Yeni yılı evinizde karşılayacaksınız; kıyafetleriniz, ev dekorasyonunuz, süslemeleriniz, yılbaşı menünüz, kısacası her şeyiniz hazır. Peki, çocuklar bu gecede neler yiyecek? Yılbaşı akşamı çocuklarınız için de sağlıklı ve lezzetli yemekler pişirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken miniklere de hitap edecek menüler oluşturabilmek. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selma Turan, miniklere uygun yılbaşı menüsü veriyor.
#YılbaşıGeçen hafta Antalya’daydım. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yerel gıdaya sahip çıkmak, Antalya’nın coğrafi işaretli ürünlerini ve mutfağını dünya markası haline getirmek için geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali, 1-3 Eylül tarihlerinde ikinci kez kapılarını açacak.
#Sayım ÇınarMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın Mutfağıİlk günden beri dış pazarda Türkiye’nin ancak ‘özellikli’ ürünlerle başarı kazanabileceğini savunduklarını belirten Alhatoğlu Zeytinyağları’nın ortaklarından Mustafa Alhat, buna örnek olarak ürettikleri “Kidsolio” zeytinyağıyla ilgili de bilgi verdi.
#İzmirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Afrika Günü, bizler için iki ülke arasındaki dostluk duygularını pekiştiren projelerin gerçekleştirilmesinde, anlamlı bir araç haline geldi. Afrika Evi'nden sonra şimdi de kültürel diyaloğumuza büyük katkılar sağlayacağına inandığım bir kitabın tanıtımı için bir aradayız. Büyük emeklerle hazırlanan Afrika Yemek Kitabı'nı sizlerle paylaşıyoruz." dedi.
#Emine Erdoğan“Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla bir araya gelen annelerin hazırladığı sütsüz, yumurtasız, glütensiz yüzlerce tarif “Alerji Dostu Tarifler” kitabında bir araya getirildi. Alerji ile Yaşam Derneği ve Çocuk Alerji ve Astım Akademisi’nin (ÇAAAD) katkılarıyla hazırlanan kitap, alerjik çocukların yiyemedikleri yemeklerin farklı malzemelerle doğal, katkısız ve lezzetli şekilde yeniden hazırlanabileceğini herkese gösteriyor.
#AlerjiÇocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği (ÇAAAD) Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler, besin alerjilerinin özellikle son on yılda hem ülkemizde hem de dünyada ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türkiye’de her 17 çocuktan birinde besin alerjisi görüldüğüne işaret etti.
#Besin AlerjisiMETVAK ile Geleceğin Yıldızları tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen fenilketonürili (PKU’lu) çocuklar kampı, Uludağ’da gerçekleşti. Nutricia Medikal Beslenme ve farklı firmaların koşulsuz desteğiyle düzenlenen kampa; Türkiye’nin 21 şehrinden 12-16 yaş arası yaklaşık 70 PKU hastası çocuk katıldı. Geleneksel hale gelen etkinlik ile toplumda çok fazla bilinmeyen PKU hastalığı hakkında farkındalığın artırılması ve PKU’lu çocukların sosyal ve fiziksel gelişimlerine destek olunması amaçlanıyor.
#PkuAkdenizi ortaçağla buluşturan atmosferi, surları, mermer kaplı sokakları, gotik yapıları, derin mavi Adriyatik Denizi manzarasıyla Dubrovnik yaz tatilcilerini çeken cazip şehirlerden. Restoranların sıradanlığı, güzel bir fincan kahve bulmanın zorluğu yıllardır cazibesini etkilememişti. Fakat şimdilerde 42 bin nüfuslu Hırvat şehri hızlı bir dönüşüm içinde. Kaliteli restoranlar, kafeler, kaliteli barlar çoğalıyor. Artık sadece gözler için değil, tüm duyular için bir şenlik Dubrovnik.
#DubrovnikBir mantar düşünün. Mantarı sevmeyene bile sevdirecek kadar lezzetli! Üstelik şimdi tam mevsimi: Porcini mantarı. Taksim’de yer alan Grand Hyatt Istanbul sonbahara özel hazırladığı porcini menüsüyle bu mantarın en nefis sunumlarını midenizle buluşturuyor.
#Grand HyattTürkiye’nin farklı yerlerinden 9-17 yaş arası yaklaşık 125 Fenilketonürili (PKU’lu) çocuğun buluştuğu 3. PKU Kampı’nda, sosyal hayat içinde kendilerini ifade etme becerilerinden diyetini kendi düzenlemeye kadar pek çok alanda deneyimlerini paylaşan kampçılar, tıpkı diyetleri gibi ömür boyu sürecek dostlukların da temelini attı.
#FenilketonüriAdına ‘cemiyet hayatı’ denen dünyanın en çok merak edilen isimlerinden biri o. Evliliği, boşanması, hakkında çıkan magazin haberleri... Hem çok konuşulan hem de hakkında çok az şey bilinenlerden. Boğaziçi Üniversitesi’nde psikoloji okuduktan sonra bir dönem reklam sektöründe çalışan Edwina Sponza, şimdi yoga eğitmenliği yapıyor. Geçen hafta kitabı ‘Mimozalar ve Lor Peyniri’ çıktı. Sponza: “Bir şey kalpten geliyorsa tamamdır benim için. Bedeli acı da olsa önemli değil. Pişman olmaktan iyidir.”
#Edwina Sponza