Antalya'nın Kaş İlçesi'nde oturan 52 yaşındaki Fatma Karacan, yaşamını ağaç ustalığı yaparak kazanıyor. Kendi kendine öğrendiği marangozluk sayesinde, tahta kaşık, oklava, ekmek tahtası gibi pek çok mutfak araç ve gereçi yapan Fatma Karacan, kurduğu atölyesinde modern teknolojiye meydan okuyorModern teknoloji kaşısında el sanatlarının bir bir yok olduğu ülkemizde, pek çok el sanatı ustası mesleklerini sürdürmeye çalışıyor. Kaş'a bağlı Sarıbelen Köyü'nde oturan Fatma Karacan da teknolojiye meydan okuyan ustalardan. Kendi kendine marangozluk öğrenen, el beceresini geliştiren Fatma Karacan, evinin altında kurduğu atölyesinde el emeği, göz nuru harcayarak ahşap ev aletleri yapıyor. Her mutfakta kullanılan tahta kaşık, ekmek tahtası, döndüreç, ağaç kepçe, oklava, asa gibi pek çok araç gereci el emeğiyle yapan Karacan, bunları 5 ile 50 lira arasından değişen fiyatlardan satıyor. Haber- Kamera Ahmet ACARKAŞ / DHA
#HtvhaberGelişen teknolojiyle birlikte bir çok meslek de tarihe gömülüyor, pek çok zanaatkar kepenk indiriyor. Bunlardan biri de ahşap mutfak eşyaları yapan haratlar. Gaziantep'in son harat ustalarından Mehmet Nacaroğlu, hanımların artık metal ürünleri tercih etmesinden dolayı sadece fırın küreği, ekmek tahtası ve oklava yaptığını anlatıyor.
2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞUSLA’nın mutfak operasyonlarını şef Ali Ronay yönetecek. En çok yemek yiyen beşinci ülke Türkiye. Zorlu Center’daki festivale katılmak için son iki gün. Limonlu tiramisu sosyal medyada ünlendi. Kahveseverler bu hafta sonu dekk’te buluşuyor. Fairmont Quasar’daki Aila menüsünü yeniledi. Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#GastronomiZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıKocaeli denince aklımıza gelen ‘sanayi kenti’ imajını yerle bir edecek bir keşif yaptık bu hafta... Kayalık yapısı Seyşeller plajlarını aratmayan, kumsalı ve turkuvaz sularıyla ‘Akdeniz’in hangi koyundayım’ dedirten, birkaç yüz metre yürüyünce ormana ulaşabildiğimiz saklı bir cennet varmış Kocaeli sınırlarında.
#Hürriyetİngilizce öğrenebilmek için ilk olarak kelime bilgisi yeterli olmalıdır. Yani kelime haznesi genişletilmelidir. Buda ancak kelime ezberi ile gerçekleştirilebilir. Eğer kelimeleri gruplara ayırarak bir ezber yapılırsa kesinlikle daha kolay olacaktır. Mutfak araçlarını öğrenmek İngilizce öğrenebilmek için adımlardan bir tanesidir. İngilizce mutfak araçları listesi ve İngilizce mutfak gereçleri listesini sizler için derledik.
Sırası gelmesine rağmen aşı olmayanlar Türkiye'de de dünyada da aşılama hızının önündeki en önemli engellerden biri. ABD'den Hindistan'a birçok ülkede bu sorunla başa çıkmak için çok yaratıcı çözümler geliştirildi. Ayrıntılar haberimizde...
#COVID-19Kesme tahtaları mutfaktaki en büyük yardımcılarımızdan. Ancak doğru kullanılmayan ya da iyi temizlenmemiş bir kesme tahtası, maalesef gıda zehirlenmesinin kapısını aralıyor. Peki kesme tahtalarını kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte cevabı...
#Kesme TahtasıPandemi nedeniyle yüz yüze eğitim, yerini internet üzerinden eğitime bıraktı. Ama binlerce öğrencinin internete, tablet ya da bilgisayara erişimi yok. Van’ın Tabanlı İlkokulu’nda görev yapan Gamze Arslan bu soruna kendince bir çözüm buldu: Atıyor yazı tahtasını arabasına, öğrencileri evlerinde buluyor, ders işliyor.
#GazetehaberleriNormalleşme adımlarıyla beraber sosyalleşmek için açık alandaki aktiviteler daha çok tercih edilir oldu. Bunlardan belki de en önemlisi yazın vazgeçilmezi mangal. Bu keyfinize keyif katacak lezzetleri ünlü şeflere sorduk: Püf noktaları neler? Şu sıra hangi malzemeler revaçta? Kendi bahçemiz yoksa nerelere gidebiliriz? Başkalarını rahatsız etmemek için nelere özen göstermeliyiz?
#Gazehaberleri