Diş Hekimliği
Diş Hekimliği Haberleri
Uzmanından ‘bruksizm’ uyarısı: Diş ve ağız sağlığı sorunları ortaya çıkabilir
Halk arasında diş sıkma ve gıcırdatma olarak da bilinen ‘Bruksizm’in sebeplerini ve zararlarını anlatan Dr. Büşra Doğan, “Düzenli olarak diş gıcırdatma gerçekleştiğinde dişler zarar görebilir ve diğer ağız sağlığı sorunları ortaya çıkabilir” dedi. Dr. Doğan, bruksizmin tedavi yöntemlerini de anlattı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 67 sözleşmeli personel alacak
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi ve Diş Hekimliği Fakültesine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin B fıkrasına göre istihdam edilmek üzere Kamu Personeli Seçme Sınavı B grubu puan sırası esas alınmak suretiyle, ilanda belirtilen pozisyonlara sözleşmeli personel alınacak.
Gençlerin yeni uğrak noktası
Vatandaşın hizmetine 2019 ve 2020 yıllarında sunulan 10 yeni kütüphane özellikle gençlerden ilgi görürken, Cerrahpaşa ve Fatih Belediyesi Hizmet Binası'nda açılacak kütüphaneler de ziyaretçilerini ağırlayacağı günü bekliyor.
Netanyahu’nun kaderi Arap partisinin elinde
İsrail’de salı günü yapılan genel seçimlerde sürpriz çıkış yapan Arap Partisi Raam, yolsuzlukla suçlanan Başbakan Binyamin Netanyahu’nun siyasi geleceğinde kilit rol oynayabilir.
Saç ektirme furyası pandemi dinlemedi
Saç ektirme furyası pandemi dinlemedi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, Türkiye Sağlık Politikaları Zirvesi’nde yaptığı değerlendirmede, pandemi döneminin en güçlü zamanında bile, vatandaşların karaciğer nakli olmaktan çekindiklerini, fıtıklarını aldırmadıklarını ancak saç ekimi yaptırmayı hiç bırakmadıklarını açıkladı.
2020-DUS ve 2020-STS Diş Hekimliği sonuçları açıklandı
ÖSYM tarafından 7 Mart’ta gerçekleştirilen Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2020-DUS) ve Diş Hekimliği Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2020-STS Diş Hekimliği) sonuçları açıklandı.
2020-DUS ve 2020-STS Diş Hekimliği Sınavı sonuçları açıklandı
ÖSYM, 2020-DUS ve 2020-STS Diş Hekimliği Sınavı sonuçlarının açıklandığını duyurdu. 2020-DUS ve 2020-STS Diş Hekimliği Sınavına katılım sağlayan adaylar, sonuçları online sistem üzerinden şifreleriyle görüntüleyebilecek.
Diş hekimliği fakültesine 8 kalem malzeme satın alınacak
Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 8 kalem malzeme mal alımını 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek.
Bedri Ayseli kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Bedri Ayseli'nin biyografisi
Bedri Ayseli müzik kariyerinin yanı sıra katıldığı programlarla da gündeme geliyor. Müzik yaşamına ise ilk olarak Diyarbakır'da başlayan Bedri Ayseli, lise yıllarında İstanbul’da rahmetli Sadi Yaver Ataman’dan nota, usul ve makam dersleri aldı. İşte Bedri Ayseli'nin biyografisi...
Ortodontik diş tedavisinde yeni yöntem: Telsiz ortodonti
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortodontik tedavi yöntemlerinde yeni yaklaşımlardan birisi olan 'telsiz ortodontinin' modern bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Bahar Pehlevan, "Telsiz ortodonti tedavisi, üç boyutlu bilgisayar teknolojisi ile kişiye özel olarak tasarlanan ve dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmeyi sağlayan bir tedavi yöntemidir” dedi.
‘Pandemi nedeniyle diş tedavilerinizi ihmal etmeyin’ uyarısı
KORONAVİRÜS salgını sürecinde ertelenen diş tedavilerinin bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çeken Diş Hekimi Önder Bayraktar, “Pandemi döneminde acil müdahalelerinizi lütfen ertelemeyin, çünkü ilerde ciddi diş kayıpları yaşarsınız ve bağışıklık sisteminiz de bu durumdan olumsuz etkilenir” dedi.
Siyasete karavan molası
Aile Meclisi’nin bu haftaki konukları İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu ile kendisi gibi diş hekimi olan eşi Gülnur Çulhaoğlu. Adana’daki evlerinin girişinde bizleri turunç ve limon ağaçlarının arasında bir karavan karşılıyor. İkisi de karavan tutkunu. En uzun yolculuklarını, karavanda 50 günle Finlandiya’ya yapmışlar. Hayat, çiftin yollarını birbirlerinden çok uzakta aldıkları değişiklik kararlarıyla buluşturmuş.
Bebeklikte emzik kullanımı ortodontik tedaviye neden olabilir
Uzman Diş Hekimi Bahar Pehlevan, ebeveynlerin ağlayan bebekleri yatıştırmak, uykuya dalmalarına yardımcı olmak ve emme ihtiyaçlarını karşılamak için sık sık emzik kullanma yoluna başvurduğunu belirterek bunun bebeklerin çene kemikleri, kas ve diş gelişimini kötü yönde etkileyebileceğini söyledi.
Çarpıcı araştırma! 'Koronavirüs Kalkanı' hastanelerde denendi
Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında dünya genelinde araştırmalar sürüyor. İstanbul'daki bir araştırmada ise virüsleri 5 ila 7 dakika arasında yok ederek ortamı güvenli hale getirmeyi hedefleyen Far-UVC özellikli sistemin deneme çalışmalarında başarı elde edildi. Prof. Dr. Ayhan Olcay, "Far-UVC'nin 10 yıldır canlılara zarar vermediği düşünülüyor. Biz bunu giyilebilir tekstil ile kombine ettik ve UVC geçirmeyen panço ile test ettik. 11 hasta ve 4 sağlık personelinin gözünde ve cildinde ise hasar gözlenmedi" ifadelerini kullandı.
Diş eti rahatsızlığı olanlara koronavirüs uyarısı
Bilim insanları koronavirüs enfeksiyonu ve diş eti hastalıkları arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Kanadalı ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı bir çalışma, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerde koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış olduğunu ortaya koydu. Araştırmayla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Yıldız, "Koronavirüse yakalanan kişilerde bu duruma paralel olarak diş eti hastalığı da görülmüş. Diş etindeki kanama, renk değişimi ve şişlikler dikkate alınıp hekime başvurulmalı" uyarısında bulundu.
Diş eti rahatsızlığı olanlara koronavirüs uyarısı
Kanada ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı çalışma, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerin koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış olduğunu gösterdi. Araştırmayı değerlendiren Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Yıldız, "Koronavirüse yakalanan kişilerde bu duruma paralel olarak diş eti hastalığı da görülmüş. Diş etindeki kanama, renk değişimi ve şişlikler dikkate alınıp hekime başvurulmalı" dedi.
Koronavirüs ile diş eti hastalıkları arasındaki bağlantı araştırıldı! Dikkat çeken uyarı: Bu belirtileri gösterenler hekime başvursun
Bilim insanları koronavirüs enfeksiyonu ve diş eti hastalıkları arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Kanadalı ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı bir çalışma, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerde koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış olduğunu ortaya koydu. Araştırmayla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Yıldız, "Koronavirüse yakalanan kişilerde bu duruma paralel olarak diş eti hastalığı da görülmüş. Diş etindeki kanama, renk değişimi ve şişlikler dikkate alınıp hekime başvurulmalı" uyarısında bulundu.
Feci kaza! Evli çifti ölüm ayırdı
Ankara'nın Nallıhan ilçesinde, kontrolden çıkan otomobilin takla attığı kazada sürücü Bülent Çelik (44) hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı.
Pandemi sonrası önceliklerimiz neler olmalı?
‘Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı yapıldı. Konferansın katılımcıların odak konusu, pandemi sürecinde çocukların eğitim süreciydi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Müdürü Doç. Dr. Cem Gençoğlu, eğitime ve çocuklara yapılan yatırımın geleceğe yatırım olduğunu paylaşırken, uzmanlar, eğitim ve ekonomik eşitsizliklerin bir arada ele alınarak makro düzeyde çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Uzmanlara göre, COVID-19 kaynaklı akademik zorluklar, dünyayı, eğitimi ve öğrenimi değerlendirme yöntemlerini yeniden düşünmeye zorlamalı.
2020-DUS ve 2020-STS Diş Hekimliği giriş belgeleri erişime açıldı
Kovid-19 nedeniyle ertelenen ve 7 Mart'ta yapılmasına karar verilen 2020-DUS ve 2020-STS Diş Hekimliği giriş belgeleri erişime açıldı.
2020-DUS ve 2020-STS Diş Hekimliği giriş belgeleri internette
COVID-19 nedeniyle ertelenen ve 7 Mart'ta yapılmasına karar verilen Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2020-DUS) ve Diş Hekimliği Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı'na (2020-STS Diş Hekimliği) giriş belgeleri erişime açıldı.
Maske kullanımı bu sorunu açığa çıkardı!
Covid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
Diş ve dişeti sağlığında beslenmeye dikkat; lifli gıdalar, doğal diş fırçası görevi görüyor
Lifli gıdaların doğal fiş fırçası işlevi gördüğünü belirten Uzman Diş Hekimi Elifhan Alagöz, normal öğünlerin dışında tüketilen karbonhidrattan da uzak durulması gerektiğini söyledi.
YKS’de en çok merak edilenleri ÖSYM yanıtladı
ÖSYM, internet sitesinde 2021-YKS 'Sıkça Sorulan Sorular'ı yayımladı. Toplamda 86 sorunun yanıtı yer alıyor.
Yanlış kullanılan maskedeki tehlike! Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu uyardı
Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, koronavirüs salgını döneminde kullanımı zorunlu olan maskenin ağız ve diş sağlığını etkilediğini belirtti. Prof. Dr. Hubbezoğlu aynı maskeyi uzun süre kullanmanın ve kalitesiz maske tercihinin ağızda mantar oluşumuna neden olabileceğini belirtti.
Teorik eğitim nedir? İşte uygulamalı ders ile ilgili merak edilenler
Teorik ve uygulamalı ders, Sağlık Bakanlığı'nın üniversiteler için yaptığı açıklamanın ardından gündeme geldi. Üniversiteler için uygulamalı derslerin başlamasına yönelik YÖK'e görüş bildirildi. Milyonlarca öğrencinin merak ettiği üniversitelerde teorik eğitim, derslerin anlatılarak ve bilgiye dayanan kısımlarının gösterilerek gerçekleşmesi anlamına geliyor. Uygulamalı eğitimde ise öğrenciler dersleri laboratuvar ve uygulama alanlarında işleyebiliyor. İşte, uygulamalı eğitim nedir sorusunun yanıtına yönelik bilgiler.
Hibrit eğitim ne demek? Üniversitelerde hibrit eğitim hakkında bilgiler
Hibrit eğitim, üniversiteler için alınan kararlar sonrasında gündemde yer almaya başladı. Üniversiteleri, YÖK ve Sağlık Bakanlığı'nın ortak tavsiye kararı neticesinde hibrit eğitime geçeceği açıklandı. Buna göre üniversiteler, hibrit eğitim sürecinde uygulama ağırlıklı bölümler yarı zamanlı olarak okula gidebilecek. Diğer bölümler ise uzaktan eğitim ile sürece devam edecek.
Üniversitelerden hibrit eğitim kararı
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın açıklamaları kapsamında, 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar dönemi için bazı üniversitelerde hibrit (karma) eğitim kararı alındı.
Pandemi sonrası eğitim ve sağlık
‘Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı’ yapıldı. Etkinlikte katılımcıların odak konusu, pandemi sürecinde çocukların eğitim süreci oldu. Konferansın açılış konuşmasını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Müdürü Doç. Dr. Cem Gençoğlu yaptı, Gençoğlu, eğitime ve çocuklara yapılan yatırımın geleceğe yatırım olduğunu paylaştı. Eğitim ve ekonomik eşitsizliklerin bir arada ele alınarak makro düzeyde çözümlenmesi gerektiğini belirten uzmanlara göre ise, COVID 19 kaynaklı akademik zorluklar, dünyayı, eğitimi ve öğrenimi değerlendirme yöntemlerini yeniden düşünmeye zorlamalı.
InnowayRG ve Vestel’den koronavirüs kalkanı
Tüm dünyayı etkilemeye devam eden pandemi, bireyler açısından endişe yaratmaya devam ederken, teknoloji şirketlerini de virüsten koruyan ürünler üretmeye yöneltti. Son olarak InnowayRG ve Vestel iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmalar sonucu üretilen Far-UVC özellikli Initus-V sistemi, virüse karşı kalkan oluşturuyor. Sistemin öncelikli olarak özellikle ameliyathane, poliklinikler ve yoğun bakım gibi alanlarda kullanılması planlanıyor.
YÖK Anadolu Projesi nedir? İşte YÖK Anadolu Projesi'nin ayrıntıları
Türk yükseköğretiminde ilk kez uygulanacak proje, ülke genelinde eğitim kalitesinin artması ve mezun niteliğinin yükselmesi sonucu akademik eğitimde yeni bir dönemin kapısının aralanmasına olanak sağlayacak. İşte, YÖK Anadolu Projesi'nin ayrıntıları...
Türk Alman Kulübü: Daima şükranla anacağız
Türk Alman Kulübü, kansere karşı verdiği altı yıllık mücadeleyi kaybeden Dr. Ezhar Cezairli için bir taziye mesajı yayımladı. Dr. Cezairli’nin Türk toplumuna çok değerli katkılarda bulunduğu belirtilen mesajda şöyle denildi:
65 yaş üstü ne zaman aşı olacak? Sağlık Bakanlığı aşı sorgulama ekranı
Türkiye'de Kovid-19 ile mücadele sürecinde toplumsal bağışıklama için hayata geçirilen aşı programı vatandaşlarca araştırılıyor. Aşılama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluşturduğu takvim doğrultusunda devam ediyor. Peki, 65 yaş üstü ne zaman aşı olacak?
65 yaş üstü ne zaman aşı olacak? Sağlık Bakanlığı'nın aşı takvimi araştırılıyor
Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi kapsamında 14 Ocak'ta sağlıkçıların aşılanma süreci başlamıştı. Bir süre önce sağlık çalışanlarının aşılaması tamamlanmış, 90 yaş üstü vatandaşların da evde aşılama süreci geride kalmıştı. Son olarak da 75 yaş üstüne aşılama çalışmaları devam ediyordu. Şimdi ise 65 yaş üstü vatandaşların aşılanacağı tarih bekleniyor. Peki, 65 yaş üstü ne zaman aşı olacak?
Boğaziçi Üniversitesi’nde Hukuk ve İletişim Fakültesi kuruldu
Cumhurbaşkanı kararıyla 20 üniversitede 26 yeni fakülte, enstitü ve yüksekokul kuruldu. 12 üniversitedeki 35 fakülte, enstitü ve yüksekokul kapatıldı, 6 üniversitedeki 9 fakülte ve yüksekokulun ismi değiştirildi.
20 üniversitede 26 yeni fakülte, enstitü ve yüksekokul kuruldu
Cumhurbaşkanı kararıyla 20 üniversitede 26 yeni fakülte, enstitü ve yüksekokul kuruldu.
“Pandemiyle dişlerde kırık ve kanal tedavisi gereksinimi arttı”
Kovid-19 pandemisi nedeniyle, hastaların ağız ve diş sağlığı tedavilerine zaman ayırmalarının sekteye uğradığını ifade eden Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ece Çalışkan, son günlerde özellikle kırık diş ve kanal tedavisi gereksiniminde büyük artış gözlemlediklerini söyledi.
Alzheimer ve demans hastalarının diş tedavisi ertelenmemeli
Ağız sağlığı ve diş bakımı, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkes için büyük önem taşımaktadır. Fakat yaşı ilerlemiş, özellikle Alzheimer ve demans gibi hastalıkları yaşayan kişilerde ağız sağlığı daha büyük önem kazanarak, diş tedavileri hastalığın teşhisinden hemen sonra geciktirilmeden bir an önce yapılmalıdır. Peki yaşlılarda diş bakımı nasıl olmalıdır? Alzheimer ve demans hastalarında diş tedavileri nasıl yapılmalıdır? Sorularının yanıtları ve çok daha fazlasını Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Serhat Yalçın, tüm detayları ile açıkladı.
Namık Kemal Üniversitesi 40 sözleşmeli personel alıyor
Namık Kemal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesine (giderleri özel bütçeden karşılanmak üzere) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilmek üzere ilanda belirtilen pozisyonlara toplam 40 (kırk) adet sözleşmeli personel alınacak.
Namık Kemal Üniversitesi 40 personel alımı gerçekleştirecek
Namık Kemal Üniversitesi bünyesine 40 adet hemşire almaya hazırlanıyor. Diş Hekimliği Fakültesi ve üniversite hastanesi bünyesine gerçekleşecek olan 40 personel alımı için detaylar belli oldu. 2 Şubat tarihinde başlayan başvurular, 17 Şubat tarihine kadar devam edecek. İşte, Namık Kemal Üniversitesi 40 personel alımı hakkında detaylı bilgiler
Mabel Matiz: Kaliteli serseriydik
Ünlü şarkıcı Mabel Matiz, İstanbul Üniversitesi Çapa Diş Fakültesi yıllarından kalma bir fotoğrafını paylaştı. Kıvırcık saçıyla dikkat çeken Matiz, “Kaliteli serserilerdik” dedi.
Aşılama takvimi nasıl olacak? İşte aşıda öncelikli kişiler
Türkiye'de Kovid-19 ile mücadele sürecinde toplumsal bağışıklama için hayata geçirilen aşı programına göre 75 yaş üzerindeki kişilerin aşılanmasına başlandı. Yakın zaman önce sağlık çalışanlarının aşılaması tamamlanmış, 90 yaş üstü vatandaşların da evde aşılama süreci geride kalmıştı. Peki, aşılama takvimi nasıl olacak? İşte aşıda öncelikli kişiler...
Dijital diş hekimliği nedir?
Ağız-Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Onur Ademhan, klasik yöntemlerle yapılan diş üretiminin artık ağız içi tarayıcı, bilgisayar ve üç boyutlu yazıcı ile yapıldığını söyledi. Ademhan, dijital diş hekimliğiyle ilgili hastalara önemli bilgiler verdi.
Sosyal medyada tepki çeken o görüntülere uzmanlardan uyarı
Uzman olmayan kişilerin bebeklere bile 'hacamat', bir diğer adıyla 'kupa tedavisi' yapıp bunu reklam amacıyla sosyal medyada paylaşması tartışma yarattı. Paylaşılan görüntüler arasında iki aylık bir bebeğe gaz sancısı için hacamat uygulaması yapan bile var.
Sosyal medyadaki görüntüler tepki çekmişti! Uyarı geldi...
Uzman olmayan kişilerin bebeklere bile 'hacamat', bir diğer adıyla 'kupa tedavisi' yapıp bunu reklam amacıyla sosyal medyada paylaşması tartışma yarattı. Paylaşılan görüntüler arasında iki aylık bir bebeğe gaz sancısı için hacamat uygulaması yapan bile var.