylerin eksik olduğunu görürsünüz. Ya dolapta yumurta kalmamıştır, ya kavanozun dibindeki un yeterli değildir. Bu durumda yapabileceğiniz en kolay şey eksik malzemeleri evde olanlarla telafi etmektir. İşte bu konuda işinizi kolaylaştıracak birkaç ipucu...
#Mutfak TüyolarıGeleneksel sokak lezzetlerimizden MasterChef şambali tatlısı izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Son yılların gözde şerbetli tatlılarından şambali tarifi özel günlerde, gün içerisinde günün her saatinde seve seve ikram edilebiliyor. Aynı zamanda alternatif olarak pekmezli şambali tatlısı da yapılabiliyor. Peki, Şambali tatlısı malzemeleri nelerdir, şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Şambali tatlısı yapımı merak edenlere, işte orjinal şambali tatlısı tarifi ve yapılışı...
#Orjinal Şambali Tatlısıİstanbul’da PKK/KCK terör örgütünün talimatı doğrultusunda alışveriş merkezlerinde ve ormanlarda yangın çıkarmak için eylem yapan 15 sanık hakkındaki soruşturma tamamlandı. İddianame 12 sanık hakkında 5 suçtan ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 47 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, 18 yaşından küçük 2 sanık hakkında ise yine aynı suçlardan 61 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, sanıkların yangın çıkarıcı düzenekler yaparak Sultangazi Kent Ormanı ile Bayrampaşa’da bir alışveriş merkezi, Esenler’de otluk alan, bir mağaza ve Şile’de ormanda yangın çıkarttıkları belirtildi. Şüphelilerin yoğurt kutularından yangın çıkarıcı düzenek yaptıkları da belirlendi.
#İstanbulDar zamanların kurtarıcısı, mutfaklarımızın olmazsa olmazıdır tarhana. Türkiye’nin dört bir yanında, hatta komşumuz Yunanistan’da ve diğer Balkan ülkelerinde, farklı şekillerde yapılır ama nasıl yapılırsa yapılsın aynı zevkle tüketilir. Tarhana iyice kurutularak saklandığı için yaz ayları tarhana yapmak için uygun zamanlardır. Sizin için farklı tarhana türlerinin yapılışından tarhana yapımının püf noktalarına birçok önemli bilgiyi derledik. Bu yaz tarhana yapmaya başlamadan önce bunları mutlaka bilmelisiniz…
#Tarhana Nasıl YapılırEvliliği dolayısıyla Hollanda’ya yerleşen Çetin Deliktaş İzmir mutfağını özledi. Bu özlemini dindiremeyince İzmir lezzetlerini kendisi hazırlamaya başladı. Lezzet peşinde koşarken bir yandan da kültürümüzü dünyaya tanıtmak istedi ve konuyu ticari boyuta taşıdı. Önce midye satmaya başladı. Daha sonra eskiden Pasaport’ta hizmet veren tekne restoranlardan esinlenerek teknede İzmir lezzetlerini misafirlerine sunmaya başladı. Midye, boyoz, İzmir Köfte, sarma, kokoreç, mezeler artık Avrupalıların damaklarını şenlendiriyor...
#1Serdar Ortaç, dillere pelesenk olmuş şarkılarıyla yetenekli bir sanatçı. Bana göre duygularımızın psikoterapisti. Benim de 20 yıllık canım dostum ve şu an psikoterapistliğini yaptığım danışanım. Aslında ben mi Serdar’a psikoterapi yapıyorum, o mu bana yapıyor tartışılır. Çünkü ne zaman hadi bir psikoterapi seansı yapalım desek ya şarkı sözü yazıyoruz ya da televizyon formatı! Ben onu çok yakından tanıyorum. Ama son zamanlarda söylemlerinin yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. O nedenle kendisiyle özel bir röportaj yapmak istedim. Ve bir insanı en iyi annesi anlatır diyerek sevgili Nesrin Ortaç’ı da davet ettim. İşte Serdar Ortaç’ın bilinmeyenleri...
#Serdar OrtaçGastronomi dünyasının merakla beklediği Michelin Rehberi seçkisi geçen hafta açıklandı. 3 ayrı kategoride aldığı ödülle Urla’daki Vino Locale restoran, törenin en çok parlayan yıldızlılarındandı. Şef Ozan Kumbasar 1 Michelin yıldızıyla 1 yeşil yıldızı kucaklarken eşi ve ortağı Seray Kumbasar da ilk kez takdim edilen Sommelier Ödülü’nü aldı. “Verdiğimiz emeğin, akıttığımız terin, gözyaşının bir karşılığı oldu bu bizim için” diyen çiftle başarılarını konuştuk...
#Gaye ŞahinOkulunda Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için yapılan etkinlik başlamadan önce öğretmeni tarafından gruptan uzaklaştırılan, gösteriyi ayrı bir köşede elleri önünde izleyen çocuğun görüntülerini seyreden pek çok kişi ‘Bir çocuğa neden böyle muamele edilir?’ diye tepki gösterdi. Olayın iç yüzü henüz netlik kazanmadı ancak küçük çocuğun yaşadıkları her ne sebeple olursa olsun çok üzücü. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde hem çocukken öğretmenleri tarafından benzer muamelelere maruz kalan kişilerle konuştuk hem de öğretmen, psikolojik danışman ve çocuk gelişimi uzmanları ile bu konuyu enine boyuna tartıştık.
#Çocuk PsikolojisiHastaların genellikle düzenli cilt bakımının şart olup olmadığı yönündeki soruları sık sorduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, düzenli cilt bakımını hastalarına önerdiğini belirterek, evde yapılabilecek cilt bakımları konusunda da önemli tavsiyelerde bulundu. “Dermatoloji uzmanı bir hekim olarak düzenli cilt bakımını tüm hastalarıma öneriyorum” diyen Dr. Cansu Alakbarov, “Yapılan işlemin veya kullanılan ürünlerin etkisini artırmak için temiz bir cilde sahip olmak önemli. Düzenli medikal cilt bakımlarında bu temizliği derinlemesine yapıyor, cildi fazla yağ ve kirden arındırıyor, kullanılan uygun yapıdaki granülsüz içeriklerle ölü deriyi uzaklaştırıyoruz” ifadelerini kullandı.
#1Pastacılıkta gram, ml gibi ölçüler çok önemlidir ama kekler hele de meyveli kekler doğaçlamaya, bardak-kaşık ölçüsüne hatta göz kararına bile uyumludur. Atıştırmalık ya da sabah bir bardak sütle hızlı bir kahvaltı olabilen keklerin sonbahara en yakışanı meyveli kek tarifleri hazırladım.
#KekYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekKandil simidi, kandil günlerinin olmazsa olmazlarından biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan mahlep kokulu simitler, her kandil gününde fırın ve pastane tezgahlarında yerini alacak. Kimileri ise kandil simidini evlerinde yapacak. Kandil simidini mahlepsiz yapmak da mümkün. Peki, kandil simidi nasıl yapılır? İşte hem mahlepli hem de mahlepsiz kandil simidi tarifi...
#Kandil Simidi Nasıl Yapılır‘Son Akşam Yemeği’ isimli filmde ‘Atatürk’ü canlandıracağını duyduk. Hemen kapısını çaldık. Ama yeni projeleri bununla sınırlı değil. Sırada üç sinema filmi, iki dizi ve yeni şarkıları var. Onur Tuna’yla hayatını, bilinmeyenlerini ve oyuncu Yasemin Yazıcı’yla ilişkisini konuşuyoruz: “Kendisini ortak bir arkadaşım aracılığıyla gördüm, daha sonra sosyal medyadan ulaştım.”
#Hakan GENCETürk mutfağının en sevilen malzemelerinden biri olan tarhana, son yıllarda sadece çorba olarak değil, cips gibi atıştırmalıklarla da karşımıza çıkıyor. Özellikle koronavirüs pandemisi esnasında besleyici değeri ve bağışıklık artırıcı özelliği nedeniyle oldukça popüler olan tarhana evde katkısız bir biçimde yapıldığında çok daha kıymetli ve sağlıklı bir hale geliyor. Uzun ömürlü olması için iyice kurutulması gereken, bu nedenle yaz aylarının sonlarında kış hazırlığı olarak yapılan tarhanada telaş şimdiden başladı bile. Peki tarhana nasıl yapılır? Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, tarhana nasıl kurutulur? Bütün bu soruların cevapları ve farklı yörelerden tarhana tariflerimiz aşağıda. Bereketi şifası bol olsun…
#TarhanaAkdeniz Bölgesi'nin sevilen şehirlerinden birisi olan Hatay ili birbirinden özel ve lezzetli yemekleri ile adından sıkça söz ettirmiştir. Sizler için Hatay Yemekleri - Hatay'da ne yenir ve neyi meşhur? Hatay mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Hatay Yemekleri