Diyabet Belirtileri
Diyabet Belirtileri Haberleri
Diyabet kontrol altına alınmazsa pek çok hastalığa sebep oluyor
Çağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
Pek çok kişide var! Pandemiyi daha sağlıklı geçirmenin anahtarı ise...
Günümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
Tip 1 Diyabet nedir?
Diyabet tanı kriterleri açlıkta, toklukta veya rastlantısal olarak bulunan kan şekeri düzeylerine göre yorumlanmalıdır. Kişinin 8 saat açlığı takiben bakılan kan şekeri 126 mg/dl. üzerinde ise veya Oral Glukoz Tolerans Testinin 2. saatindeki kan şekeri 200 mg/dl. üzerinde ise; polidipsi, poliüri gibi belirtilerin olduğu bireylerde herhangi bir zamanda bakılan kan şekeri 200 mg/dl’nin üzerinde ise “diyabet” olarak tanımlanır. Peki Tip 1 Diyabet nedir ve bu hastalığın belirtileri nelerdir?
Türkiye'de Her Üç Kişiden Birinde Gizli Şeker Var
Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın, diyabet (şeker) hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabetin (gizli şeker) önlenebilir olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de gizli şekerin görülme sıklığı yüzde 36 ve her 3 kişiden 1'i hasta" dedi.
'Önlem Alınmazsa 40 Sene İçinde Herkes Diyabet Hastası Olacak'
Diyabetin, beslenmenin sağlıklı bir zemine oturtulmasıyla tam olarak aşılabileceğini belirten Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Önlem alınmazsa 40 sene içinde bu ülkedeki herkes diyabet hastası olacak!” diyerek tıbbi beslenmede giderek artan bir tehdide işaret etti.
Diyabet 20 yaş üzeri her 7 kişiden birinde görülüyor
Halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabetin görülme sıklığı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı gibi sebeplerle hızla artıyor. Yapılan çalışmalara göre 2035 yılında dünyada 600 milyona yakın diyabet hastası olması bekleniyor.
Çocuğunuz diyabet olabilir! Diyabetin 7 belirtisi
Ülkemizde yaklaşık 20 bin diyabetli çocuk ve ergen olduğu biliniyor, her yıl 1500 civarında çocuğa da diyabet tanısı konuyor. Erişkinlerden farklı olarak çocuk ve ergenlerde çoğunlukla tip 1 diyabet görülüyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Saygın Abalı çocuklarda gelişen tip 1 diyabetin 7 belirtisini anlattı, önemli bilgiler verdi.
Dünya alarmda! Diyabet tehlikesi hızla büyüyor…
Aşağıda okuyacaklarınız hastaya diyabet teşhisi konulduğunda yaşanması muhtemel bir senaryodur!
Diyabet hastalarının ramazanda dikkat etmesi gerekenler
Uzun süreli açlık ve susuzluğun olduğu ramazanda diyabet hastalarının en çok sorduğu ‘Oruç tutabilir miyim?’ sorusunu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Gündüz cevapladı.
Diyabet hastalarında oluşan göz problemleri nelerdir?
Diyabet ya da halk arasında yaygın bilinen adıyla şeker hastalığı, Türkiye’de ve dünyada değişen beslenme alışkanlıklarıyla beraber giderek daha sık görülen bir hastalık konumuna geldi. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğurhan Sezer, diyabet hastalarında oluşan göz problemleri hakkında bilgi veriyor.
Çok su içen ve sık idrara çıkan çocuklara dikkat!
Diyabet sadece yetişkinlikte değil, çocukluk çağında da görülüyor.
Diyabetten korunma yolları
Meydana gelmesinde çevresel faktörlerin yanı sıra hayat tarzının da etkisi var.
Diyabet hastalarının hayatını kolaylaştıran bilgiler!
Bu rahatsızlığa sahip olanların bilmesi gerekenler...
Diyabetin 7 Önemli Sinyali!
Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Özlem Sezgin Meriçliler, diyabetin 7 önemli sinyalini sıraladı...
Okulda düzensiz beslenme diyabeti tetikliyor
Diyabet bebeklikten ergenliğe kadar bütün dönemlerde görülme oranı yüksek kronik bir hastalıktır.
Okulda Diyabet Programı ve hedefleri
Proje sayesinde çocuklar, sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendiler.
2 aylık diyetle diyabet yok oldu
İngiltere’de 11 Tip 2 diyabet hastasına günde sadece 600 kaloriye izin veren bir diyet uygulandı. 2 ay sonunda 7 hasta, ömür boyu sürüyor diye bilinen diyabet rahatsızlığından kurtuldu.
Bu hastalık sık ve çok yediriyor
Diyabetin en sık görülen belirtileri, aşırı susama ve çok su içme. Ancak sık ve çok yemeye başladıysanız da dikkat!
Aşırı su içip, sık yemeye mi başladınız?
Aşırı derecede su içip yemek yemeye başladıysanız diyabet riskine dikkat edin!
Yağlı yiyen babalar dikkat
Babası yağlı yiyeceklerle beslenen çocukların şeker hastalığına yakalanma riskinin artabileceği bildirildi.
Bel çevreniz yatakta ne kadar başarılı olduğunuzun göstergesi
İyi ve kaliteli bir cinsel yaşam için, vücudumuza da iyi bakmamız gerekiyor. Bunu en kolay, bel çevrenizin kalınlığına bakarak anlayabilirsiniz...
Kızı diyabet olan annenin günlüğü
Şeker hastalığı (diyabet), çoğu kişi için yaşlılık hastalığı. Halbuki en sık 10-14 yaşlarında görülüyor, hatta her yaşta çocukta çıkabiliyor. Çocuklarda görülen diyabete Tip 1 deniyor. Bu, insülin yetersizliğine bağlı bir hastalık. Türkiye’de 18 yaşın altında, insüline bağımlı 10-15 bin Tip 1 diyabetli çocuk olduğu tahmin ediliyor. 11 yaşındaki Deniz Demiriz de onlardan biri. Annesi uzman psikolog Başak Demiriz, eğitimler sırasında anladı ki aslında hastalık "ben geliyorum" demişti. İşte o süreçte yaşadıkları...
Aerobik egzersiz gençleştirir
Şeker hastası kendini bilmiyor
Sinek Isırığı Nasıl Olur Ve Nasıl Anlaşılır? Sinek Isırığı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir
Küçük ve kısa ömürlü bir canlı olmasına rağmen sinekler bazen çok can sıkıcı olabiliyor. Vücudumuzda herhangi bir yeri ısırdıklarında oldukça rahatsız edici bir kaşıntı o bölgeye hakim olur. Peki, sinek ısırığı ve kaşıntısı nasıl geçer merak edilen detayları derledik.
Koronavirüs ve mutasyonlu virüs belirtileri ne zaman başlar? İşte Kovid-19'da ilk belirtiler
Yeni tip koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bir yandan kısıtlamalar devam ederken bir yandan da ülkelerin pandemi ile mücadelesi kapsamında aşılama çalışmaları sürüyor. Virüse karşı önlem almak isteyen pek çok kişi de bu virüsün ilk olarak nasıl belirti verdiğini araştırıyor. Peki, Corona belirtileri ne zaman başlar?
Corona belirtileri ne zaman başlar? İşte koronavirüste ilk belirtiler
Yeni tip koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bir yandan kısıtlamalar devam ederken bir yandan da ülkelerin pandemi ile mücadelesi kapsamında aşılama çalışmaları sürüyor. Virüse karşı önlem almak isteyen pek çok kişi de bu virüsün ilk olarak nasıl belirti verdiğini araştırıyor. Peki, Corona belirtileri ne zaman başlar?
Ömür Gedik’ten tedavisi olmayan hastalık açıklaması - Otoimmün hastalıklar neler?
Ömür Gedik Instagram hesabından bir paylaşımda bulunarak tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele ettiği duyurdu. Bağışıklık sisteminin normalden fazla çalıştığını belirten Gedik, kahve, patlıcan ve domatesi hayatından çıkardığını sözlerine ekledi. Ömür Gedik’in "Sizin de otoimmün hastalığınız var mı?” başlayan yazısı ardından otoimmün hastalıklar merak konusu oldu. Peki,otoimmün ne demek, otoimmün hastalıklar neler?
Koronavirüs nörolojik sorunlara neden olur mu?
Çin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
Hangi Yaşta Hangi Kontroller Yaptırılmalı?
Düzenli şekilde ve belli aralıklarla sağlık kontrolü ve check-up yaptırmak, birtakım sağlık sorunlarının henüz baş göstermeden önlenmesini sağlıyor. Check - Up Uzmanı Dr. Hüseyin Çetinalp, Check Up ve düzenli sağlık kontrolünün sağladı faydalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Eksikliği enfeksiyonlara yatkınlığı arttırıyor... D vitamini nelerde bulunur?
İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Nesibe Karakuş, son bilimsel çalışmalarda D vitamini eksikliğinin tümör gelişimine (kalın bağırsak, meme, prostat kanserleri), kalp damar hastalıklarına, enfeksiyonlara yatkınlıkta artışa, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirtti.
Düzenli sağlık kontrolleri ileride oluşabilecek problemlerin önlenmesini sağlıyor
Check-Up Uzmanı Dr. Hüseyin Çetinalp, “Düzenli şekilde ve belli aralıklarla sağlık kontrolü ve check-up yaptırmak, birtakım sağlık sorunlarının henüz baş göstermeden önlenmesini sağlıyor” dedi.
Son Yılların En Yaygın Hastalığı: Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Geceleri yatağa girmek sizin için bir sıkıntı oluyorsa, yorgun ve uykusuz olmanıza rağmen uyuyamıyorsanız, şikâyetlerinizi tanımlamakta zorlanıyorsanız sorununuz huzursuz bacak sendromu olabilir. Şikâyetleriniz arasında; bacaklarınızı hareket ettirme hissi, karıncalanma, güçlü bir hareket ettirme isteği, ağrı ve uyuşma varsa RLS hastalığınız olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
Arka Arkaya felç (inme) geçirme nedir?
Gündemdeki haberlerin ardından internette aranan konular arasında yer alan arka arkaya felç geçirmek (inme) sebepleri merak ediliyor. Beyin damarlarının aniden tıkanması yada yırtılması neticesinde beynin hasar alması ve ortaya çıkan belirtilerin 24 saat ya da daha uzun sürmesine inme denilir. 24 saatten kısa sürede düzelen durumlar için geçici iskemik atak (GIA) denilir. Geçici iskemik atak yaşandığında belirtiler geçici olsa da tıpkı kalp anjinası sonrası kalp krizinin gelmesi gibi geçici belirtilerin ardından ağır bir felç durumu oluşabilir. Geçici iskemik atak (GİA) geçiren insanların %5-10'u 1 ay, %15-20'si 1 yıl içinde büyük bir inme geçirmektedir.
Yorgunluğunuzun sebebi hipoglisemi olabilir
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, ''Günlük yaşamda karşılaşılan yorgunluk, soğuk terleme, titreme gibi basit belirtiler hipoglisemiden kaynaklı olabilir'' dedi.
O hastalık poşet bile taşıtmıyor! ‘Karpal tünel sendromu’ neden olur, kimlerde görülür?
Bileğiniz ve elinizdeki ağrıların şiddeti artık günlük hayatınızı etkiliyor ve çantanızı, hatta market poşetlerini bile taşımaya engel oluyorsa sebebi karpal tünel sendromu olabilir. Özellikle de ofis çalışanlarını ve ev hanımlarını etkileyen bu durum, dayanılmaz rahatsız edici ağrılarla sonuçlanabiliyor. Peki, karpal tünel sendromu neden olur, kimlerde görülür? Karpal tünel sendromunun tanısı nasıl konur, tedavisi nasıl yapılır? Detayları uzmanlardan öğrenelim…
Modern tedavi yöntemleriyle kalp yetersizliği hastalarının hayat kalitesini yükseltmek mümkün
Kardiyovasküler Akademi Derneği Genel Sekreter Yardımcısı, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Berkay Ekici kalp yetersizliği hastalığıyla ilgili merak edilen soruları cevaplıyor.
Karaciğer yağlanması neden olur, belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?
Vücut için önemli görevleri olan karaciğer, zararlı maddelerin kandan süzülmesi gibi faaliyetleri yerine getiriyor. Fakat, karaciğer sağlığına dikkat edilmediğinde yağlanarak eski etkisini sürdüremeyebiliyor. Peki, karaciğer yağlanması nedir, belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanmasını önlemek için nelere dikkat edilmeli?