Erken Teşhis haberleri sayfasında Erken Teşhis hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6118 Erken Teşhis haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kanser tedavisinde doğru teşhis hayati önem taşıyor. Hastanın kemoterapi, radyoterapi, imünoterapi mi yoksa kök hücre tedavisi mi göreceği bu teşhise bağlı. Berlin Charite Üniversite Hastanesi’ndeki bilim insanları, 170’ten fazla kanser türünü yüksek doğrulukla teşhis edebilen bir yapay zekâ (AI) modeli geliştirdi.
#KANSERYeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi. Yeni kan testi, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onay aldı. Çalışma, gerçek yaşam koşullarında, bir poliklinikte 500’den fazla kişi üzerinde gerçekleştirildi.
#AlzheimerKanser tedavisinde sadece tümörün alınmasının değil, aynı zamanda hastaların fiziksel ve psikolojik sağlığının korunmasının da büyük önem taşıdığını belirten Op. Dr. CenkMelikoğlu, onkoplastik cerrahinin fizyolojik ve psikolojik etkilerine dikkat çekti.
#Onkoplastik CerrahiTürk bilim insanları konuşma sesinden akciğer kanserini erken dönemde teşhis etmeyi başardı. Ankara Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Kahya, yaptıkları çalışma sonucunda yüzde 90 doğruluk payı elde ettiklerini açıkladı.
#Akciğer Kanseriİngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), kanserin semptomlar ortaya çıkmadan önce tespit edilmesini sağlayan kan testini klinik deney aşamasına geçirdi. NHS, kan testinin ilk denemelerinde yüzde 99'luk tespit başarısına ulaştığını bildirdi.
#İngiltereKanada’daki Toronto Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, bacak kaslarındaki kan dolaşımı bozukluklarının kalp yetmezliğinin erken bir uyarı işareti olabileceğini ortaya koydu. Özellikle “korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği” (HFpEF) olarak bilinen ve teşhisi zor olan bu durumun erken tespitinin, tedavi sürecini hızlandırabileceği belirtildi.
#Kalp YetmezliğiDünya genelindeki sayısının 2050 yılına kadar 153 milyona çıkabileceği uyarısı yapılan demans hastalığının, yüzde 75 oranında erken teşhis edilemiyor. İngiltere'deki bir bakım uzmanı, demans hastalığının erken teşhisinde yardımcı olabilecek 5 işaretini açıkladı.
#DemansSağlık Bakanlığı verilerine göre meme kanseri kadınlarda en sık görülen 10 kanser arasında birinci sırada. Ancak kendi kendimize yapacağımız düzenli meme muayenesi ve yıllık doktor kontrolleri olası bir meme kanserini erkenden teşhis edip hayatımıza sağlıklı devam etmemizi mümkün kılıyor.
#Meme KanseriTükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHande Yener, bir yıl önce kendisine meme kanseri teşhisi konduğunu ve ameliyat olduğunu açıkladı. Kanseri atlatan ünlü şarkıcı, “Altın Kelebek Ödülleri’nden bir hafta önce ameliyat olmuştum. Artık iyileştim. 6 ayda bir yaşadığımı kutluyorum” dedi.
#Hande YenerANKARA'da Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Yamaç, kanser hastalarının pandemi nedeniyle kontrollerini aksatmaması gerektiğini söyleyerek, "Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenen kontroller tanı ve tedavi süreçlerinde aksamalara neden oluyor. Bu aksamalar da sinsice ilerleyen onkolojik hastalıkların erken teşhis olanağını ortadan kaldırarak, tedaviden istenilen sonuçların elde edilmesini engelliyor" dedi.
#Uzman Prof. Dr. Deniz YamaçCovid-19 enfeksiyonuna yakalanma korkusu nedeniyle rutin kontrollerin aksatılması, sağlık kuruluşlarında kaynakların pandemiyi önlemeye odaklanması, özellikle kanser tanısı ve tedavisinde alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Yapılan çalışmalar standart kanser taramalarında yüzde 90’a yakın azalma olduğunu gösteriyor. Bu durumun korkutucu yansıması ise ileri evre kanserlerde artış! Öyle ki istatistiki çalışmalar ileri evre kanser tanısının bir öncesi yıla göre yüzde 75 oranında arttığını gösteriyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#KanserProf. Dr. Belma Koçer ve Doç. Dr. Yasemin Gündüz, koronavirüs salgını nedeniyle belirti göstermesine rağmen hastaneye başvurmayan çok sayıda kadında ileri derecede meme kanserine rastlandığını belirterek, kadınlara erken teşhis için hastanelere başvurun uyarısı yaptı.
#Meme KanseriAkciğer kanserinin sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, “Tümör ilerleyip çevredeki dokulara saldırdığı zaman esas bulguyu verir. Sırt ağrısı bu belirtilerden biridir. Göğüs duvarına ulaştığında oradaki kemiklerin istila edilmesiyle sırt ve göğüs ağrısı ortaya çıkar, başlıca belirtisi budur” dedi.
#Prof. Dr. Banu Musaffa SalepçiMilyonlarca insanın hayatını karartan bir hastalık olan demans, hastaların hafıza, dil ve ruh hallerinde sorunlara yol açmasıyla ünlü. Sağlık görevlileri, hafıza testleri gibi araçlar kullanarak, durumu teşhis ederken bunları değerlendirir. Ancak şimdi bilim insanları, demansın bir hasta klasik belirtileri göstermeden yıllar önce duyuları bozmaya başladığına dair önemli kanıtlar olduğunu söylüyor.
#DemansKanser tedavisinde doğru teşhis hayati önem taşıyor. Hastanın kemoterapi, radyoterapi, imünoterapi mi yoksa kök hücre tedavisi mi göreceği bu teşhise bağlı. Berlin Charite Üniversite Hastanesi’ndeki bilim insanları, 170’ten fazla kanser türünü yüksek doğrulukla teşhis edebilen bir yapay zekâ (AI) modeli geliştirdi.
#KANSERAnnesini meme kanserinden kaybeden bir adam, göğsündeki yumruyu fark ettiğinde pek ciddiye almadı. Çünkü meme kanserinin erkeklerde de ortaya çıkabileceğini bilmiyordu. Teşhisin ardından hastalığı yense de kısa süre sonra kanser tüm vücuduna yayılmış olarak geri döndü. Tıpkı hastalığa yakalanan adam gibi çoğu erkek meme kanserinin kendilerini de tehdit ettiğini bilmiyor. Ancak Prof. Dr. Fatih Aydoğan, durumun sanılandan çok daha önemli olduğunun altını çiziyor.
#Erkeklerde Meme KanseriYeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi. Yeni kan testi, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onay aldı. Çalışma, gerçek yaşam koşullarında, bir poliklinikte 500’den fazla kişi üzerinde gerçekleştirildi.
#AlzheimerDünyaya göz tansiyonu hastalığıyla gelen 10 günlük Göktuğ Emir Uyar bebek, kritik cerrahi operasyonla sağlıklı görme yetisine kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Muhsin Eraslan, “Hastalık, 18 bin bebekte 1 görülüyor” dedi.
#Göz TansiyonuYaşam kalitemiz, üreme sağlığımızı doğrudan etkileyen faktörlerin arasında yer alıyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.
#Erkek KısırlığıGayet sağlıklı bir hayat sürdürüyordu. Golf oynamayı seviyor, uzun yürüyüşler yapıyordu. Bir gün burnunda tuhaf bir yanık kokusu hissetti, doktora gitti ama endişelenilecek bir şey olmadığını söylediler. Meğer bu koku ölümcül beyin kanserinin ilk işaretiymiş. Hastalığı geç teşhis edildiği için doktorlar bir yıllık ömrü kaldığını söylüyor. İşte Fiona Charles’in bir yanık konusu ile başlayan kanser öyküsü…
#KanserSon yıllarda genç yaşta kalp krizine bağlı ölümler artarken, bu durum artık çocuklarda da görülmeye başladı. Siirt'te yaşayan 6 yaşındaki Muhammed Yusuf Celbek’in bilinen herhangi bir sağlık sorunu olmamasına rağmen kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi, bu yaş grubundaki çocuklarda kalp krizi vakalarının yaşanmasının normal olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Peki, bu olağan bir durum mu? Çocuklarda kalp muayenesi ne zaman ve ne sıklıkla yapılmalı? Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Doksöz ile konuştuk.
#SağlıkKanser tedavisinde sadece tümörün alınmasının değil, aynı zamanda hastaların fiziksel ve psikolojik sağlığının korunmasının da büyük önem taşıdığını belirten Op. Dr. CenkMelikoğlu, onkoplastik cerrahinin fizyolojik ve psikolojik etkilerine dikkat çekti.
#Onkoplastik CerrahiEski ABD Başkanı Joe Biden'a agresif ve ileri evre bir prostat kanseri tanısı konduğu ve kanserin kemiklerine yayıldığı belirtildi. Biden'a, başkanlık görevini bırakmasının hemen ardından ileri evre kanser tanısı konulması, hastalığın başkanlığı sırasında teşhis edilmemesi ABD'de tartışmalara neden oldu. Gerçekten de kanser bu aşamaya gelene kadar nasıl teşhis konamadı? Bugüne kadar yapılan kan testlerinde nasıl fark edilmedi? 82 yaşındaki Biden'ın hastalığının bunca süre belirti vermemesi normal mi? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nden Doç. Dr. Selçuk Sarıkaya ile konuştuk.
#SağlıkAlmanya’da hastanelerde cilt kanseri nedeniyle yatarak tedavi gören hasta sayısı son 20 yılda neredeyse iki katına çıktı. 2023 yılında 116 bin 900 kişi kötü huylu cilt tümörleri nedeniyle hastanelerde tedavi altına alınırken, bu sayı 2003 yılında yalnızca 62 bin civarındaydı. Bu da yaklaşık yüzde 88’lik bir artışa işaret ediyor.
#AlmanyaEski ABD Başkanı Joe Biden’a agresif prostat kanseri teşhisi konulduğu açıklandı. Uzmanlar, hastalığın rutin testlerle daha önce tespit edilememiş olmasını sorgularken, sağlık durumunun görevdeyken kamuoyundan gizlenmiş olabileceği yönünde spekülasyonlar gündemde.
#ABDEski ABD Başkanı Joe Biden'a "agresif" prostat kanseri tanısı konuldu. Siyasette yarım asır geçiren Biden'a, başkanlık döneminde erken teşhis konulamaması ise ABD'de tartışmalara neden oldu. Biden, konulan kanser tanısının ardından sosyal medyada yaptığı paylaşım ile sessizliğini bozdu.
#ABDTürkiye’nin önde gelen ödüllü biliminsanları, kanser ilaçları ve aşılar başta olmak üzere dışa bağımlılıktan kurtulmak için sağlık sektöründe dünyada çığır açacak buluşlara imza atıyor. Ancak biliminsanları ruhsat aşamasında takılıp, satışını yapamadıkları için çabaları ve aldıkları ödülün bir anlam taşımadığından yakınıyor.
#TürkiyeHer yıl mayıs ayı, dünyada ve ülkemizde “Cilt kanseri farkındalık ayı” olarak anılıyor. Bu ay, sadece yaz mevsiminin yaklaşmakta olduğunu değil, aynı zamanda cildimize verdiğimiz önemi de hatırlatmalı. Çünkü her geçen yıl artan cilt kanseri vakaları, bizlere güneşin zararsız olmadığını tekrar tekrar gösteriyor.
#Cilt KanseriBirçok hastalığın teşhisinde kullanılan yapay zekâ destekli MR cihazı, tıpta sessiz bir devrim gerçekleştiriyor. Cihazın önümüzdeki yıllarda “tıbbi sezgi aracı” olarak kullanılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kantarcı, “Özellikle Alzheimer’ı çok erken yakalayacak” dedi.
#Türk Manyetik Rezonans DerneğiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencileri, Tüm Mucitler İcat İnovasyon ve Araştırma Derneği (TÜMMİAD) tarafından düzenlenen "1 Fikir 1 Türkiye" yarışmasında geliştirdikleri "Kuş Gribi Tanı Kiti" projesiyle Türkiye birincisi seçildi.
#Kuş GribiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencileri, Tüm Mucitler İcat İnovasyon ve Araştırma Derneği (TÜMMİAD) tarafından düzenlenen "1 Fikir 1 Türkiye" yarışmasında geliştirdikleri "Kuş Gribi Tanı Kiti" projesiyle Türkiye birincisi seçildi.
#Kuş Gribi56 milyon anne ve çocuğun incelendiği yeni bir araştırma, hamilelik dönemindeki diyabet ve otizm arasında çok önemli bir bağlantıyı ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, hamilelik döneminde diyabeti olan kadınların çocuklarının, nörogelişimsel bir sorun yaşama ihtimali yüzde 28 daha yüksek. Peki bu ne anlama geliyor? Konunun uzmanı 6 soruda detaylandırdı.
#Hamilelikte DiyabetHer yıl dünyada yüzbinlerce insanın mesane kanseri ile karşı karşıya kaldığını belirten Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, çoğu insanın idrarda kan görünce önemsemediğini, bu durumun enfeksiyon ya da stres kaynaklı olduğu düşünebildiğini söyledi.
#Mesane KanseriKataraktın göz merceğinin saydamlığını yitirerek matlaşması sonucunda ortaya çıktığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Berkay Akmaz, “Katarakt kendisini, görme keskinliğinde azalma, nesnelerin bulanık ya da puslu görünmesi, ışıkların etrafında hareler oluşması, renk algısında bozulma ve gece görüşünde zorlanma gibi belirtilerle göstermektedir. Bu belirtiler özellikle okuma, araç kullanma, televizyon izleme gibi günlük aktiviteleri zorlaştırmaya başladığında katarakt ameliyatı kararı gündeme gelmektedir” dedi.
#KataraktPaul Smith henüz genç denebilecek bir yaşta ve maraton koşacak kadar da sağlıklıydı. Nitekim yine bir maratona hazırlanıyordu ve gösterdiği belirtileri çok antrenman yapmasına bağlamıştı. Ama gerçek çok farklıydı...
#SağlıkTürk bilim insanları konuşma sesinden akciğer kanserini erken dönemde teşhis etmeyi başardı. Ankara Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Kahya, yaptıkları çalışma sonucunda yüzde 90 doğruluk payı elde ettiklerini açıkladı.
#Akciğer Kanseriİngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), kanserin semptomlar ortaya çıkmadan önce tespit edilmesini sağlayan kan testini klinik deney aşamasına geçirdi. NHS, kan testinin ilk denemelerinde yüzde 99'luk tespit başarısına ulaştığını bildirdi.
#İngiltere