Erg
Toplam 319 haberi bulunmuştur.
Erg Haberleri
Çocuklar ve kadınlar öksüz kaldı
Dünyanın sayılı akademisyenlerinden, sosyal psikolojinin kurucularından Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı hayatını kaybetti.
EÜAŞ’a ait 5 hidroelektrik santrali için 4 teklif
Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait Anamur, Bozyazı, Mut-Derinçay, Silifke ve Zeyne Hidroelektrik Santralleri'nin bir bütün halinde özelleştirme ihalesi için 4 katılımcı başvuruda bulundu.
Türkiye'nin en önemlilerinden... 5 teklif geldi
Türkiye’nin önemli otoyol projeleri arasında yer alan Ankara-Niğde Otoyolu Projesi'nin ihalesinde 5 teklif verildi.
Ankara-Niğde Otoyolu ihalesinin süreci tamamlandı
275 kilometre otoyol artı 55 kilometre bağlantı yolunu oluşturan Ankara-Niğde otoyolunu ERG ve Seza inşaat yapacak.
Ankara-Niğde Otoyolu ihalesinin süreci tamamlandı
275 kilometre otoyol artı 55 kilometre bağlantı yolunu oluşturan Ankara-Niğde otoyolunu ERG ve Seza inşaat yapacak.
Bir arada yaşam için kapsayıcı eğitim önemli
ERG ‘Bir Arada Yaşamı ve Geleceği Kapsayıcı Eğitimle İnşa Etmek’ başlıklı raporunu yayınladı. Buna göre, Türkiye’de okul çağındaki 833 bin 39 Suriyeli çocuktan 496 bin 653’ü okula kayıtlı. Devlet okullarına giden Suriyeli öğrenci sayısı en çok İstanbul’da. Raporda, bir arada yaşamın desteklenmesinde kapsayıcı eğitimin kritik önem taşıdığı da vurgulandı.
SEÇBİR, TOHAD ve ERG’den yeni rapor: Ders kitaplarında ‘engelliye’ yer yok
SEÇBİR, TOHAD ve ERG’nin hazırladığı ‘Ders Kitaplarında Engellilik Araştırması’ sonuçları açıklandı. Buna göre, ders kitaplarında engellilere yer verilmiyor. Kitaplardaki metinlerde, okuma parçalarında, görsellerde yer verilen kişilerin yalnızca yüzde 3’ü engelli. ‘Farklılık’larının altı çiziliyor. Engellilik sosyal ve maddi yardımla çözülmesi gereken bir mesele gibi görülüyor.
Hisset, hayal et uygula ve paylaş
Dünyanın en iyi eğitimcileri arasında gösterilen Kiran Bir Sethi, ülkesi Hindistan’ın çok ötesine geçmeyi başaran bir öğretmen. 16 yıl önce kurduğu Riverside Okulu için geliştirdiği ‘Değişim için Tasarım’ programı, bugün 50 ülkede uygulanıyor. Sethi, dört temel adımla öğrencilerin hayatında değişim yaratabileceği iddiasında: “Hisset, hayal et, uygula ve paylaş.”
ERG: İkili öğretimin bitmesi zor
ERG, ‘Türkiye’de Eğitime Ayrılan Kaynaklar’ başlıklı bilgi notunda ikili öğretimin yakın zamanda son bulmasının gerçekçi görünmediğini belirterek, ailelerin eğitim harcamalarının arttığına dikkat çekti. ERG’ye göre, öğrenci başına harcama da OECD ortalamasının oldukça gerisinde.
Eğitim ve yoksulluk
Geçtiğimiz günlerde UNESCO önemli bir rapor açıkladı. Raporun en önemli bölümü bütün yetişkinlerin lise eğitimini tamamlaması halinde yoksulluğun yarıdan fazla azalacağı idi.
İşte bu
Mehmet Hakan, Huzeyfe ve Oğuz... Üçü de görme engelli olan gençler kaynaştırma eğitimi veren liselerini birincilikle bitirdi. Bu başarının arkasında onlara inanan aileleri ve öğretmenleri, sınav zamanı ders kitabını yüksek sesle okuyan arkadaşları ve en önemlisi de hayata tutunma azimleri var. ‘Engelsiz dünya, engelsiz yaşam’ sloganlarının içini dolduran gerçek hikâyelerin gerçek kahramanları onlar.
2016 vergi rekortmenleri belli oldu! İşte dikkat çeken detay...
Maliye, 2016 yılına ilişkin kurumlar ve gelir vergisi rekortmenlerini dün sesiz sedasız yayınladı. Kurumlar vergisi rekortmenler listesinin ilk sırasında isminin açıklanmasını istemeyen bir kurum yer alırken gelir vergisinde ise Semahat Sevim Arsel geçen yıl olduğu gibi rekortmen oldu. Rekortmen 27 kurum ile gelir vergisi rekortmeni 53 kişi isminin gizli kalmasını istedi.
4 HES'in özelleştirilmesinde 30.5 milyon TL teklif
Suçatı, Değirmendere, Karaçay ve Kuzuculu HES'lerinin ve bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların bütün halinde özelleştirilme ihalesinde, en yüksek teklif 30 milyon 540 bin lira ile Abdülmecit Modoğlu İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.
Alternatif sistemde eşitsizlik uyarısı
Eğitimciler, TEOG’a alternatif modellerin eşitsizliği artırabileceğini söylüyor. Adrese dayalı kayıt için yeterli altyapı olmadığına dikkat çekerken, ailelerin taşınması gibi durumların yaşanabileceğini vurguluyorlar.
ERG’nin beklenen eğitim raporu açıklandı: İlkokulda okullaşma oranı düştü
Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) 10’uncusunu hazırladığı ve merakla beklenen ‘Eğitim İzleme Raporu 2016-2017’ açıklandı. Rapor Türkiye’de eğitim ile ilgili önemli sonuçlar sunuyor.
Batıda 6'ya giden öğrenci doğuda 8. sınıf düzeyinde
ERG’nin ‘Eğitim İzleme Raporu 2016-2017’ye göre, 2019’da bitirilmesi planlanan ikili eğitim için yeterli bütçe ayrılmadı. TEOG yerine gelecek sistemin ekonomik durum ve başarı arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurması önemli. Ayrıca PISA 2015’ten edinilen bulgulara göre, batı ile doğudaki öğrenciler arasında neredeyse iki okul yılı gibi ciddi bir fark olduğu vurgulandı.
Eğitimde 10 yılda ne ektik, ne biçtik?
Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Eğitim İzleme Raporu 2016-2017’yi yayımladı. Bu, 2007’de başlayan çalışmaların 10’uncusu. Raporlar, her yıl eğitimdeki gelişmelere dair kapsamlı, objektif ve veri temelli bir değerlendirmeyle hem kamu ve kamuoyunu bilgilendirmeyi, hem de tarihe bir iz bırakmayı amaçlıyor.
Matematikte sınıfta kaldık
Eğitim Reformu Girişimi (ERG), UNESCO’nun 24 Ekim’de yıllık olarak yayınladığı Küresel Eğitim İzleme Raporu’nu inceledi. Buna göre öğrencilerin yüzde 30’u matematik becerisinden yoksun, Türkiye engellilerin okul terkinde Avrupa’da birinci sırada ve okullardaki altyapı sorunları eğitimi olumsuz etkiliyor.
AÇEV ve ERG’den okul öncesi eğitim raporu: Zenginler okul öncesine, fakirler ilkokula
ERG ve AÇEV’in yaptığı araştırmaya göre, okul öncesi eğitimde okullaşma oranı yoksullar arasında daha düşük. Varlıklı ailelerin ve eğitimli annelerin 5 yaşındaki çocukları okul öncesi eğitime devam ederken, en yoksul kesimin çocuklarının doğrudan ilkokula kaydolma olasılığı çok daha yüksek. 4 yaşta okul öncesin katılımı etkileyen en önemli üç neden ise ailenin ekonomik seviyesi, annenin eğitim düzeyi ve istihdam durumu.
ERG’den liseye geçiş raporu: 20 yılda 5 farklı sistem var, nitelik yok
Milli Eğitim Bakanlığı’nın liseye geçişte uygulamayı planladığı yeni sistemin değerlendirildiği Eğitim Reformu Girişimi (ERG) raporuna göre, sistem tartışmaları nedeniyle eğitimde nitelik göz ardı ediliyor. Katılımcılık sadece görüş vermek olarak algılanıyor. 20 yılda beş farklı sistem ve 10 bakana rağmen temel sorunlar çözülemiyor.
Uzmanlardan çocuklar için ‘en iyi kitaplar’ listesi
Pedagoji Derneği ve Eğitim Reformu Girişimi, çocuklar için 10’ar kitaplık iki ayrı tavsiye listesi hazırlandı. Her iki kurumun listesinde de farklı kitaplar var, ortak öneri ise ‘Küçük Prens’.
Okul öncesi eğitim yoksullar için lüks
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Blog’da başlayan Umay Aktaş Salman imzalı ‘Uzun Hikâye’ başlıklı yazı dizisinde, ERG ile Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) hazırladığı ‘Türkiye’de Erken Çocukluk Bakımı ve Okul Öncesi Eğitime Katılım’ araştırmasına kaynaklık eden hikâyelere odaklanılıyor. İşte o hikayelerden bazıları:
ERG: Nitelikli eğitim için ‘güçlü’ öğretmen şart
24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle ERG tarafından bir bilgi notu paylaşıldı. Dünyadan örnekler ve Türkiye’deki durumla ilgili bilgilerin de verildiği metinde, eğitimle ilgili politikalarda öğretmenlerin daha çok söz sahibi olması gerektiğine vurgu yapıldı. Türkiye’nin daha da ‘güçlenmiş’ bir öğretmen kadrosuna ihtiyacı olduğu belirtildi.
ERG’den MEB bütçesi değerlendirmesi: En fazla kaynak meslek liselerine
ERG’nin MEB 2018 bütçe tasarısını değerlendirdiği raporuna göre, en fazla ödenek meslek liselerine ayrılıyor. Fakat okul ve öğrenci sayıları dikkate alındığında, öğrenci başına düşen harcamada imam hatip liseleri önde gidiyor.
Okullarda şiddete karşı 5 öneri
İzmir’de okul müdürünün öğrencileri tarafından öldürülmesinin ardından gençler arasında yayılan şiddet gündemde. Her okulun risk tablosu çıkarması gerektiğini belirten uzmanlar, iyi gözlemle bazı önlemlerin alınabileceği düşüncesinde. Okul ve velilere de çok iş düşüyor.
MEB Müsteşarı Tekin’den öğrencilere: Ülke değerlerini unutmayın
Müsteşar Yusuf Tekin, ‘MEB Adına Yurtdışına Gönderilen Öğrencileri Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yurtdışına giden öğrencilerin ülke değerlerini unutmaması gerektiğini belirtti. Sekiz farklı ülkede lisansüstü eğitimlerini sürdüren 222 öğrenci, öğrenimlerini tamamladıklarında MEB kadrolarında görevlendirilecekler.
O yol 4 saatten 2 saate düşecek! 2019 sonunda tamamlanacak
Başbakan Binali Yıldırım: 2019 sonunda Ankara-Niğde otoyolu bitecek ve hizmete girecek. Bu proje sadece 4 milyar. Eskiden bırakın milyarları, milyonları bile Türkiye bulamazdı. Bugün Türkiye'nin nereden nereye gelindiğini görmek için bile bu projeye baksak yetiyor. Bu yol bittiğinde Ankara'dan Niğde'ye gidiş yarı yarıya azalacak. 4 saatten 2 saate düşecek.
Kuzey ışıklarının nasıl oluşuyor?
Tokyo Üniversitesi'nde bulunan jeofizikçiler kuzey ışıklarına neden olan mekanizmaları gözlemledi ve teorilerin doğru olduğunu kanıtladı.
100 milyon çocuk gelin uyarısı
Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, “Dünyada eğitime erişim gibi temel bir haktan mahrum bırakılan kız çocuklarının sayısı milyonlarla ifade ediliyor. 18 yaşına gelmeden evlenen kızların dünyadaki oranı yüzde 40. Harekete geçilmezse önümüzdeki 10 yılda 100 milyon kız çocuğu daha erken yaşta evlendirilecek” dedi.
Gönen HES'e 12 şirketten teklif
Çanakkale'deki Gönen HES ile bu santral tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesinde nihai pazarlık görüşmeleri 23 Mart'ta yapılacak.
5 Suriyeliden 2'si okula gidemiyor
Türkiye’de yaşayan Suriyeli her 5 çocuktan 2’si okula gidemezken yaş yükseldikçe eğitime erişim de zorlaşıyor. Okullaşma oranı ilkokul seviyesinde yüzde 98’e ulaşmışken, ortaokul seviyesinde yüzde 50’ye iniyor. Lise çağında ise 5 çocuktan 4’ü eğitim alamıyor.
Bir başkadır benim öğretmenim
Atama sorunu başta olmak üzere eğitim sistemi içinde onca sorunla uğraşan öğretmenler yeni eğitim-öğretim dönemine canla başla hazırlanıyor. Kimi okulunu boyuyor, kimi yıkık duvarı onarıyor, kimi kütüphane kuruyor, kimi atık malzemeden yaptığı oyuncakları başka illerdeki çocuklara gönderiyor. Bir harf öğretmekle kalmayıp öğrencilerin hayatlarına dokunan öğretmenlerle tanışın...
Eğitim sistemi sil baştan yenileniyor
Son yıllarda her bakanla birlikte yeni bir uygulama denenen eğitim sistemi bu kez köklü bir şekilde değişiyor. 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı Beştepe’de yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuştuğu toplantıda, yeni bir bakış açısıyla A’dan Z’ye değişim öngören sistemin sunumunu Bakan Ziya Selçuk yaptı: “Eğitim sistemleri 100 vagonlu tren gibidir. Bir spor araba gibi döndüremeyiz.”
Afşin Elbistan A Termik Santrali Çelikler Holding'e devrediliyor
Afşin Elbistan A Termik Santrali, Çelikler Holding'e devrediliyor. 34 yılda 120 milyar 499 milyon 910 bin 550 kw/h (kilowatsaat) enerji üretimi gerçekleştirerek Türkiye’nin enerji üretimine büyük katkı sağlayan Afşin Elbistan A Termik Santrali'nin devri için gerekli imzala EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nde atıldı.
ERG Eğitim İzleme Raporu 2017-2018: Okul öncesinde hem gerideyiz hem az kaynak ayrılıyor
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) bu yıl 11’inci kez yayınlanan ‘Eğitim İzleme Raporu 2017-2018’in tanıtımını İstanbul’da yaptı. Toplantıda konuşan ERG Direktörü Batuhan Aydagül, MEB’in 2023 Eğitim Vizyonu’nun felsefesinin mutlu çocuklar olduğunu belirterek, “Vizyonun felsefesinde bu yaklaşım öne çıkıyor. Bu sadece bir bakanlığın değil, Türkiye’nin sorumluluğu” diye konuştu. Rapora göre, OECD ülkeleri karşılaştırıldığında okul öncesi okullaşma düzeyinde Türkiye 42 ülke arasında 41’inci sırada. Üstelik en az kaynak da okul öncesine ayrılıyor.
ERG Eğitim İzleme Raporu 2017-2018: Okul terki azalıyor
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ‘Eğitim İzleme Raporu 2017-2018’i açıkladı. Özetle, okul öncesi eğitimde ücret alınmaya devam ediyor. Bu düzeyde okullaşma hedefleri yakalansa da, hala dünya ortalamalarının uzağında. Öğretmen maaşları kamuda birçok meslek grubunun gerisinde. Sınıf tekrarı için alınan önlemler yetersiz kalırken okul terki azalıyor. Tarımda çalışan çocuk işçilerin yaşı 5’e kadar düştü. Son 10 yılda ise eğitim bütçesi ikiye katlandı.
Eğitimde 2018: Yeşeren umutlar, süregelen endişeler
Öğretmenlerle beraber, öğretmenlerin güçlenmesi için yola çıktığımızda 2016 yılıydı. Düzce’de Topuk Yaylası’nda Öğretmen Ağı’nın tohumlarının atıldığı buluşmada öğretmenlerle iki gün geçirdik. İki günün sonunda hep beraber bir halka oluşturmuş ve hepimiz tek kelimeyle duygularımızı ifade etmiştik. En çok ‘umut’ ifade edilmişti; grubun çoğunluğu oradan umutla ayrılıyordu. İki yıl sonunda ise o umut eyleme dönüştü. Öğretmenlerin potansiyelini fark ettiği ve biraz destekle hayata geçirebildiği bir işbirliği platformu modelini geliştirdik. Bu yazıyı da bana o kolektif çabayı ve umudu hatırlatan Topuk Yaylası’nda yazmak kısmet oldu; uzun yıllar sonra eğitimimize dair umudumuzun yeşerdiği bir yılın sonunda.
Yeni çağın öğrenme becerileri değişiyor
50’yi aşkın lisansüstü programıyla eğitim veren İstanbul Bilgi Üniversitesi, alanında uzman isim ve akademisyenlerden oluşan eğitim kadrosunu aday öğrencilerle bir araya getirdi. Gün boyu süren etkinlik kapsamında düzenlenen “Öğrenmeyi Öğrenmek” panelinde, yeni çağın eğitim üzerindeki dönüştürücü etkisi tüm boyutlarıyla ele alındı.
‘Merak’ları kitap olacak
'16. Eğitimde İyi Örnek Konferansı', bu yıl 'Merak Edenler' temasıyla gerçekleşecek. Kampanya için ilk günden150 merakla ilgili atasözü sosyal medya hesaplarından paylaşıldı. Bu atasözleri konferanstan sonra kitap haline getirilecek.
İyi Örnekler Konferansı, ‘Merak Edenler’i bir araya getirecek
16. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı, 'Merak Edenler' temasıyla 13 Nisan'da yapılacak ve 75 iyi örnek sunumunu ağırlayacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da konferansın açılışında bir konuşma yapacak.
ERG: Eğitim yatırımlarına ayrılan kaynak arttırılmalı
ERG yeni yayımladığı ‘Eğitimin Yönetişimi ve Finansmanı Eğitim İzleme Raporu’nun tanıtımını yaptı. Toplantıda konuşan ERG Araştırmacısı Özgenur Korlu raporda, MEB’in 2019 bütçesini ayrıntılarıyla analiz ettiklerini belirterek, “En büyük pay yüzde 83.4 ile personele ayrılıyor. Bu durumda MEB’in eğitimin sorunlarını gidermek için ayırdığı kaynak üzerine düşünmemiz gerekiyor. Yatırıma ayrılan kaynak arttırılmalı” diye konuştu.
ERG: MEB’in yatırım bütçesi artmalı
‘EĞİTİM Reformu Girişimi’nin ‘Eğitim Yönetişim ve Finansmanı Eğitim İzleme Raporu 2019’ yayınladı.
Hareket et prostat olma
Avrupa Üroloji Derneği’nin yayın organı European Urology dergisinde yayınlanan bir makale, fiziksel aktivitenin erkekleri prostattan koruduğunu ortaya koydu. Egzersiz bağışıklık sistemini güçlendirerek ve hücresel stresi azaltarak prostat kanserine karşı koruyor.