Bugün neler oldu?

Ereğli

Güncelleme Tarihi:

Ereğli haberleri sayfasında Ereğli hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 12526 Ereğli haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.

Konya'nın Ereğli ilçesi yüzyıllar boyu göçer topluluklara ev sahipliği yapmıştır. Bunun yanı sıra kültürel ve tarihi bir dokusu olan Ereğli ilçesi her geçen gün önemli bir gelişme gösteriyor.

Ereğli Nerede ve Hangi İlde?

İç Anadolu Bölgesi'nde Konya'nın bir ilçesi olan Ereğli önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. İç Anadolu Bölgesi'nde en önemli noktalardan bir tanesi de Ereğli ilçesidir. Ünlü seyyah Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde 1. Alaeddin Keykubad'ın Ereğli'ye geldiği zaman Akhüyük köyünde bulunan çamur ile yaralı askerlerin yaralarını iyileştirmiştir. Bu nedenle bu bölgedeki çamurun da şifalı olduğu bilinmektedir. Ereğli aynı zamanda tarih boyunca Hitit, Asur, Frig, Lidya ve Pers uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. 9. Asırda ise Bizans ve Abbasiler arasında kıyasıya bir mücadele meydana gelmiştir. Bu devirden sonra ise Ereğli Selçuklu zamanında Türklerin idaresine girmiştir.

Ereğli Nüfusu ve Hakkında Bilgi

Konya'nın ilçesi olan Ereğli'nin nüfusu her yıl önemli ölüde artış göstermiştir. Özellikle de 1970'li yıllarda Ereğli ilçesinin nüfusu 103 bin 58 olarak belirlenmişti 2000'li yıllarda ise Konya'nın Ereğli ilçesinin nüfusu 126 bin 117 oldu. Tarım ve ticaretin ön planda olduğu ilçede çeşitli ekonomik faaliyetler yürütülmüştü. Çevre illerden de göç alan Ereğli'de 2016 yılında yapılan sayıma göre nüfusun 142 bin 818 olduğu belirtildi. Konya'nın Ereğli ilçesinde özellikle kırsal ve şehir nüfusu da 1985 yılına göre paralel artıyordu. 1985 Yılından günümüze kadar geçen sürede ise kırsal mahalle nüfusu azalırken şehir nüfusunda artış gözlendi.

Konya'nın Ereğli ilçesinde tarih boyunca genellikle göçer topluluklar yer almıştır. Özellikle de Toros dağlarının eteklerinde yaylalara çıkan ve kışlarını da bu alanlarda geçiren konar göçer gruplar çoğunlukla Ereğli ilçesinde yerleşik yaşama da geçtiler. Türkmen nüfusunun çoğunluğu ve yörükler genel olarak bu bölgelerde yaşarlar. Ereğli'de yaşayan vatandaşlar genellikle tarım ve hayvancılık ile uğraşırlar. Bunun yanı sıra Ereğli merkezde yaşayan vatandaşlar sanayi ve ticari anlamda ekonomik faaliyetlere katılım gösterirler. Bu sayede ekonomik anlamda önemli çalışmalara da imza atılır.

Konya'nın Ereğli ilçesi deniz seviyesinden 1054 metre yükseklikte bulunuyor. Ereğli ilçesinin nüfusu 148 bin 161 olarak biliniyor. Bu ilçe 2 bin 260 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Ereğli ilçesine bağlı 6 belde belediyesi ile birlikte 36 mahalle ve 44 köy bulunmaktadır. Ereğli ilçesinde İvriz Çayı ve İvriz Barajı bulunuyor. Bu baraj ise bölgedeki tarım alanlarının sulanması ve içme suyu ihtiyacını karşılamak için de kullanılıyor. Bu ilçede genellikle çeşitli baklagiller ve sanayi bitkileri yetiştiriliyor. Sanayi bitkileri ise çeşitli sektörlerde hammadde ihtiyacını karşılamak için kullanılırdı. Ereğli ilçesinde çoğunlukla kiraz da yetiştirilmektedir.

İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Konya'nın ilçesi Ereğli ile Güney Kore'nin Kwangjin kenti ile kardeş şehir olmuştur. Bunun yanı sıra Ereğli Osmanlı Devleti'nin son döneminde de Konya vilayetine bağlanmıştır. Aynı zamanda Ereğli ilçesi Cumhuriyet dönemi ile birlikte ilçe olma durumunu da sürdürdü. Verimli arazileri ve su kaynakları bulunan Ereğli ilçesinin gerek coğrafi konumu gerekse doğal güzellikleri de ön plana çıkıyor.

Ereğli, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Konya'nın ilçesidir. Ereğli ilçesinin güneydoğusunda Aksaray, Karaman ve Niğde bulunmaktadır. Bu ilçenin aynı zamanda Mersin'e de sınırı bulunuyor. Ereğli ilçesinin Konya şehir merkezine uzaklığı ise 147 kilometre olarak bilinmektedir. Tarihteki eski yerleşimlerden bir tanesi olan Ereğli ilçesi ismini Bizans İmparatoru Herakliyüs'tan alır. Bu ada Yunan mitolojisinde tanrılaşmış bir kahraman denilmektedir. "Herekliyüs" kelimesi zaman içerisinde Türkçe ses yapısına göre değişmiştir. Sırasıyla da Herakle, Irakle, Eregle, eregli ve Ereğli şeklini almış durumdadır.

Ereğli haberleri

DAHA FAZLA #EREĞLİ HABERLERİ

Ereğli’a ait tüm site haberleri