Doğal Hayatı Koruma Vakfı
Doğal Hayatı Koruma Vakfı Haberleri
Balıkçı kadınların köyü açık hava müzesi oluyor
‘Bursa’nın mavi gözü’ Uluabat Gölü güzelliğiyle, ev sahipliği yaptığı canlı çeşitliliğiyle ve çevresindeki yaşamla bir belgeseli canlı yaşama şansı sunuyor. Şimdi bu zenginliklere bir yenisi daha ekleniyor. Gölün üzerindeki yarımadada kurulu Gölyazı Köyü’nde ortaya çıkarılan tarihi eserler, burayı bir açık hava müzesine çevirecek. Alan sadece tabelalarla değil simülasyonlarla bir arkeopark olarak düzenleniyor.
'Türkiye'yi ekolojik üretim merkezi yapalım'
Türkiye’nin su fakiri ülke olma yolunda hızla ilerlediğine dikkat çeken Doğal Hayatı Koruma Vakfı, “Gelin Türkiye’yi ekolojik üretimin merkezi yapalım. Tüm dünyada bu yönde muazzam bir talep var. Ekonomik olarak tüm unsurlar buna uygun” çağrısında bulundu. Türkiye son 50 yılda sulak alanlarının yarısını kaybetti.
Su krizine karşı, devir tasarruf devri!
Yağışsız geçen sonbahar nedeniyle Türkiye’de barajlar, göller, nehirler kuruyor. Bu gidişata ‘dur’ denebilir mi? Uzmanlara kuraklığın sebeplerini ve kuraklıkla mücadelede biz neler yapabiliriz diye sorduk...
Darısı onların başına
Tarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul Boğazı ve Karadeniz’de önceki gece yarısından itibaren hamsi tutma yasağı getirdi ancak kıyıdaki tehdit son bulmadı... ‘Hamsi ağlarını’ limana bırakan balıkçılar diğer türleri avlamak için yine denizdeydi. Çevreciler ise Boğaz’da 24 metre avlanma limitinin Avrupa standardı olan 50 metreye çıkarılması talebinde bulundu.
Bir karar alın, ‘dünyanız’ değişsin
Yeni yıla girerken hayatımızda önemli değişimlere neden olacak birçok konuda kararlar alıyoruz. Bunların arasında doğayla ilgili alacağımız tek bir basit karar aynı zamanda gezegenimiz için önemli bir değişikliğin yolunu açabilir. Bir sokak hayvanının ihtiyaçlarını karşılayabilir ya da doğayla dost beslenme tarzı benimseyebilirsiniz...
İnternette skandal ilanlar! Yaban hayvanlarını satıp, otobüsle Türkiye'nin her yerine yolluyorlar
Türkiye'de yasa dışı olmasına rağmen çeşitli internet sitelerinde baykuş, puhu, kerkenez, şahin gibi yaban hayvanları ve sürüngenler gibi egzotik türlerin satışı yapılıyor. Kendilerine ulaşan kişilerle pazarlık yapan satıcılar, baykuş, puhu, kerkenez, şahin gibi yaban hayvanlarını kutu içinde otobüsle istenilen yere gönderebileceğini belirtiyor. DHA muhabiri, internet üzerinden yaşa dışı yollarla yaban hayvanı satan kişilere ulaştı. İlan sahiplerinden biri, telefonda bilgi vermeyi reddederek pazarlığı mesaj yoluyla yaptı.
2022’den itibaren yasaklanacak
Almanya’da Ocak 2022 itibarıyla tek kullanımlık plastik poşetlerin yasaklanması kararlaştırıldı.
Son dakika... Almanya'dan flaş karar! 2022'den itibaren yasak olacak
Almanya'da tek kullanımlık plastik poşet kullanımı 2022'den itibaren yasaklanacak.
Denizli, dünya şampiyonu olmak için yarışıyor
Denizli, Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda Türkiye Şampiyonu olan Büyükşehir Belediyesinin dünya şampiyonu olması için tek yürek oldu. Yüzbinlerce vatandaş ile birlikte şehrin ileri gelenleri, kamu kurumları, STK'lar, işadamları, siyasiler, turizmciler ve sosyal medya grupları şehirleri için #WeLoveDenizli etiketi ve https://welovecities.org/tr/denizli/ adresinden oy kullanıyor.
‘Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor’
Konfor alanlarımıza yapışıp kalsak da nafile çünkü refahı oluşturan şartlar artık geçerli değil. “Şimdi hayatta kalma zamanı!” diyor Doç. Dr. Ebru Güzel ama umutsuz değil gelecekten. Kentlerden kaçıp kırsala yerleşenlerin yeni bir çağın fitilini ateşlediğini söylüyor: ‘Onarım Çağı’...
Patara Plajı Nerede Ve Nasıl Gidilir? Patara Plajı Özellikleri, Kamp İle Konaklama Detayları Ve Giriş Ücreti (2020)
Türkiye'nin en önemli plajları arasında yer alan Patara Plajı, yaz aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Peki, Patara Plajı nerede ve nasıl gidilir? Patara Plajı özellikleri, kamp ile konaklama detayları ve giriş ücreti (2020) hakkında detayları derledik.
Orta ve Batı Karadeniz’in en güzel 10 yaylası
Huzurlu bir tatil için deniz-kum-güneş üçlüsüne mecbur değilsiniz. Hele mavi kadar yeşile de tutkunsanız Karadeniz’in serin yaylalarında tatil yapmanın tam zamanı. Festivallere de ev sahipliği yapan yaylaların en güzellerini seçerken rotamızı orta ve batı bölgeleriyle sınırlı tuttuk. Çadırda ya da bungalovda kalmak, doğa yürüyüşü yapıp, envai çeşit çiçek görüp, ağaçlardan yükselen kuş seslerini dinleyip mutlu olacağınız yaylaları bölgeyi iyi bilen seyyahlara sorduk.
Avustralya yangınlarında acı bilanço: 3 milyar hayvan öldü
Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) girişimiyle hazırlanan rapora göre, Avustralya’da geçen yıl meydana gelen orman yangınlarından 143 milyon memeli, 180 milyon kuş, 51 milyon kurbağa ve 2.5 milyar sürüngenin etkilendiği tespit edildi.
Görsel şölen değil zehir kokteyli! Gerçekten ihtiyacımız var mı?
Gecenin en heyecanlı anında patlatılıp karanlıkta bir renk cümbüşü yaratan havai fişekler önemli kutlamaların, eğlencelerin olmazsa olmazı. Oysa belki bir an için etkileyici sayılabilecek bu eğlence türünün hem insan sağlığı hem de doğa için kalıcı pek çok zararı var.
Tehlikeli yırtıcının nesli tükenmek üzere
WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Kıkırdaklı Balıklar Danışmanı Hakan Kabasakal, denizlerin en tehlikeli yırtıcısı köpek balıklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
CİĞERİMİZ YANMASIN
İtalya'da baba-oğula saldıran ayının öldürülmesine karar verildi
Pazartesi günü İtalya'nın kuzeyindeki Trento kenti yakınlarındaki Peller Dağı'nda ava çıktıkları iddia edilen 58 yaşındaki Fabio Misseroni ile 28 yaşındaki oğlu Christian, bir ayının saldırısı sonucu yaralandı. Baba-oğula saldıran ayının öldürülmesine karar verildi.
AXA Sigorta iklim krizine dikkat çekiyor
‘Dünya Dostu Sigortacılık’ yaklaşımıyla iklim değişikliğiyle mücadeleye destek veren AXA Sigorta; konuyu insan sağlığı ve hareket ekseninde ele aldığı ‘Dünya için Hareket Et’ isimli yeni projesini online basın toplantısıyla duyurdu. Toplantıyı binden fazla acente ve 120’ye yakın medya mensubu takip etti. Aktif Yaşam Derneği ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) iş birliğiyle hayata geçirilen projede daha hareketli bir yaşam tarzının insan sağlığı için yarattığı değeri; küresel ısınma ve iklim krizi açısından dünyanın bağışıklığı için de yaratılabileceğine dikkat çekiliyor.
Hindistan'da koronavirüs, türüne az rastlanan kaplumbağalara yaradı
Hindistan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kapatılan sahiller, türüne az rastlanan kaplumbağaların akınına uğradı.
Yaşadığımız yeryüzü yıllardır yaşam mücadelesi içinde
Yaşadığımız yeryüzü yıllardır yaşam mücadelesi veriyor. Doğa, çevre, hayvanlar alemi zarar görmüş durumda.
Çevreyle ilişkimiz nasıl olacak?
Yaşadığımız zorlu süreçte en çok düşündüğümüz konulardan biri de doğayla ilişkimizin bundan sonra ne olacağı. Kaynaklarla, yapılması ve değiştirilmesi gerekenlerle ilgili sorularımızı WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Aslı Pasinli, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran ve Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Koordinatörü Şafak Arslan yanıtladı. Verdikleri ortak mesajsa net: Doğa ve iklimi koruduğumuz sürece doğa da bizi koruyacak.
Gitmesek de görmesek de oradaymışız gibi...
Doğanın en renkli zamanlarında olmamıza karşın bir süre evde kalmamız gerek. Yine de bu, doğayla bağlarımızın kopacağı anlamına gelmiyor. Kitaptan belgesele, çiçeklerle tanışmaktan canlı yayında başka hayatlara tanık olmaya, yapabileceğimiz çok şey var.
WWF: Işıklar tüm dünyada 'dayanışma' için kapatılacak
WWF’in iklim krizine dikkat çekmek için 2007’den beri ışıkların bir saat kapatılması çağrısı yaptığı Dünya Saati bu yıl Dünya Dayanışma Saati olacak. Işıklar 28 Mart Cumartesi akşamı 20.30-21.30 saatleri arasında bu kez doğa ve insanlık için dayanışma temasıyla kapanacak.
Obruk nedir? Obruk ne demek?
Derinliği ve genişliği bir metreden yüzlerce metreye değişen obrukların içi genellikle suyla doludur. Obruklar ayrıca bir mağara tavanının çökmesi sonucu dik kenarlı bir krater şeklinde de oluşur. Bu yolla oluşan obruklar özellikle nüfusun fazla olduğu bölgelerde ciddi bir tehlikedir. Peki, obruk nedir? Obruk ne demek?
2. Sıfır Atık Zirvesi’nde dünyada sıfır atık yönetimi konuşuldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da katılımıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında düzenlenen 2. Sıfır Atık Zirvesi, Türkiye ve dünyadan tüm paydaşları bir araya getirdi. Paralel oturumlarda, sıfır atık konusunda otorite pek çok isim, dünya kentlerinde dönüşüm ve kaynakların verimli kullanımını ele aldı.
Emine Erdoğan: 2023'e kadar geri kazanım oranımızı yüzde 35'e çıkaracağız
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 6'ıncı Sosyal Fayda Zirvesi'nde yaptığı “Sıfır atık vizyonu” konulu konuşmasında, "2023'e kadar geri kazanım oranımızı yüzde 35'e çıkaracağız" dedi.
FİBA Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Murat Özyeğin getirildi
FİBA Holding ve FİNA Holding'in 22 Ekim 2019 günü düzenlenen Genel Kurullarında Yönetim Kurulu Başkanlığına Murat Özyeğin getirildi. Murat Özyeğin, FİBA Grubunun kurucusu, babası Hüsnü Özyeğin'den grubun liderliğini devraldı. Ayşecan Özyeğin Oktay ise FİBA Holding ve FİNA Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. Hüsnü Özyeğin, grubun Onursal Başkanı unvanını alırken Fibabankadaki ve Credit Europe Moskovadaki Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini sürdürecek.
Kullandığımız birçok değerli madde hızla tükeniyor, kimse farkında değil!
Hızla tükeniyorlar... Su, petrol ve bal arılarının giderek tükenmekte olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Ama bunlar dışında da çok farkında olmadığımız ve kötü kullanım nedeniyle tükenmekte olan ve hayatımızda önemli bir yer tutan başka şeyler var.
‘Uçamayan şahin ihbarı siyah bir tavuk çıktı’
Yaralanmış yırtıcı bir kuş gördüğünüzde ya da evinizin dibine kadar yanaşmış olan bir yılanla karşılaştığınızda ne yaparsınız? Artık arayabileceğiniz bir ilkyardım hattı var. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) nisan ayında hayata geçirdiği Yaban Hayatı İlkyardım Hattı bu konuda hizmet veriyor. Göç ve yavrulama dönemlerinde ihbarlar artıyor. Yaz aylarında da yılanlarla ilgili hassasiyet üst seviyede. Aşırı hassasiyet ve yetersiz bilgi ise bazen ilginç vakalara neden oluyor. Örneğin “Uçamayan şahin bulduk” ihbarı siyah bir tavuk çıkabiliyor.
Her kuşun yavrusu tutulmaz
Şu sıralar yere düşmüş bir yavru kuş görmeniz büyük olasılık. Birçoğu göç için ilk uçuş denemelerini yapıyor ve bu deneyim bazen yere çakılmakla sonuçlanıyor. Üstelik hepsi yumuşak iniş yapacak kadar şanslı olmuyor, kimi yaralanıyor. Diyelim ki böyle bir yavruya denk geldik. Ne yapmalıyız?
Her saniye bir olimpik havuz eriyor
Buzulların küresel ısınma yüzünden beklenenden daha hızlı eridiğine ilişkin araştırma üstüne araştırma, rapor üstüne rapor yayımlanıyor: Dünyamızı ısıtmayı durduramazsak 80 yıl içinde bütün buzullar eriyebilir.
İklim değişikliği şirketleri dönüştürecek
Dünyadaki en büyük 500 küresel şirket, yılda 2.5 gigatondan fazla sera gazı emisyonu üretiyor ki bu ABD ve Çin dışarıda tutulursa, dünyadaki bütün ülkelerden daha fazla sera gazı emisyonu anlamına geliyor. Paris Anlaşması ışığında küresel ısınmayı 1.5 derecede sabitlemek, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek, atmosfere salınan sera gazlarını azaltmak için şirketlere büyük rol düşüyor.
Dünya Saati'ni düzenleyen Sivil Toplum Kuruluşu'nun adı nedir?
2007'de Sydney'de başlayan Dünya Saati'nde her yıl dünya çapında milyonlarca insan; ev, iş yeri ve anıtların ışıklarını bir saat boyunca söndürerek doğa için sesini yükseltiyor. Peki, Dünya Saati'ni düzenleyen Sivil Toplum Kuruluşu'nun adı nedir?
Geri sayım... Onları bir daha göremeyebiliriz
- WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Londra Zooloji Derneği, 1998’den beri iki yılda bir ‘Yaşayan Gezegen Raporu’ yayımlayarak küresel biyolojik çeşitliliğin güncel durumunu ortaya koyuyor. Raporun ilk basımından 20 yıl sonraki özel sayısına göre hem Dünya hem Türkiye açısından haberler kötü.
Japonya'da 278 kiloluk dev ton balığı 3 milyon dolara satıldı
Japonya'nın başkenti Tokyo'daki yeni balık pazarında yapılan 2019'un ilk açık artırmasında rekor kırıldı. Yaklaşık 278 kilogram ağırlığındaki, bir tür ton balığı olan mavi yüzgeçli orkinos 3,1 milyon dolara alıcı buldu.
Ölü balinanın midesinden 6 kilo çöp çıktı
Endonezya'da kıyıya vuran ölü balinanın midesinde 115 plastik bardak, 4 pet şişe, 25 poşet ve 2 terliğin yanı sıra çeşitli miktarlarda ip ve çuvaldan oluşan toplamda yaklaşık 6 kilo çöp bulundu.