El Hijyeni
El Hijyeni Haberleri
Koronavirüste bir mutasyon daha! DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus uyardı: En dikkat çekeni...
İngiltere ve Güney Afrika'dan sonra Japonya'da farklı bir koronavirüs mutasyonu görüldü. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğramış daha hızlı yayılan türünün varlığına ilişkin Japonya'nın kendilerini bilgilendirdiğini belirtti. Ghebreyesus, "En dikkati çekeni, virüsün bazı türlerinin bulaşabilirliğinin artıyor görünmesidir." uyarısında bulundu.
Çocuklara farkındalık sabunu
Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç'tan vatandaşlara uyarı ve çağrı:
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, yılbaşında uygulanacak 4 günlük sokağa çıkma kısıtlmasından önce vatandaşları uyardı. Oruç, 'Gelin virüse son darbemizi vuralım' diyerek "Kendimize gönüllü karantina uygulayalım” çağrısında bulundu.
El hijyeninde nelere dikkat edilmeli?
Covid-19 pandemisi nedeniyle hepimiz el hijyenine çok önem veriyoruz. Günde yaklaşık 15-20 kez ellerimizi yıkıyoruz. Hatta bu sayı bazen daha da fazla olabiliyor. Hijyen sağlayabilmek için bazı önemli noktalara dikkat etmemiz gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Tülin Mansur, ellerimizi bu kadar sık yıkamanın derimizin sağlığını da etkileyebileceğini belirtiyor.
Yeni yıl öncesi denetim sıklaştı
Ailenizin koronavirüse yakalanma riskini azaltmanın 8 yolu
Koronavirüs tüm dünyada endişe yaratmaya devam ederken, aşılamalar biraz da olsa ümit veriyor. Hala korunmak için yoğun çaba gösterilmelidir ve yakalanma riskini en aza düşürmek için önlemler alınmalıdır. Peki bu önlemler nelerdir? İşte ailenizin koronavirüse yakalanma riskini düşürmenin bazı basit yolları…
Güvenilir yerlerde manikür, dövme ve piercing yaptırın! HIV bulaşma riski var
Bağışıklık sisteminde yaptığı ağır tahribat nedeniyle istenmeyen sonuçlara yol açan HIV virüsünün, cinsel ilişki, kan ve kan ürünleriyle bulaştığını belirten uzmanlar, virüsten korunmada el hijyeni, temizlik kurallarına uyma ve cinsel ilişkide korunmanın önemine işaret ediyor. Özellikle deri bütünlüğünün bozulmasının bulaşıcılık açısından önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, güvenli yerlerde manikür, dövme ve piersing yaptırılması uyarısında bulunuyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
Aşırı dezenfektan kullanımı ciltte farklı sorunlara neden olabiliyor
Koruma gücü sınırsız olmayan insan derisinin zararlı etkenlere direnebilecek, vücudu koruyabilecek bir halde tutulmasını sağlamanın, son derece önemli olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, aşırı dezenfektan kullanımının ciltte kurumaya, pullanmalara, çatlaklara ve incelmeye neden olacağı uyarısında bulundu.
Bilim Kurulu Üyesi Çalışkan: Kuru gıdalarda koronavirüs riski yok
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, yılbaşını evde geçirenlerin tercih ettiği gıda maddelerinin başında gelen kuruyemişlerle ilgili ‘bulaş’ riskini değerlendirdi. Çalışkan, "Kuru gıdaların koronavirüs açısından bulaşma riski bulunmamaktadır. Ancak karaciğer kanserine neden olan aflatoksini maddesinin risklerine karşı bildiğiniz ve güvendiğiniz yerlerden almalısınız" dedi.
Evde Covid-19 hastası varsa nelere dikkat edilmeli?
Dünyayla birlikte ülkemizi de kasıp kavuran Covid-19 enfeksiyonunun hemen her haneden bir kişiye bulaştığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, Covid-19 teşhisi konmuş hasta ile evde yaşamanın yollarını anlattı.
Koronavirüsü yenen doktordan 'maske' çağrısı
İzmir 112 Filyasyon ekibinde görevli Dr. Vehbi Gençosmanoğlu (53), yakalandığı koronavirüsü yenip tekrar görevini döndü. Yaşadığı süreci anlatıp vatandaşları da uyaran Dr. Gençosmanoğlu, "Kendimizi koruyacağız. Maskeyi ihmal etmeyeceğiz. Evimize de girdiğimizde evde de şikayet varsa maskemizi çıkartmayacağız" dedi.
Çocukluk çağında görülen enfeksiyon hastalıklarından korunmak için ne yapmalı?
Çocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
Çocukluk çağı enfeksiyonlarından korunmak için bunlara dikkat
Çocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
Son dakika haberler: Bakan Koca, 'Antalya'da yüzde 100 artış var' diyerek uyarmıştı! Kent alarmda
Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Antalya’da yüzde 100 vaka artışı yaşandığını bildirmesinin ardından, kentin işlek meydan ve caddelerindeki banklar şeritlerle kapatıldı. Kafe ve restoranlardan paket siparişle yiyecek alan vatandaşlar da yemeklerini ayakta yemek zorunda kaldı.
Koronavirüsü atlattı daha sonra kısmi felç oldu
Koronavirüs enfeksiyonunu atlattıktan 10 gün sonra kısmi felç geçiren Cemal Bilgiç, ‘10 günden sonra aniden ayaklarımdaki direnci kaybetmeye başladım. 1 gün falan öyle geçti, dirençsiz ayaklarım tutmaz oldu. Ondan sonra ellerimi kaybetmeye başladım’ dedi.
Son dakika haberler: Türkiye'den ilk koronavirüs aşısı anlaşması! Tarih belli oldu
Son dakika haberi... Türkiye'de aralık-ocak-şubat ayında Çin menşeli 50 milyon doz Covid-19 aşısı gelecek. Aralık ayında 1 milyon doz alınması planlanan Alman aşısının ise devamında 25 milyona kadar alınması konusunda görüşmeler sürüyor. Yerli aşının ise nisan ayından itibaren devreye girmesi planlanıyor. Sağlık çalışanlarından başlanacak ilk uygulamanın 11 Aralık’ta yapılması bekleniyor.
Bilim Kurulu Üyesi açıkladı… Temaslı kişi ne zaman test yaptırmalı?
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, yeni tip koronavirüslü (Kovid-19) kişilerle teması olanların test için aynı gün hastanelere gitmemesi uyarısında bulunarak, "Pozitif bir kişiyle temas ettiğinizde en erken 6 gün sonra testiniz pozitif çıkar. 6 günden önce yaptırdığınız testler negatif çıkacaktır" dedi.
50 yaşında ve tiryakiyseniz her yıl akciğer kontrolü yaptırın
Hem tıp alanında yaşanan gelişmeler hem de sigarayı bırakma kampanyaları ve “dumansız hava sahası” uygulamaları, akciğer kanserinden korunmada ve tedavi başarısında etken rol oynuyor.
Son dakika... Bilim Kurulu Üyesi Ünal'dan gönüllü aşı açıklaması: Beklediğimizden fazla müracaat oldu
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Çin menşeli Covid-19 aşısının Faz 3 çalışmaları için 21 bin gönüllünün başvuruda bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünal "Beklediğimizden fazla müracaat oldu. 21 binden fazla aşı yaptırmak isteyen var. Tedbirlerle beraber toplumun yüzde 60'ı aşılandığında salgın duracak" dedi.
80 derecelik kolonya yanmayınca sahte olduğunu anladı
Adana'da, bakkaldan satın aldığı kolonyanın kokusundan şüphe edince gerçek olup, olmadığını anlamak için çakmakla yakan Fırat Çınar (32), alev almaması üzerine şaşkınlık yaşadı. Pandemi sürecinde piyasaya sahte kolonya sürenlere isyan eden Çınar, limonlu suyun 'kolonya' diye satıldığını söyledi. Çukurova Üniversitesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emel Yıldırım ise "80 derecelik kolonyanın yanmaması mümkün değil. Bilindik firmaları tercih ederek, kolonya almalıyız" dedi.
Son dakika... Bakkaldan aldılar! Böyle deşifre ettiler...
Adana'da, bakkaldan satın aldığı kolonyanın kokusundan şüphe edince gerçek olup, olmadığını anlamak için çakmakla yakan Fırat Çınar (32), alev almaması üzerine şaşkınlık yaşadı. Pandemi sürecinde piyasaya sahte kolonya sürenlere isyan eden Çınar, limonlu suyun 'kolonya' diye satıldığını söyledi. Çukurova Üniversitesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emel Yıldırım ise "80 derecelik kolonyanın yanmaması mümkün değil. Bilindik firmaları tercih ederek, kolonya almalıyız" dedi.
Antibiyotik kullanımında ilk kural: Doktor yazmadan asla!
Bakterilerin yol açtığı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin bulunması, insanlık için dönüm noktasını oluşturuyor. Yüzbinlerce insanın ölümüne yol açan salgınların önlenmesini sağlayan antibiyotikler, günümüzde yanlış kullanım nedeniyle bambaşka sağlık sorunlarına yol açma tehlikesini de barındırıyor.
Göz kızarıklığı Covid-19 belirtisi midir?
Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Arıcı, yeni tip koronavirüs hastalığının, temel belirtilerinden ateş, kuru öksürük, halsizlik başlamadan önce, soğuk algınlığı gibi vücutta hafif bir kırıklık hissedilerek, ateş ve kuru öksürük olmadan, göz kızarıklığıyla da başlayabileceğini ifade etti.
Uzmanlar uyardı... Tütün ürünleri koronavirüse yakalanma riskini arttırıyor
Dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon kişi akciğer kanseri tanısı almakta ve yaklaşık 1,8 milyon kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 35.000 insan akciğer kanseri tanısı alıyor. Ülkemiz dünyada akciğer kanserinin en çok saptandığı 9. ve erkeklerde akciğer kanserinin en çok saptandığı 3. ülkedir. Akciğer kanserinin en birincil nedeni olarak hala tütün ve tütün mamulleri kullanımı yer alsa da Covid-19 pandemisi ile önemli bir risk daha oluştu. Hastalar virüs korkusuyla hastaneye gitmekten çekiniyor ve bu nedenle erken teşhis şansı ortadan kalkıyor.
Pandemi sürecinde prematüre bebek bakımının 8 önemli kuralı
Bebek bekleyen anne babalar, çocuklarına kavuşmak için gün sayar. Ancak kimi zaman bu kavuşma, olması gerekenden daha önce yaşanır. Hal böyle olunca, doğum haftasına bağlı olarak yaşamsal bazı sorunlarla boğuşmak zorunda olan prematüre bebeğin bakımı için aşırı dikkat isteyen bir süreç başlar. İşte, prematüre bebekler için farkındalık yaratılması amacıyla her yıl 17 Kasım Dünya Prematüre Günü olarak kutlanıyor.
Koronavirüs Salgınında 'Ev İçi Bulaş' Riskine Dikkat!
Koronavirüs salgınının artmasında ev içi bulaş riskinin büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Birlikte yaşayan aileler arasında yüksek bulaş oranları görüyoruz. Belki de salgının büyük bir kısmını oluşturuyorlar. Maske ve sosyal mesafeyi mümkünse ev içinde de sürdürmeliyiz. ‘Zaten biz aynı evde yaşıyoruz’ sözü belki de ev içi bulaşın en önemli nedenlerini oluşturuyor” dedi.
Türk kolonyası dünya raflarında
125 yıllık Türk kolonyası Rebul, salgın döneminde dünya markası olma yolunda. Biz de markanın ortaklarından Nüket Filiba ile konuştuk. Filiba, “Pandemi döneminde tüm dünyadan talepler ciddi derecede arttı. Japonya gibi yurtdışı pazarlarda ortaklıklar kurmaya başladık. Belçika, Hollanda, Almanya, Slovenya, Hırvatistan ve Çin pazarlarının yanına BAE, Kuveyt, Ürdün ve İngiltere’yi de ekliyoruz” diyor.
Etkili El Yıkama Tekniği Nasıldır?
Alkol bazlı el dezenfektanlarının, su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir ve imkan bulunduğunda hemen eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir önlemdir. Ayrıca; aşırı kullanımı zararlıdır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, etkili el yıkama tekniğini anlattı.
El yıkama ile bazı bulaşıcı hastalıklar engellenebilir
Salgın döneminde hastalığın bulaş yollarından biri olan ellerin temizliğinin önemini vurgulayan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuşku, sosyal el yıkama’ denilen yöntemle yani sadece sabun ve su kullanarak ishallerin yüzde 40’ı, zatürrenin yüzde 20’sinin önlenebileceğini ifade etti.
Son dakika haberi... Koronavirüse karşı 'kalorifer' uyarısı! 'Evde havanın kurumasına izin vermeyin'
SAĞLIK Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, kış ayları ile birlikte kaloriferlerin yanmaya başlayacağını belirterek, "Evlerde kaloriferleri bir süre sonra yakacağız. Evlerde havanın kurumasına izin vermemek gerekiyor. Çünkü kuru havada partiküller daha çok havada asılı kaldığı için haliyle virüs aşağı doğru düşmüyor, bulaş ihtimali artıyor" dedi.
Toplum Bilimleri Kurulu üyesinden virüse karşı 'kışın kalorifer' uyarısı
SAĞLIK Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, kış ayları ile birlikte kaloriferlerin yanmaya başlayacağını belirterek, "Evlerde kaloriferleri bir süre sonra yakacağız. Evlerde havanın kurumasına izin vermemek gerekiyor. Çünkü kuru havada partiküller daha çok havada asılı kaldığı için haliyle virüs aşağı doğru düşmüyor, bulaş ihtimali artıyor" dedi.
Tırnak yeme alışkanlığınız yüzünden virüs kapabilirsiniz
Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, cildin önemli bir bağışıklık organı olduğunu belirterek, toplumda her yaştan kişide çok sık rastlanan tırnak yeme alışkanlığının, virüsü direkt olarak vücuda alma riski açısından büyük tehdit oluşturduğunu bildirdi.
İki aya piyasada
En fazla karşılaşılan göz rahatsızlıklarından biri! Korunmak için...
Göz enfeksiyonlarının sıklıkla karşılaşılan göz hastalıkları olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, göz iltihaplanmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Son dakika haberi: İlk koronavirüs aşısı ünlü profesör Mustafa Necmettin Ünal'a yapıldı!
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman BioNTech firmasının yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşı adayının, faz 3 çalışmaları kapsamındaki ilk aşısı, Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde yapıldı. İlk aşı, İbni Sina Hastanesinde görev yapan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmettin Ünal'a uygulandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, "Beklediğimizin çok üzerinde gönüllü talep oldu. Kotamız 60 kişilikti, 500'ün üzerinde başvuru oldu. İlk başvuranları sıralamaya aldık'' dedi.
Prof. Dr. Alper Şener'den, çift kat maske önerisi
ÇANAKKALE'de koronavirüs (Covid-19) vaka sayısı bir ay öncesine göre yüzde 50 artış gösterirken, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener'den çift maske kullanımı önerisi geldi. Şener, "Cerrahi maskenin geçirgenliği ıslanma durumunda arttığı için iki tane cerrahi maske takmalıyız. Çift kat cerrahi maske virüsün geçirgenliğini yüzde 90 oranında önlüyor. Bunun artı bir avantajı da var, toplu taşımalarda ve sosyal mesafenizi koruyamadığınız durumlarda çift kat maske sizi daha çok koruyacaktır" dedi.
Göz kızarıklığı hangi durumda Covid-19 işareti olabilir?
Sonbahar mevsimi pek çok alerjik hastalığı da beraberinde getiriyor. Gözde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikâyetlerin habercisi olan mevsimsel göz alerjisi de bunların başında geliyor. Prof. Dr. Budakoğlu, “Her göz kızarıklığı Covid-19 anlamına gelmiyor” dedi.
Lens kullanımında koronavirüs bulaşına karşı 'hijyen' uyarısı
ADANA'da, Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Karaarslan, günlük bakımı, dezenfeksiyonu yapılmamış aylık ve haftalık lenslerin, uzun süreli kullanımlarda ciddi enfeksiyonlar yaratabileceğini kaydetti. Koronavirüs sürecinde de lens kullanımının son derece önemli olduğunun altını çizen Karaarslan, "Gerekli hijyen şartlarında dikkat etmeden kontakt lenslerimizi kullanacak olursak, gerek koronavirüs gerekse başka nedenlerle enfekte olmuş ellerimizle kontakt lense bulaştırabiliriz. Lensin de dezenfeksiyonunu yapmadan direkt olarak gözlerimize takacak olursak burada ciddi anlamda göze bulaşa sebebiyet verebiliriz" dedi.
Son dakika haberler: Bakan Selçuk'tan 'dezenfektan' uyarısı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ''Veli, öğretmen, okul çalışanlarımız ve sizlerden bir ricam var: Ellerimizi daha çok yıkayıp daha az dezenfektan kullanmaları konusunda çocuklarımıza örnek olalım.'' dedi.
Yalova’da yeni korona tedbirleri
Yalova'da Sağlık Müdürlüğü tarafından her okula bir sağlık personeli görevlendirilecek.
Anne adayları pandemi sürecinde nelere dikkat etmeli?
Pandemi döneminde gebelerin nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgiler paylaşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mesut Taşkeli, aile dışındaki bireylerle sık görüşülmemesi, görüşme esnasında maskeli olmaları ve 15 dakikadan uzun süre konuşmamaları konusunda uyardı.
Covid-19'un Getirdiği Kaygı ve Korku İle Nasıl Baş Edilir?
Covid-19 salgını tüm dünyada ve Türkiye'de derin etkiler oluşturdu. Salgın nedeniyle herkes zor ve farklı bir süreçten geçiyor. Bu süreç herkeste kaygı ve korkuya neden oldu. Peki bu duygularla nasıl mücadele edeceğiz? Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Solmaz anlatıyor.
Pandemi döneminde okullarda alınması gereken önlemler
Okullar bu yıl Covid-19 önlemleri doğrultusunda açılıyor. Okula gidecek çocuklara Covid-19’un, korunma yollarının ve alınması gereken önlemlerin doğru anlatılması ve çocukların doğru bir şekilde yönlendirilmesi çok önemli. Çocuklar virüs konusunda bilgilendirilmeli, hijyen kuralları ve doğru maske kullanımı çocukları korkutmadan anlatılmalı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu okullarda alınması gereken önlemleri anlattı.
Halk bile biliyor; gargara işe yaramaz
Prof. Dr. Canan Karatay’ın koronavirüse karşı karbonatlı gargara önerisine Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan yanıt geldi. Ceyhan, “En ilgisiz bir vatandaş bile bu virüsün karbonatla, tuzlu suyla, çorbayla, limonla ölmeyeceğini biliyor” dedi.
Üniversitelerde yeni hijyen kuralları açıklandı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) işbirliğiyle Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında, üniversite yerleşkelerinde sağlıklı ve temiz ortamların oluşturulması, hijyen koşullarının sağlanması için ‘Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu’ hazırlandı.
Son dakika haberleri... YÖK'ten üniversitedeki tedbirlerle ilgili açıklama
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) iş birliğiyle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında üniversite yerleşkelerinde sağlıklı ve temiz ortamların oluşturulması, hijyen koşullarının sağlanması için "Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu" hazırlandı. Kılavuzda, akademik-idari personel ile öğrencileri korumaya yönelik tedbirler, hijyen ve temizlik uygulamaları ve enfeksiyon kontrol önlemlerine yer verildi. Kılavuzda "Dersliklerde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde sınıf ve dersliklerin kapasitesinin belirlenmesi, oturma düzeninde kişiler arası en az 1 metre mesafenin korunması gereklidir. Kapalı alanlarda bulunan herkesin sürekli maske kullanımı sağlanmalıdır. Birlikte yapılan aktivitelerde yakın mesafede olunması gerekli ise maskeye ilaveten ayrıca yüz siperliği de kullanılmalıdır'' ifadelerine yer verildi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Karbonatlı gargara önerisi, halkta yalancı güven oluşturur
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüse karşı karbonatlı suyla gargara yapılması önerilerine ilişkin, "Artık bu konuyla en ilgisiz bir vatandaş bile bu virüsün karbonatla, tuzlu suyla, çorbayla, limonla ölmeyeceğini biliyor. Halkta yalancı güven duygusu oluşturup, gerekli diğer tedbirleri uygulamamasına neden olacak bu gibi söylemler son derece tehlikeli, insan sağlığına zarar verici" dedi. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ''Koronavirüse karşı sabah akşam karbonatlı suyla gargara yapın'' demişti.
Son dakika haberleri... Canan Karatay 'Koronavirüse karşı gargara yapın' demişti! Profesör Mehmet Ceyhan'dan yanıt geldi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüse karşı karbonatlı suyla gargara yapılması önerilerine ilişkin, "Artık bu konuyla en ilgisiz bir vatandaş bile bu virüsün karbonatla, tuzlu suyla, çorbayla, limonla ölmeyeceğini biliyor. Halkta yalancı güven duygusu oluşturup, gerekli diğer tedbirleri uygulamamasına neden olacak bu gibi söylemler son derece tehlikeli, insan sağlığına zarar verici" dedi. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ''Koronavirüse karşı sabah akşam karbonatlı suyla gargara yapın'' demişti.