Eset
Eset Haberleri
Muharrem İnce: 81 milyon kazanacak
CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Antalya'nın Kepez ilçesinde düzenlenen mitingde, Türkiye'nin devasa sorunları olduğunu savunarak, "Bu sorunları yorgun bir adam çözemez." dedi.
Her yerde aynı parolayı kullanmayın!
Günlük hayatımızın artık birer parçası olan parola veya şifreler, dijital güvenliğimizin birer anahtarı konumunda. Zayıf şifreler, gizliliğimizi ve siber güvenliğimizi tehlikeye atıyor. Özellikle de aynı parolanın, birden çok hesap veya serviste kullanılması, siber suçluların işini hayli kolaylaştırıyor. Parola kullanımını mercek altına alan ESET Güvenlik Araştırmacısı Tomas Foltyn, “Her yerde aynı parolayı kullanmayın“ uyarısında bulundu.
Kripto para madenciliği bağış aracı oldu
Dünyanın en bilinen sivil toplum kuruluşundan biri olan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu veya kısaca UNICEF, kripto para birimi madenciliği yoluyla para toplamak amacıyla iki bağış kampanyası başlattı.
Dünya Kupası başlıyor, bu tehlikeye aman dikkat!
FIFA Dünya Kupası karşılaşmaları 14 Haziran’da Rusya’da start alıyor.Bu büyük futbol gösterisi, her türlü internet sahtekarlığı için sayısız fırsat sunmaya aday. “Gol izlemeye heveslenirken, kendi kalenize gol atmayın ve dolandırıcılara kırmızı kartı gösterin” uyarısında bulunan global bilgi güvenliği kuruluşu ESET, Dünya Kupası süresince karşılaşabileceğimiz dolandırıcılıkları ve alınabilecek önlemleri sıraladı.
Son dakika... Polis Akademisi sınav sorularının çalınması davasında ceza yağdı
2012'deki Polis Akademisi Giriş Sınavı sorularının FETÖ tarafından çalınarak örgüt üyelerine verilmesinin tespiti üzerine açılan davada karar açıklandı. Mahkeme, 55 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "dolandırıcılık" suçlarından 1 yıl 6 ay 22 gün ile 9 yıl 7'şer ay arasında değişen çeşitli miktarlarda hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Siber suçluların hedefi bu kez Meksika bankaları oldu
Siber suçlular, Meksika finansal sistemine sızarak, özel müşteri hesaplarının dışındaki merkezi hesaplardan 400 milyon Meksika pezosu, yani neredeyse 20 milyon dolar çaldı. Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in derlediği bilgilere göre en az beş büyük bankadan yüksek miktarda para çekilerek, sahte hesaplara aktarıldı. Bankalar, müşterilerinin bu saldırıdan etkilenmediğini duyurdu.
WannaCry hâlâ yaşıyor
Küresel düzeyde tarihin en büyük fidye yazılımı saldırısı olan WannaCry,geçen yılın Mayıs ayında gerçekleşmiş, dünyada 150’yi aşkın ülkedeki 200 bine yakın sistem saldırıya uğramıştı. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, bu tarihi saldırıdan tam bir yıl sonra, WannaCry’a neden olan EternalBlue açığının hâla ciddi tehdit olmayı sürdürdüğünü ve bu saldırı türünün sessizce yeniden zirve yaptığını tespit etti.
Çocukların güvenli sosyal ağ kullanımı için hangi önlemler alınmalı?
Çocukların çoğunlukla dışarıda oynadığı ve sadece acıktıklarında eve geldikleri zamanlar geride kaldı. Günümüzde dışarı çıkmak yerine günde birkaç saatlerini internette, sosyal ağların sanal gerçekliğinde harcıyorlar. Teknoloji çağında yaşayıp teknoloji ile tanışmadan yaşamalarını istemek olası görünmüyor. Ancak sosyal ağ kullanımını daha güvenli hale getirmek mümkün. Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET, aileniz için koruma sağlayacak bazı ipuçları öneriyor.
Bilgisayarınız için en iyi 5 antivirüs
Saldıranlar, bilgisayarınıza girmek için durmadan yeni yollar arıyorlar. Windows 10 kullansanız da, internette dolaşırken dikkat etseniz de, en son tehditlerden korunabilmek için güncel bir antivirüs kullanmanın faydası var.
Dünyanın en büyük DDoS pazarı dağıtıldı
DDoS saldırıları için dünyanın en büyük pazarı olduğu düşünülen bir web sitesi, uluslararası güvenlik güçlerinin operasyonu sonucunda kapatıldı. Aylık 15 dolar gibi küçük bir fiyata, suça eğilimli herkes söz konusu web sitesinin hizmetlerini kiralayarak hedeflediği siteyi çalışamaz duruma getirebilirdi.
Kripto para hırsızları bu kez 150 bin dolarlık Ethereum çaldı
Kripto para birimi web sitesi MyEtherWallet.com, geçtiğimiz ay içinde bazı ziyaretçilerin sahte bir siteye yönlendirildiğini ve bu şekilde kripto para birimi cüzdanlarının boşaltıldığını duyurdu.
Sonu hapiste biten siber saldırı vakaları
Siber suçlular, online dünyayı kendi oyun alanları gibi kullanırken, internet suçları da ülkeler arasında sınır tanımıyor gibi görünüyor. Ancak bu sınır tanımayan suçların da bir sınırı var. Pek çok siber suçlu, hâkim karşısına çıkıyor, üstelik de vatandaşı olmadıkları ülkelerde bile vakalar hapis ile sonuçlanıyor. Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET, küresel düzeyde gerçekleşen ve siber suçluların yargılanmasıyla sonuçlanan bazı dosyalara dikkat çekiyor.
Bitcoin soyguncularının başına ödül konuldu
Dünyanın en büyük kripto para borsalarında biri olan Binance, Mart ayında başarısız bir siber soyguna uğradı. Ancak saldırı başarısız olsa da Binance, bu kripto para soygununa girişenlerin peşine düştü ve faillerin izini sürmek üzere yardımı olabilecek herkesi 250 bin dolar değerinde kripto para ile ödüllendireceğini duyurdu. Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET, bu gelişmeyi mercek altına aldı.
Ortadoğu'daki petrol ve gaz endüstrisi, siber saldırıların hedefinde
ESET, Siemens ve Ponemon Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir araştırmaya dikkat çekiyor. Buna göre, Orta Doğu ülkelerinde meydana gelen tüm siber saldırıların yarısından fazlasının hedefinde petrol ve gaz endüstrisi var.
Monero kripto para birimi: Zararlı yazılımların yükselen yıldızı
Kripto para birimleri bu günlerde oldukça popüler. Global antivirüs yazılım kurulu ESET’in güvenlik uzmanlarına göre, özellikle bir tanesi kötü amaçlı yazılım üreticilerinin özel ilgi alanında: Monero. İşte nedeni...
Chrome bilgisayarınızdaki her şeyi gizlice tarıyor!
İnternet tarayıcısı Google Chrome’un Windows işletim sistemi bulunan bilgisayarlardaki tüm dosyaları sürekli olarak taradığı ileri sürüldü.
Pingu Cleans Up soyguncu çıktı!
ESET, Google Play'de bulunan ve Android telefon veya tablet kullanıcılarını hedef alan ilginç bir dolandırıcılık tekniğine karşı uyarıyor. “Pingu Cleans Up” (Pingu Temizler) adıyla yüklenen oyun, ücretsiz görünmesine karşın 5.49 Euro haftalık bedel isteyerek abonelik dolandırıcılığı gerçekleştiriyor. Bu hile, kullanıcıların dikkatsizliğini hedef alıyor ve Google Play hesaplarındaki kredi kartı bilgilerinden faydalanmaya odaklanıyor.
Siber suçluların telefonunuza sızmak için kullandıkları yöntemler
Araştırmacılar zararlı yazılımları analiz edebilmek için yeni yöntemler ararken, siber suçlular da dijital aygıtları özellikle de telefonları ele geçirmenin sürekli yeni yollarını arıyorlar. Global antivirüs kuruluşu ESET’ten araştırmacılara göre siber suçlular, kafa karıştıran sosyal mühendislik yöntemlerinin yanı sıra zararlı yazılım tespitini engellemeye çalışan karmaşık teknik kodlar uyguluyorlar.
Dijital para üretiyorsunuz, haberiniz yok!
Dijital para çılgınlığı, siber suçlular için büyük bir fırsat haline geldi. Ev ve şirket bilgisayarlarına zararlı yazılım bulaştırıp, bu bilgisayarların kaynaklarını kullanıyor ve bu sayede kriptopara üretiyorlar. Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in son tehdit raporuna göre, yüzde 17’lik oranla kriptopara madenciliği, dünyanın en yaygın görülen siber tehdidine dönüşmüş durumda.
Rekor kırıp fidye talep ettiler... Bugüne kadarki en büyük saldırı
Sanal korsanların, adı açıklanmayan bir ABD’li şirkete fidye notları da ekleyerek saniyede 1.7 terabaytlık veri akışıyla yaptığı saldırı, DDoS saldırılarında yeni bir rekor. Saldırı, tarihin en büyük DDoS saldırısı olarak kayıtlara geçti.
Rekor hızda DDoS saldırısı
Siber güvenlik evreninde yeni bir saldırı rekoru kırıldı. İsmi açıklanmayan ABD’li bir şirket, saniyede 1.7 terabaytlık veri akışının yaşandığı bir DDoS saldırısına maruz kaldı. Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET’ten Güvenlik Araştırmacısı Tomas Foltyn, bu saldırıyı mercek altına aldı.
Artık bankaya gitmeden, bankayı soyuyorlar
İş alanlarının doğrudan para ile ilgili olması nedeniyle bankalar, siber saldırganların olağan hedefi durumunda. Ancak bankaların fiziksel ve dijital olarak sahip olduğu yüksek güvenlik önlemleri, hackerleri başka yollara itiyor. Global bilgi güvenliği şirketi ESET’in derlediği bilgilere göre, uluslararası para transfer sistemi SWIFT’i hedef alan siber hırsızlar, son olarak Rusya ve Hindistan’daki iki bankadan 8 milyon dolar çaldılar.
Siz televizyonu, televizyonlar da sizi izliyor!
İlk kez televizyonla tanışan bir Anadolu kasabasının öyküsünü anlatan Vizontele filmine, “Zeki Müren de bizi görecek mi?” sorusu damgasını vurmuştu. Görünen o ki, gelişen teknolojiler ışığında ‘Zeki Müren de bizi artık görebilecek’. ESET Güvenlik Uzmanları, hızla yaygınlaşan akıllı televizyonların ‘izleyicileri izleyebileceğine’ dikkat çekiyor.
Şirketlerin en büyük güvenlik sıkıntısı fidye yazılımları
Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET, artan siber saldırılara karşı Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin IT yetkililerine yönelik Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantısı‘nı gerçekleştirdi. İstanbul’da düzenlenen toplantıda konuşan ESET Türkiye Satış Müdürü Asım Akbal, “Siber tehdit akımı o kadar yoğun ki, dijital dünyada 650 milyondan fazla zararlı yazılım var. Gerekli önlemler alınmazsa bireysel veya kurumsal cihazların, sistemlerin saldırıya uğrama riski çok yüksek. Kurumlara yönelik en revaçtaki saldırı biçimi ise fidye yazılımları“ diye konuştu.
Dijital hayatınızı yedekleyin!
Günümüzde bir kişi ayda ortalama 10 GB veri üretmeye başladı. Resim, video, ses veya metin dosyaları, artık milyonlarca insanın gündelik hayatının birer parçası. Paradan daha kıymetli olabilecek fotoğrafların, kişisel verilerin silinmesi veya ulaşılamaz hale gelmesi, çok can sıkıcı olabilir. ESET uzmanları o nedenle uyarıyor: Dijital hayatınızı yedekleyin!
Sevgililer gününde bu tuzağa düşmeyin!
Siber suçlular, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü kullanarak romantizmi paraya dönüştürmenin peşinde. Pek çok internet kullanıcısı şu dönemde e-mail ya da sosyal medya üzerinden ‘aşk‘ temalı oltalama projelerine maruz kalabilir. ESET uzmanları, Sevgililer Günü’nde ve öncesinde karşımıza çıkabilecek başlıca aldatmaca yöntemlerini sıraladı.
Zararlı kod kredi kartı bilgilerini sızdırdı
Çinli akıllı telefon üreticisi OnePlus, şirketin ödeme sistemlerinde meydana gelen bir sızıntıdan 40 bine yakın müşterisinin etkilenmiş olabileceğini açıkladı. Saldırı, şirketin oneplus.net adresindeki ödeme sayfasına zararlı bir kod yerleştirilerek gerçekleştirildi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, zararlı kodun, müşteriler kredi kartı bilgilerini girdikleri sırada bu bilgileri ele geçirecek şekilde tasarlandığı ifade edildi.
Internet ağınıza yabancıların sızmasına izin vermeyin
“Wi-Fi kontrollü cep fenerimden ne tür bir hassas veri çalınabilir" Ya da buzdolabımdan? Ya da dijital fotoğraf çerçevemden? Veya akıllı televizyonumdan? Ocak ayında ortaya çıkan ve Intel, AMD ile ARM işlemcilerini etkilediği belirtilen güvenlik açıklarını mercek altına alan ESET Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Righard Zwienenberg, bu soruları irdeledi. Zwienenberg, akıllı ev izleyici özelliği sayesinde ev ağındaki yabancıların tespit edilebileceğini söyledi.
Bu şifreleri kullananların hesapları tehlikede!
Şifreler – parolalar, siber güvenlikteki en temel korunma önlemlerinin başında geliyor. Ancak bilgisayar kullanıcılarının bu konudaki karnesi hayli zayıf görünüyor. 2017 yılı boyunca beş milyondan fazla şifrenin siber korsanlar tarafından ele geçirildiğini bildiren global antivirüs yazılım kuruluşu ESET, geride bıraktığımız yılın en kötü şifrelerini sıraladı.
Teknoloji ve Sanayide işgücü niteliğini artırma projesi
Boğaziçi Üniversitesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yürütülen iş birliği kapsamında katma değeri yüksek ürünlerin tasarımında ve teknolojisinin geliştirilmesinde görev alacak iş gücünün niteliklerini artırmak amacıyla KOBİ’ler başta olmak üzere, sanayi ve teknoloji firmalarına yönelik eğitimler verecek.
Yarı yıl tatili öncesi ailelere önemli uyarı
Bu haftasonunda başlayacak yarı yıl tatilinde çocukların soğuk geçmesi beklenen havanın da etkisi ile tablet, akıllı telefon ve bilgisayarlara ilgi göstermesi bekleniyor. ESET Türkiye İstanbul Teknik Müdürü Gürcan Şen, çocukların dijital dünyada karşılaşabileceği riskleri listeledi ve korunma önerilerinde bulundu.
En büyük korku siber saldırıya uğramak
ESET Güvenlik Araştırmacıları Stephen Cobb ve Lysa Myers, artan tehditler ışığında kişilerin riskleri nasıl algıladıklarını anlamaya yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. ABD’de 700 kişinin katılımıyla yapılan araştırmadan, kişilerin en büyük risk unsuru olarak siber saldırıları gördüğü ortaya çıktı. İkinci sırada hava kirliliği yer aldı. Küresel ısınma ise 5’inci sırada geldi.
Bu yıl hep birlikte makineler iyiden iyiye yükselişe geçecek!
Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET, merakla beklenen 2018 Siber Güvenlik Eğilimleri raporunu yayınladı. "Bağlantılı Dünyamızın Bedeli" adını taşıyan raporda, fidye saldırılarının artacağı öngörülürken, internet bağlantılı cihaz sayısının 11 milyarı aşacak olması nedeniyle de makinelerin yükselişine dikkat çekiliyor.
Yılbaşında 3 bin liralık telefonu 300 liraya almaya çalışmayın!
Yılbaşı dönemi, tüketicilerin kredi kartı ya da hesap bilgileri peşindeki siber suçluların iştahını kabartıyor. “İnternet ve sosyal medya üzerinden gelen indirim teklifleri gerçek olamayacak kadar iyise, genelliklegerçek değildir“ bilgisini paylaşan ESET Türkiye İstanbul Teknik Müdürü Gürcan Şen, “3 bin liralık telefon size 300 liraya sunuluyorsa kuşkulu yaklaşın“ diye konuştu. Gürcan Şen, PC’ler ve akıllı telefonlarla güvenli online yılbaşı alışverişi için 10 ipucu paylaştı.
Antivirüs programları oyunlardaki performansı düşürüyor
Günümüzde çoğu bilgisayarda bulunan güvenliğimizi sağlayan antivirüs programları oyunlardaki performansımızı düşürüyor. Bu performans düşüklüğünün önüne geçmek için...
Telefonlara bu uygulamalayı yüklemeyin! Banka hesabınızı boşaltabilir
Google Play Store'a girmeyi başaran bu uygulamalar, banka hesaplarınızı siz hiç fark etmeden ele geçirip boşaltabiliyor!
Yakalanmamak için gerçekmiş gibi davranan truva atı
ESET, uygulama mağazası Google Play'in koruma mekanizmalarını atlamak için gelişmiş özelliklere sahip yeni bir zararlı yazılım keşfetti. Akıllı telefon ve tabletleri hedef alan ‘TrojanDropper’, zararlı etkinliklerinin başlamasını geciktiren çok aşamalı mekanizmaya sahip. Bu sayede sahte uygulama gerçekmiş gibi görünüyor ve böylece tespitten kaçınmaya çalışıyor. Acele etmeyen ‘TrojanDropper’, kimlik veya kredi kartı bilgilerini çalmaya odaklanıyor.
Windows Movie Maker'ın sahtesini yaptılar, sakın kanıp yüklemeyin!
Microsoft'un destek vermeyi durdurduğu ünlü yazılımının sahte bir sürümü türedi, Google'da tehlike saçtı.
Dijital paraya bakarken, bilgilerinizi kaptırmayın!
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının kripto para merakını fırsata dönüştürüp, kimlik bilgilerini çalmaya odaklanan yeni bir zararlı yazılım tespit etti. Siber suçlular, koz olarak bu kez dünyanın önde gelen kripto alışveriş alanlarından biri olan Poloniex’in sahte uygulamalarını kullandılar. Google Play mağazasında yayınlanan sahte uygulamalar en az 5 bin kişi tarafından indirildi.