dijital okuryazarlık haberleri sayfasında dijital okuryazarlık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 311 dijital okuryazarlık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
GÜZELBAHÇE Koleji İlkokulu 1’inci sınıf öğrencileri, Avrupa genelinde yürütülen E-Twinning projesi kapsamında örnek bir çalışmaya imza attı. ‘Small Votes, Big Decisions’ (Küçük Oylar, Büyük Kararlar) adlı bu uluslararası proje, çocuklara erken yaşta demokratik katılım bilinci kazandırmayı, bireysel haklarını tanımayı ve sorumluluklarını yerine getirme alışkanlığı edinmelerini amaçlıyor. Proje, Avrupa’nın farklı ülkelerinden okulların ortaklığıyla yürütülüyor ve küçük yaş gruplarındaki öğrenciler arasında farkındalık yaratmayı hedefliyor.
#Güzelyurt KolejiDüzce’de sosyal medyanın etkin kullanımı için iki gün boyunca alanında uzman isimlerin katılımıyla “Dijital Okuryazarlık ve Dijital İletişim Becerileri Eğitimi” düzenlendi. Düzce Valisi Selçuk Aslan, sosyal medya kanallarının kurumsal politikalarını kamuoyuyla paylaşmak isteyen kamu kurumlarının geniş kitlelere ulaşmalarına imkân sağladığını belirtti. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Murat Yılmaz da programda “Dijital Güvenlik ve Dijitalde Doğru Haber Okuma” başlıklı oturumunda bilgi paylaşımında bulundu.
#DüzceYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında 'dijital okuryazarlık' dersi alan öğrencilerimize yönelik ara sınav 6 Nisan’da yapıldı. Sekiz üniversitede eş zamanlı olarak sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilen sınava aynı anda 30 bin öğrenci katıldı. Yakında 'Yükseköğretimde Dijitalleşme' projemizin yeni bir adımını daha atacağız" dedi.
#YÖKYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "(Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında verilen eğitim) Dersler, 19 Kasım 2018 - 1 Şubat 2019 tarihlerinde 3 bin 112 öğretim elemanının katılımıyla tamamlandı. Aynı üniversitelerimizde ikinci dönem tüm öğrencilerimize yönelik üç kredili 'Dijital Okuryazarlık' dersi açılacak" dedi.
#YÖKDünya yükseköğretiminin geleceği, 16-19 Haziran tarihleri arasında ilk kez Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Times Higher Education (THE) "Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Kongresi 2025" ile İstanbul'da masaya yatırılacak. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile THE iş birliğiyle düzenlenen kongreye 110 ülkeden 5 binin üzerinde uluslararası temsilci katılacak.
#Küresel Sürdürülebilir Kalkınma KongresiSadece e-ticaret değil mağazaların giderek dijitalleşmesi de perakende sektöründe çalışan olmayı zorlaştırıyor. Mesele bu sektörü geçici bir can kurtaran mı yoksa gerçek bir kariyer alanı olarak mı gördüğünüzde... Eğer kariyeriniz daha şekillenmemişse size bu kararı verdirtecek olan çalıştığınız şirket aslında. Çünkü iyi satışın arkasında iyi bir müşteri deneyimi yatıyor artık. Ve cirosunu artıran şirketler biliyorlar ki; müşteriye yansıyan da iyi bir çalışan deneyiminden ibaret. Bu nedenle perakendede çalışanlara ister yarı isterse tam zamanlı olsun iyi deneyim yaşatmak birçok sektörden daha elzem. Bu süreç daha işe alım aşamasında başlıyor...
#Yasemin SALİHUluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanlığı, Hakkari Valiliği ve Hakkari Üniversitesi ev sahipliğinde “Eğitim, Tarih, Turizm, Sanat ve Sosyo-Kültürel Açıdan Kadim Şehir Hakkari Çalıştayı” gerçekleştirdi. Orhan Hikmet Azizoğlu başkanlığında düzenlenen çalıştay ile turizm, eğitim, tarih, sanat ve sosyo kültürel açıdan Hakkari ele alındı. 2 günlük çalıştayın sonuç bildirgesinde dikkat çeken tespitler yer aldı.
#“Eğitim Tarih, Turizm, Sanat Ve Sosyo-Kültürel Açıdan Kadim Şehir Hakkari ÇalıştayıGÜZELBAHÇE Koleji İlkokulu 1’inci sınıf öğrencileri, Avrupa genelinde yürütülen E-Twinning projesi kapsamında örnek bir çalışmaya imza attı. ‘Small Votes, Big Decisions’ (Küçük Oylar, Büyük Kararlar) adlı bu uluslararası proje, çocuklara erken yaşta demokratik katılım bilinci kazandırmayı, bireysel haklarını tanımayı ve sorumluluklarını yerine getirme alışkanlığı edinmelerini amaçlıyor. Proje, Avrupa’nın farklı ülkelerinden okulların ortaklığıyla yürütülüyor ve küçük yaş gruplarındaki öğrenciler arasında farkındalık yaratmayı hedefliyor.
#Güzelyurt KolejiBugünün dünyasında artık yalnızca okul çağında alınan eğitimle bir ömür boyu yetkin kalmak mümkün değil. Teknolojinin hızla geliştiği, mesleklerin dönüşüme uğradığı, bilgiye ulaşmanın saniyelerle ölçüldüğü bir çağda yaşıyoruz. Bir düşünelim: 20 yıl önceki mesleklerin bir kısmı bugün yok. Bugünün popüler mesleklerinin bir kısmı da 10 yıl sonra tarih olabilir. Teknolojinin baş döndürücü hızı, yapay zekâ, dijital dönüşüm derken, “bir meslek öğrenip hayat boyu aynı işi yapmak” artık neredeyse imkânsız.
#Konuk Yazarİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Ankara’da Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenlik Çalıştayı’nda konuştu. Bakan Yerlikaya, 'Bilhassa bilgi teknolojilerinde yaşanan küresel büyüme ve iletişim imkânlarının artması, çevrim dışı ortamda yürütülen birçok faaliyeti çevrimiçi ortama taşıdı. Ve “Siber güvenlik” hayati bir zorunluluk haline geldi.' dedi.
#İçişleri Bakanı Ali Yerlikayaİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Ankara’da Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenlik Çalıştayı’nda konuştu. Bakan Yerlikaya, 'Bilhassa bilgi teknolojilerinde yaşanan küresel büyüme ve iletişim imkânlarının artması, çevrim dışı ortamda yürütülen birçok faaliyeti çevrimiçi ortama taşıdı. Ve “Siber güvenlik” hayati bir zorunluluk haline geldi.' dedi.
#İçişleri Bakanı Ali YerlikayaX, Y, Z, Alfa ve şimdi Beta... Kuşaklar zaman içinde kendi dillerini, değerlerini ve ritüellerini yaratıp bir dönüşüme de öncülük ediyor. Ve her yeni kuşak öncekiyle benzerlikler taşıdığı gibi farklılıklar da barındırıyor. Beta Kuşağı’nın dünyaya ‘merhaba’ dediği bu dönemde akademisyenlerle kuşaklar arasındaki farkları konuştuk.
#Ece AltıkulaçMillî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitimi merkezleri, 3 bin 328 ücretsiz programla bireylerin bilgi ve becerilerini geliştirmesine olanak sağlarken, ‘Üçüz Dönüşüm’ yaklaşımı doğrultusunda yeşil, dijital ve toplumsal dönüşüm alanlarındaki kurslarıyla bireylere yeni meslek alanlarında sertifikalı beceri edinme fırsatı sunuyor.
#Halk Eğitimi MerkezleriTurkcell’in sürdürdüğü sosyal projeler ile ilgili bilgi veren Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Dijital Bahar projemiz ile dijital okur yazarlığı artırmayı, Zeka Gücü projemiz ile yetenekli öğrencilerimizi teknolojiyle buluşturmayı, tekno atık seferberliği ile gelecek nesillere çok daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı ve Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zekâ projemiz ile de teknolojide fırsat eşitliğini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
#TURKCELLÇin’in başkenti Pekin’de, öğrencilere yapay zekâ becerilerini erken yaşta kazandırmak amacıyla yeni bir eğitim hareketi başlatıldı ve ilkokuldan liseye kadar tüm öğrenciler için yapay zekâ eğitimi zorunlu hale getirildi. Bu uygulamanın kısa sürede dünyanın diğer ülkelerine de yayılması bekleniyor. Türkiye’de de okullar öğrencilerine yapay zekâ dersleri vermeleri konusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından teşvik ediliyor ancak bu alan henüz zorunlu ders olarak müfredatta yer almıyor.
#ÇinDüzce’de sosyal medyanın etkin kullanımı için iki gün boyunca alanında uzman isimlerin katılımıyla “Dijital Okuryazarlık ve Dijital İletişim Becerileri Eğitimi” düzenlendi. Düzce Valisi Selçuk Aslan, sosyal medya kanallarının kurumsal politikalarını kamuoyuyla paylaşmak isteyen kamu kurumlarının geniş kitlelere ulaşmalarına imkân sağladığını belirtti. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Murat Yılmaz da programda “Dijital Güvenlik ve Dijitalde Doğru Haber Okuma” başlıklı oturumunda bilgi paylaşımında bulundu.
#DüzceCHP’nin Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, İzmir’de düzenlenen Engellilik Çalıştayı’nın ardından sonuç bildirgesini açıkladı. Nazlıaka, “Engelliler için kapsayıcı kentsel alanlar oluşturulmalı. Engelli parkı ve engelli otobüsü gibi ayrıştırıcı çözümler yerine herkes için uygun alanlar sağlanmalıdır. Yerel yönetimler için denetimler yapılmalıdır” dedi.
#Engellilik ÇalıştayıÜniversitelerin öğrenci klüpleri düzenledikleri toplantılarda önceki yıllarda alanında yetkin; sanatçı, akademisyen, iş insanı ya da sporcuları ağırlamayı tercih ederken son dönemde ilgileri internet ünlülerine kaymış gibi görünüyor. İnternet fenomenlerinin üniversitelerde konuşmacı olarak yer alması da sosyal medyada tepkilere yol açıyor. Son olarak ‘yakışıklı güvenlik’ olarak tanınan ve kelepçe gösterisiyle ilgi çeken Muhammed Sürmeneli’nin Ege Üniversitesi Sosyal Medya ve İletişim Topluluğu tarafından panele çağırılması; “akademik değerlerin yerini popüler kültüre dayalı etkinlikler mi aldı?” sorusunu akıllara getirdi.
#Yakışıklı GüvenlikYabancı dil öğrenirken sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikleri, yardımcı materyallerin kullanımı her zaman dilin daha etkin öğrenilmesine katkı sundu. Özellikle günümüzde teknolojinin her alanda kullanılması ve son iki yıldır da yapay zekâ (YZ) uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı kadar dil öğrenmeyi de kolaylaştırması oldukça dikkat çeker hale geldi.
#Konuk YazarAvustralya’nın 16 yaş altına sosyal medya yasağını kabul etmesinin ardından ülkemizde de 13 yaş altı için benzer bir uygulama gündeme geldi. Bu tür yaklaşımların tek başına yeterli olmayacağını belirten Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “Yasaklar, merak uyandırır. Önemli olan bilinçli kullanım” diyor.
#Dilek Şirvanlı ÖzenMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; “Bizler, dijital dünyada başıboş bir şekilde savrulan bireyler değil; bilgiye sahip çıkan, onu sorumlulukla bütünleştiren ve insanlığa katkı sunan nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz. Eğitim sistemimizi, özgür bireyler yetiştirmek için sürekli güncelliyor; teknolojiyle birlikte hayatımıza giren yeni sorun alanlarına karşı rehberlik ve bilinçlendirme çalışmalarını yaygınlaştırıyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli medeniyetimizin köklerinden beslenerek çocuklarımızı yarınlara daha güçlü şekilde hazırlayacak” dedi.
#Yusuf TekinKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilayAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler'de katıldığı toplantıda, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi ile Filistin'in tüm şehit kadın ve çocuklarını yad ederek, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği katliamı ve Gazze halkının karşı karşıya kaldığı ve tüm dünyanın gözleri önünde cereyan eden insani krizi görmezden gelemeyiz." dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşSingapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) Rektör Yardımcısı Prof. Ling San “Yapay zekâ, bilgiyi kolayca getirse de ‘doğru ve yanlışı’ ayırt etmek için öğrenmeye daima ihtiyacımız olacak. Yapay zekâyı keşfetmesi gereken eğitimciler, ‘öğrenmeyi özelleştirmek’ ve öğrencilerin derslerinde geride kalıp kalmadıklarını analiz etmek amacıyla yapay zekâyı kullanabilirler” dedi. Prof. Dr. San ile yeni nesil eğitimi konuştuk.
#Prof. Ling SanHepsiburada’nın deprem bölgesindeki ticarete destek vermek amacıyla başlattığı program, 1.5 yılda 8 bin 897 satıcıya ulaştı. Bunların 4 bin 654’ü ilk kez e-ticaret ile tanıştı. 1058 kadın girişimci de e-ticaret ile iş hayatına girdi. İki yıllık proje kapsamında eğitim alan satıcılar 6.8 milyar TL’lik ciro elde etti. Hedef ise iki yılı 10 milyar TL’lik ciro ile kapatmak.
#HepsiburadaMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) anasınıfı, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıflarda ilk kez uygulanacak yeni müfredatı kapsamında “beceri örgüsü” temelli ders kitapları, yeni eğitim-öğretim döneminde okutulmaya başlanacak. Kitaplarda, karekodlar içerisinde etkinlikler, animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zekayla desteklenmiş uygulamalara yer verilerek, öğrencilerin yardımcı kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenmeleri hedeflendi.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), yeni eğitim-öğretim döneminde her kademenin ilk sınıfında uygulanacak "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamındaki yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan "beceri örgüsü temelli" yeni ders kitaplarının yazım süreci tamamlandı. Yeni kitaplar, 9 Eylül'den itibaren sınıflarda olacak.
#Milli Eğitim Bakanlığı