Deniz Salyangozu
Deniz Salyangozu Haberleri
Deniz salyangozu ihracatı 11.8 milyon dolar kazandırdı
Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ve Japonya ocak-ekim döneminde en fazla deniz salyangozu ihracatı yapılan ülkeler oldu.
Hindiba Kahvesi Nedir, Faydaları Nelerdir?
Kahve , çoğumuz için can damarıdır, ancak uykusuzluk, yüksek tansiyon, baş ağrısı, anksiyete ve daha fazlası gibi yan etkilere sahip olabilir. Hindiba kahvesi, son zamanlarda hepimizin umutsuzca bağımlı olduğu şeylere kafeinsiz bir alternatif olarak popülerlik kazandı. Peki nedir bu hindiba kahvesi?
Akçakoca'dan Uzak Doğu'ya deniz salyangozu ihracatı
Düzce'nin Akçakoca ilçesindeki limandan Uzak Doğu ülkelerine deniz salyangozu ihracatı yapılıyor.
Sudaki hayat ona emanet
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye temsilciliği, deniz ve okyanuslardaki canlılığın korunması konusuna dikkat çekmek için serbest dalış dünya ve Türkiye rekortmeni milli sporcumuz Şahika Ercümen’i ‘Sudaki Yaşam Savunucusu’ ilan etti.
Türkiye deniz salyangozu ihracatını yüzde 20 artırdı
Bu yıl 1 Ocak-15 Kasım döneminde Türkiye'den 6 ülkeye 2 bin 513 ton deniz salyangozu satıldı. Söz konusu dönemde ilk sırayı 9 milyon 927 bin 492 dolarlık ihracatla Güney Kore aldı.
Balıkçıların yeni geliri: Deniz salyangozu
Deniz ürünleri ihracatında önemli bir yer tutan deniz salyangozu balıkçıların gelir kaynağı oldu.
Deniz salyangozu balıkçıların gelir kaynağı oldu
Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesinin ardından sezona ilk olarak palamut avı ile başlayan balıkçılar, bu balıkta umduklarını bulamayınca hamsi avı dışında deniz salyangozuna yöneldi.
Bilecik’te buldu böyle isyan etti: Gelin gün yüzüne çıkarın…
Bilecik'te Ordovisyen Dönemi'ne ait olduğu sanılan endoceras (deniz yumuşakçası) bulunurken, bunun yanı sıra Anadolu'daki Tetis Denizi'nin varlığı da bulunan diğer kalıntı ve fosillerle ortaya konuldu.
Karadeniz'deki deniz salyangozu bilim insanlarının radarında
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünde (SUMAE), Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin deniz salyangozu stoklarının belirlenmesinde yöntem birliği sağlanmasına yönelik çalışma devam ediyor.
Kahramanmaraş'ta bulundu! 35 milyon yıllık...
Kahramanmaraş'ta araştırma için yola çıkan Kültür ve Turizm Platformu ekibi, yaptıkları gezide 35 milyon yıllık olduğu düşünülen fosillere ulaştı.
Mariana Çukuru'nun dibinden plastik atık çıktı
Dünya'nın en derin noktası kabul edilen Mariana Çukuru'na dalan Amerikalı deniz altı kaşifi, deniz tabanında plastik atık buldu.
Kıyı balıkçıları lüfer ve çinekopa hazırlanıyor
Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, "Hava şartları iyi gittiği takdirde kıyı balıkçılığı ve salyangoz avcılığı başlayacaktır. 10-15 gün sonra lüfer balığı gelecektir. Onun yanında çinekop balığı da gelecektir" açıklamasında bulundu.
ABD'ye hamsi Vietnam'a alabalık ihracatı
Samsun'da 2018 yılında 25 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirildi. ABD'ye ilk kez hamsi, Vietnam'a ise alabalık ihracatı yapıldı.
Hayvansal ürün ihracatı yüzde 30 arttı
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, 2018 yılında yapılan hayvansal ürün ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak yaklaşık 30 milyon dolara çıktığını söyledi.
2018’in 10 büyük arkeolojik keşfi
Ülkemizde 2018 yılında 350’ye yakın arkeolojik kazı çalışması yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kazılara 26 milyon lira ödenek tahsis etti. Ayrıca müzeler tarafından sürdürülen 50’ye yakın kurtarma kazısı yapılıyor. Bu yıl arkeolojik kazılardan ortaya çıkarılan 10 önemli buluntu arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sürdürülen Beşiktaş metro kurtarma kazılarında bulunan iki figürin de yer alıyor.
Japonlara ‘yerli somon’ satıyor
Türkiye’de “yerli somon” olarak bilinen Karadeniz Alası balığını füme olarak üreten Bandırmalı Kocaman Balıkçılık, 92 testten geçer not alarak Japonya ve Uzakdoğu’ya sushi hammaddesi olarak ithal ediyor.
2100 yıllık şifa merkezi
Tekirdağ Karaevlialtı mevkisinde yaklaşık 2100 yıllık tedavi merkezi bulundu. Prof. Dr. Neşe Atik tarafından sürdürülen kazılarda Heraion Teikhos (Hera’nın Şehri) antik kentine ait tedavi ve kült merkezinde çok sayıda ilaç küpleri, ilaç yapımında kullanılan fırınlar, ilaç olarak kullanılan dikenli deniz salyangozu kalıntıları tespit edildi.
36 saatte Oaxaca
Pek çok deprem atlatsa da Meksika’daki Oaxaca şehrinin tarihi dokusu büyük oranda ayakta. Son yıllarda kimi iyi kimi kötü yönde yaşanan değişimler, ılık yarı tropikal iklimi, sömürge döneminden kalan İspanyol mimarisi, zengin mutfak kültürü ve zanaatları, heyecan verici sanat atmosferi pek çok yabancının şehre yerleşmesine neden oldu. Baş dönürücü hızla sanat galerileri, butik oteller, kaliteli restoranlar, gözde mezcaleria’lar açılıyor. Meksika’nın dalgalı demokrasisini, karmaşık tarihini güzellik ve acımasızlıklarıyla tanımak için ideal mekân olan şehir cazibesini gün geçtikçe artırıyor.
Türk salyangozu Uzakdoğu sofralarında
TÜRKİYE’de tüketimi olmayan, sadece ihracata yönelik avlanan deniz salyangozunun geçen yılki ihracatı, önceki yıla göre yüzde 46 artış göstererek 12 milyon 561 bin 483 dolara yükseldi.
Uzak Doğu sofralarına salyangoz servisi
Türkiye'de avlanan deniz salyangozunun 2017'deki ihracatı, önceki yıla göre yüzde 46 artış gösterdi.
Liselilerden dünya bilim literatürüne katkı
Antalya’da 3 öğrenci, istilacı deniz salyangozu ile Akdeniz türü fare balığı arasındaki av-avcı ilişkisini dünya literatürüne ilk kez kazandırdı.
Akçakoca'dan çıkarıyorlar, tüm dünyaya satıyorlar
Akçakoca'da deniz salyangozu avcılığı sevkiyatı sürüyor. Denizin dibinden sepetle ve dalmayla avlanan balıkçılar gün boyunca toplanan deniz salyangozu yurt dışına ihraç ediliyor.
Türkiye'de üretiliyor ama hiç tüketilmiyor! Uzak Doğu'dan dev talep...
Türkiye'de tüketimi olmayan, sadece ihracata yönelik avlanan deniz salyangozu dış satımından ocak-ekim döneminde 5 milyon 750 bin 699 dolar gelir elde edildi.
Küresel ısınma hamsiyi de etkiledi
Deniz dibinden toplayıp Uzakdoğu'ya satıyorlar...
Halk dilinde kül tablosu olarak bilinen deniz salyangozu, Batı Karadeniz bölgesinde balıkçıların geçim kaynaklarından biri oldu.
Türkiye'deki kurbağa bacağına milyonlar ödediler
Türkiye'nin "kurbağa ihracatı"nın yüzde 65'ini gerçekleştiren Balıkesir'de kurulu firmanın geçen yılki dış satımı, önemli bölümü "kurbağa budu" olmak üzere 7,2 milyon liraya ulaştı.
Kara salyangozuna milyon dolarlar ödediler
Türkiye'de toplanan ancak damak tadına uymadığı için hiç tüketilmeyen kara salyangozunda 2016 ihracatı 7 milyon dolar civarında gerçekleşti. Yüzde 90'ı Fransa olmak üzere AB ülkeleri ve ABD'ye gönderilen kara salyangozunun büyük bölümü, tereyağlısı ve dolması yapılarak ihraç ediliyor. Dış satımın yaklaşık yüzde 60'ına denk gelen 4 milyon dolarlık kısmını gerçekleştiren Bandırma merkezli firma, geçen yıl Almanya'ya 300 bin kara salyangozu konservesi gönderdi.
Karadeniz'de palamut arttı, hamsi azaldı
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, 1 Eylül 2016'da av sezonunun açılmasının ardından palamutta artış, hamsi ve istavrit avcılığında ise önceki yıllara göre önemli miktarda azalış olduğunun gözlendiğini söyledi.
Sinop’tan Uzakdoğu’ya 550 ton deniz salyangozu satıldı
Sinop’tan bir yıl içerisinde Uzakdoğu ülkelerine 550 ton işlenmiş ve şoklanmış deniz salyangozu gönderildi.Sinop’tan Uzakdoğu ülkelerine deniz salyangozu ihracatı yapan ve kente ekonomik katkı sağlayan Dikmen İlçesi’ndeki şirketin müdürü Halil Şişman, "Şirket olarak deniz salyangozu üretip ihraç ediyoruz. Deniz salyangozlarını Uzakdoğu ülkeleri olan başta Japonya olmak üzere Kore, Çin ve Tayvan’a ihraç ediyoruz. Bu senede 550 ton civarında deniz salyangozu ihracat ettik. İhraç ettiğimiz ülkeler deniz salyangozunu gıda amaçlı kullanıyor. Salyangozun iri olan kabuklarını da ihraç ediyoruz. Bir de kabuğun haricinde küçük tırnaklar var onları da ihraç ediyoruz. Bu sene ihracatımızın yaklaşık olarak değeri 3-4 milyon dolar civarında" dedi.
Sinop’tan Uzakdoğu’ya 550 ton deniz salyangozu satıldı
Sinop’tan bir yıl içerisinde Uzakdoğu ülkelerine 550 ton işlenmiş ve şoklanmış deniz salyangozu gönderildi.
Balık "hasreti" bitiyor
Türkiye'de 15 Nisan'da başlayan genel av yasağının sona ereceği 1 Eylül için balıkçılar gün sayıyor. Geçen sene ağlara en çok Karadeniz'in göz bebeği hamsi takılırken avlanan su ürünleri miktarı geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 43 artarak 431 bin 907 tona yükseldi.
Orfoz’u tebrik ederim
İşin Türkçesi şu: Kabuklu deniz ürünleri için ülkemizde bildiğim en iyi yer burası.
En çok hamsi avlandı
Türkiye denizlerinden geçen yıl 345 bin 765 ton balık ve 51 bin 965,7 ton diğer deniz ürünü avlandı. Avlanan balıkların yaklaşık yüzde 56'sını hamsi oluştururken, hamsiyi sırasıyla çaça, sardalya, istavrit ve mezgit takip etti.
Yaşinler Milorlara yemeğe giderse: Burgazada’da en gurme buluşma- 'Fazla ukalalık edince hanım mutfaktan kovuyor'
Şu gördüğünüz kareler kaç aylık proje... Yani ikisini eşleriyle bir araya getirmek.... Biri Türkiye’ye geliyor, öbürü gidiyor. Biri müsait oluyor, öbürünün çekimi oluyor. Mehmet Abi’nin eşi Ülker Abla Bodrum’dan dönüyor. Bu sefer Vedat Bey’in eşi Linda Hanım’ın Amerika’da konferansları başlıyor. Tam olacak, ramak kalıyor; Vedat Bey rahatsızlanıyor. O iyileşiyor, haydaaa Mehmet Abi düşüp kolunu kırıyor. Geçen hafta şeytanın bacağını kırdık, Yaşinlerle Milorları Burgazada’da buluşturdum. Milorların deniz kenarındaki şahane villalarında. Martı seslerinin karga ve saksağan seslerine karıştığı bahçede. Neredeyse yemekten başka bir şey konuşulmayan, her kelimesinden lezzet, her anından kahkaha fışkıran o buluşmadan notlar okuyacaksınız şimdi. Fakat gecenin sonundaki bombayı daha en baştan şimdi anlatayım: Milorlar bizi tekneye uğurluyor. İskeledeki görevli, Mehmet Abi’ye Vedat Bey’i göstererek, “Abi, bu adam NTV’deki yemekçi adam değil mi” diye soruyor. Mehmet Abi “Evet o, Vedat Milor” diye adama dönüyor. Biletçi bu sefer: “Aaaa sen de CNN’dekisin!”
15 milyon dolar kazandırıyor
Türkiye'nin ihraç ettiği en önemli su ürünlerinden biri olan deniz salyangozunun hem eti hem de kabuğu, Karadeniz'deki firmalar tarafından Çin, Güney Kore, Tayland, Japonya ve ABD gibi pek çok ülkeye gönderiliyor. Yılda 3 bin ton civarında ihracat yapan firmalar, ekonomiye 15 milyon dolar kazandırıyor.
Kanserle mücadelede deniz salyangozu mucizesi
Avustralya'nın Wollongong Üniversitesinde görevli bilim adamlarının yaptığı araştırma, ülkenin doğu kıyılarında yaşayan beyaz kabuklu deniz salyangozunda bulunan moleküllerin, kemoterapiye dirençli kanser hücreleriyle savaştığını belirledi.