Çocuk Psikolojisi
Çocuk Psikolojisi Haberleri
Boşanma süreci çocuklara nasıl anlatılmalı?
Boşanma sürecinin çocukları olumsuz etkilediğini ve bu yüzden boşanma kararının çocuklara oldukça dikkatli açıklanması gerektiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, konuyla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.
Önemli olan biyolojik bağ değil, babanın çocuğa gösterdiği yakınlık ve ilgi
Anneler kadar babalar da çocukların hayatında aktif rol almalı. Çocukların deneyimlerine, hayatlarına tanık olmaları, özellikle çocuklarının çevreyi keşfetmeye yatkın oldukları yaşamın ilk yıllarında babaların rolleri ve etkileri oldukça önemli.
Evde yapılan etkinlikler çocuklarda travmaları önleyebilir
“Çocuklar; yoğun korku, kaygı, endişe gibi duygularını kontrol edebilmek için yetişkin rehberliğine ihtiyaç duyar” diyen Uzman Klinik Psikolog Emel Güler, koronavirüs sürecinde çocuk psikolojisi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Çocukların yanında “ötekileştirici” dil kullanmayın
Şu sıralar dünya ırkçılık karşıtı protestolarla çalkalanıyor. Toplumlarda önemli bir sorun olan ırkçılık, ülkeden ülkeye hatta kişiden kişiye de değişiklik gösterebiliyor. Irkçılığın birçok nedeninin olabileceğini belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Irkçılık psikolojik bir hastalık değil; inançların, öğrenilmişliklerin ve önyargıların bütünüdür. Kişinin tercihi ve bakış açısıyla öğrendiği, büyüdüğü çevredeki değerleri harmanlamasıyla ortaya birtakım önyargılar çıkabilir. Çocukluk çağında çocuğa öğretilenler veya çocuğun kendinden farklı çocuklarla kendini kıyaslaması durumunda ebeveynlerin tepkisi çok önemli” açıklamasında bulundu.
Küçük çocuklara sevdiği karakterlerden maske yapılabilir
Pandemi sürecinde alınan tedbirler ve uygulanan kısıtlamalar aşamalı olarak azaltılırken hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı çocuklara ve gençlere anlatılmalı. Çocuklar parkta oynarken maske takmalarının önemli olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, “Özellikle küçük çocukları özendirmek için sevdikleri çizgi film karakterlerinin resimleri ile hazırlanmış maskeler kullanılabilir. Anne ve babalar bu konuda yaratıcılıklarını kullanarak bez maskeler dikebilirler” açıklamasında bulundu.
Çocuklara ‘normalleşme süreci’ hakkında detaylı bilgi verin
Çocukların sokağa çıkma izni başladı… Bugün 4 saatlik molada nefes alacaklar. Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, uzun süredir sokağa adım atmayan çocukların maskeli insanları garipseyebileceğini belirtti, onları ‘normalleşme süreci’ne nasıl hazırlanabileceğimizden bahsetti.
Çocuklara normalleşme süreci nasıl anlatılmalı? Anne babalara tavsiyeler
Koronavirüs ile mücadele önlemleri nedeniyle çocuklar bir süredir evdeydi. ‘Yeni normal’ kapsamında, 0-14 yaş grubu, bugün 11:00-15:00 arası sokağa çıkabilecek. Çocuklar bu belirlenen 4 saatlik sokak iznini dört gözle bekliyordu. Peki, ama virüs ortamında çocuklar nelere dikkat etmeli? Bu normalleşme süreci onlara nasıl anlatılmalı? Pedagog Elif İpek, konuyla ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
Evde kalan çocukların duygu ve davranışları da değişti
Koronavirüs günlerinde hepimiz sürekli olarak evlerimizde vakit geçiriyoruz ve birçoğumuz için bu durum kimi zaman oldukça can sıkıcı olabiliyor. Zira tüm dünyayı etkileyen bu virüs sadece beden sağlığımızı ve aile ekonomimizi değil, ruh sağlığımızı da tehdit ediyor. Hal böyleyken bu süreçte kimimiz ev işleriyle meşgul, kimimiz çalışmaya devam ediyor, kimimiz ise krizi fırsata çevirerek kendine yeni bir düzen kurmaya çalışıyor. Peki, rutin hayatlarına devam eden çocukların bir anda okullarından olması ve evden çıkmalarının yasaklanması çocukları en çok nasıl etkilemiş olabilir? Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Virüsü otizmli bireylere nasıl anlatmalıyız?
Koronavirüs nedeniyle 'Evde kal' çağrıları devam ederken, otizmli bireyler de salgın nedeniyle sokağa çıkamıyor. Bu durum hem onları, hem de ailelerini etkilerken, uzmanlar evde kalan otizmli bireylere koronavirüsü anlatmanın hayati önem taşıdığını vurguluyor.
“Ev işlerine ortak etmek bile onlar için bir aktivite”
Evde kaldığımız bu günlerin, çocukların gelişimi için önemli olduğuna değinen Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aslı Aktan Erciyes, bu dönemde çocukları oyalamak için ekstra etkinlik düzenlemeye gerek olmadığını sözlerine ekledi.
Çocukların koronavirüs korkusunu yönetmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz?
“Çocuklar koronavirüs nedeniyle tüm dünyanın da yaşadığı gerçekten korkutucu olan zor bir dönemden geçiyorlar” diyen Uzman Klinik Psikolog&Pedagog Gülşah Öztürk Erten, süreci kolay atlatabilmek adına aileleri bilgilendirdi.
Koronavirüs salgını sürecinde çocuklara nasıl yaklaşılmalı?
Koronavirüs salgını nedeniyle hepimiz endişeleniyor, durumun belirsizliği yüzünden daha fazla kaygı duyuyoruz. Çocuklar için bu süreç yetişkinlerden daha zor geçiyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Emine Demirbaş Çakır bu dönemde çocuklara doğru yaklaşımın nasıl olması gerektiği konusunda ebeveynlere çok önemli önerilerde bulunuyor.
Çocukların koronavirüs endişeleri nasıl önlenir?
Çocuklara koronavirusün anlatılması ve endişelerinin giderilmesinin önemli olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Selin Karabulut, konuyla ilgili ailelere öneriler sundu.
Koronavirüs çocuk psikolojisini nasıl etkiliyor?
Koronavirüs salgını, çocukların dünyasında nasıl yer alıyor? Kaygılarımız onları ne kadar etkiliyor? Uzman Klinik Psikolog Emel Güler, koronavirüs salgınının çocuklar üzerindeki etkilerini açıkladı ve ailelere tavsiyelerde bulundu.
Çocuğunuza koronavirüsü yaşına uygun bir dille anlatın
Bütün dünyayı derinden etkileyen koronavirüs salgını, aileler için de büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Aileler kimi zaman çocuklarına bu süreci anlatmakta ve çocuklarının sorularını yanıtlamakta zorlanabiliyor. Çocuklarınızla salgın hakkında konuşurken size yardımcı olabilecek başlıca noktaları Uzman Psikolog Burcu Çapa aktardı.
Koronavirüs kaygısını çocuklarınıza hissettirmeyin
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel bir sorun haline gelen koronavirüs (COVID-19) salgını kişilerin psikolojik anlamda günlük yaşamını ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Dijital platformlarda hızlı bir şekilde paylaşılan bilgilerin insanları kaygılandırması ve virüsün yayılma hızının yüksek olması bulaşma korkusunu da beraberinde getiriyor. Bu korku sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da ciddi boyuta ulaşabilir. Uzm. Klinik Psikolog & Aile Danışmanı Tuğçe Duman, koronavirüs hakkında çocuklara nasıl bilgi verilmesi gerektiğinden bahsetti.
Koronavirüs kaygısı çocuklara yansıtılmamalı! Ebeveynlere koronavirüs ile ilgili 4 öneri...
Çin'den başlayarak kısa bir süre içerisinde tüm dünyada birçok insanı etkileyen Koronavirüs (COVID-19), birçok kişide paniğe sebep oldu. Virüsün hızla yayılmasının ve belli gruptaki hastalar için riskli olmasının kişilerdeki kaygı ve korkuyu tetiklediğini belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak için çok daha fazla haber izliyor, çevrenizdeki insanlarla konu hakkında değerlendirme yapıyor olabilirsiniz. Günlük yaşamınızda aniden gündeme gelen bu konu, doğru açıklamalar yapmadığınızda çocukları olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle çocuklarla konuşmalı, duygularını paylaşmalısınız. Çocuklarla konuşurken sakin olmanız ve kaygılarınızı onlara yansıtmamanız gerekir” açıklamasında bulundu.
Çocuklara koronavirüs nasıl anlatılmalı?
Çin'in Wuhan kentinde patlak veren koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına alırken toplumda panik havası yarattı. Televizyon ve gazetelerde sürekli koronavirüs ve alınabilecek önlemler konuşuluyor. Peki, çocuklara koronavirüs nasıl anlatılmalı? Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, ailelere çok önemli tavsiyelerde bulundu.
Çocukların cinsel gelişiminde ebeveynlerin tutumu nasıl olmalı?
Cinsel kimlik gelişimi bebeklikten itibaren başlar. Çocuk 2-3 yaşından itibaren ise kendi cinsel kimliğini kız ya da erkek olarak ifade edebilir. Bu dönemden sonra kız ve erkek arasındaki farkı anlamak için sürekli sorular sorar ve bedenini tanımaya çalışır. Peki, çocukların cinsel gelişiminde ebeveynlerin tutumu nasıl olmalıdır? Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, konuyla ilgili önemli önemli tavsiyelerde bulundu.
Tuvalet eğitiminde ısrarcı olmayın
Tuvalet eğitimi hem çocuklar hem ebeveynler için heyecan verici önemli bir gelişim adımını oluşturuyor. Heyecanlı bir gelişim adımı olan tuvalet eğitimini, uygulanan yanlış tutum ve davranışlarla çoğu zaman kabusa dönüştürebiliyoruz.
Çocuğunuzun ‘inat’ etmesinin 8 nedeni!
Psikolog Sena Sivri, çocukları inatlaşmaya iten 8 nedeni anlattı, ebeveyn olarak neler yapılması gerektiği konusunda önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
Çocuğunuzun doğallığını engelliyor musunuz?
Anne baba olarak çocuğunuzun doğallığını ne kadar engelliyor ya da destekliyorsunuz? ‘Yapma diyorum sana’, ‘dokunma sakın ona’ şeklinde kısıtlamalarda bulunuyor musunuz? Testimizi çözün, nasıl bir ebeveynsiniz öğrenin…
Üstün zekalı çocuklar, diğer çocuklardan izole edilmemeli
Son günlerde gündemde olan üstün zekalı çocuklara farklı eğitim modelleri uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, bu çocukların diğer çocuklardan izole edilmesinin ve onları yetişkin gibi büyütmenin doğru olmadığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, “Bu çocukların sosyal ortamdan kopmaları önlenmelidir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre, bu çocukların eğitimlerin içeriğinin çeşitlendirilmeli ve yaratıcılıklarını sürdürebilecekleri alanlara yönlendirilmeleri gerekiyor.
Öfke nöbeti geçiren çocuğa nasıl davranmalı?
Anne babaların tutumları çocukların psikolojisinde önemli bir yere sahiptir. Bazen tüm iyi niyetlere rağmen hiç istenmeyen o savaşlar ve kriz anları eninde sonunda patlak verir. Peki, bu kriz anlarında çocuğa nasıl yaklaşmak gerekir? Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, ebeveynlere çocuklarıyla iletişimi kolaylaştıracak tavsiyelerde bulundu.
En sinsi şiddet çocuğa küsmektir
Şiddetin pek çok şekli ve derecesi olduğunu belirten Psikolog Müjde Yahşi, çocuğa küsmenin de en sinsi psikolojik şiddetlerin başında geldiğini söyledi.
Kış depresyonu çocuklarda da görülüyor
Sadece yetişkinlere özgü olduğu sanılan kış depresyonu, çocuklarda ve ergenlerde de görülebiliyor. Kız çocuklarında erkeklere oranla 4 kat fazla görülen kış depresyonunda uzmanlar ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Çocukları da afetlere hazırlamalıyız
Yaşanan depremler ardından özellikle çocukların psikolojisinin önemine değinen uzmanlar çocukların yaşına göre deprem olmadan onları kriz anlarına hazırlamanın önemine dikkat çekiyor.
Sünnet olmak idrar yolu enfeksiyonunu önler mi?
Sünnet için en uygun zaman dilimi hangisi? Yarıyıl tatili sünnet için uygun zaman mıdır? Sünnet öncesi muayene gerekli midir? Sünnet kim tarafından ve nasıl yapılmalıdır? Sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır? “Sünnetsiz erkek çocuklarında, sünnetli olanlara göre 10 kat daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir” diyen Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Yıldız, sünnet ile ilgili ailelerin merak ettiği soruları yanıtlıyor.
Karneye verdiğiniz tepkilerde aşırıya kaçmayın
Ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Dr. Turhan Güldaş, “Çocuğunuzun notları ister düşük ister yüksek olsun, vereceğiniz tepki onun gelecekteki yaşamını olumlu ya da olumsuz etkileyebilir” dedi.
Çocuğunuzun arkadaşı değil, anne babası olun
Çocuğun gelişiminde anne ve baba tutumlarının önemine işaret eden uzmanlar, çocuğa arkadaş gibi yaklaşmak yerine sınır çizilmesi gerektiğini vurguluyor. “Çocuğunuzun arkadaşı değil, anne-babası olun” diyen uzmanlar, anne ve babanın çocuğunu iyi tanımasını, çocuğun mizaç ve kişisel özelliklerine uygun şekilde davranış modeli geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Çocuğunuz sizi seks yaparken yakalarsa...
Cinsel birliktelik sırasında çocuklarına yakalanan anne babaların sayısı bir hayli fazla. Peki, böyle bir durumda nasıl davranmak gerekiyor?
Çocukların doğum sırası kişiliği nasıl etkiler?
Doğum sırası ailedeki çocukların doğum tarihlerinin kronolojik sırasını ifade eder, büyük çocuk, ortanca çocuk, küçük çocuk gibi. Çocukların doğdukları zaman, mekân ve koşullar çocukların hayattaki deneyimlerini etkiler bu yüzden doğum sırasının kişilik üzerinde önemli etkileri vardır. Birçok araştırmada görülmüştür ki doğum sırası çocukların kişiliğini dolayısıyla da yetişkinlik halini etkilemiştir. Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Kaykaç, doğum sırasının çocukların psikolojileri ve kişilikleri üzerindeki etkilerini anlatıyor.
Küçük başarılar, yarının başarılı kişisini müjdeler
Çocukluk ve ilk gençlik döneminde yaptığımız eylemlerin karşılığında aldığımız sonuçlar, gelecekte yarınlarımızın nasıl şekilleneceğine dair ipuçlarını taşır. Herhangi bir eylemi yaparken, karar aşamasından itibaren, sonucun başarılı olacağına olan inancımız genellikle sonucun belirleyicisidir. Yaşam boyunca, sürdürülebilir bir başarı grafiği için mücadele gücünü tetikleyecek sağlam temelleri çocuğunuza küçük yaştan itibaren kazandırın. Küçük başarılar, yarının başarılı kişisini müjdeler diyen Uzm. Psk. Özden Öz Uslu, ebeveynlere tavsiyelerde bulunuyor.
Aileler kardeşler arasındaki dengeyi iyi kurmalı
Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Ebru Çatuk, çocukların kardeşlik ilişkisinde yaşadıkları kıskançlık konusu hakkında değerlendirme yaptı.
Psikanalizle iyileşip özgürleşen Piggle’ın hikâyesi
‘Piggle - Küçük Bir Kız Çocuğunun Psikanalizle Tedavisinin Öyküsü’, özellikle bebek ve çocuk psikanalisti üzerine çığır açan Donald W. Winnicott’un 2.5 ile 5 yaş arası takip ettiği, takma ismi Piggle olan çocuk hastanın dönüşümünün ilginç hikâyesini anlatıyor.