Türkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#Bayram1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetRamazan ayının sonlarına yaklaşırken bayram hazırlıklarına şimdiden başlanıyor. Bayramların olmazsa olması ev baklavası tarifi ise her zamanki gibi en çok aranan lezzetlerin başında geliyor. Ev yapımı baklava tarifi püf noktası şerbetinde olduğu gibi hamuru da el açması ise bazı detayları gerektiriyor. Peki, gerçek ev baklavası nasıl yapılır? İşte ev yapımı baklava tarifi ve püf noktaları...
#Ev BaklavasıBabaannesi ve dedesini kaybettikten sonra bayram kutlamalarına hasret kaldığını söylüyor, “Dilerim her günü bayram gibi yaşar, sevgimizi bayramların dışında da paylaşırız” diye ekliyor. Yazarımız Vedat Milor, pek az kutlayabildiği bayram günlerini yâd ediyor, geniş aile özlemini ve bayram sofrasında görmek istediklerini anlatıyor: “Çibörek! Ninemiz yapardı. Isırdığın zaman et suyu akardı. Hayatım boyunca çok iyi dolmalar, baklavalar yedim; hiçbiri bu çiböreğin yerini tutamaz.”
#Vedat MilorHasadı başladı, tazecik cevizler tezgâhlarda bollaştı... Tatlı-tuzlu içine eklendiği her şeyin tadını daha da özel kılan bu nefis yemişle yapabileceklerimiz sınırsız. Kimi zaman taze fasulyeyle buluşturup doyurucu bir öğüne çevirebilir, kimi zaman bir kurabiyenin başrolü yapabiliriz. Şefler Aydın Demir ve Umut Karakuş ile yazarımız Sahrap Soysal’dan cevizin tadına doyacağımız 8 tarif...
#MezeBayramların geleneksel tatlılarından ev baklavası kıyır kıyır ağızda dağılan tadıyla yine bayram sofralarının vazgeçilmezi oluyor. El açması ev baklavası yapımı için elbette önemli püf noktaları uygulamak gerekiyor. Her ne kadar zahmetli olsa da birazdan vereceğimiz ev baklavası tarifi ile sevdiklerinize bu bayram da nefis bir tatlı ziyafeti verebilirsiniz. Peki, ev baklavası nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, cevizli ev baklavası tarifi, yapımı ve püf noktaları...
#Ev BaklavasıBayrama sayılı günler kala herkes evde baklava yapmak için pratik tarifler arıyor. Siz de onlardansanız, kolay cevizli ev baklavası tarifimizi kesinlikle kaçırmayın. Baklavalık yufkayla şipşak yapabileceğiniz ev yapımı cevizli baklavanın malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda. Şimdiden iyi bayramlar dileriz…
#Ev Baklavası TarifiMaraşlı dört kız kardeşin İstanbul Bakırköy’de açtığı İçli, Maraş’a özel içli köftesiyle kısa sürede kendine müdavimler edindi. Buradan paket halinde içli köfte alıp evde haşlamak da mümkün. İnce irmikten yapılan köfteler, Maraş’taki kız kardeşler tarafından hazırlanıyor, İstanbul’da satılıyor.
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül anne- babasını ziyaret için geldiği memleketi Kayseri'de, gündemdeki Ergenekon iddianamesiyle ilgili soruları yanıtlarken, “Bu konuda ben bir şey söylemem. Mahkemeler görevlerini yapacaklar. Mahkemeye intikal etmiş konuda konuşmam” demekle yetindi. Abdullah Gül, kaldığı bağevinin bahçesinde domates biber patlıcan topladı, anne ve babasıyla hasret giderdi.
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül anne- babasını ziyaret i?in geldiği memleketi Kayseri'de, gündemdeki Ergenekon iddianamesiyle ilgili soruları yanıtlarken, "Bu konuda ben bir şey söylemem. Mahkemeler görevlerini yapacaklar. Mahkemeye intikal etmiş konuda konuşmam" demekle yetindi. Abdullah Gül, kaldığı bağevinin bah?esinde domates biber patlıcan topladı, anne ve babasıyla hasret giderdi.
Her yıl İstanbul’un ünlü otelleri Ramazan ayında çok zengin mönülerle iftar saatleri düzenliyor. Son yıllarda bu iftar saatlerine fasıl müziği eşlik etmeye başladı. Bu sene hemen hemen tüm otellerde iftarda fasıl müziği var. Misafirler, iddialı şeflerin hazırladığı özel iftar sofralarında, çeşitli fasıl gruplarının çalacağı Türk müziği eşliğinde oruçlarını açacaklar. İşte otellerden iftar sofraları.
Cebimize mendillerin, harçlıkların konduğu çocukluğumuzun bayramları ne de güzel yaşanırdı. Leziz yemeklerle donatılan sofralar da en çok da tatlı merakla beklenirdi. Günler öncesinden pişirilen tatlılarşerbetlenir bayram sabahına kadar kimsenin yememesi için özenle saklanırdı. Tatlılar, bayramların en 'tatlı' yanları... Bayramlarda sevdiklerimize tatlı ikram etme geleneğini yaşatalım...
#YemekEv baklavası, bu yıl da ramazan ayında gönüller arası bağın temelini damaklarda attıracak. Bayrama özel olarak evde hazırlanan ev baklavası, genellikle cevizli veya fındıklı yapılıyor. Bayram baklavasının hamuru ne kadar kritik bir rol oynasa da şerbeti de lezzeti açısından önemli bir rol oynar. Türk mutfağının sevilen lezzet ev baklavası fıstıklı, cevizli ve fındıklı olarak hazırlanabiliyor. Peki, evde kolay, kıyır kıyır bayram tatlısı ev yapımı baklava nasıl yapılır? Baklava şerbeti ne zaman dökülür? İşte, kıyır kıyır ağızda dağılan Ramazan Bayramı ev baklavası tarifi, malzemeleri ve yapılışı...
#Ev BaklavasıYiyecek-içecek hizmeti sunan yerlerin menülerini girişe koyması şart oldu. Özsüt’ten genç yetenekleri destekleyen proje... Doğanay’dan yılbaşına özel tasarım şişe... İnternette bu yılın en çok merak edip bakılan tarifleri... Yeme-içme dünyasından son gelişmeler ve haberler...
#Gizem DinçbaşYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#Rota