Gözlerden uzak küçük bir balıkçı kasabasıyken bugün Türkiye’nin en popüler tatil duraklarından biri Akyaka. Bu güzel kasaba önce kitesurf tutkunlarının dikkatini çekti. Ağaçların yapraklarını uçuran, halk arasında ‘Deli Mehmet’ adıyla bilinen rüzgârı ve dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz pırıl pırıl plajları günden güne ünleniyor. Güneye inmişken cazibesi kendinden büyük Akyaka’ya bir selam vermek isteyenlere rehber hazırladık.
#Hazan AKÖZ IŞIKFine-dining restoranlardan esnaf lokantaları, sokak lezzetlerinden ‘en iyi’ balıkçılar, kasaplar, manavlar ve pastanelere kadar, Türkiye’nin ilk ve tek özgün derecelendirme sistemiyle hazırlanan, gastronomi dünyası için ‘prestij’ kabul edilen İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncüsü yolda. Türkiye’nin önde gelen yeme-içme yazarları, danışma kurulu üyeleri ve gizli müfettişleri salgın ile mücadele ettiğimiz 2 yıl boyunca zor şartlar altında da olsa ziyaretlerini yaptı ve inciler dağıtıldı. En yüksek inciyi alanlar 7 Mart’taki özel gecede açıklanacak. Tören öncesi İncili Gastronomi Rehberi’nin öncülerinden Karaca Grup CEO’su Fatih Karaca ile projeye dair her şeyi konuştuk.
#Fatih KaracaTürkiye’nin en önemli girişimlerinden biri olan Deprem Erken Uyarı Sistemi EDİS, hem kamunun hem de farklı ülkelerin radarında. Kamunun yakın zamanda EDİS’e yapacağı yatırımla yeni bir unicorn daha doğabilir. Ayrıca başta Meksika olmak üzere çok sayıda ülke de uygulamayı kullanmayı planlıyor. Fay hatlarına gömülen özel sensörlerin deprem anında alarma geçmesi ile çalışan EDİS, vatandaşlara saniyeler kazandırarak kaçma ve korunma imkânı sunuyor. Buna göre İstanbul’da beklenen deprem için en kötü senaryoda 5-6 saniye, diğer senaryolarda ise 30-40 saniyelik bir zaman olabiliyor.
#EDİSKaradeniz'de sıcak hava, balık boylarını istenilen seviyede olmaması ve hamsinin erken göçü sonrası balıkçılar, erkenden ağlarını toplayıp, tekne bakım ve onarımına başladı. Balıkçılar gelecek sezona hazırlanırken, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. Coşkun Erüz, "Özellikle kıyı balıkları başta olmak üzere birçok balığın neslinin tehlike altında olduğunu söylemek mümkün. Hamsinin de eskiden olduğu gibi 1 milyon ton, 600 bin ton avlanmayacağını kabul edip, balıkçılığımızı ona göre planlamamız gerekiyor. 'Allah ne verdiyse' diyerek yapılan av alışkanlığından kurtulmak gerekiyor" dedi.
#Karadeniz1 Eylül’de ‘vira bismillah’ diyerek denize açılan balıkçılar, balık boylarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle erken paydos yaptı. Perşembe Kışlaönü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, “Son zamanlarda istavrit balığı küçüldü. Biz de sürdürülebilir balıkçılık adına arkadaşlarımız ile beraber avlama yapmama kararı aldık” dedi.
#KaradenizSağlıklı bir hayat sürmek için haftada en az bir kez balık yemek gerekmektedir. Balık türleri arasında birçok lezzetli balık bulunmaktadır. Bu balıklardan biriside alabalık olarak bilinmektedir. Alabalığı doğru yöntemler ile oldukça güzel bir şekilde pişirebilirsiniz. Sizler için Alabalık nasıl pişirilir? En lezzetli alabalık fırında mı tavada mı pişirilir? İşte, tüm detaylar.
#AlabalıkDünya üzerindeki en el değmemiş göllerden biri Hövsgöl. Etrafını çeviren dağlarla, pırıl pırıl mavi sularıyla, sadece buraya özgü balık türleriyle tam bir doğa harikası... Ancak 1940'lardan bu yana yaşanan değişimler, bu güzelliği de tehlikeye attı. Üstelik bu durum hepimizi çok yakından ilgilendiriyor. İşte bilim insanlarının son 15 yıldır yanıtını aradığı soru ve diğer ayrıntılar...
#MoğolistanMarina doluluk oranlarının yüzde 100’e ulaştığını ve 2023 ile 2024 arasında TL bazında 3 kat fiyat artışı olduğunu belirten YATED Başkanı Murat Bekiroğlu, “7-8 metre tekneyi orta segmente satıyoruz, 200-250 bin liraya tekneler var. Ama marina yıllık bağlama ücretleri 70-80 bin lira tutuyor. Tekne sahipleri bir araya gelip balıkçı barınaklarına ödeme yapıp, orada bir görevli çalıştırmaya başladı” dedi.
#Marinaİzmir Torbalı’da bir İonia şehir devleti Metropolis. Tarihi ve doğal güzellikleri nedeniyle Lonely Planet’ın 2024’ün görülmesi gereken 10 şehrinden biri seçtiği İzmir’in popüler noktaları arasında kaynayıp giden zenginliklerinden sadece biri... 30 yıldır kazılıyor, müthiş eserler çıkarılıyor, binlerce yıllık yapılar ayağa kaldırılıyor. Bir gününüzü ayırıp ziyaret edin, pişman olmayacaksınız.
#Gülay Barbaros AltanMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkAkdeniz'de av yasağının 15 Eylül'de tamamen kalkmasıyla birlikte Mersin'de her çeşit balık tezgahlarda yer almaya başladı. Geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da ciddi oranda düşerken, balıkçılar balık bolluğundan memnun. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, "Balıklarımız çok, verimlilik var. Ekim ve Kasım ayları balık bolluğunun çok olduğu aylardır" dedi.
#AkdenizPenne, spagetti, tagliatelle, linguine… Çoğumuzun vazgeçilmezi makarnanın, en bildik çeşitlerinin yanı sıra tagliolini, orecchiette, pappardelle gibi isimlerde onlarca farklı şekli de var. Kesme biçimlerine göre çeşitlenen makarnaları ve soslarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini Mezzaluna, Da Mario ve Gina restoranlarının baş şefi Emre Koyucan’dan öğrendik.
#MakarnaBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirTrabzon Balık Hali’nde sezonun ilk günü tezgâhlarda görünmeyen hamsi yerini alırken, kilosu 75 TL’den satılıyor. Her sene genellikle palamut avı ile sezona merhaba diyen balıkçıların ağlarına şu ana kadar palamut pek takılmazken, erken gelen hamsi balıkçıları umutlandırdı.
#Hamsi