Bugün neler oldu?

Esenyurt

Güncelleme Tarihi:

Esenyurt haberleri sayfasında Esenyurt hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 10081 Esenyurt haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.

Esenyurt, İstanbul’un en kalabalık ilçesidir. Esenyurt, İstanbul’un Büyükçekmece ilçelerinden biri durumundayken 2008 yılında ise Kıraç beldesi ile birleşerek ilçe olmuştur. İlçede bir şehir parkı da bulunur. 1 Haziran 2009 itibarı ile ilçede güvenlik polis teşkilatına geçmiştir. Daha sonra da emniyet müdürlüğü binası hazırlanmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

İlk kez bu yerleşimin adı 1967 yılında Esenyurt olarak değiştirildi. 1920-1938 yıllarında Bulgaristan ve Romanya’dan göçenlerin de katılımı ile son zamanlarda iç ve dış göçlerle gelenlerin de katılımı ile birlikte bugünkü halini aldı. Esenyurt’un ilk yerleşimi merkez mahallesi ise Köyiçi mevkidir. 1920-1938 yıllarında Bulgaristan ve Romanya’dan göç eden olarak gelenlerin ikamet ettiği merkez mahallesinin kuzey kesiminde yer alan göçmen mahallesi, ilçenin çekirdeğini oluşturan en eski yerleşim yeridir.

Esenyurt İlçesinin Nüfusu Ne Kadardır?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Türkiye nüfusu 31 Aralık 2016 tarihi itibarı ile 79 milyon 814 bin 871 kişi olarak belirlenmiştir. İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Esenyurt ise 52 bin 200 kişilik artış ile 795 bin 10 kişi olarak belirlenmiştir. Bölgede kentleşmenin artması ile birlikte 3 yıl önce Küçükçekmece ve Bağcıların gerisinde bulunan Esenyurt birinci sıraya geçmeyi başardı. Esenyurt, Türkiye’deki en kalabalık ilçeler arasında ise, Keçiören, Şahinbey, Çankaya, Osmangazi ve Seyhan’ın ardından Türkiye sıralamasında 6. sırada yer alıyor.

Esenyurt’un Coğrafyası Hakkında Bilgiler

Esenyurt, yerleşim yerinin tamamı Marmara Bölgesi’nin Trakya’nın alt kısmında ve İstanbul sınırları içinde yer alır. Bölgenin batısında Büyükçekmece, doğusunda Küçükçekmece, kuzeyinde TEM karayolu ve Hoşdere Mahallesi, güneyinde E-5 Karayolu ve Firuzköy bulunuyor. İlçenin batısında Büyükçekmece, kuzeybatısında Arnavutköy, kuzeyinde Başakşehir, güneyde Beylikdüzü, doğuda Avcılar ilçeleri ile de komşu durumda bulunur. 1989 yılında belediye olan Esenyurt, yüz ölçümü 2.770 hektar bir alana yayılmıştır. Bölgede belediye teşkilatının kurulması ile birlikte bölgenin gelişmesi hızlanmaya başladı. Nüfus bakımından Esenyurt ilçesi, Türkiye’nin ve İstanbul’un en büyük ilçesidir. İstanbul’un merkezinden uzak kalan Esenyurt ilçesi, kendine özgü ve bağımsız bir yapıya sahiptir.

Esenyurt Hakkında Genel Bilgiler

Esenyurt, İstanbul’a oldukça uzak bir konumda yer aldığı için ayrı bir dünya olarak görülüyor. Dünyanın ilk çikolata müzesi olma özelliğine sahip olan Esenyurt üniversitesi, Pelit Çikolata Müzesi Esenyurt’un en önemli yapıları arasında yer alır. Bu bölgede yeşil alanlar kısıtlı olduğundan dolayı, insanlar AVM’lere akın ediyor. Küçükçekmece ve Büyükçekmece gölleri ise bölge sakinlerinin ziyaret edebileceği doğal güzellikler arasında yer alıyor. Esenyurt ilçesi, 22.03.2008 tarihinde, 5747 sayılı kanun ile kuruldu.

Esenyurt’un Tarihçesi

Esenyurt belediyesi, 19. yüzyılda Ekrem Ömer Paşa'ya ait olan çiftlik toprakları üzerinde kurulmuştur. Bu bölgenin hissedarlarından olan Eşkinozgillerden Eşkinoz ismini almıştır. Bu yerleşim yerinin ismi, 1967 yılında Esenyurt olarak değiştirildi. Nüfusun bugünkü halini alması 1938 yıllarında Bulgaristan ve Romanya’dan gelen göçmenlerin katılımı ile son dönemlerde bölgenin aldığı iç ve dış göçlerle Almanya, Artvin, Kars, Bulgaristan tarafından gelen nüfus oluşturmuştur. Bölgenin ilk yerleşim yeri ise, merkez mahallesi olan Köyiçi mevkidir. İstanbul’un en kalabalık ilçesi olma özelliği taşıyan Esenyurt, yeni yerleşim yerlerinin kurulması ile birlikte gelişme hızı da artıyor.

Esenyurt haberleri

DAHA FAZLA #ESENYURT HABERLERİ

Esenyurt’a ait tüm site haberleri