Doğum Sonrası Depresyon
Doğum Sonrası Depresyon Haberleri
Lohusalık depresyonu bebeğin yaşamını da olumsuz etkiliyor
Doğum sonrası ortaya çıkan lohusalık depresyonu, kadının yaşam kalitesini düşürüyor. Doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12’inci aya kadar devam edebilen lohusalık depresyonuna zamanında müdahale edilmesinin önemine işaret eden uzmanlar, kişinin depresyon geçmişi, birden fazla çocuğa sahip olma, plansız gebelik, eşle olumsuz ilişki gibi risk faktörlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar bebeğin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekerek “Doğum sonrası depresyona sahip annelerin çocuklarının daha sinirli, çekingen, daha az yüz mimiği kullanan, az konuşan, sık davranış problemi gösteren ve bilişsel açıdan zorlanmalar yaşayabilen çocuklar olduğu görülmüştür” uyarısında bulunuyor.
Tükenmişlik Sendromu Nasıl Ortadan Kaldırılır?
Araştırmalara göre pandemi sürecinde pek çok şirketin kalıcı olarak benimsediği uzaktan çalışma yöntemi, çalışanlarda tükenmişlik hissine neden oluyor. Lider Koçu Fatih Elibol, erkek çalışanların yüzde 67’sinin, kadın çalışanların ise yüzde 70’inin muzdarip olduğu bu durumun çözümü için profesyonel koçların desteğini işaret etti.
Çocuğunuzla filial terapi sayesinde güvenli ve sağlıklı bağ kurabilirsiniz
Ebeveyn olmak ile ilgili ilk örneğimiz kendi anne babalarımızın ebeveynliğidir. Sonrasında bizim öğrendiklerimizle ve kendi çocuklarımızda deneyimlediklerimizle genişler ve şekil değiştirir. Artık kendi anne babalarımızdan farklı bir noktaya taşınmış oluruz. Bir yandan da aradaki nesil geçişinde çocuk olmak, çocuk yetiştirmek ile ilgili de bilgiler değişime uğramıştır. Dolayısıyla bu süreçte sıklıkla bilgilerimizi güncelleme ihtiyacımız olur. Tüm bu döngüde değişmeyen tek bir gerçek vardır o da ilişki…. Peki ebeveyn çocuk ilişkisi nasıl olmalıdır? Güvenli ve sağlıklı bağ nasıl kurulur? Klinik Psikolog Hülya Üstekidağ Ayna açıkladı.
Menopoz, Kadınlığın Bitmesi Demek Değil!
Menopoz kadınlarda adet döngülerinin bitmesini ifade eder. Bir kadın başka bir neden bulunmadan 12 ay kadar adet görmediğinde menopoza girdiği kabul edilir. Genellikle 40’lı 50’li yaşlarda başlayan doğal bir süreç olmakla birlikte bazı kadınlarda daha erken de görülebilir. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, menopoz dönemi ve bu dönemde yaşanan psikolojiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Mucizevi bir armağan: Anne sütü
1-7 Ekim, ülkemizde Emzirme Haftası olarak kabul ediliyor. Emzirmenin ve anne sütünün önemine dikkat çekilen bu özel hafta için Pediatri Uzmanı Dr. Laden Jaferi, anne sütü ile emzirmenin faydalarını anlattı ve Emzirme Hemşiresi Nezahat Demirbaş da anne sütünü artırmaya yönelik önerilerde bulundu.
Aşırı Tepkilerinizin Sebebi Bu Bozukluk Olabilir
Psikolog Fahriye Nuşin Akbaş, koronavirüs salgını döneminde depresyonun başrolde olduğuna değinerek, koronavirüs ve depresyon ilişkisini anlattı.
Sezaryendeki Anestezi Doğum Sonrası Depresyon Riskini Artırıyor
Sezaryen yöntemiyle doğumda verilen anestezinin hastanede tedaviyi gerektiren doğum sonrası depresyona yakalanma riskini artırdığı ortaya çıktı.
Aile Hekimleri öneriyor: Bebeğinizi doğar doğmaz emzirin
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu AHEF, bebeğinizi doğar doğmaz emzirmenizi öneriyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Özlem Sezen, “anne sütü bebek için eşsiz ve çok kıymetli bir besindir” diyor. Bebeğin hayata tutunması için en önemli besin olmanın yanı sıra bir aşı gibi koruyucu faktörler içeren anne sütünün eş değeri yoktur.
Doğum sonrası depresyonu nasıl anlaşılır?
Psikolog Gülcem Yıldırım,Postpartum (Doğum Sonrası) Depresyonu ve tedavisi konusunda bilgiler verdi.
Doğum Sonrası Değişen Duygulara Dikkat!
Psikolog Gülcem Yıldırım, Postpartum (Doğum Sonrası) Depresyonu ve tedavisi konusunda bilgiler verdi.
Aile hekimleri yeni anneleri bilgilendiriyor
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu AHEF, bebeğinizi doğar doğmaz emzirmenizi öneriyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ( AHEF ) Başkanı Dr. Özlem Sezen, “anne sütü bebek için eşsiz ve çok kıymetli bir besindir” diyor. Bebeğin hayata tutunması için en önemli besin olmanın yanı sıra bir aşı gibi koruyucu faktörler içeren anne sütünün eş değeri yoktur.
Lohusalık nedir? Lohusalık döneminde ne gibi değişiklik görülür?
Lohusalık bir kadının doğumdan sonra yaşadığı süreci tanımlayan döneme verilen isimdir. Lohusalık döneminde ciddi ve uzun süreli sorunlar yaşanabilir. Bu süreçte yeni annenin yakınlarına da büyük bir sorumluluk düşmektedir. Peki, lohusalık döneminde ne gibi değişiklikler görülür?
13 yaşında kaçarak geldiği evden 4 çocuğunu bırakıp kaçarak gitti!
Rize’nin Güneysu ilçesinde 13 yaşında kaçarak evlenen Büşra Alev’in hamile kalıp düşük yapması üzerine gittiği hastanede resmi nikahı olmadığı anlaşılınca soruşturma başlatılmıştı. Ardından yapılan soruşturmada genç kadının dört çocuğu ortaya çıktı ve babaları cezaevine girince çocuklar anneleri tarafından da terk edildi. 4 kardeş şimdi devlet korumasına alınacak ancak çocukların dede ve babaannesi torunlarından ayrılmak istemiyor.
Omega 3 hangi besinlerde bulunur?
Omega 3, vücudun üretememesi dolayısıyla dışarıdan takviye olarak talep ettiği yağ asididir. Eksikliği halinde hafıza bozukluğu, depresyon gibi olumsuz etkilere neden olabilen Omega 3 ,sinir sistemi ve hücre işleyişi için önem arz ediyor. Peki, Omega 3 hangi besinlerde bulunur? İşte, doğal yollarla takviyede bulunmak isteyen vatandaşlar için bazı bilgiler
Gebelikte doğru egzersizin 8 altın kuralı
Gebelik döneminde düzenli egzersiz, anne adayının ruh ve beden sağlığını koruyor, bebeğin de ideal kiloyla dünyaya gelmesini ve ileride obezite gibi önemli sağlık sorunlarından korunmasını sağlıyor. Bu süreçte planlanan egzersiz programının doktor tarafından değerlendirilmesi, anne ve bebek sağlığı için olumsuz bir etki oluşturmaması açısından büyük önem taşıyor.
Gizli salgın: Doğum sonrası depresyonu
Doğum sonrası anları için birçok anne çeşitli efsaneler duymuş oluyor. Görür görmez bebeğine aşık olmak ya da aşırı mutlu hissetmek gibi abartılı duygu durumlarını kendinde hissetmeyen anneler bu durum karşısında kendilerini suçlu hissediyor. Üstüne bir de doğum sonrası depresyonu yaşayanlar iyice yalnız hissediyorlar. Oysa durum öyle değil. Yeni annelerin yüzde 20’si doğum sonrası depresyonunu deneyimliyor. Kısacası eğer bu semptomları gösteriyorsanız hiç de yalnız değilsiniz.
Postpartum Depresyonda Olabileceğinize Dair 4 İşaret
Annelerin yaklaşık %13’ü doğum sonrası depresyon yaşamaktadır. Ancak doğum sonrası depresyon annelikle ilgili bir durum değildir ve doğumdan sonra ortaya çıkan hızlı hormonal değişiklikler karşısında yaşanan bir olaydır. Tedavi edilmesi mümkün bu durum karşısında sessiz kalmamak ve durumu göz ardı etmemek en doğru çözüm olacaktır. Eğer siz de doğum sonrasında aşağıdaki duygu ve düşünceleri hissediyorsanız yardım istemekten çekinmeyin.
Lohusalık döneminde bu önerilere dikkat
Hamilelik ve doğum doğanın kadına sunduğu inanılmaz bir deneyim. Ancak yeni bir canlının dünyaya geldiği bu dönemin her aşaması son derece önem taşıyor. Üstelik bu süreç sadece hamilelikle de sınırlı kalmıyor. Gerek anne, gerekse bebeğin sağlığı için doğumdan sonraki 6 haftayı kapsayan lohusalık dönemine de dikkat etmek gerekiyor.
Postpartum depresyonda olabileceğinize dair 4 işaret
Bebek sahibi olmak yeni annenin hayatındaki en mutlu zamanlardan biridir. Anneler genellikle yeni rollerine kolayca adapte olur ancak bazıları bu stress ve tükenme nedeniyle sıkıntılar yaşar. Bu gibi belirtiler bazen yeni annelerde doğum sonrası depresyon olarak bilinen ve stress, yorgunluğun fazlasıyla hissedildiği bir depresyon biçiminden kaynaklı olabilir. Annelerin yaklaşık %13’ü doğum sonrası depresyon yaşamaktadır ve yeni anneler başa çıkamayacakları duygular yaşamaktadır. Ancak doğum sonrası depresyon annelikle ilgili bir durum değildir ve doğumdan sonra ortaya çıkan hızlı hormonal değişiklikler karşısında yaşanan bir olaydır. Tedavi edilmesi mümkün bu durum karşısında sessiz kalmamak ve durumu göz ardı etmemek en doğru çözüm olacaktır. Eğer siz de doğum sonrasında aşağıdaki duygu ve düşünceleri hissediyorsanız yardım istemekten çekinmeyin.
Doğum sonrası depresyonu yoga yaparak yenen anne
Doğum sonrası depresyon, her kadında olmasa da birçok kadında görülen bir sorun. 3 Çocuk annesi Carlee Benear, bu depresyonu nasıl yendiğini gösteriyor...
Doğum sonrası depresyona dikkat!
Anne olmak, birçok güzel duyguyu beraberinde getirse de hüzün, kaygı gibi ruh halinde değişikliklere yol açabilir. Nadir de olsa doğum sonrasında anneleri depresyon ve psikoza sürükleyebileceğinden bahseden Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Seval Taşdemir, doğumdan sonra sinsice başlayan bu durumun birkaç ay içinde düzelebileceğini, ancak 1-2 yıla kadar da sürebileceğini anlattı...
Doğum sonrası depresyonun 6 belirtisi
Çoğu zaman ‘annelik hüznü’ ile karıştırılarak tedavisi geciktirilebilen doğum sonrası depresyon, yeni doğum yapmış annelerin yüzde 10-20’sinin karşı karşıya kaldığı psikiyatrik bir hastalık.
Her yeni babanın bilmesi gereken 5 şey
Uzun bir hamilelik sürecinden sonra bebeğinizi sağlıkla kucağınıza aldınız, tebrikler! Yalnız görünen o ki siz olayın biraz dışında gibisiniz, çünkü sahnede anne ve tabii ki o talı bebeğiniz var. Ancak bu size ihtiyaç olmadığı anlamına gelmiyor. Sağlıklı bir aile çemberi oluşturmak için bu üç kişinin de aynı derecede sağlıklı olması gerekiyor. Bu süreçte ise bir baba olarak sizin sorumluluğunuz her zamankinden büyük.
Yeni annelere tavsiye: Şarkı söyleyin
Bilim insanları, doğum sonrası depresyona giren yeni annelere şarkı söylemelerini tavsiye etti.
Gizli salgın: Doğum sonrası depresyonu
Doğum sonrası anları için birçok anne çeşitli efsaneler duymuş oluyor. Görür görmez bebeğine aşık olmak ya da aşırı mutlu hissetmek gibi abartılı duygu durumlarını kendinde hissetmeyen anneler bu durum karşısında kendilerini suçlu hissediyor. Üstüne bir de doğum sonrası depresyonu yaşayanlar iyice yalnız hissediyorlar. Oysa durum öyle değil. Yeni annelerin yüzde 20’si doğum sonrası depresyonunu deneyimliyor. Kısacası eğer bu semptomları gösteriyorsanız hiç de yalnız değilsiniz.
Doğum sonrası depresyonun çok normal olduğunu hatırlatan 5 neden
Zorlu gebelik döneminden sonra vücudun kendini toparlama zamanında ruhsal ve bedensel bazı değişiklikler meydana gelebilir. Bu durum kendiliğinden başlayıp yine kendiliğinden yok olabilir. Neredeyse yüzde 70 oranında görünen bu duruma içiniz rahatlatacak açılardan bakalım.
Gerçek insanlar karmaşıktır
Marco ve Anne, komşularının evine akşam yemeğine davet edilir. Komşu Cynthia, altı aylık bebeklerini getirmemelerini rica eder. Bakıcı gelemez, çift ellerinde bebek telsiziyle komşuya yemeğe gider ve macera başlar. Suç romanları yazarı Kanadalı Shari Lapena ile kitabı ‘Yan Evin Sırrı’nı konuştuk.
6 soru ile yeni anne adayının psikolojisi
Klinik Psikolog Doç. Dr. Ayten Zara, anne adayının yaşadığı sorunlara ışık tutuyor.
Doğum sonrası depresyonu nedir?
Doğumdan sonraki ilk 1 yıl kadınlar için oldukça tehlikeli bir dönemdir.
Plasentasından içecek hazırladı
30 yaşındaki Christina Simmons, ikinci çocuğunu doğurduktan sonra son yıllarda moda olan ilginç bir yöntemi denedi. Simmons, bebeğinin plasentasını avokado, yaban mersini ve fındık ile karıştırıp bir smoothie içecek haline getirdi ve içti.
Kadınlarda depresyon için en tehlikeli dönem doğum sonrası
"Kadınlarda doğum sonrası depresyon riski 4 kat daha fazla. Doğum sonrasındaki depresyon çok uzadığı takdirde anne-çocuk arasındaki duygusal iletişim çok ciddi anlamda sekteye uğrayabiliyor."