Bugün neler oldu?

Doğubeyazıt

Güncelleme Tarihi:

Doğubeyazıt haberleri sayfasında Doğubeyazıt hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1124 Doğubeyazıt haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Ağrı ilinde önemli ilçelerden birisi de Doğubeyazıt olarak öne çıkmaktadır. Doğubeyazıt ilçesinde genellikle tarım ve hayvancılık faaliyetleri sürdürülür.

Doğubeyazıt Nerede ve Hangi İlde?

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesi bulunmaktadır. Tarihte pek çok uygarlığa da ev sahipliği yapan Doğubeyazıt ilçesinin de önemli özellikleri bulunuyor. Doğubeyazıt ilesinin doğusunda İran, güneyinde İran ile Van, batısında Diyadin ilçesi ve kuzeyinde Tuzluca ile Iğdır bulunmaktadır. Doğubeyazıt'ın düşman işgalinden kurtuluş tarihi ise 14 Nisan olarak bilinmektedir. Doğubeyazıt ilçe toprakları ova ve volkanik küllerden meydana gelmiştir. Burada bulunan Büyük Ağrı Dağı ise herkeste büyük bir merak uyandırır. Bu dağın yüksekliği 5 bin 137 metre olarak bilinmektedir. Ayrıca çevrede Küçükağrı Dağı, Arı Dağı, Göller Tepe ve Tendürek Dağı bulunmaktadır. Bu dağlar için her yıl çok sayıda ziyaretçi Doğubeyazıt'a geliyor. Yerli ve yabancı turistler bölgeye yoğun bir ilgi gösteriyor.

Doğubeyazıt Nüfusu ve Hakkında Bilgi

Doğu Anadolu bölgesinde önemli yerlerden bir tanesi olan Doğubeyazıt ilçesinin nüfus oranı her geçen gün artmaktadır. Bunun da nedeni ilçenin her geçen gün yeniden gelişmesi ve iş olanaklarının artması olarak gösterilebilir. Özellikle 1970'li yıllarda Doğubeyazıt ilçesinin nüfusu 54 bin 329 olarak bilinmekteydi. Küçük bir kırsal kent olarak görülen Doğubeyazıt her geçen gün büyük bir atılım ile gelişti. Ayrıca 2014 yılından elde edilen verilere göre Doğubeyazıt'ın nüfusu 121 bin 112 olarak açıklandı. Günümüze gelindiğinde ise en son 2016 yılında elde edilen verilere göre Doğubeyazıt'ın nüfus oranı 120 bin 408 olarak belirtildi.

Ağrı'nın ilçesi olan Doğubeyazıt doğal güzelliklerinin yanı sıra önemli kültürel değerleri ile de ön plana çıkıyor. Özellikle tarihi yapılar ve uygarlıkların izlerini taşıyan bu ilçe önemli değerlere sahip. Doğubeyazıt'ta efsanevi Ağrı Dağı, meteor çukuru, buz mağarası, İshak Paşa Sarayı, Giriktepe gibi önemli eserler bulunuyor. Bunun yanı sıra Urartu döneminden kalan tapınak ve saraylar da ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Bunun yanı sıra Kürt Alim e Filozof Ahmed-i Hani'nin türbesi de Doğubeyazıt ilçesinde bulunuyor. Tüm bu kültürel değerler ise her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ilçeye çekiyor. Özellikle sporseverler ve doğa tutkunları ise her yıl Ağrı Dağı'nı görmek için geliyorlar. Bu dağda çeşitli tırmanışlar da yapıyorlar. Özellikle Eski Beyazıt'ta yer alan Ahmed-i Hani türbesi ve Seslitaş köyündeki Halife Yusuf türbesi çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesi kültürel ve doğal güzelliklerinin yanı sıra önemli bir ticaret merkezi konumundadır. İran sınır kapısının da bulunduğu Doğubeyazıt ilçesinin bir dönem gelir kaynakları da oldukça yüksekti. Tarıma elverişli toprakları olan Doğubeyazıt'ta tarım faaliyetleri yürütülüyor. Bunun yanı sıra bölge halkı çoğunlukla geçimini hayvancılıktan kazanıyor. Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık faaliyetleri yürütülüyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Ağrı'nın iklim örtüsü genellikle karasal iklimdir. Bu nedenle kış ayları uzun olduğu gibi oldukça sert geçer. Aynı zamanda en sert kış koşullarında sıcaklıklar -5 dereceye kadar düşebilmektedir. Yazın ise oldukça sıcak da geçse sıcaklık oranı en fazla 35 derece olabilir.Doğubeyazıt Ağrı ilinin bir ilçesidir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Ağrı özellikle hayvancılık alanında gelişmiş bir şehirdir. İran sınırında Türkiye- İran transit yolunun geçiş noktasında bulunan Doğubeyazıt önemli bir geçiş noktası konumunda yer alır. Zengin bir tarihe sahip olan ilçe merkezinde Urartu ve çeşitli uygarlıklardan tarihi eserler ve mezarlar da bulunmaktadır. Özellikle Türkiye'nin dört bir yanından ve çevre illerden Doğubeyazıt'a ziyaretler de gerçekleşmektedir.

Doğubeyazıt haberleri

DAHA FAZLA #DOĞUBEYAZIT HABERLERİ

Doğubeyazıt’a ait tüm site haberleri