Egzersiz
Egzersiz Haberleri
Dans ederek iyileşmek mümkün
Şu an bu haberi muhtemelen bir koltukta otururken okuyorsunuz. Kim bilir ne zamandır oradasınız... Salgınla birlikte günlük rutinlerimiz de değişti, o hareketli günlerimiz geride kaldı. Aslında evde de yapılabilecekler var. Dans onlardan biri. Dans ve hareket psikoterapisti Ezgi Aydoğan hareket etmeye nereden başlayacağını bilemeyenler için tavsiyeler verdi.
İlhamınızı nasıl alırsınız?
Instagram artık neredeyse hayatımızın her alanında. Aklımıza gelebilecek hemen her konuda fikir sahibi olabileceğimiz bu sosyal medya uygulamasında herkes kendi ilgi alanına göre bir şeyler bulabiliyor. Jürimize bu hafta ilham kaynağı olabilecek yerli Instagram hesaplarını sorduk... Kültür-sanattan modaya kadar farklı tarzları olan 10 hesabı sıraladık.
'Pandemi döneminde evde egzersiz yapmak bağışıklığı güçlendirir'
ORTOPEDİ ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, pandemi nedeniyle hareketsizliğin arttığını belirterek, "Pandemi sürecinde eklem ağrıları nedeniyle gelen çok fazla hastamız var. Pandemi döneminde evde egzersiz yapmak bağışıklığı güçlendirir" dedi.
Dikkat, pandemide bu şikayetler yaygınlaştı! Omurga sağlığını korumak için…
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde; karantinalar, evde kalma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve tele-iletişim olarak da bilinen uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, omurga sağlığını tehdit ederken, duruş bozukluklarının da artmasına neden oluyor.
50 kilo veren oyuncu: Merdiven bile çıkamıyordum
Rol aldığı diziyle adını duyuran oyuncu, 50 kilo zayıflayarak gündemin ilk sıralarına yerleşmişti. O zamandan bu yana formunu koruyan 37 yaşındaki oyuncu, kilo verme konusundaki en önemli motivasyon kaynağını açıkladı.
Covid Sonrası Akciğerlerinizi Yenileyecek 7 Önemli Egzersiz!
Tüm dünyayla birlikte ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 enfeksiyonu önce akciğerleri tahrip ederek nefes darlığı, öksürük, solunum yetmezliği ve zatürreye neden olurken, bazen organ yetmezliğine kadar gidebiliyor. Bu biyolojik ajana bağlı gelişen tablonun düzelmesinde; ilaçlar, sağlıklı beslenme ve güçlü bağışıklık sisteminin yanı sıra bilinçli ve düzenli yapılan, eklem ve kas hareketlerine eklenen solunum egzersizleri de çok önemli rol oynuyor.
Bebeğiniz uyumuyorsa sebebi yorgunluk olabilir
Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Özellikle beyin gelişimi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik ve çocuklukta uyku, diğer dönemlere göre daha çok önemlidir. Çocuklarda en sık görülen uyku bozuklukları uyku terörü, uyurgezerlik, bruksizm ve uyku saatinin kaymasıdır. Yorgunluk ise bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açar” dedi.
18 yaşındaki oğlunu bakımevine bırakacak: İçim kan ağlıyor
Gösteri dünyasının işlerinden çok özel hayatıyla konuşulan yıldızı Katie Price, bu kez bambaşka bir konuyla gündemde.
Uzun yaşamın sırrı kahvenin sağlığa faydaları
Değişen dünya ile birlikte kahve kültürümüzde de gelişmeler oldu. Türk kahvesi hala popülerliğini koruyorken, yeni nesil sütlü ve şuruplu kahveler de hayatımıza hızlı bir giriş yaptı. Peki bu kadar sevilen ve tüketilmeden bir gün bile neredeyse geçirilmeyen kahvenin faydaları neler? Uzman Diyetisyen Işınsu Köksal ve Diyetisyen Gülhan Koca bu konuda açıklamalarda bulundu.
Uzmanından evde bağışıklık sisteminizi güçlendirecek egzersiz önerileri
Koronavirüs salgını nedeniyle insanların evde çok fazla vakit geçirdiğini söyleyen Arş. Gör. Emine Nur Demircan, “ Kişilerin evde kalması ile fiziksel aktivitelerinde ciddi bir azalma meydana geldi. Bu fiziksel inaktivite de çeşitli sorunları ve hastalıkları beraberinde getirdi” dedi.
Omuz Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
Bel, boyun ve diz ağrılarından sonra en sık görülen eklem ağrıları arasında omuz bölgesi yer alıyor. Sıkışma, fibromiyalji, kireçlenme, sinir yaralanmaları, enfeksiyonlar, boyun fıtığı, diyabet, troid hastalıkları ve ve bazı iç organ hastalıkları omuzda ağrıya neden olabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanir konu hakkında onemli bilgiler verdi.
Koronavirüs tükenmişliği ile başa çıkmanın yolları
Pandemi günleri ebeveynler ve çocuklar için pek de kolay geçmiyor. Özellikle de okul ve işin eve taşındığı bu günler daha da zor geçiyor. Zamanla farkına varmasak bile koronavirüs tükenmişlik duygusu yaratıyor.
Bademcik iltihabı nedir, belirtileri nelerdir? İşte bademcik iltihabıyla ilgili merak edilenler...
Kış aylarında daha sık karşılaşılan hastalıklardan biri de bademcik iltihabı. Bulaşıcı olabilen ve kalabalık ortamlarda fazla zaman geçirenlerin risk grubunda olduğu bademcik iltihabı, vücudun bağışıklık sisteminde güçsüzlüğe neden olabiliyor. Peki bademcik iltihabı nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Detayları uzmanlardan öğrenelim...
Hipertansiyon çocuklarda büyüme geriliğine yol açabilir
Hipertansiyonun yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağında da hiçbir belirti göstermeden gelişebildiğini ve özellikle aşırı kilolu ve obez çocukların hipertansiyon yönünden yüksek riskli olduğunu Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, “Buna karşın, semptomatik hipertansiyonlu çocuklarda baş ağrısı, görme bozukluğu, okul başarısında düşüklük gibi genel belirtilerin görülmesinin yanı sıra ikincil hipertansiyonun büyüme geriliğine de yol açabilir” dedi.
Pandemide artan uyku bozukluklarına karşı nelere dikkat edilmeli?
Uyku, sağlıklı ve dengeli bir yaşamın en önemli gereklerinden biri. Ancak fiziksel ve psikolojik birçok nedene bağlı olarak yaşanabilen uyku bozuklukları, sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle pandemi döneminde arttığı gözlenen uyku bozukluklarına karşı ne yapılmalı? ‘Bir türlü uykuya geçemiyor ve sabahları da uyanamıyorum’ diyenler bir tedavi almalı mı? Uyku sorunları yaşayanlar için pratik yöntemler var mı?
Çocuklar ve biz: Nasıl daha iyi olabiliriz?
Mart 2020 tarihi ve sonrasında yaşadıklarımız, bizler ve çocuklarımız için uzun ve zorlu bir yol oldu, olmaya da devam ediyor. Her bir yaşantımız bu yolda bir mihenk taşı. ‘Hayat eve sığar’dan sonra yaz geldi. Kimimiz eve sığmaya devam ettik. Kimimiz bu sıkıntılı zamanlarda bir mola olsun diyerek kaçak tatiller yaptık. Eylül ayı derken okulların açılıp açılmama belirsizlikleriyle birlikte artık 2020’ye veda ettik. Takvimdeki yıl değişikliğinin diğer adı kâbus olan 2020’den sonra bir umut rüyası olma potansiyeli taşıyan 2021 ile kucaklaştık.
“Hipertansiyon, çocuklarda büyüme geriliğine yol açabilir”
Primer hipertansiyonun yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağında da hiçbir belirti göstermeden gelişebildiğini ve özellikle aşırı kilolu ve obez çocukların hipertansiyon yönünden yüksek riskli olduğunu Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, “Buna karşın, semptomatik hipertansiyonlu çocuklarda baş ağrısı, görme bozukluğu, okul başarısında düşüklük gibi genel belirtilerin görülmesinin yanı sıra ikincil hipertansiyonun büyüme geriliğine de yol açabilir” dedi.
Oppo Watch için yeni güncelleme yayınlandı
Oppo'nun geliştirdiği yeni nesil akıllı saatlerden Oppo Watch, bugün önemli bir güncelleme aldı. İşte güncelleme ile birlikte saate gelen yeni özellikler...
Yorgunluğunuzun sebebi hipoglisemi olabilir
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, ''Günlük yaşamda karşılaşılan yorgunluk, soğuk terleme, titreme gibi basit belirtiler hipoglisemiden kaynaklı olabilir'' dedi.
Lisansüstü eğitim başvuruları başladı
Yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler için vakıf üniversitesinin başvuruları başladı. 20 anabilim dalı ve dört ana sanat dalında 67 tezli-tezsiz yüksek lisans ve 11 doktora programına online başvurular 5 Şubat’a kadar devam edecek.
Daima Genç Kalmak İçin 16 Harika İpucu
Genç kalmak için ipuçları mı arıyorsunuz? Hepimiz sonsuza kadar genç kalmak isteriz. Yaşlanmak önlenebilir olmasa da kendimizi olduğumuzdan çok daha genç hissetmemizi ve görünmemizi sağlayacak pek çok adım atabiliriz. İşte genç kalmak için 16 harika ipucu…
"Virüs, uykumuzu da kaçırdı”
Uyku problemlerinin eğer başka bir sağlık sorunu veya bir ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkmıyorsa psikolojik kökenli olabileceğini belirten Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun, pandemi döneminde uyku bozukluklarının arttığına dikkat çekti. Kurşun, sağlıklı uyku için tavsiyelerde bulundu.
Demir Gibi Bir Bağışıklık İçin Bunları Sofranızdan Eksik Etmeyin
İçinde bulunduğumuz olağanüstü dönemde sadece koronavirüse değil birçok hastalığa karşı bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız şart! Bunun için de doğru beslenip, iyi uyuyup, egzersiz yapmamız, stresimizi yönetmemiz gerektiğini hatırlatan Diyetisyen Yusuf Öztürk, “Güçlü bağışıklık için D vitamini, çinko, C vitamini, Omega-3, alfa lipoik asit, beta glukan, kara mürver ve propolis takviyelerini doktorunuza danışarak alabilirsiniz” diyor.
Evcil hayvan edinmenin çocuklar için avantajları
Evinizde bir hayvan beslemek başta biraz kaosa sebep olabilir. Ancak zamanla çocuklarınız da siz de evcil hayvanınızı ailenizin bir parçası olarak görmeye başlayacaksınız. Bir evcil hayvanla büyümek pek çok fayda sağlıyor. İşte evcil hayvan edinmenin avantajları…
Omurga Ağrılarına Çözüm: Manuel Terapi Nedir?
Kökeni yüzyıllar öncesine dayanan manuel terapinin, genellikle boyun fıtığı, bel fıtığı, kas spazmı, kas gerginliği ağrılarını ve eklemlerdeki fonksiyonel bozuklukları gidermek için tercih edilen bir yöntem olduğunu söylen Osteopat Fizyoterapist Büşra Hussain, bu yöntemi anlatıyor.
Yarım asırda insan hiç mi değişmez!
Gösteri dünyasının bazı ünlüleri son birkaç haftadır sosyal medya paylaşımlarıyla gündemin ilk sıralarına yerleşiyor. Bunların ortak özelliği de paylaştıkları iddialı pozlar ve hepsinin de 50 yaşını çoktan geride bırakmış olmaları.
“Manuel terapi ile omurga ağrılarına son verilebilir”
Kökeni yüzyıllar öncesine dayanan manuel terapinin, genellikle boyun fıtığı, bel fıtığı, kas spazmı, kas gerginliği ağrılarını ve eklemlerdeki fonksiyonel bozuklukları gidermek için tercih edilen bir yöntem olduğunu söylen Osteopat Fizyoterapist Büşra Hussain, “Manuel terapi eklemlerdeki hareket kısıtlılığını düzeltir. Bel, boyun ve fıtık ağrılarında fayda sağlar. Manuel terapi ile omurga ağrılarına son verilebilir” dedi.
“Uyku alışkanlıkları duruş bozukluğuna yol açabilir”
Uyku alışkanlıklarının postür yani duruş üzerinde büyük etkileri olduğunu belirten Uzm. Dr. Şevket Yalçın, “Hangi pozisyonda yatılırsa yatılsın, yumuşak yataklardan kaçınılmalı, çok sayıda ve sert yastıklar tercih edilmesi gerekir. Bel ve boynun zorlanmasına yol açabileceği için yüzüstü pozisyonda uyumaktan kaçınılmalıdır” dedi.
Pandemide artan strese dikkat! Kronik yorgunluk hastalığını ve fibromiyaljiyi tetikleyebilir
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 2’sini etkileyen Fibromiyalji yani halk arasında bilinen adıyla kas romatizması, bedensel ağrıya ve bilişsel sorunlara neden olan yaygın ve kronik bir sendrom olarak karşımıza çıkıyor. Kişiden kişiye farklı etkiler ile kendini gösteren fibromiyalji, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Pandemi döneminde artan stres ve kaygıların bu sorunu daha da tetiklediğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Dinç “Bu hastalığın tarifi biraz zor. Belirtileri birçok rahatsızlıkla örtüşebiliyor. Mesela grip olmuş gibisiniz, ama ateşiniz yok ve iyileşemiyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise hastalığın etkilerini azaltmak için verilen ilaçlara ve fizik tedavi süreçlerine dikkat etmek” dedi.
Skolyoz Tedavisine Geç Kalmayın!
Toplumda yüzde 2 ila 4 oranında görülen skolyozun erken tanı ve tedavisi büyük önem taşıyor. Bu sorunun kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla 8-10 kat daha fazla rastlandığına dikkat çeken Fizyoterapist Ali Menoğlu, “Skolyoz önemli bir omurga deformitesi olmakla birlikte kişilerde kozmetik kaygılar da oluşturmaktadır. Özellikle erken tanı ve teşhisle birlikte kişiye özel hazırlanan tedavi planı olumlu sonuçlar elde etmek açısından oldukça önemlidir” dedi.
Uyku alışkanlıkları duruş bozukluğuna neden olabilir
Uyku alışkanlıklarının postür yani duruş üzerinde büyük etkileri olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Şevket Yalçın, “Hangi pozisyonda yatılırsa yatılsın, yumuşak yataklardan kaçınılmalı, çok sayıda ve sert yastıklar tercih edilmesi gerekir. Bel ve boynun zorlanmasına yol açabileceği için yüzüstü pozisyonda uyumaktan kaçınılmalıdır” dedi.
Koronavirüs geçiren hastalarda fizik tedavi ile kalıcı iyileşme sağlanıyor
Koronavirüs geçiren bireylerde yaygın olarak kas ve eklem ağrısı, kas güçsüzlüğü, solunum kapasitesinde azalma, halsizlik ve yorgunluk gibi durumlar görülebiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba Kalli koronavirüsü geçiren bireylerde fizik tedavinin gerekliliklerinden ve faydaları hakkında bilgi verdi.
G-String Giymemeniz Gereken 6 Durum
G-string çamaşırlar oldukça seksi olsalar da her gün giyilebilecek şekilde tasarlanmadılar. Bazı zamanlarda onları daha rahat çamaşırlar ile değiştirmeniz gerekir. Özellikle bu 6 durumda g-string giymekten uzak durmalısınız.
Egzersize rağmen verilemeyen fazla kiloların altında “cushing sendromu” olabilir
Metabolizma hızını; boy, cinsiyet, kilo olmak üzere birçok faktörün etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, "Sağlıklı kilo kaybında aldığınız kalorinin, bazal metabolizma ve egzersiz ile harcadığınız kaloriden düşük olması gerekiyor. Ancak buna rağmen kilo verilemiyorsa, karında mor çatlaklar, yüzde yuvarlaklaşma gibi belirtiler varsa cushing sendromu araştırılmalı” dedi.
CES 2021'de yapay zeka öne çıktı
Bu yıl ilk kez dijital ortamda gerçekleştirilen dünyanın önde gelen teknoloji fuarlarından CES, yine teknoloji şirketlerini bir araya getirdi. Yeni ürünlerini sahneye çıkaran şirketlerden biri olan Bosch ise farklı kategorilerde yer alan ürün ve servislerini tanıttı.
8. Sınıf İngilizce Prefer (Tercih Cümleleri) konu anlatımı
İngilizcede tercihlerimizi ve alışkanlıklarımızı belirtmek için ''prefer'' kelimesini kullanırız. Bunun dışında hobilerimizi ve günlük rutinlerimizi anlatmak için de aynı kelime kullanılabilirr. 8. sınıflar için ''Prefer'' konusunu örnek cümlelerle anlattık.
Siyasetin, dinin ve sosyal sınıfların olmadığı yer... Sadece 2 bin 500 kişi yaşıyor
Auroville, Hindistan’ın güneyinden bulunan uluslararası bir ilçe. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 50 bin kişiyi bulan nüfusa sahip olan bu evrensel kasaba, siyaseti, dini ve kültürü bir yana bırakarak uluslararası bir topluluk olmayı hedefliyor.
Aktif çocuklarla sağlıklı yarınlar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde evde kalan çocuklara çevrim içi spor eğitimi vermeyi sürdürüyor. Uzman eğitmenlerin yönetiminde çocuklara özel hazırlanan ve ‘eğlenceli, aktif ve koordineli’ sloganıyla gerçekleştirilen programların uygulanacağı çevrim içi dersler başladı.
Pandemi parklara ziyaretleri artırdı: İnsanların yüzde 26’sı ilk defa parka gitti
Kovid-19 pandemisi nedeniyle şehir merkezlerinde yaşayan insanlar, kendilerini doğaya bıraktı. Yapılan yeni bir bilimsel çalışma, Kovid-19 pandemisinin ilk aylarında parkları ziyaret eden insanların yüzde 26’sının önceki yıla göre doğayı nadiren veya hiç ziyaret etmediğini ortaya çıkardı. Özellikle kadınlar ve pandemide işini kaybedenler doğada vakit geçirirken nefes almak, egzersiz yapmak ve huzur bulmak başlıca dış mekan aktiviteleri arasında yer aldı.
Yüksek tansiyon hastalarının ilacı: DASH diyeti
Hem yüksek tansiyonunuz hem de fazla kilonuz mu var? Kilo kaybı sağlayarak kan basıncınızı azaltabileceğinizi biliyor muydunuz? Gözlemsel ve klinik çalışmaların sonuçları ağırlığın kan basıncı ile direkt ilişkili olduğunu gösteriyor. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, yüksek tansiyonu olan kişilerin DASH diyeti uygulayabileceğini belirtti, hipertansiyon ile mücadelede önemli olan bu diyetin ayrıntılarını paylaştı.