Son yıllarda dünya çapında obezitenin büyük bir hızla artış göstermesi, diyabetin en yaygın türü olan Tip 2 diyabet hastalığının da artmasına sebep oldu. Metabolik cerrahi prosedürleri, bu alanda hem Tip 2 diyabetin hem de fazla kilonun çözümünde ‘altın standart’ olarak kabul edilmekte ve tüm dünyada uygulanmakta. Peki tüm Tip 2 diyabet hastaları, metabolik cerrahi ile bu sorundan kurtulabilir mi? Doç. Dr. Hasan Erdem, obezite ve tip 2 diyabetin tedavisinde uygulanan metabolik cerrahi hakkında merak edilenleri yanıtlıyor.
#Diyabet HastalığıAşırı idrara çıkmakla birlikte görülen çok su içme aslında vücudun susuz kalmamak için kendini koruma refleksidir. Şekersiz diyabette yeterli su alınamazsa aşırı sıvı kaybına bağlı kan tuzunda fazla yükselme, bilinç bozukluğu ve koma yaşanabilir. Çok fazla idrara çıkıp, çok su içmenin şekersiz diyabet hastalığının belirtisi olabileceğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, şekersiz diyabet hastalığını anlattı.
#Şekersiz Diyabet HastalığıGünümüzde çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir kitleyi etkileyen diyabet hakkında yanlış bilgiler de hızla yayılıyor. Beslenme alışkanlıkları diyabet hastalığını önemli ölçüde etkiliyor. Sadece ilaç tedavisinin değil sağlıklı beslenmenin de diyabeti önlediğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Hikmet Ergüney, diyabet ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
#DiyabetÇağın vebası olarak gösterilen Tip 2 diyabet hastalığının yayılım hızı kadar diyabet hastası adayları olarak tanımlanan pre-diyabetlilerin sayısındaki artışın da ürkütücü boyutlara yükseldiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Geleceğin diyabet hastası adayları, Türkiye’de son 20 yılda 4 kat artmış durumda. Bu dehşet verici bir artış hızı. Kendimizi ve çocuklarımızı beslerken hasta ediyoruz, farkında değiliz! Anti- diyabet yaşam tarzını bir seçim olarak değil, zorunlu olarak benimsememiz gerekiyor. Aksi halde ülkemizde 40 yıl sonra herkes diyabet hastası olacak!” diye uyarıyor.
#DiyabetModern çağın salgın hastalığı diyabetin tüm dünyada hızla artmasıyla birlikte dikkatler hastalıktan korunmada alınacak önlemlere çevrilmiş durumda. Dengeli ve düzenli beslenmenin yanı sıra doğal beslenme alışkanlığının diyabetle mücadelede çok önemli role sahip. İşte bu mücadelede öne çıkan doğal besinler...
#DiyabetSıcak ve nem herkes için rahatsız edici olabiliyor. Ancak hipertansiyon, kalp hastalığı bulunanlar için bunaltıcı olmanın ötesinde sorunlarını artırıcı etki yapabiliyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Eğitim ve Bilim Komisyonu Üyesi Uzm. Dr. S. Handan Karahan Saper bu hastalara bol su tüketmelerini ve güneşten korunmalarını hatırlatıyor.
#Seyahat SağlığıHer yıl ramazanda diyabetli hastalardan gelen ortak soru “Ramazan ayında oruç tutabilir miyim?” oluyor. Ramazan ayının yine yaza denk gelmesi açlık ve susuzluk süresinin oldukça uzun sürmesi gibi etkenler özellikle diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalığı, kalp ve damar hastalığı olan risk grubundaki hastaların sağlığında olumsuz sonuçlar yaratabiliyor. Ancak, bu ibadeti yerine getirmek isteyen bazı risk grubundaki hastaların, sıkı bir doktor kontrolü ile Ramazan ayını sağlıklı tamamlamaları da mümkün. Özellikle diyabet hastalarının oruç tutarken dikkat etmesi gerekenleri Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamil Başköy açıkladı.
#Oruç TutmakKoronavirüs salgını Omicron varyantının da etkisiyle dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Öte yandan tüm bilimsel verilere rağmen aşılanmayı reddeden kişiler virüse yakalanmaya ve hayatını kaybetmeye devam ediyor... Bu ölümlerse ardında büyük dramlar bırakıyor.
#KoronavirüsCovid-19 mutasyona uğrayarak hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Geliştirilen aşılar salgının hızını kesse de farklı etkenler nedeniyle aşının da koruyamadığı vakalar mevcut. Peki kimler aşıya rağmen risk altında ve bu insanlar nelere dikkat etmeli?
#COVID-19Son dönemlerde adından sıklıkla söz ettiren dumping sendromu mide ameliyatı geçirmiş olan kişilerde ortaya çıkıyor. Kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen ve kötü sonuçlar doğurabilen dumping sendromu nedir, nasıl geçer, nedenleri nelerdir? İşte dumping sendromu belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Dumping SendromuGünümüzde pek çok nedenden kaynaklı olan çeşitli hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu hastalıklara diğer insanlardan daha fazla yatkınlık gösteren kişilerden biri de hamile olan anne adayları olmaktadır. Özellikle hamilelik döneminde ortaya çıkan ve bebeğin doğumuna kadar devam eden bu hastalıklar hem anne hem de bebek için riskli durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Peki, hamilelik şekeri kaç olmalı? Gebelikte açlık ve tokluk şekeri ortalama kaç olmalı? İşte, anne adaylarını yakından ilgilendiren hamilelik şekeri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak isteyenler için gerekli olan detaylar.
#Hamilelik Şekeri Kaç Olmalı?Çevresel faktörler ve genetik yatkınlığın bir araya gelerek oluşturduğu hastalıkların başında diyabet hastalığı gelmektedir. Her yaştan insanda görülen bu hastalık belirli birtakım kurallara uyularak kontrol altına alınabilmektedir. Diyabet hastaları hastalığın seyrine göre ilaç ya da insülin kullanarak hastalığın zararlı etkilerinden korunmaya çalışmaktadırlar. Çocuklarda da görülen bu hastalığın birbirinden farklı olan çeşitleri bulunmaktadır. Peki, çocuklarda şeker kaç olmalı? Çocuklarda açlık ve tokluk şekeri ortalama kaç olmalıdır? İşte, çocuklardaki açlık ve tokluk şekeri değerleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan bilgileri derledik.
#Çocuklarda Şeker Kaç Olmalı?Ülkemizde her 1000 bebekten 1 tanesinde Anensefali rahatsızlığı görülüyor. Bu rahatsızlıklar birlikte bebeklerde çok ciddi anomaliler meydana gelebiliyor. Anne karnında gelişimini sürdüren bebeklerin beyin organlarının gelişmemesi nedeni ile ortaya çıkan bu hastalık sıkça araştırılıyor. Anensefali nedir, neden olur sizler için derledik.