Canlılar
Canlılar Haberleri
İstanbul'un Şile bezinden sonra ikinci coğrafi işaret başvurusu lüfer için yapıldı
İstanbul'da Şile bezinden sonra başvurusu yapılan 2’nci coğrafi işaret ürünü lüfer oldu. Boğaz lüferi için hazırlanan ‘Coğrafi İşaret’ başvuru dosyası bakanlığa gönderildi. Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite simgesi olarak biliniyor. TÜRKPATENT, TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın destek ve katılımıyla 2'nci İstanbul Coğrafi İşaret Zirvesi düzenlendi. Güneşli’deki Gastronometro’da düzenlenen zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu, İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Massimo Gaiani, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, TOBB ve İTO yetkilileri katıldı.
Erkeklerle İlgili En Sık Duyduğumuz 5 Efsane Bilgi
Erkekler hakkında çok fazla efsane var. Bu bilgilerden bazıları 'bazen' doğru olabiliyor, birçoğu ise tamamen yanlış. Neymiş bu efsaneler? Gelin beraber bakalım...
Uyuz nedir? Uyuz hastalığı belirtileri neler?
Sağlık Bakanlığı tarafından, piyasada uyuz ilacı bulunamadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı, stoklarda ihtiyacı karşılayabilecek miktarda ürünün bulunduğu bildirildi. Açıklamalar ardından uyuz hastalığına ilişkin bilgiler araştırılmaya başlandı. Peki, uyuz nedir? Uyuz hastalığı belirtileri neler?
Yapay zekâlı domates
Tarımın gelişmesi ve geleceğimiz için tarımda dijital dönüşümün şart olduğunu söyleyen Tat Gıda CEO’su Arzu Aslan Kesimer, “Fabrikamız ilk açıldığında domates getiren ailelerin şimdi torunları bize ürün getiriyor. Onlarla dijital tarıma geçtik. Tarlaları uydudan izliyoruz. Otomatik dümenli traktörler çalışıyor. Drone analizleri ve yapay zekâ ile domates üretiyoruz. Hem verimlilik artıyor hem daha az su kullanıyoruz” dedi.
537 bin yavru denizle buluştu
TARIM ve Orman Bakanlığı’nın üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarla yaptığı işbirliği sayesinde bu yıl 287 bin 424’ü Caretta caretta toplam 537 bin 424 yavru denizkaplumbağası mavi sularla buluştu.
FABRİKA ATIĞINA ‘BAKTERİ’ ÇÖZÜMÜ
Yeryüzünde mavi bir cennet: Maldivler
Maldivler, pudra beyazı kumsalları, turkuaz denizi, tropikal iklimi, bungalov mimarisi tesisleri ile hayalleri süsleyen bir tatil cenneti. Genelde yeni evli çiftlerin balayı rotası tercihi olsa da “Deniz, kum ve güneşsiz yapamam” diyenler için tam yeryüzündeki cenneti burası. İşte tam da bugünlerde okyanusa inci gibi dizilmiş adalardan birine gitmek için altı neden..
Amerikalı araştırmacılar 2019'da 71 yeni canlı türü keşfetti
ABD'nin California Bilimler Akademisinden uzmanlar, bu yıl 71 yeni hayvan ve bitki türü keşfetti.
Kışın faturasını azaltan sıcaklar yazın faturasını katlayacak
Bu aralar çoğunluk, ısınma maliyetlerini düşürdüğü için havaların gidişatından çok memnun. Haksız da sayılmazlar. Ancak sıcak günlerin önümüze çıkaracağı başka bir fatura var ki ekonomik olduğu kadar yaşamsal önem de taşıyor: Yiyip içtiklerimiz... Çiftçiler ve uzmanlar daha şimdiden hububat ve bakliyatta yüzde 20’lere varan kayıp göründüğünü söylüyor. Bunun en büyük bedelini de çarşı pazarda yükselen fiyatlarla ödeyeceğiz. İşte yakın gelecek ahvalimiz...
Fenomen isim bunu paylaştı! 'Bir daha denize girmeyeceğim'
Denizin derinliklerinde yaşayan tuhaf canlılar şaşırtıyor.
Kültür ve gastronomi turizminin son yıldızı KAYSERİ
Kars örneğinde olduğu gibi, buraya da gitmek için aylar öncesinden sıraya girmek zorunda kalmadan uyaralım: Sadece Erciyes’in karlı tepelerinde kaymak için değil, şehri doyasıya yaşamak için buraya bilet alacağınız günler çok yakında. Gaziantep, Mardin, Adana derken Kayseri atağa geçti. Özgün habitatı, özgür yılkı atı, binlerce yıllık tadı ve taşı sıkan kadınlarıyla bir bölgenin şahlanışını yerinde inceledik.
Enerji için karbondioksit tüketen bakteri türü geliştirildi
Bilim insanları, "Escherichia coli" bakterisinin karbondioksit tüketen bir türünü laboratuvar ortamında üretmeyi başardı.
Denizlerin 'sır küpleri' müzesini bekliyor
Denizlerin arkaik, klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin bilgi, belge, afiş, heykel, rölyef, harita ve maketlerle anlatılacağı "Amfora ve Deniz Müzesi" kurulması hedefleniyor.
Denizlerin 'sır küpleri' müzesini bekliyor
Denizlerin arkaik, klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin bilgi, belge, afiş, heykel, rölyef, harita ve maketlerle anlatılacağı "Amfora ve Deniz Müzesi" kurulması hedefleniyor.
Gökkubbenin direği Atlas’ın toprakları
Kim ne derse desin dünyadaki bazı coğrafyalar, bazı ülkeler daha şanslı. Atlas Okyanusu ile Akdeniz’i ve yine Afrika kıtası ile Akdeniz coğrafyasını birbirine bağlayan Fas işte bu şanslılar arasında. Bu ayrıcalıklı olma durumunu, üretilen edebi metinler ve mitlerle anlamak mümkün. Örneğin, babası Zeus tarafından gökkubbeyi taşımakla cezalandırılan Atlas efsanesi bu dağların en yüksek zirvelerinin yer aldığı Fas’ta hayat buluyor. Coğrafyanın ne kadar özel olduğunu hissetmenin bir diğer yoluysa, ülkeye atacağınız ilk adımda gizli...
Hasan Ali Toptaş: Gezegenler içinde küçücük bir gezegen ve onun üstünde küçücük canlılar…Kımıldanıp duruyorlar, vara yoğa sevinip vara yoğa ağlayıp duruyorlar...Hazin bir manzara…
Bir gecekondu mahallesinde birbirine tutunmuş üç garip insan... İçlerinden birinin, evin kızının başına bir gün bir hal geliyor. Gerisi suskunluk. Ne olmuştur, neden olmuştur bilmemizi istemiyor Hasan Ali Toptaş. Merakla beklenen yeni romanında hiç konuşmayan ve gözlerinden yaş yerine taş akıtan Güldiyar’ı çekirdek çitleyerek seyretmeye gelen kalabalığı anlatıyor onun yerine. Bu durumu paraya dönüştüren vicdansız insanları ve de... Toptaş’la son kitabı ‘Beni Kör Kuyularda’ vesilesiyle Ankara’da, evinin yakınındaki Göksu Parkı’nda buluştuk.
Tehlike saçan canlılar... Ölüm saçıyorlar!
Birçoğunu yakından görme şansınız dahi olmadı; bazıları ise şehir içinde aramızda yaşıyor.
İyilikler fidan oldu
Antalya'da denizde 'elektrik akımına' kapıldıklarını iddia ettiler! Gerçek bakın ne çıktı
Antalya'nın Konyaaltı sahilinde denize giren bazı kişilerin elektrik akımına kapıldıkları iddiasından sonra yapılan araştırmada elektrik çarpmasına benzer etkiye 'knidi' olarak adlandırılan canlının neden olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Korkmaya gerek yok. Çarptıkları bölgelerde sadece kaşıntı ve yanma oluşur; ancak insanlar rahatlıkla denize girebilir" dedi.
Tam o an... Bir sonraki 2032 yılında gerçekleşecek!
"Retro Merkür Güneş'in Kalbinde" olarak bilinen Merkür'ün Güneş önünden geçişi, Antalya'da bulunan Ulusal Gözlemevi tarafından tüm Türkiye'ye canlı olarak yayınlandı.
Öğretmenler Günü ne zaman? İşte, en güzel Öğretmenler Günü şiirleri
Her yıl aynı tarihte kutlanan Öğretmenler Günü için geri sayım devam ediyor. Türk toplumunun gelişmesinde ve ilerlemesinde önemli bir yeri olan öğretmenlerin değerinin hatırlatıldığı Öğretmenler Günü, hediyeleşmeler ve şiir paylaşımlarıyla geçiyor. Peki, Öğretmenler Günü ne zaman? İşte, en güzel Öğretmenler Günü şiirleri…
Su yapıları korunurken diğer canlılar da gözetilecek
Koruyucu güvenlik tedbirleri, her bir su yapısının özel şartlarıyla çevresel, sosyal ve ekonomik koşulları, diğer canlıların suya erişim hakları göz önünde bulundurularak alınacak.
Böceklerle ilk ders
Sınırda yakalanan maymunlara 'Fıstık' ve 'Zeytin' ismi verildi
ŞIRNAK'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı'ndan yurda kaçak yollarla sokulmak istenirken ele geçirilen iki maymuna, Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde düzenlenen programda isimleri verildi. Vatandaşlar arasında yapılan oylamayla maymunlardan dişi olana 'Fıstık', erkek olana ise 'Zeytin' adı konuldu.
Arsenik soluyan canlılar şaşkınlığa neden oldu
Dünya üzerinde yaşayan bazı canlı türleri var ki hayal gücümüzü dahi zorlayan şartlarda hayatta kalabiliyor. Öyle ki yapılan son araştırmalar su ayılarının uzayda bile bir süre hayatta kalabilecek yetkinlikte olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları ise bu kez Pasifik Okyanusu'nda arsenik soluyan canlıların izine rastladı.
'Dünya iklim değişikliğine ayak uyduramıyor'
Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hepcan, "İklim elbette değişiyor, bu normal bir olay ama bu değişimi çok kısa sürede çok hızlı bir şekilde yaşıyoruz şu an. Dünya iklim değişikliğine ayak uyduramıyor." dedi.
Bakan Pakdemirli duyurdu! 11 Kasım saat 11.11'de başlayacak
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Muğla'nın Dalaman ve Göcek bölgelerinde 11 Temmuz'da çıkan yangında zarar gören ormanlık alanların yeniden ağaçlandırılması için çalışmalar tamamlandı. Yangından 4 ay sonra 11 Kasım'da ilk fidanlar dikilecek. Böylece, yanan bu alanları yeniden yeşertmiş olacağız. Gelin 11 Kasım'da saat 11.11'de '#GeleceğeNefes' seferberliğimizde bize katılın" açıklamasında bulundu.
Siber saldırı nedir? Türkiye siber saldırı altında mı?
Bir kaç banka şubesinin internet erişiminin zaman zaman servis dışı kalması hatta kredi kartları ile alış veriş yapılamaması üzerine vatandaşlar sorunun ne olduğunu merak etmeye başladılar. Bu sorunların yanı sıra internet erişiminde de kısmen sorun yaşanması üzerine Türk Telekom konu hakkında bir açıklamada bulundu.
Sevimli ama zehirli!
Akdeniz doldu taştı; Ege, Marmara derken Karadeniz’e kadar ulaştı. Geçen günlerde Mersin’de bir çocuğun parmağını kopardı, Antalya’da ağdan bir tekneyi dolduracak kadar çok çıktı. Tehlike büyük; denizlerimizdeki istilacı ve zehirli balon balıkları artık sınır tanımıyor. Peki bu iş nereye gider, nasıl önlem alınır? İşin sahadaki uzmanlarına sorduk.
Kılıçdaroğlu, Kemerburgaz Kent Ormanı açılışında konuştu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kemerburgaz Kent Ormanı'nın açılış töreninde konuştu.
Mikroplastik nedir?
Literatürde makro, mikro ve nanoboyutlu plastikler arasında bir ayrım yapılmıştır, ancak mikroplastikler için açık bir tanım olmamakla birlikte mikroplastikler 1 mikrometre ile 5 milimetre arasında boyutlara sahip olan plastik parçalarıdır. Peki mikroplastikler nerelerde görülür?
Büyük tehlike! Yüzde 91'inde mikroplastik çıktı...
GREENPEACE Akdeniz'in, 'Türkiye'deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği' raporuna göre, incelenen balıkların yüzde 44'ünde, kırmızı karidesin yüzde 18'inde, midye dolmaların ise yüzde 91'inde mikroplastik bulguya rastlandı. Balıkların midesinden çıkan mikroplastiklerin çoğunun tek kullanımlık plastiklerden kaynaklandığı açıklandı.
İzmir'de balıkçılar ve halk uyarıldı
İZMİR'in Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm firmasında, cumartesi sabahı hurdaya çıkan yük gemisinin söküm işlemi yapılırken petrol bazlı sızıntı meydana geldi. Sızan petrol, rüzgarın ve akıntının da etkisiyle, ilçe merkezindeki Avcı Ramadan Parkı Sahil Şeridi ile balıkçı barınağında birikti. Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye gelen özel temizlik firması yetkilileri ile belediye ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, temizlik çalışması yaptı. İlçe sakinlerine uyarıda bulunan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Sunlu, her şeyden önce, sızan petrolün türevinin tam olarak belirlenmesi gerektiğini, sonraki çalışmaların da ancak buna göre şekillenebileceğini söyledi.
'Gördüğünüz yerde öldürüp dondurun'
ABD'nin Georgia eyaletinde geçen hafta, karada da yaşayabilen bir tatlı su balığı türünün yıllar sonra yeniden görülmesi endişeye neden oldu.
Keşfettiği pire türlerine kızlarının adını verdi
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 5 pire türü tespit eden Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Adem Keskin, 2 pire türüne kızlarının adını verdi.
Sizin algılayamadığınız şeyleri anında algılayabiliyorlar! İnanılmaz...
Diğer türler hakkında yeni şeyler öğrendikçe, en keskin duyusal güçlerimiz bile etkileyiciliğini kaybediyor. İşte o inanılmaz canlılar...
Aşırı temizlik astıma neden olabilir
Çok hijyenik olan ortamların, hiç hijyenik olmayan alanlar kadar insana zarar verebileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, temizlik konusunda aşırıya kaçmanın astıma neden olabileceğini ifade etti.
Tarih ve doğa cenneti Kekova'da dalış keyfi
Antalya'nın Demre ilçesindeki tarih ve doğa cenneti Kekova, dalış tutkunlarının da gözdesi olma yolunda ilerliyor. Dalış tutkunları Kekova'nın sualtı zenginliklerini keşfetmek için bölgeye akın ediyor.
Sevmeyi öğrendiler
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında Ümraniye Şehit Asker Çoban İlkokulu öğrencileri Boğaziçi Üniversitesi Barınma Merkezi’ni ziyaret etti.
Hayvanları koruma günü ne zaman? Hayvan hakları nelerdir?
Hayvanları koruma günü, her yıl 4 Ekim tarihinde kutlanmaktadır. Farkındalık yaratmak için 1931 yılında Floransa'da kabul edilen hayvanları koruma günü, her yıl 4 Ekim tarihinde kutlanmak üzere kararlaştırıldı. Peki, hayvan hakları nelerdir? İşte, dünya genelinde kutlanan 4 Ekim hayvan hakları günü hakkında merak edilenler ve 15 Ekim 1978 tarihinde kabul edilen hayvan hakları hakkında bazı bilgiler