Egzersiz
Egzersiz Haberleri
Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Üniversite sınavına hazırlanan birçok öğrencinin aklında hangi bölümü okuyacağı ile ilgili sorular bulunmaktadır. Özellikle spor eğilimi olan öğrenciler beden eğitimi ve spor öğretmenliği alanında eğitim görmek ister. Ancak öğrencilerin aklında bölümle alakalı birçok soru bulunmaktadır. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği ile ilgili detayları derledik.
Süt İçmenin Dişlere Faydaları Neler?
Uzmanlar süt içmenin dişlere pek çok fayda sağladığı söylüyor. Diş Hekimi Denizhan Uzunpınar, bu faydaların neler olduğunu anlatıyor.
Akne oluşumunu önlemenin yolları
Akne, özellikle kadınların hayatlarının bir döneminde mücadele ettiği cilt sorunlarının başında geliyor. Alınacak bazı önlemler ile akne oluşumunu önlemek mümkün oluyor. Medikal Estetik Hekimi Dr. Sevgi Ekiyor, akne oluşumunu önlemenin yollarını anlatıyor.
Vapurda egzersiz zamanı
Daha aktif bir İstanbul için bu şehirde yaşayan herkesi bilinçli hareket etmeye ve spora teşvik etmeye yönelik çalışmalara imza atan Spor İstanbul, çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek İBB Şehir Hatları ile birlikte anlamlı bir hizmet olan ‘Vapurda Egzersiz Projesi’ni başlatıyor. Haftanın iki günü, sabah saatlerindeki 4’er seferle başlayan etkinlikte, spor eğitmenleri yolculara oturdukları yerlerde egzersizler yaptırıyor.
Kansere karşı mutfağınızı gözden geçirin... İşte kanserden koruyan besinler
En önemli sağlık sorunlardan biri olan kanser oluşumunda beslenme şekli, önemli bir yer tutuyor. Diyetisyen Semra Pehlivan, kansere karşı nasıl beslenmemiz gerektiğini anlattı.
Bu Dekorasyon Önerileri İle Evinizin Her Köşesini Değerlendirin!
Evinizde kullanmadığınız odalar, gün geçtikçe fazlalıkların yer aldığı etkisiz bir alana dönüşmeye başlamış olabilir. İşin ilginç yanı, her ne kadar sizi toparladığını düşünseniz de bu odalar hep dağınık kalırlar. Bu durum her geçen gün sizi daha da rahatsız etmeye başladıysa artık bir değişiklik yapma zamanı gelmiş demektir. İşte size yardımcı olabilecek birkaç önemli ipucu…
Yumuşak doku romatizması ile ilgili bilinmesi gerekenler
Halk arasında "Yumuşak doku romatizması" olarak bilinen "Fibromiyalji" hastalığı hakkında bilgiler veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Berrin Akpınar, “Fibromiyalji yani halk arasında bilinen tabiriyle yumuşak doku romatizmasının nedeni tam bilinmeyen, yaygın ağrı ve vücudun belli bölgelerindeki hassas noktalar ile karakterize kronik bir kas iskelet sistemi hastalığıdır” dedi.
İstanbul'da vapurda spor dönemi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Hatları AŞ ve İBB Spor İstanbul iş birliğinde "Vapurda Spor Projesi" hayata geçirildi.
Her 10 KOAH'lıdan sadece biri hastalığından haberdar!
Akciğerlerde “bronş” adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, dünyada yaklaşık 65 milyon insanı etkileyen önemli halk sağlığı sorunlarından biri. Böylesine yaygın bir sorun olmasına karşın, her 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurup tanı alıyor. Bu durumda, ülkemizdeki 5 milyona yakın KOAH'lıdan sadece 300-500 bininin hastalığından haberdar olduğunu söylemek mümkün. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) uzmanları ise, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyorlar.
Kas Kaybını Engellemek İçin Alınabilecek 5 Önlem
Covid-19 pandemisinde uzun süre evde kalmak ve eskisine oranla çok daha az hareket etmek zorunda olmak bizi sosyal yönden olduğu kadar fiziksel açıdan da zorlamaya başladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, kas kaybının önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri beş ana başlıkta topladı.
Salgın döneminde kaygı ve depresyon belirtileri arttı
Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Yunus Hacımusalar, "Pandemi döneminde insanlarda kaygı, mutsuzluk ve depresyon belirtileri yoğunlaştı. Bu dönemde en çok başvuruyu, uyku düzeni ve kaygı bozuklukları olan kişiler yaptı" dedi.
'Pandemide kaygı, mutsuzluk ve depresyon belirtileri yoğunlaştı'
KAYSERİ Şehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Yunus Hacımusalar, "Pandemi döneminde insanlarda kaygı, mutsuzluk ve depresyon belirtileri yoğunlaştı. Bu dönemde en çok başvuruyu, uyku düzeni ve kaygı bozuklukları olan kişiler yaptı" dedi.
Prof. Dr. Küçük: Pankreas kanserinin görülme sıklığı artıyor
GENEL Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Can Küçük, tüm dünyada ölüme yol açan beşinci kanser türü olan pankreas kanserinin görülme sıklığının arttığını belirterek, hastalıktan korunmak için sigaradan uzak durulması gerektiğini, sağlıklı beslenme ve egzersizin vazgeçilmez olduğunu söyledi.
Evinizdeki dağınıklığa bir türlü engel olamıyor musunuz? İşte pratik öneriler
Dağınıklığı toplamak, şüphesiz gün içinde bizi en çok oyalayan işlerden biri. Hatta en sonunda işin içinden çıkamayıp daha fazla çaba sarf etmemeyi seçtiğimiz de olur. Aslında evin belirli kısa sürede kolayca toparlayabilir, sonrasında bize kalan zamanın tadını çıkarabiliriz.
KOAH, sinsi ve tehlikeli bir hastalık
GÖĞÜS Hastalıkları Uzmanı Dr. Yurdanur Eryılmaz Şahin, sinsi ve tehlikeli bir hastalık olan KOAH’tan korunmanın en önemli yolunun sigarayı bırakmak, hatta sigara içilen ortama dahi maruz kalmamak olduğunu söyledi.
KOAH hastaları koronavirüs önlemlerine sıkı sıkıya uymalı
Akciğerlerde bronş adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, çağımızın en önemli hastalıklarından biri olmaya devam ediyor. Sigara kadar hava kirliliğinin de bu hastalığa davetiye çıkardığını dile getiren Prof. Dr. Arzu Mirici, bu hastalığın ortaya çıkmasının solunan havanın kirlilik miktarı ve süresi ile ilişkili olduğunu belirtti.
Pandemi döneminde artış gösterdi! Bunlara dikkat edin
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle pandemi sürecinde virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla vatandaşlar evde kendini izole etti, iş hayatı eve taşındı. Evde geçirilen süre arttıkça, hareketsizlik ve buna bağlı ağrılar da beraberinde geldi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Gülis Kavadar, "Pandemi döneminde genel olarak endişe ve stres düzeyinin artması bir taraftan da bilgisayar, telefon ve tablet başında geçen sürelerin uzaması hem erişkinlerde hem çocuklarda kas iskelet sistemlerindeki ağrıların artışına neden oldu" dedi.
Sezaryen Doğum Sonrası Vücudunuzu Bu Teknikle Tamir Edebilirsiniz
Bütünsel Tıp Uzmanı Emine Baran anne adaylarını özellikle sezaryen doğum konusunda uyardı, doğum sonrası vücudu tamir edecek bir teknik anlattı.
Nefes alıp verirken diyaframınızı kullanın
Hayat koşuşturmasının insanlarının nefes alma şeklini değiştirdiğini, akciğer kapasitesini azami kullanmayı sağlayan diyafram nefesinin yerini yüzeysel ’göğüs nefesi’nin aldığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Jülide Çeldir Emre, diyafram nefesinin kronik birçok hastalıkta tedaviye destek olduğu gibi hastalıklardan korunmak içinde önemli olduğunu kaydetti.
Sabahları Yorgun Uyanmanızın Nedeni: Kireçlenme
Günlük hayatınızın rutin hareketlerini yaparken zorlandığınız oldu mu? Kireçlenme en basit hareketleri yaparken dahi zorlanmanıza neden olabilir. Sabahları eklem ağrılarıyla uyanmanıza ve sürekli devam eden ağrılara neden olan kireçlenmeyi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Ortak anlatıyor.
Diyabetli hasta sayısı arttı… Kimler risk altında?
“Çağın salgını” ilan edilen diyabet Türkiye'yi de tehdit ediyor. Araştırma sonuçlarına göre hasta oranı yüzde 13,7’ye kadar yükselmiş durumda.
5 Milyon Kişi Şeker Hastası Olduğundan Habersiz!
Şeker hastalarının günlük yaşamında 'diyabet' hep ön planda olur. Yemek yerken veya egzersiz yaparken hastalık asla akıldan çıkmaz. Dünya Diyabet günü, insanları diyabet risklerinden daha fazla haberdar etmek ve bu hastalığın ne kadar tehlikeli olabileceğini anlatmak için gündeme gelen bir etkinlik. Sağlık sonuçları yıkıcı olabileceğinden, şeker hastalığında erken teşhis şart. Diyabet günü çerçevesinde hastalık bilinci kazandıran eğitimlerin ve farkındalık yaratmanın önemli olmasının nedeni bu. Özellikle hastalığından habersiz olanlar için!
Uzmanlar uyardı... Tütün ürünleri koronavirüse yakalanma riskini arttırıyor
Dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon kişi akciğer kanseri tanısı almakta ve yaklaşık 1,8 milyon kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 35.000 insan akciğer kanseri tanısı alıyor. Ülkemiz dünyada akciğer kanserinin en çok saptandığı 9. ve erkeklerde akciğer kanserinin en çok saptandığı 3. ülkedir. Akciğer kanserinin en birincil nedeni olarak hala tütün ve tütün mamulleri kullanımı yer alsa da Covid-19 pandemisi ile önemli bir risk daha oluştu. Hastalar virüs korkusuyla hastaneye gitmekten çekiniyor ve bu nedenle erken teşhis şansı ortadan kalkıyor.
Gebeliği Fırsata Çevirebilirsiniz
Gebelik dönemi, anne adaylarının fizyolojik ve psikolojik olarak değişimler yaşadığı hassas bir dönemdir. Peki gebeler bu dönemi nasıl fırsata çevirebilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır konuyla ilgili öneriler ve bilgiler verdi.
Sağlık ve fitness mobil uygulamalarına talep yüzde 67 arttı
Pandemiyle beraber insanların spora daha çok ihtiyaç duyması ancak spor salonlarına olan mesafeli duruş, sağlık ve fitness mobil uygulamalarının kullanım oranlarını rekor oranda artırdı.
Kabızlıktan Kurtulmak İçin 10 Öneri!
Zaman zaman herkesi sorunu olan kabızlık knonikleştiğinde kişinin yaşam kalitesini de düşürmeye başlar. Kalın bağırsak tümörleri, hormonal bozukluklar, kullanılan ilaçlar, su-tuz eksiklikleri, kas ve sinir sistemi hastalıklarının da kabızlığa sebep olabileceğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ekrem Aslan kabızlık problemi olanlar için önerilerde bulundu.
Tatil bu kez sevindirmedi
Okullarda ilk Kasım tatili de koronavirüs gölgesinde başladı. Öğrenciler 16-20 Kasım tarihleri arasında okuldan uzak kalacaklar. Salgın sebebiyle yüz yüze eğitime geç başlayan öğrenciler belki de ilk kez istemeye istemeye tatil yapacak.
Dikkat, bu şeker ağzınızın tadını bozmasın!
Bugün Dünya Diyabet Günü. Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen kronik bir metabolizma bozukluğu bu. Günümüzde bu hastalıktan mustarip çok insan var. 14 Kasım, 1922’de insülini bularak milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig’in doğum yıldönümü anısına Dünya Diyabet Günü olarak kabul edildi. Biz de bugün vesilesiyle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Demet Özgil Yetkin’le diyabeti konuştuk.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü: Apple'dan sağlıklı yaşam için ipuçları
14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nde hareketli ve sağlıklı bir yaşamın önemine vurgu yapmak için Apple bir dizi öneriyi kullanıcılarla paylaştı.
"Türkiye’de diyabet görülme yaşı 5 yıl geriledi"
Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II (TURDEP-II) sonuçlarına göre Türk erişkin toplumunda diyabet görülme sıklığı yüzde 13.7’ye ulaştığını belirten Öğr. Gör. Özlem Karagöl, "Sonuçlara göre 40-44 yaş grubundan itibaren nüfusun en az yüzde 10’u diyabetli ve bu veriler Türkiye’de diyabetin 1998 yılına göre yaklaşık olarak 5 yaş daha erken başladığını gösteriyor" dedi.
Pek çok kişide var! Pandemiyi daha sağlıklı geçirmenin anahtarı ise...
Günümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
Kampüste spor saati
Doğru Meme İmplantı Seçimi Nasıl Olmalı?
Göğüs büyütme düşünülüyorsa, özellikle vücuda hangi implant boyutu ve şeklinin en iyi görüneceği hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, doğru implant seçimi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Küçük Değişiklerle Daha Fazla Kilo Vermenin Yolları
Fazla kilolarınızdan kurtulmaya karar vermek bile sağlığınız için önemli bir adımdır. Başlangıçta bu zorlu yolculuk gözünüzü korkutabilir. Endişelenmek yerine korkularınızın üzerine küçük adımlarla gitmeye ne dersiniz? İşte size kilo vermenizde yardımcı olacak 9 küçük değişiklik…
Yanlış Beslenmenin Zararlı Etkileri
Pek çok insan hamburger, patates kızartması ve pizza gibi gıdaları tükettiği zaman kendini mutlu hissettiğini belirtiyor ancak bu iyilik hali yerini pişmanlık, kilo alımı ve hastalıklara bırakıyor. Yapılan araştırmalara göre fast food olarak adlandırılan gıdalarla beslenmek, kısa ve orta vadede duygu durum bozukluğu hatta depresyona sebep oluyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Murat Çağ, yanlış beslenmenin zararlı etkileri hakkında bilgi verdi.
Çağın En Büyük Sorunları Arasında: Diyabet (Şeker Hastalığı)
En önemli organlarımızdan pankreasın yeteri kadar insülin üretememesi ya da ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ‘Diyabet’ halk arasında bilinen adıyla ‘Şeker Hastalığı’ çağımızın en büyük sorunları arasında yer alıyor. Rakamlarda sorunu net bir şekilde orta koyuyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun (IDF) 2019 verilerine göre 11 yetişkinden biri diyabetle yaşarken, 2045 yılında 700 milyon kişinin bu kronik hastalığa yakalanacağı tahmin ediliyor.
Kendiniz ve Sevdikleriniz İçin Diyabeti İhmal Etmeyin
14 Kasım Dünya Diyabet Gününde Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği adına önerileri TEMD Diyabet Çalışma Gurubu Başkanı Prof. Dr. Serpil Salman aktardı.
Erkeklerin Kendisi İçin Yapması Gereken Şeyler
Gerek eğlenmek için gerekse kişisel gelişim alanında olsun “kendine zaman ayırmak” herkesin görevi olmalıdır. Kadınlar bu konularda daha hassasken, erkeklerde durum değişkenlik gösterebilir.
7 Adımda Eklem Sağlığı Nasıl Korunur?
Eklem ağrıları günlük en basit aktiviteleri bile zorlaştırabilir. Ve tek bir eklemdeki ağrı bile tüm vücudunuza zarar verebilir. Örneğin ağrılı bir boyun, başınızı düzgün bir şekilde çevirmenizi engelleyerek omuzlarınıza baskı uygulayabilir. Ağrılı bir diz; kalçalarınızı, sırtınızı ve ayaklarınızı etkileyecek şekilde yürümenize neden olabilir. Peki eklemlerimizi güçlü ve sağlıklı tutmak için nelere dikkat etmeliyiz?
Beyaz önlük hipertansiyonunun kalp hastalıklarında ciddi sonuçları olabiliyor
“Doktor yanında ölçülen tansiyonun yüksek çıkması anlamına gelen ‘Beyaz Önlük Hipertansiyonu’, kalp damar hastalıklarında ölüm riskini artırıyor” diyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nijad Bakhshaliyev, konuya ilişkin önemli açıklama ve uyarılarda bulundu.
Sonbahar Kış Hastalıklarından Korunmanın Yolları
Dünyayla birlikte ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 pandemi hastalığı tüm hızıyla sürerken, bir yandan da sonbahar, kendine özgü hastalıkları da ortaya çıkarıyor. Sonbaharı sağlıklı geçirmek ve bağışıklığımızı güçlendirmek için önlem almanın şart olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ozan Kocakaya sonbahar hastalıklarından korunmanın 9 yolunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
“Aralıklı beslenmede açlık süresi kademeli artırılmalı”
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sedef Aksu, uzman eşliğinde dikkatli bir programla aralıklı beslenmeyle sağlıklı kilo verilebileceğine dikkat çekerek “İlk kez aralıklı oruç diyetini uyguluyorsanız açlık zamanınızı kademeli arttırın, böylece vücudunuz daha kolay uyum sağlayacaktır. Çünkü açlık zamanını birden 16 saate çıkarmak, birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir” uyarısında bulundu.