Eset
Eset Haberleri
Yakalanmamak için gerçekmiş gibi davranan truva atı
ESET, uygulama mağazası Google Play'in koruma mekanizmalarını atlamak için gelişmiş özelliklere sahip yeni bir zararlı yazılım keşfetti. Akıllı telefon ve tabletleri hedef alan ‘TrojanDropper’, zararlı etkinliklerinin başlamasını geciktiren çok aşamalı mekanizmaya sahip. Bu sayede sahte uygulama gerçekmiş gibi görünüyor ve böylece tespitten kaçınmaya çalışıyor. Acele etmeyen ‘TrojanDropper’, kimlik veya kredi kartı bilgilerini çalmaya odaklanıyor.
Windows Movie Maker'ın sahtesini yaptılar, sakın kanıp yüklemeyin!
Microsoft'un destek vermeyi durdurduğu ünlü yazılımının sahte bir sürümü türedi, Google'da tehlike saçtı.
Dijital paraya bakarken, bilgilerinizi kaptırmayın!
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının kripto para merakını fırsata dönüştürüp, kimlik bilgilerini çalmaya odaklanan yeni bir zararlı yazılım tespit etti. Siber suçlular, koz olarak bu kez dünyanın önde gelen kripto alışveriş alanlarından biri olan Poloniex’in sahte uygulamalarını kullandılar. Google Play mağazasında yayınlanan sahte uygulamalar en az 5 bin kişi tarafından indirildi.
Bad Rabbit virüsü resmen Türkiye'ye girdi!
Bad Rabbit, Rusya ve Ukrayna'yı hedef aldı ama Türkiye de etkilendi.
Android telefonların baş belası: DoubleLocker
ESET, ilk kez iki ayrı güçlü işlevi birleştiren yeni bir Android zararlısı tespit etti. “DoubleLocker” adlı bu zararlı, hem fidye yazılımı olarak işlev görüyor hem de PIN kodunu değiştirerek kurbanın kendi cihazına ulaşabilmesini engelliyor. ESET Güvenlik Araştırmacısı Lukas Stefanko’ya göre “böyle bir kombinasyon Android ekosisteminde daha önce görülmedi."
Google'dan Chrome'a güvenlik dokunuşu
Google, web tarayıcısı Chrome'a getireceği yeni güvenlik özelliklerini duyurdu. Yeni özellikler arasında herkesin faydalanacağı temel anti-zararlı koruması bulunuyor.
ABD nüfusunun yarısının bilgileri hacklendi! Peki şimdi ne olacak?
ABD’li kredi raporlama ajansı Equifax, kısa süre önce 143 milyon Amerikalıyı etkileyebilecek büyük bir siber saldırıya uğradığını açıkladı. Bilgisayar korsanları, ABD nüfusunun neredeyse yarısına ait sosyal güvenlik numaraları, doğum tarihleri ve bazılarının da kredi kartı bilgileri gibi hassas kişisel verilerine erişim sağladı. ESET Güvenlik Araştırmacısı Lysa Myers, ABD’yi sarsan söz konusu ihlali mercek altına aldı ve böyle durumlarda bireysel olarak alınabilecek önlemleri aktardı.
Sanal paradan sonra şimdi de sanal kalpazanlar çıktı!
Siber suçlular bir taraftan geniş kitleleri etkileyen WannaCryptor gibi yıkıcı siber saldırılar gerçekleştirirken, diğer taraftan daha az yıkıcı, daha gizli ve çoğunlukla kârlı başka operasyonlar da sürdürüyorlar. Onlardan biri de, zararlı yazılımlar kullanarak; Feathercoin, Litecoin ve Monero gibi sanal paralar üretmek. Kripto para madenciliği olarak tanımlanan bu olguya dikkat çeken antivirüs yazılım kuruluşu ESET, Monero para birimi üretmek için eski ve güncel olmayan Windows web sunucularının kullanıldığını tespit etti.
Bankbot truva atı kredi kartı bilgilerinizi çalabilir
Bankbot, uzaktan kontrol edilen ve mobil alışveriş ile bankacılık müşterilerini hedef alan bir Android truva atı ve kredi kartı bilgilerinizi çalmayı hedefliyor.
Telefonunuzu hacker'lara kaptırmayın! Hemen bunları yapın
Akıllı telefonlar, sadece iletişim aracı olmanın çok ötesine geçti. Her an yanımızdalar ve vazgeçilmez hale geldiler. Peki telefonumuza ne kadar güvenmeliyiz? Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, “kontrolü kaybetmeyin” uyarısında bulunuyor.
Online alışverişte öncelikli kural cihaz güvenliği
İnternet alışverişlerinde kredi kartına onay uygulaması ertelendi. Peki güvende misiniz?
Dikili'de mülteci paneli
Oyun oynarken oyuna gelmeyin!
Avrupa’nın en büyük oyun etkinliği Gamescom, bu hafta Almanya’nın Köln şehrinde başlıyor. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, oyunların gündemde olacağı bu süreçte oyunlardaki güvenliğin önemine dikkat çekti ve oyuncuları hedef alan yeni bir zararlı yazılım tespit ettiğini duyurdu. ‘Joao‘ adı verilen zararlı yazılım, değiştirilmiş oyunlarla bulaşıyor ve bilgisayarda arka kapı açarak başka zararlıların gelmesine yardımcı oluyor.
Bilgisayar parolalarının kısa hikayesi
Dijital cihaz ve hesaplar için parolalar oluşturmak ve düzenli olarak yenisiyle değiştirmek zorunda kalmak, genellikle sıkıntılı bir görev olarak algılanır. Ancak şifreler ve parolalar, bilgisayarda ilk kullanılmaya başlandığından bu yana hâla çok önemli bir güvenlik kalkanı olma işlevini sürdürüyor. Peki bilgisayarda parola kullanmayı ilk kim akıl etti, bu konu hangi aşamalardan geçti? Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, parolanın tarihine göz atıyor ve ‘parolalar konusunda ne yapılmalı‘ sorusuna çözümler öneriyor.
Avrupalı şirketlerin yüzde 25’i yeni Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nden habersiz
Avrupa Birliği’nin yeni Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR), Mayıs 2018’de yürürlüğe giriyor. ESET’in yaptırdığı araştırmaya göre Avrupalı firmaların yüzde 25’inin konudan haberi bile yok. Oysa bu yönetmeliğe uymayan şirketler, üst sınırı 20 milyon Euro’ya varan ağır cezalarla karşı karşıya kalacak. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu’ya göre bu yönetmelik, Avrupa ülkeleri ile iş yapan Türk şirketlerini de ilgilendiriyor.
Tatilde dijital cihaz kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Yaz aylarında tatil yörelerinde dijital hayat özelikle de sosyal medya iletişimi, online alışveriş ya da bankacılık işlemleri tüm hızıyla devam ediyor. Siz de tatile çıkıyor ve dijital cihazlarınızı yanınıza alıyorsanız, kullandığınız ister notebook, ister tablet veya akıllı telefon olsun, korunmaya ihtiyacınız var demektir. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, siber dünyada güvenli kalabilmek için evden çıkmadan önce, tatilde ve tatilden döndükten sonra yapılması gerekenleri sıraladı.
Gençleri siber suçlu olmaya ne teşvik ediyor?
Küresel çaplı siber saldırıların şiddetini arttırdığı günümüzde, antivirüs yazılım kuruluşu ESET, gençlerin niçin siber suçlu olmaya yöneldiğini inceledi. ESET’in mercek altına aldığı raporlara göre, temel neden para değil. Akranları tarafından takdir edilmek, başarı hissi ve siber suçların hırsızlık gibi geleneksel bir suç olarak algılanmaması, gençleri siber kriminaliteye itiyor.
Bilgisayarlarımızdaki gizli tehdit: Botnet
Yakın zamanda gerçekleşen WannaCry ve Petya gibi küresel fidye yazılımı saldırıları, diğer internet kaynaklı tehditleri gölgede bıraktı. Ancak ESET Güvenlik Uzmanlarına göre, fidye yazılımlarından daha tehlikeli bir tehdit var. O da bulaştığı makinelerin kontrolünü ele alabilen ve geniş ağlar oluşturan botnetler.Fidye yazılımı WannaCry, son verilere göre yaklaşık 350 bin bilgisayarı etkilemişti, botnetler ise ABD polisine göre her yıl yaklaşık 500 milyon bilgisayar etkiliyor.
Siber saldırının yeni adı Petya
Önlem alın, virüslerle bayram kutlamayın!
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, Ramazan Bayramı sürecinde ve sonrasında başlayan tatil döneminde kullanıcıların siber suç kurbanı olmaması için uyarılarda bulundu. “Siz bayramı sevdiklerinizle kutlarken, dijital virüsler cihazlarınızda bayram yapmasın” diyen ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu; yola çıkmadan, bayramda ve tatilde yapılması gerekenlerle ilgili 12 öneri sıraladı.
Industroyer enerji altyapılarını hedef alıyor
Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET, endüstriyel sistemleri hedef alan ve Stuxnet’ten sonra en tehlikeli endüstriyel siber tehdit olarak tanımlanan ‘Industroyer’ zararlı yazılımını tespit etti. Industroyer, özellikle enerji altyapıları gibi kritik endüstriyel sistemlerin çalışmalarını durduran karmaşık ve tehlikeli bir zararlı yazılım.
Okul tatilinde dijital virüslerden uzak durmanın 7 yolu
ESET; tüm anne, baba ve öğrencileri huzurlu ve keyifli bir yaz tatili için dijital cihazlarda güvenliği elden bırakmamaya çağırıyor. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, dikkat edilmesi gereken konuları 7 başlık altında topladı.
Parmak izi güvenliği ne kadar güvenilir?
Dijital güvenlik konusunda parmak izleri uzun zamandır nihai bir tamamlayıcı olarak görülüyor. Parmak izi okuyucular bir süredir artık akıllı telefonlara da entegre oldular. Parmakların tamamen kişiye özel ve çalınması imkansız olması nedeniyle parmak izi okuyucularının çok güvenli olmaları bekleniyor. Ama görünen o ki, tam olarak da öyle değiller. ESET Güvenlik Uzmanları, parmak iziyle ilgili 3 önemli efsaneyi mercek altına aldılar.
Bankbot Türk bankacılık uygulamalarını hedef alıyor
Dünyada tüm dikkatler WannaCry siber saldırısına odaklanmışken, Türkiye aynı dönemde, sadece Türk mobil bankacılık müşterilerini hedef alan ve halen devam eden bir saldırıyla karşı karşıya. Şu an 16 Türk bankasının müşterileri hedefte. Zararlı yazılım, Türkiye’de film izlemek için gerekli olduğunu belirtilen sahte Flash Player uygulamaları ile bulaşıyor. ESET Güvenlik Araştırmacısı Lukas Stefanko’ya göre ‘saldırı büyüyebilir’. Çünkü zararlı yazılımın kaynak kodları Rus yeraltı forumlarında ücretsiz olarak dağıtılıyor.
Telefondan banka hesabına girenleri bekleyen tehlike
Türkiye dahil dünya genelinde büyük yankı uyandıran WanaCrypt0r 2.0 saldırısının şoku henüz atlatılamamışken, bu kez de mobil bankacılığı hedef alan bir zararlının Türkiye'nin önde gelen bankalarını hedef aldığı ve kullanıcıların şifrelerini çalma riski ortaya çıktı.
En gözde siber saldırı hedefi: Akıllı telefon
Erken uyarı ve zararlı yazılım tespit sistemi ESET LiveGrid verilerine göre, akıllı telefonlar siber suçluların en gözde saldırı hedefi haline gelmeye başladı. Android işletim sistemine yönelik tüm zararlı yazılımların tespitinde yüzde 50 artış söz konusu.
Siber güvenlik uzman bekliyor
Artık, kişisel ve işle ilgili önemli veriler internete bağlanabilen cihazlarda saklanırken, bu verileri ele geçirmek isteyen siber suçlular da amaçlarına yönelik yazılımlar yaratmaya devam ediyor. Bu durum, siber güvenliğin ve bu alanda çalışabilecek uzmanların önemini daha da arttıyor. Ancak, böyle giderse bu uzmanları bulmak kolay olmayacak. Araştırmalar göre 2020’de 1,5 milyon siber güvenlik uzmanı açığı olacağı öngörülüyor.
Hollywood siber tehditlerin farkında! Ya siz?
Gösterime yeni giren Scarlett Johansson’lu ‘Kabuktaki Hayalet‘ ya da Vin Diesel’li ‘Hızlı ve Öfkeli 8‘ gibi büyük Hollywood prodüksiyonları, siber riskleri gündeme taşıyor. Hollywood’un doğası gereği, gerçek ile kurgu biraz iç içe geçmiş olsa da, ESET uyarıyor: Dijital çağ büyük bir hızla hayatlarımızı kuşatıyor. Filmleri dikkate alın ve korunmayı ihmal etmeyin!
Minecraft'ta büyük tehlike
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET’ten araştırmacılar, oldukça popüler bir oyun olan Minecraft’ın eklentilerine yönelik tam 87 zararlı uygulama tespit ettiler. Akıllı telefon ve tabletlere yönelik bu uygulamalar global çapta neredeyse bir milyon defa indirilmiş görünüyor.
Windows XP ve Vista kullananlar dikkat!
Microsoft, Nisan ayı itibarıyla işletim sistemi Windows Vista’ya yönelik desteğini sona erdirdi. Üç yıl önce de yine Nisan ayında Windows XP’yi desteklemeyi durdurmuştu. Ancak hala dünya genelindeki masaüstü bilgisayarların yaklaşık %8'i hala XP kullanıyor. ESET Güvenlik Uzmanı Ondrej Kubovic, niçin hala XP kullanıldığını sorguladı ve güvenlik açıklarına dikkat çekti.
Farklı hesaplarda aynı şifreyi kullanmayın!
ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu’ya göre üniversite öğrencileri siber güvenlik konusunda duyarlı olmalarına karşın yine de risk altında. Akkoyunlu, “Kırılması zor şifreler ve parolalar kullanmaya çalışıyorlar ama maalesef aynı şifreyi tüm hesaplarda uygulama kolaylığına kaçarak hackerler için hedef haline geliyorlar“ açıklamasını yaptı.
Erdoğan: Sustum sustum sustum, ama şimdi açıklayacağım
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan Bursa’da düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu.
Siber suçun sonu hüsran
Rus hacker Maxim Senakh, oluşturduğu Ebury botnetiyle 25 bin Linux sunucusunu etkileyerek sahte mesajlarla milyonlarca dolar toplamış ancak geçen yıl yakalanarak tutuklanmıştı. FBI’in yürüttüğü soruşturma çerçevesinde ABD’de yargılanan Senakh, işlediği suçları kabul etti. Senakh’ın saldırıları arasında üç yıl önce ESET’in tespit ettiği Windigo saldırısı da yer alıyor.
Instagram'a Türkiye'yeden giren herkesi bekleyen tehlike!
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, akıllı telefonlar üzerinden Instagram hesaplarının kimlik bilgilerini çalmayı hedefleyen 13 yeni zararlı yazılım keşfetti. Zararlı yazılımlar, Google Play'de Instagram takipçilerinin sayısını artırmak amacıyla geliştirilmiş uygulamalar biçiminde düzenlenmiş. 13 uygulamanın 7‘si Türkçe hazırlanmış. Dolayısıyla en çok Türk kullanıcılar hedef alınmış gibi görünüyor.
Instagram kullanan herkesi bekleyen büyük tehlike
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, akıllı telefonlar üzerinden Instagram hesaplarının kimlik bilgilerini çalmayı hedefleyen 13 yeni zararlı yazılım keşfetti. Zararlı yazılımlar, Google Play'de Instagram takipçilerinin sayısını artırmak amacıyla geliştirilmiş uygulamalar biçiminde düzenlenmiş. 13 uygulamanın 7‘si Türkçe hazırlanmış. Dolayısıyla en çok Türk kullanıcılar hedef alınmış gibi görünüyor.
Sahte porno sitesi tehlike saçıyor!
Siber suçlular, akıllı telefonlara zararlı yazılım yükleyebilmek için bu kez de pornografik sitelerin kullanıcılarını hedef alıyor. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in verdiği bilgiye göre, yetişkin video sitesi Pornhub’ın sahte uygulaması, kullanıcıları yine sahte bir antivirüs yazılımına yönlendiriyor. Burada kullanıcıların hem şifreleri talep ediliyor hem de 100 dolar ödemeleri isteniyor.
Bu uygulamayı sakın indirmeyin!
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, 48 ülkede mobil bankacılık müşterilerini hedef alan bir Android truva atı tespit etti. Google Play’de "Good Weather" adlı hava durumu tahmin uygulaması olarak kendini gösteren bu zararlı yazılım, Türkiye’den de 22 bankanın müşterilerini hedef almış görünüyor.
Mobil bankacılık müşterileri tehlikede
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, 48 ülkede mobil bankacılık müşterilerini hedef alan bir Android truva atı tespit etti. Google Play’de “Good Weather” adlı hava durumu tahmin uygulaması olarak kendini gösteren bu zararlı yazılım, Türkiye’den de 22 bankanın müşterilerini hedef almış görünüyor.
Avrupa’nın gündeminde yeni gizlilik yasası var
Avrupa’da gizlilik yasalarında son 20 yıldır yapılan en önemli reform olarak öne çıkan yeni veri koruma yasası - Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) 25 Mayıs 2018'de yürürlüğe giriyor. Reform, bireylerin günümüz dijital dünyasındaki gizliliklerini etkili şekilde korumak üzere tasarlandı ve nerede olursa olsun AB vatandaşlarının kişisel verilerini işleyen her ölçekteki tüm işletmeler için geçerli olacak. ESET, sadece Avrupa’yı değil, Avrupa ile iş yapan her kurumu ilgilendiren konuyu Barcelona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde mercek altına alacak.
Flash Player tehlikesine dikkat!
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in güvenlik analistleri, Android işletim sistemine sahip telefon ve tabletlere zararlı yazılımlar indirip yükleme yeteneğine sahip yeni bir truva atı tespit etti. Sahte bir Flash Player güncellemesi şeklinde kullanıcıların karşısına çıkan bu zararlı, cihazın erişimine ilişkin izinler talep ediyor ardından banka hesaplarına ulaşmaya yönelik başka zararlıların indirilmesine kapı açıyor.
Telefonlarını satacaklar aman dikkat!
Günümüzde akıllı telefonlar kişisel cihazlara dönüşmüş durumda. Cihazlar; kredi kartı bilgileri, fotoğraflar, yer bilgisi içeren veriler ya da çeşitli hesaplara ilişkin oturum açma şifreleri gibi kişiye özel önemli verileri barındırabiliyorlar. Bu verilerin siber suçlular açısından çok kıymetli olabileceğine dikkat çeken ESET Güvenlik Uzmanı Denise Giusto Bilić, yenisini aldığı için eski cihazını elden çıkarmak isteyenlere, siber ihlallerin önlenebilmesi adına, tavsiyelerde bulundu.
Bilgisayarlar için yeni tehlike kapıda
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, yeni olmayan ama yeniden yükselişe geçen zararlı bir yazılımla ilgili uyarıda bulundu. Wauchos adlı truva atı, sızdığı bilgisayarın işletim sistemi ve durumu hakkında bilgi topluyor, ardından daha geniş bilgi sızıntısı sağlayabilecek başka zararlı yazılımlara kapı açıyor. Görevini tamamladıktan sonra da kendi kendini yok ederek, sistemden kayboluyor.