Türklerin en çok rağbet ettiği Avrupa kentlerinin başında Roma yer alıyor. Gidenlerin büyük çoğunluğunun derdi gerçek İtalyan mutfağının tadına bakmak. “Nerede gerçek İtalyan yemeği yiyebiliriz” en sık duyduğum soru. Size bu hafta klasik Roma mutfağını sunan lokantaların adresini vereceğim. Bu adreslerin büyük bölümünde yemek yedim. Hepsi birbirinden lezzetli. Bazı adresleri de damağına güvendiğim arkadaşlarımdan aldım. Umarım önerilerim sayesinde Roma geziniz lezzetli geçer.
#Roma Restaurant TavsiyeHavyarı, halısı ve petrolüyle tanıdığımız Azerbaycan aslında bilinmeyenleyle keşfedilmesi gereken bir ülke. Tarihi bölümü UNESCO tarafından koruma altına alınan Bakü hızla gelişiyor, güzelleşiyor. Ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller, kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzelliklere sahip. Ateş tapınakları, Kafkas Dağları, Neolitik ve Bronz dönemlerden kalma eserleri, ortaçağ camileri bir zamanlar İpek Yolu’nun en önemli duraklarından biri olan Azerbaycan’ı daha da cazip hale getiriyor.
Başlıktaki yemekleri Bolonya’daki ‘Future Food Institute’ yani Gıdanın Geleceği Enstitüsü’nde aldıkları eğitim sonrası iki genç şefimiz hazırladı; İtalyanlar bayıldı, ben de oradaydım. Gıdanın geleceği için bu akademide neler yapıldığını incelerken İtalyanların en gastronomik şehrinde midemiz de bayram etti.
#Ebru ErkeDanilo Zanna’nın açtığı Filo d’Olio restoranlarda derin dondurucu yok. Makarnasından tatlısına her şey günlük yapılıyor ve bu Zanna’nın kırmızı çizgisi. Farklı şehirlerdeki şubelerin menüleri birbirinden tamamen farklı. Çünkü her biri ayrı bir İtalyan şehrini temsil ediyor. Mesela İstanbul’da Roma, İzmir’de Floransa, Bursa’da Sicilya mutfağından örnekler var...
#Ebru ErkeHem kültürü hem de doğası çokrenkli. Mutfağıysa benzerlerinden daha güçlü. Okyanusun cennet adalarında balayı için adı akla ilk gelen Maldivler’den daha uygun fiyatlı otel seçenekleriyle öne çıkan Seyşeller, turizm için yaşamıyor ve bu nedenle çok samimi.
#Ebru ErkeYeni yılın ilk günü, Vino Locale’deydim. Kumbasar çiftinin bu butik şef restoranı bölgede ilk kez verilen Michelin ödüllerinin yıldızı oldu. Şefin İtalyan mutfağındaki ustalığı, kuzugöbeği mantarlı taze makarnada iyice katmerleniyor. Dana yanak harikaydı. Bu lezzet son zamanlarda oldukça popüler, bilen bilmeyen pişiriyor. Bilmeyen, gitsin orada yesin de öğrensin…
#Vino Locale2023 yılı boyunca tattıklarım arasında seçim yapmak kolay değil. Avustralya’daki işlerimin başındayken Asya lezzetlerini denedim. Benjamin Cooper’ın Chin Chin restoranındaki massaman köri bence sadece bu senenin değil, her devrin en özel lezzetlerinden. Paris’teki Le Bon Georges’da çikolatalı mus da unutamadıklarımdan…
#Yemek6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmaz2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞSon dönemde ziyaret ettiğim ve damağımda iz bırakan mekânlarda hızlı bir yemek turu atalım mı? Yıllardır deniz kıyısındaki konumuyla bütünleşen Lacivert, hem alıştığımız stilini bozmadan hem de sevdiğimiz tatlarını aratmadan kendini yeniledi. Bağdat Caddesi’nde açılan iki yeni İtalyan da ambiyans ve menüleriyle radarıma girenler arasında…
#Anadolu YakasıBodrum’da, yemyeşil tepelerin denize uzandığı bir manzarada her anı keyfe dönüşecek bir tatile ne dersiniz? Mavi Bayraklı bir plajda denize girmek, dünya mutfaklarının seçkin lezzetlerini tatmak, konforlu odalarda huzurla buluşmak… Hepsi ve çok daha fazlası gelecek sezon kapılarını açacak olan The Norm Collection Door'a’da! Ultra Her Şey Dahil konsepti ve eşsiz konumuyla The Norm Collection Door'a, kış boyu hayal ettiğiniz yaz tatilini gerçeğe dönüştürüyor.
#Sponsorlu İçerikMICHELIN Rehberi’nin 2024 İstanbul, İzmir ve Bodrum seçkisi açıklandı. Geçtiğimiz yılla beraber toplam 111 restoran rehberin yeni seçkisinde yer aldı.Michelin müfettişleri, 15’i İzmir’de, 19’u ise Bodrum’da olmak üzere toplamda 111 restoranı rehberin yeni seçkisine dahil etti.İzmir’den 3, Bodrum’dan 2 restoran birer Michelin Yıldızı alırken, Bodrum’dan 2, İzmir’den de 6 olmak üzere toplamda 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü.
#1