ERG haberleri sayfasında ERG hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 329 ERG haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından, Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi’nin desteğiyle 2004’ten bu yana her yıl düzenlenen Eğitimde İyi Örnekler Konferansları (İÖK) başvuruları başladı. Başvurular 2-24 Ocak tarihleri arasında yapılacak. Bu yıl 17’ncisi düzenlenecek İOK, 9 Mayıs’ta Sabancı Üniversitesi Tuzla Yerleşkesi’nde düzenlenecek.
#ErgERG, Eğitim İzleme Raporu 2019’un 4'üncü dosyası ‘Öğretmenler’i yayımladı. Raporda, MEBBİS verilerine göre net öğretmen ihtiyacının 92 bin 165 olduğu belirtildi. 2018-2019 eğitim öğretim yılı verilere göre Türkiye’de öğretmen sayısı 1 milyon 77 bin 307.
#GazetehaberleriERG tarafından hazırlanan eğitimin içeriğiyle ilgili gelişmeler, ortaöğretim tasarımı, toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ölçme ve değerlendirme alanlarına odaklanan raporun ‘Öğrenciler ve Eğitime Erişim’ dosyası kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde okul öncesinde net okullulaşma oranlarının 3-5 yaş için yüzde 39.1; 4-5 yaş için yüzde 50.8; beş yaş için yüzde 68.3 olduğu görüldü.
#ÖğrenciEğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) yayımladığı Eğitim İzleme Raporu 2019’un ikinci dosyasında ders kitaplarında cinsiyetçi öğelerin yoğun bir şekilde var olmaya devam ettiği vurgulandı. 2019’da yaşanan en önemli gelişmenin mayısta açıklanan ‘ortaöğretim tasarımı’ olduğu belirtilen raporda, ders sayılarının azaltılması olumlu bulundu.
#ERGERG yeni yayımladığı ‘Eğitimin Yönetişimi ve Finansmanı Eğitim İzleme Raporu’nun tanıtımını yaptı. Toplantıda konuşan ERG Araştırmacısı Özgenur Korlu raporda, MEB’in 2019 bütçesini ayrıntılarıyla analiz ettiklerini belirterek, “En büyük pay yüzde 83.4 ile personele ayrılıyor. Bu durumda MEB’in eğitimin sorunlarını gidermek için ayırdığı kaynak üzerine düşünmemiz gerekiyor. Yatırıma ayrılan kaynak arttırılmalı” diye konuştu.
#ERGEğitim Reformu Girişimi (ERG) ‘Eğitim İzleme Raporu 2017-2018’i açıkladı. Özetle, okul öncesi eğitimde ücret alınmaya devam ediyor. Bu düzeyde okullaşma hedefleri yakalansa da, hala dünya ortalamalarının uzağında. Öğretmen maaşları kamuda birçok meslek grubunun gerisinde. Sınıf tekrarı için alınan önlemler yetersiz kalırken okul terki azalıyor. Tarımda çalışan çocuk işçilerin yaşı 5’e kadar düştü. Son 10 yılda ise eğitim bütçesi ikiye katlandı.
#ERGEğitim Reformu Girişimi (ERG) bu yıl 11’inci kez yayınlanan ‘Eğitim İzleme Raporu 2017-2018’in tanıtımını İstanbul’da yaptı. Toplantıda konuşan ERG Direktörü Batuhan Aydagül, MEB’in 2023 Eğitim Vizyonu’nun felsefesinin mutlu çocuklar olduğunu belirterek, “Vizyonun felsefesinde bu yaklaşım öne çıkıyor. Bu sadece bir bakanlığın değil, Türkiye’nin sorumluluğu” diye konuştu. Rapora göre, OECD ülkeleri karşılaştırıldığında okul öncesi okullaşma düzeyinde Türkiye 42 ülke arasında 41’inci sırada. Üstelik en az kaynak da okul öncesine ayrılıyor.
#Eğitim Reformu Girişimiİzmir’de okul müdürünün öğrencileri tarafından öldürülmesinin ardından gençler arasında yayılan şiddet gündemde. Her okulun risk tablosu çıkarması gerektiğini belirten uzmanlar, iyi gözlemle bazı önlemlerin alınabileceği düşüncesinde. Okul ve velilere de çok iş düşüyor.
#EğitimERG’nin MEB 2018 bütçe tasarısını değerlendirdiği raporuna göre, en fazla ödenek meslek liselerine ayrılıyor. Fakat okul ve öğrenci sayıları dikkate alındığında, öğrenci başına düşen harcamada imam hatip liseleri önde gidiyor.
#MEB24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle ERG tarafından bir bilgi notu paylaşıldı. Dünyadan örnekler ve Türkiye’deki durumla ilgili bilgilerin de verildiği metinde, eğitimle ilgili politikalarda öğretmenlerin daha çok söz sahibi olması gerektiğine vurgu yapıldı. Türkiye’nin daha da ‘güçlenmiş’ bir öğretmen kadrosuna ihtiyacı olduğu belirtildi.
#ERGEğitim Reformu Girişimi (ERG) Blog’da başlayan Umay Aktaş Salman imzalı ‘Uzun Hikâye’ başlıklı yazı dizisinde, ERG ile Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) hazırladığı ‘Türkiye’de Erken Çocukluk Bakımı ve Okul Öncesi Eğitime Katılım’ araştırmasına kaynaklık eden hikâyelere odaklanılıyor. İşte o hikayelerden bazıları:
#Eğitim Reformu GirişimiMilli Eğitim Bakanlığı’nın liseye geçişte uygulamayı planladığı yeni sistemin değerlendirildiği Eğitim Reformu Girişimi (ERG) raporuna göre, sistem tartışmaları nedeniyle eğitimde nitelik göz ardı ediliyor. Katılımcılık sadece görüş vermek olarak algılanıyor. 20 yılda beş farklı sistem ve 10 bakana rağmen temel sorunlar çözülemiyor.
#ERGERG ve AÇEV’in yaptığı araştırmaya göre, okul öncesi eğitimde okullaşma oranı yoksullar arasında daha düşük. Varlıklı ailelerin ve eğitimli annelerin 5 yaşındaki çocukları okul öncesi eğitime devam ederken, en yoksul kesimin çocuklarının doğrudan ilkokula kaydolma olasılığı çok daha yüksek. 4 yaşta okul öncesin katılımı etkileyen en önemli üç neden ise ailenin ekonomik seviyesi, annenin eğitim düzeyi ve istihdam durumu.
#ERGTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf TekinTürkiye’nin eğitime odaklanan ilk bağımsız düşünce kuruluşu olan Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) yolculuğunu anlatan 'Bir Ortak Akıl Deneyimi: Eğitim Reformu Girişimi' kitabı yayımlandı. Aytaç Demirci tarafından kaleme alınan kitap, ERG’nin kurumsal yolculuğunu, ülkenin yakın tarihindeki eğitim politikalarının hayata geçiş süreçleri ve sonuçlarıyla birlikte, tanıklıklar eşliğinde anlatıyor.
#Eğitim Reformu GirişimiMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığın yürüttüğü eğitim politikalarına ilişkin görüş alışverişinde bulunmak üzere Eğitim Reformu Girişimi (ERG) yönetim kurulu üyeleri ve ERG'yi destekleyen kuruluşların üst düzey temsilcileriyle bir araya geldi.
#Mahmut ÖzerTürk-Alman İlişkileri alanında ortaya koyduğu eserlerle karanlıkta kalan kültürel belgeleri günümüz insanlığıyla paylaşan Dr. Latif Çelik bu günlerde sürgün Almanların Türkiye’de doğan çocuklarıyla Türk ve Alman medyasında tekrar gündeme geldi. Dr. Çelik, “Tarih insanlığın ortak malıdır. Ama önce bilmek ve anlamak gerek” diyor...
#Clemens Hozmeisterİzmir ile Ankara’yı birbirine bağlayacak Yüksek Hızlı Tren projesine İngilizlerden sürpriz kredi geldi. İngiltere, projeye 2.1 milyar Euro kredi sağlayacağını açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri, kredinin Türkiye’ye güvenin göstergesi olduğunu belirtirken, projenin krediyle hızlanacağını söyledi.
#Yüksek Hızlı TrenBu ayın başında Ankara’da yapılan 20. Milli Eğitim Şûrası’nın başlığı “Eğitimde Fırsat Eşitliği” olmakla birlikte, kamuoyunda en çok tartışma yaratan sonuçlarından biri okul öncesinde din, ahlak ve değerler eğitimine başlanması konusunda alınan tavsiye kararı oldu.
#Mahmut ÖzerÇocukların hem akademik hem de sosyal ve duygusal beceriler açısından son 1,5 yılda yaşadıklarını yüz yüze eğitime döndükten sonra daha net gözlemlediklerini dile getiren öğretmenler, kayıpların kendilerini zorladığını söylüyor ve bu konuda en büyük desteği velilerden bekliyor.
#EğitimSalgınla birlikte evin okula dönüşmesi, ebeveynlerin de eğitim ortamına daha çok dahil olmasına neden oldu. Ebeveynlerin sürece daha aktif olarak katılması akademik başarı, öğrencilerin derslere devamı, motivasyon ve sosyalleşme açısından olumlu etkilere sahip ancak salgın sürecinde eğitim ortamının değişmesiyle birlikte bu ilişki yeni dinamikler kazandı.
#Ev - OkulTÜSİAD Eğitim Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “COVID-19 Etkisinde Türkiye’de Eğitim Raporu”na göre salgının öğrencilerin okuldan kopma riski altında olduğunu ortaya koydu. Erken çocukluk çağında 5 milyon öğrenci, ilköğretim kademesinde ise 6,5 milyon öğrenci eğitimini yarıda bırakma riski altında. İstanbul’da yapılan bir araştırma ise derin yoksulluk yaşayan hanelerde çocukların yüzde 11,3’ünün yeni dönemde okula devam etmeyeceğini öngörüyor.
#TUSİADKoç Holding, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi (KWORKS) iş birlikleri ile hayata geçirilen BOOST Sivil Toplum Teknoloji Hızlandırma Programı’nda ilk aşama tamamlandı. “Bilim Kahramanları Derneği, Eğitim Reformu Girişimi, Hayata Destek Derneği, İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Kalkınma Atölyesi, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ile Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı” sosyal ve çevresel sorunlara dijital teknolojileri kullanarak çözüm buldukları projeleri ile ikinci aşamaya devam etmek üzere seçilen 7 sivil toplum kuruluşu oldu. Seçilen kuruluşlar, 10 bin dolara kadar proje desteği alırken, 24 haftalık ek hızlandırma programına katılacak.
#Koç Holdingİsrail'in Gazze Şeridi'ni hedef alan kanlı saldırıları devam ederken, tepkiler de peşi sıra gelmeye devam ediyor. Son olarak bir grup Yahudi Google çalışanının, şirket yöneticilerine yazdıkları açık mektup büyük ses getirdi.
#GoogleYaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve kendini sınırlı ilgi alanları ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan otizm, toplumun büyük bir bölümü tarafından bilinmeyen bir konu. Anne babaların evde özel olarak uygulayabilecekleri bir yöntem olan Nöroplay’i geliştiren ekiple buluştuk, otizmi ve geliştirdikleri yöntemi konuştuk.
#Ömür KurtBugün Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 101 yıl önce çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı gururla kutluyoruz. Koronavirüs önlemleri nedeniyle toplu etkinlikler olmasa da Türkiye’nin dört bir yanı kırmızı beyaz renklerle bayrama hazır...
#GazetehaberleriKar yağışları, Sahra Çölü'nü de etkiledi. The Sun gazetesinde yer alan haberde, Sahra Çölü’ndeki kum tepelerinde buz tabakası objektiflere yansıdı. Suudi Arabistan’da en son 2018 yılında kar yağışını görülmüştü. Görüntüler ardından Sahra Çölü'nün konumu bir kez daha gündeme geldi. Peki, Sahra Çölü nerede?
#Sahra ÇölüÖğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağı olan ‘Öğretmen Ağı’, pandemiyle birlikte değişen koşulların eğitimi geri dönülemez biçimde değiştirdiğinden yola çıkarak, değişken koşulların ardındaki yeni imkânların tartışıldığı ‘Bağlantılar’ isimli bir çevrimiçi panel serisi başlatıyor.
#Öğretmen330 kilometrelik Ankara-Niğde Otoyolu, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Otoyol, yerli ve milli akıllı ulaşım sistemleri altyapısı ve 15 kişilik ekiple tek merkezden yönetilecek. Sistem ile otoyolda yaşanabilecek kaza ve diğer tehlikeli durumlara karşı sürücüler anında uyarılacak. Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada, "Eskiden tamamen insan gücüyle yapılan işlemler akıllı ulaşım sistemiyle gerçekleştirilecek. Buzlanmaya, akıllı araçların kullanımına kadar bu projeyle geleceğin yolunu inşa ettik" dedi.
#Ankara-Niğde OtoyoluEğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından, Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi’nin desteğiyle 2004’ten bu yana her yıl düzenlenen Eğitimde İyi Örnekler Konferansları (İÖK) başvuruları başladı. Başvurular 2-24 Ocak tarihleri arasında yapılacak. Bu yıl 17’ncisi düzenlenecek İOK, 9 Mayıs’ta Sabancı Üniversitesi Tuzla Yerleşkesi’nde düzenlenecek.
#ErgERG, Eğitim İzleme Raporu 2019’un 4'üncü dosyası ‘Öğretmenler’i yayımladı. Raporda, MEBBİS verilerine göre net öğretmen ihtiyacının 92 bin 165 olduğu belirtildi. 2018-2019 eğitim öğretim yılı verilere göre Türkiye’de öğretmen sayısı 1 milyon 77 bin 307.
#Gazetehaberleri