Türk mutfağı; gerek lezzeti gerekse besleyiciliği açısından Anadolu’nun yanı sıra diğer coğrafyalarda da beğeni kazanmış, dünyanın önde gelen mutfak kültürlerinden biri haline gelmiştir. Dolayısıyla bu topraklardan çıkan ve ünü dünyaya yayılan onlarca lezzetten söz edilebilir. Bunların içinde en dikkat çekenleri ise en meşhur Türk yemekleri listemizde bulabilirsiniz.
#Türk YemekleriHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkKarnabahar son birkaç yıldır sebze reyonunun yıldızı. Ne de olsa şekilden şekle girdiği farklı tarifleri sosyal medyada yayılıyor. Günümüzün bu popüler sebzesini yıllar önce zorla yiyen bir nesil, şimdi gönüllü olarak pizza tabanından ekmeğe, kısırdan ızgaraya birçok yemekte onu kullanıyor. İşte sizin de deneyebileceğiniz tariflerden birkaçı...
#Gülay Barbaros Altan- Rakamlar ve istatistikler gösteriyor ki Gaziantep büyüdükçe çevre şehirler de büyüyor. Gaziantep ürettikçe bölge de kalkınıyor. Gaziantep’le birlikte Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa’da da değişimler hızlanmış. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le kenti gezdik, sohbet ettik ve şehrin bu mıknatıs etkisini konuştuk...
#GaziantepSigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara BağımlığıMineral bakımından zengin ve gazlı maden suları genelde sindirim destekçisi olarak içilse de aslında hem iyi bir yemek eşlikçisi olabilir hem de birçok yemeğin içine katılarak lezzeti katlayabilir. Et, tavuk ya da kalamar marinasyonunda yumuşatıcı, hamurlarda kabartıcı ve çıtırlık verici, veganlar için de yumurta ve süt ikamesi olabilen maden sularının ilham verici marifetlerine bakalım...
#Maden SuyuDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#SağlıkEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiBalık hem tadının verdiği keyif hem de kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına saymakla bitmeyen onlarca yararıyla çoğumuz için vazgeçilmez bir besin. Onu haftalık beslenme düzenimize daha sık dahil etmenin en kolay yollarından biriyse ton balığı… Yazarımız Dr. Ayça Kaya güçlü bir magnezyum ve protein kaynağı olduğunu; semizotu, roka, dereotu gibi yeşilliklere katarak dengeli bir öğün hazırlayabileceğimizi söylüyor.
#BalıkSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkErzurum Türkiye'nin büyük şehirlerinden bir tanesidir. Erzurum yemekleri ile ön plana çıkmaktadır. Erzurum yemekleri gerek lezzetleri gerekse de görselliği ile dikkat çekmektedir. Erzurum'a gelen kişilerin en çok tattığı yemek listeleri araştırılmaktadır. Son aylarda Erzurum yemekleri ile ilgili bilgi alışverişi yapılmaktadır. Peki en iyi Erzurum yemekleri hangileridir? Erzurum'da yenilebilecek en meşhur yemekler nelerdir? İşte Erzurum'da yenilecek meşhur yemekler.
#Erzurum YemekleriYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapDeprem bölgesinde binden fazla çalışanı ve 5 bine yakın gönüllüyle depremzedelere beslenme başta olmak üzere çeşitli destek hizmetleri veren Kızılay, afet bölgesinde yeni bir aşamaya doğru evrilen hayata ilişkin olarak ihtiyaç listelerini güncelledi. Depremin başından beri kendi görev alanı olan beslenme hizmetleri ve diğer insani yardım malzemelerinin dağıtımını gerçekleştiren Kızılay, yeni ihtiyaçlar arasında çadır içi ve konteyner içi yardım malzemelerine de ihtiyaç duyulduğunu belirledi. Ayrıca bağışçılardan dayanıklı gıda maddeleri ile hijyen malzemelerine ağırlık vermeleri istendi.
#Depremİngiliz kraliyet ailesinin halk tarafından en çok sevilen gelini, yeni Galler Prensesi Catherine hakkında yeni bir şey öğrenmeye hazır mısınız? Özellikle de kayınbiraderi Harry'nin Spare adlı kitabının yayınlanmasından sonra artık onunla ilgili bilmediğiniz bir şey kalmadığını düşünüyor olabilirsiniz belki. Ama gerçek tam olarak öyle değil. 41 yaşındaki üç çocuk annesi Kate Middleton, evlerinin kapalı kapıları ardında yaşanan bir ayrıntıyı ilk kez geçen hafta gittiği bir ziyarette anlattı.
#Kate MiddletonYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriÇeşit çeşit yenebilir ot varken bence salatalarımızı domates, salatalık ve marulla sınırlamamalıyız. Pişmiş sebzelerle de nefis tabaklar hazırlayabiliriz. Onlardan biri insalata di rinforzo... Az yağlı olması sayesinde bol bol yiyebildiğimiz bu nefis salata, İtalya’da Noel sofralarımızın olmazsa olmazıdır.
#KarnıbaharSağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…
#İslim KebabıÇok bilinen markanın ürünleri tağşişli çıkıyor. Sumak, tatlı biber ve tavuk baharatında endüstriyel boya tespit ediliyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, daha fazla denetim yapılması, yapılan denetimlerin zaman geçmeden kamuoyu ile paylaşılması ve etkin caydırıcı cezalarla tağşiş ve taklidin önüne geçebileceğine inanıyor.
#ANTALYAKhor Al Adaid’in (İç Deniz) uçsuz bucaksız hissini veren kum tepelerini Sting’in Cezayirli şarkıcı Cheb Mami’yle birlikte seslendirdiği, Filistinli sürücümüzün de çok sevdiği “Desert Rose” (Çöl Gülü) şarkısı eşliğinde dört çekerli araçlarla aşıp deniz kıyısında güneşin batışını izlemek eşsiz bir deneyimdi.
#Müge AkgünPastacı kremasıyla uyumu dillere destan; vanilyalı pandispanyanın arasında da taze pişmiş gevrek bir tartın üzerinde de şahane oluyor. Reçelinin yeri bende ayrı olsa da bugünlerde en çok sorbesini seviyorum. Bazen de çiğden doğrayıp semizotu, Ezine peyniri ve bademle salatasını yapıyorum. Hafif acı, hafif tatlı-ekşi sosunu yapıp tiftiklenmiş kaburga etiyle sandviç arasında buluşturmaya da bayılıyorum. Hem tatlı hem de tuzlu tatlara müthiş yakışan şeftaliyle yapabileceklerimiz bence sınırsız.
#Şeftalili Milföy Tarifiİki yıldır kaçmayı başarmıştım ama maalesef geçen hafta ben de COVID-19’a yakalandım. Halsiz düşünce bağışıklığımı güçlendirecek ve yer yemez enerjik hissettirecek yiyeceklerin peşine düştüm. Çareyi zencefilli içecekte, bol kuruyemişli ve sebzeli pratik tariflerde buldum.
#ZencefilDünyanın büyük bir bölümünü kaplayan sularda yaşayan çok çeşitli canlılar bulunmaktadır. Bu canlılar denizlerin ve bulundukları ortamın özelliklerini kendi bünyelerinde barındırmaktadırlar. Sularda yaşayan bu canlılardan bir tanesi de lambuka balığı olmaktadır. Lambuka balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Lambuka balığı faydaları ve özellikleri başlıklarını tüm detaylarıyla birlikte derledik.
Kış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#Nane