Canlılar
Canlılar Haberleri
3. Sınıf Fen Bilimleri Çevremizdeki Varlıkları Tanıyalım konu anlatımı
Çevremizdeki canlı varlıklar dörde ayrılır. Bitkiler ve hayvanlar dışında mantarlar ve mikroskobik varlıklar da canlı sınıfına girer. Ağaçlar ve evcil hayvanlar en sık gördüğümüz varlıklardır. 3. sınıflar için çevremizdeki varlıkları özellikleri ile birlikte anlattık.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ben Ve Çevrem konu anlatımı
İçinde yaşadığımız dünyada iki çeşit çevre vardır. Bunlara ''Doğal Çevre'' ve ''Yapay Çevre'' denir. Ormanlar, ağaçlar, göller doğal çevrenin içerisinde yer alır. Parklar, bahçeler ve binalar ise doğal çevrenin içinde bulunur. 3. sınıflar için ben ve çevrem konusunu anlattık.
Tarlada bulunan yaralı yavru leylek tedaviye alındı
BURSA’nın Karacabey ilçesinde yaralı halde bulunan yavru leylek, tedavi altına alındı.
Yabankeçisini kurtaran karar
Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Antalya ve Isparta’da bulunan 47 adet yabankeçisinin avlatılması için 17 Temmuz’da 13 parti halinde ihale yapılacağını duyurdu.
7. Sınıf Fen Bilimleri Bitki Ve Hayvanlarda Üreme konu anlatımı
Canlılarda üreme eşeyli ve eşeysiz üreme olarak ikiye ayrılır. Eşeyli üremeden erkeğin üremeyi gerçekleştiren hücresine sperm denir. Dişilerin üreme hücresine ise yumurta adı verilir. Hem hayvanlar hem de bitkiler türlerine göre eşeyli ya da eşeysiz ürerler. 7. sınıflar için bitki ve hayvanlarda üreme konusu maddeler halinde anlattık.
7. Sınıf Fen Bilimleri Bitki Ve Hayvanlarda Büyüme Ve Gelişme Süreçleri konu anlatımı
Üreme, canlıların devamı için sıklıkla gerçekleşmekte olan bir olaydır. Özellikle türlerin çeşitliliğinin artması ve devam etmesi için büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı üremenin nasıl gerçekleştiğini öğrenebilir ve canlıların devamı hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Sizler için, hayvanlarda ve bitkilerde üreme büyüme ve gelişmenin nasıl gerçekleştiğini detaylı şekilde anlattık.
Nadir görülen sivriburun canlı, Şanlıurfa’da görüntülendi
Tarımda çiftçi dostu olarak bilinen ve zararlı böceklerle beslenen, Türkiye’de nadir olarak görülen 2 gram ağırlığındaki sivriburun canlı, Şanlıurfa’da doğa fotoğrafçısı tarafından görüntülendi. Kuyruğuyla birlikte ortalama 5 santim uzunluğunda olan canlı fotoğraflandıktan sonra tekrar doğaya bırakıldı.
Biz istersek yaşarlar
Denizde, karada ve havadaki insan işgali birçok canlıyı yok olmanın eşiğine getirdi. Ancak ‘isteyince oluyormuş’ dedirten güzel örnekler de var. Koruma çalışmaları ‘Gitti gidiyor’ denen birçok canlıyı uçurumun kenarından döndürebiliyor.
Tepelerde renk cümbüşü
Piramitlerin cazibesini unutturacak benzersiz oluşumlar: Bahariya ve Farafra Vahaları
Afrika’nın en muhteşem harikalarına ev sahipliği yapan Mısır, şimdilerde sahip olduğu geniş Sahra topraklarında en göz kamaştırıcı iki bölgesiyle ön plana çıkıyor: Bahariya ve Farafra Vahaları… Sahip olduğu benzersiz doğal oluşumlarıyla Piramitler’in ülkenin en büyük cazibesi olduğunu unutturuyorlar. İşte birbirine yakın ama tamamen farklı karakterdeki iki bölgesiyle Bahariya ve Farafra Vahaları’nın geçmişten günümüze hikâyesi…
Alak Suresi Oku ve Dinle - Alak Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
Alak suresi anlamı ve okunuşu merak edilen konular arasında yerini aldı. Adını ikinci âyetinde geçen alak kelimesinden alan sûrenin âyet sayısı, bazı farklı görüşler olmakla birlikte, on dokuz olan Alak suresinin ilk kelimesi “Oku” anlamına gelen ikradır. Bu âyetler Hz. Peygamber’e inen ilk vahiydir. İşte Alak suresinin tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu…
Küresel ısınma dünyayı kavuruyor, milyonlarca insan su kıtlığı yaşıyor
Yeryüzünde canlı yaşam döngüsünün vazgeçilmez unsuru su kaynakları, iklim değişikliği, aşırı su tüketimi, sulama, enerji ve üretim faaliyetlerindeki yanlış uygulamaların baskısı altında azalırken, dünya genelinde her geçen gün su kıtlığı çeken 700 milyon insana yenileri ekleniyor.
'Salda Gölü'nde biyolojik yolla üretilen karbonat var'
Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Mars'taki Jezero'nun Salda'ya çok benzediğini destekleyen kuvvetli işaretler olduğunu belirterek "O yüzden NASA, Salda Gölü ile yakından ilgileniyor." dedi.
Bu yasa çıksın
MHP Konya Milletvekili Esin Kara, Meclis Başkanlığı’na verdiği yasa teklifiyle hayvanlara karşı işlenen suçların hapisle cezalandırılmasını önerdi. Teklifin gerekçesinde “Doğanın bir bütün olarak yaşanması, ekolojik dengenin korunması, insanlar kadar bu dünyayı paylaştığımız diğer canlıların da temel hakkıdır” denildi. Türk Ceza Yasası’nda (TCK) değişiklik öngören teklifte önerilen cezalar şöyle sıralandı:
Ücretsiz gezin-görün
Mahalleyi istila ettiler! İncelemeye gelen ekipler şaşkına döndü!
VAN'ın Erciş ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Çimen Mahallesi'ni akrepler sardı. Anne ve çocuğunu sokan akrepler nedeniyle de 4 kişilik Beder ailesi, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Gelen şikayetler üzerine bölgede incelemelerde bulunan Erciş Belediyesi'nde görevli Veteriner Hekim İhsan Çiftçi, gördüğü manzara karşısında şaşkınlık yaşadı. Akreplerin çok yoğun olduğunu belirten Çiftçi, bunların 2 türünün de mahallede yoğun olarak bulunduğunu ve burada yaşayan vatandaşların yaşamını tehdit ettiğini, ilgili kurumlarla koordineli çalışıp sorunu çözmeye çalışacaklarını söyledi.
Rüyada salyangoz görmek ne anlama gelir? Rüyada salyangoz toplamak, yemek ve öldürmek tabiri
Dünyanın en yavaş hayvanları arasında yer alan salyangoz, aynı zamanda rüyalara da giren canlılar içerisinde yer almaktadır. Bu sebepten dolayı rüyanın anlamları için rüya alimleri yorumları okunmaktadır. Peki, rüyada salyangoz görmek ne anlama gelir? Rüyada salyangoz toplamak, yemek ve öldürmek tabiri.
Artık özgürlüğe koşuyorlar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adalar’da faytonculuğu yasaklayınca sahipsiz kalan atlar sahiplendirilmek istendi. 1177 attan 20’sini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Meslek Yüksekokulu sahiplendi.
İşte Adalar'daki o atlar!
Adalar'da faytonun yasaklanmasının ardından yeni yuvalarına kavuşan atlar özgürlüğün keyfini çıkarıyor. Eski hallerinden eser kalmayan atların son durumu havadan da görüntülendi.
Türkiye'nin sakin adası Gökçeada’dan korkutan görüntüler
Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde toplu uğur böceği ölümleri, görenleri tedirgin etti. Uzmanlar yaşanan uğur böcekleri ölümleriyle ilgili, zararlı haşerelerin engellenmesi için pestisitin fazla kullanılması ya da artan uğur böceği popülasyonunun artmasından kaynaklı olduklarını belirtiyor.
Gökçeada'da tedirgin eden olay! 'İlk defa böyle bir şeyle karşılaştım'
Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde toplu uğur böceği ölümleri, görenleri tedirgin etti. Uzmanlar yaşanan uğur böcekleri ölümleriyle ilgili zararlı haşerelerin engellenmesi için pestisitin fazla kullanılması ya da uğur böceği popülasyonunun artmasından kaynaklı olduklarını belirtiyor. Uğur böceklerinin görüntüsünü çeken Burak Çiftci, ''Daha önce Gökçeada, Bozcaada ve diğer adalarda da çok bulundum ama ilk defa böyle bir şey görüyorum'' dedi.
İkinci bir gezegen yok
Uzun zamandır sürdürülebilir yaşamı anlatmak ve çevresinde farkındalık yaratmak için çalışmalar yapan Nil Ormanlı Balpınar’ın bilgi ve deneyimlerini bir araya getirdiği ‘Başka Bir Gezegen Yok/ Atıksız Yaşamın İpuçları’ adlı kitabı bu konuda eşsiz bir rehber niteliğinde.
'2050 yılında denizlerde balıklardan çok mikroplastik olacak'
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Başaran, denizlerde ve okyanuslarda giderek artan mikroplastik tehlikesine dikkat çekerek, "Dünyada yılda 8.8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Bu atıklar deniz canlıların midesinde yer kaplıyor ve hayvanlar doyduklarını sandıkları için yetersiz beslenme nedeniyle can veriyor. Modellemelere göre, 2050 yılında denizde balıklardan çok mikroplastiklerin oluşacağı iddia ediliyor" dedi.
Çarpıcı araştırma: '2050 yılında denizlerde balıklardan çok mikroplastik olacak'
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Başaran, denizlerde ve okyanuslarda giderek artan mikroplastik tehlikesine dikkat çekerek, "Dünyada yılda 8.8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Bu atıklar deniz canlıların midesinde yer kaplıyor ve hayvanlar doyduklarını sandıkları için yetersiz beslenme nedeniyle can veriyor. Modellemelere göre, 2050 yılında denizde balıklardan çok mikroplastiklerin oluşacağı iddia ediliyor" dedi.
Siber saldırı nedir? Barrack Obama, Bill Gates, Elon Musk gibi isimlerin Twitter hesabı hacklendi
Twitter'da ünlü isimlere ait hesaplar bilgisayar korsanları tarafından hacklendi. Aralarında Barrack Obama, Bill Gates, Jack Dorsey, Elon Musk, Joe Biden, Warren Buffett, Kanye West gibi isimlerin bulunduğu hesapların hacklenmesinin ardından Twitter'dan açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Soruşturmak ve düzeltmek için adımlar atıyoruz. Herkesi kısa süre içinde güncelleyeceğiz." ifadeleri kullanıldı. Peki, siber saldırı nedir?
Tehlikeli yırtıcının nesli tükenmek üzere
WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Kıkırdaklı Balıklar Danışmanı Hakan Kabasakal, denizlerin en tehlikeli yırtıcısı köpek balıklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Lise öğrencisi koronavirüs sürecinde yazılım projeleri geliştirdi
Ankara'da lise öğrencisi Yunus Emre Özbek (16), pandemi sürecinde geldiği memleketi Hakkari’de yazılım üzerinde projeler yaparak boş zamanını değerlendirdi. İnternette araştırma yaparak boy ölçer, cisim algılama ve akıllı kol robot yapan Özbek, "En büyük hedefim, ülkeme İnsanız Hava Aracı (İHA) yapmak. Bunun için çalışıyorum" dedi.
Sineklerle ilgili korkutan açıklama: Virüsü taşıyabilme riski fazla...
KIRIKKALE Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Aycan Gazyağcı, "Mekanik olarak sineklerin virüsü taşıyabilme riski fazla. Bunların Covid-19 ile kontamine olmuş bir yerdeki temasından sonra sizin yediğiniz meyvenin üstüne konduğunda bulaştırma riski olabilecek canlılar olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Aycan Gazyağcı: Mekanik olarak sineklerin virüsü taşıyabilme riski fazla
KIRIKKALE Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Aycan Gazyağcı, "Mekanik olarak sineklerin virüsü taşıyabilme riski fazla. Bunların Covid-19 ile kontamine olmuş bir yerdeki temasından sonra sizin yediğiniz meyvenin üstüne konduğunda bulaştırma riski olabilecek canlılar olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Hayvanları Sevelim, Bitki Yetiştirelim konu anlatımı
Canlılar üçe ayrılır: İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler. Çevremizde kedi, köpek, kuş gibi birçok farklı hayvan bulunur. Bu hayvanların her birinin farklı özellikleri vardır. Ağaç ve çiçekler ise çevremizdeki bitkilere örneklerdir. 2. sınıflar için hayvan ve bitkilerin isimlerini özellikleriyle birlikte anlattık.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Doğa Olayları konu anlatımı
Doğa belirli bir düzen içinde bulunuyor. Bu düzen içinde doğanın kendinden kaynaklanan bazı olaylar oluşuyor. Rüzgar, yağmur, dolu, kar gibi olaylar bunlara örnektir. Bunlar doğanın kendi düzeni içinde gelişiyor. Siz ise bu olaylar karşısında sadece önlem alarak korunabiliyorsunuz.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Hayvanları Gözlemleyelim konu anlatımı
Bu konu içerisinde hayat bilgisi hayvanları gözlemleme konusunu inceleyeceğiz. Herkesin çevresinde gördüğü ve tanıdığı bazı hayvanlara yakından bakacağız. İşte 1. sınıf hayat bilgisi hayvanları gözlemleyelim konu anlatımı.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan 3 Temmuz sözleri
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, müşteki olarak bulunduğu Futbolda Şike Kumpası Davası'nda ifade verdi. Koç, "Fenerbahçe tertemiz bir tarihe sahiptir! Şike yapmamıştır, asla da yapmaz" dedi.
Yunanistan'dan geldiler Trakya'yı sardılar
Edirne’nin Enez ve Keşan ilçesinin turistik sahil kesimi Saros Körfezi, son günlerde uğur böceklerinin istilasına uğradı. Yüz binlerce uğur böceği sahil boyunu istila ederken, zaman zaman ısırdıkları tatilcileri tedirgin etti.
'Dağların oğlu' yaban hayatın fotokapanı gibi
Erzurum'un İspir ilçesinin kırsal Yedigöl Mahallesin'de oturan ve yörede 'Dağların oğlu' olarak tanınan Bülent Erkan (40), yıllardır yaban hayatını gözlemliyor. Dağlarda gezen Erkan, karşılaştığı bozayı, vaşak, kartal, şahin, kurt, tilki ve yaban keçisi gibi hayvanları görüntülüyor.
Saros Körfezi'nde uğur böceği istilası! 'Sayıları pik değerlere ulaştı, nedeni...'
Edirne'nin Enez ve Keşan ilçesinin turistik sahil kesimi Saros Körfezi, son günlerde uğur böceklerinin istilasına uğradı. Yüz binlerce uğur böceği sahil boyunu istila ederken, zaman zaman ısırdıkları tatilcileri tedirgin etti. Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Mutlu Kılıç, böceklerin artışının temel nedeninin besin bolluğu olduğunu belirterek, "Böyle yağışların bol olduğu yıllarda da bu zararlılar bol oluyor. Dolayısıyla uğur böcekleri de bol bol beslendikleri için nüfusları normalin çok üzerinde artıyor, pik yapıyor. Bu yıl da uğur böcekleri sayısında bir artış var, pik değerlere ulaşmış durumda. Dolayısıyla nüfuslarında artışın temel sebebi bu besin bolluğu" dedi.
Böcek ısırıkları ve arı sokmasına karşı neler yapılmalı?
Özellikle bu mevsimlerde böceklerin artış göstermesi nedeniyle ısırmalar ve bunlara bağlı gelişen reaksiyonlarla sıklıkla karşılaşıyoruz. Peki arı ve böcek sokması durumunda neler yapılmalı? Hangi önemler alınmalı?
Trakya zehirden arınıyor
Kimyasal atıklarla yıllardır kirlenen Ergene Nehri ve havzasını kurtaracak Ergene Çevre Koruma Projesi Derin Deşarj Hattı’nın ‘B Tüneli Işık Göründü’ töreni yapıldı. Törene videokonferansla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ergene Havzası’nın hayata döneceğini söyledi.
YKS TYT 2020 soruları zor muydu kolay mıydı? İşte uzmanların TYT'de soruları hakkındaki yorumları
YKS'nin ilk oturumu olan TYT'de adaylara toplam 120 soru yöneltildi ve 165 dakika süre verildi. Sınav sonrasında bazı adaylar Türkçe sorularının uzun olduğunu, bazıları ise matematikte zorlandıklarını söyleseler de genel görüş soruların kolay olduğu doğrultusundaydı. Peki eğitim uzmanları ne diyor. TYT'de sorulan 120 soruyu inceleyen eğitim uzmanlarının değerlendirmeleri şöyle:
Son dakika haberler... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş kıdem tazminatı açıklaması!
Son dakika haberler... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ergene Çevre Koruma Projesi töreninde açıklamalarda bulundu. "Salgın sonrası yeniden şekilleneceği anlaşılan siyasi ve ekonomik düzende Türkiye'nin önü açık görünüyor." diyen Erdoğan, "Pek çok yatırımı salgına rağmen tamamladık." ifadelerini kullandı. Erdoğan, kıdem tazminatı konusu ile ilgili "Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını birilerinin insafına bırakmadan, kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır." açıklamasında bulundu.
Koronavirüse karşı robotlar seferber olacak
Hastane, otel, alışveriş merkezi ve ameliyathane gibi koronavirüs barındırma riski yüksek alanları, kimyasal kullanmadan, ultraviyole C ışığı ile dezenfekte edebilen UVD Robotları, Türkiye’de satışa sunuldu.
Hamamböceği ruhu
Ian McEwan, son romanı ‘Hamamböceği’nde Kafka’nın Dönüşümü’nden ilhamla bir sabah hamamböceği olarak uyanan ve kendisini başbakanın bedeninde bulan Jim Sams karakteri üzerinden İngiltere’nin Brexit sürecini ve popülist siyaseti hicvediyor.
İstanbul'un bu ilçelerinde yaşayanların başı dertte! Pencerelerini açamıyorlar...
İSTANBUL'da yağışların artması ve ani sıcakların gelmesiyle birlikte sivrisinek sayısında artış meydana geldi. Özellikle Avcılar, Başakşehir ve Küçükçekmece'de yaşayanlar artan sivrisinekler sebebiyle akşam saatlerinde pencerelerini açamadıklarını ve rahatsız olduklarını söyledi. Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz , "Havalar bir açıyor bir kapanıyor bu da tam sivrisinekler için iyi bir ortam" dedi.
Karaburun su altı güzellikleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor
İzmir'in doğal güzelliğiyle ön plana çıkan ilçesi Karaburun, son dönemde dalış yapanların ilgi odağı haline gelmeye başladı.
Böbrek taşını erittiği iddia ediliyor! Uzmanlar uyardı: Dikkat!
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, böbrek taşını erittiği ileri sürülen ve analiz sonuçları henüz çıkmayan suyun çok tüketilmesi halinde insanları sağlığından edebileceğini ifade etti.
Karadeniz'de sayıları arttı, bölge halkı tedirgin! Değnekle dolaşıyorlar
Karadeniz Bölgesi'nde sayılarında önceki yıllara oranla artış olduğu belirlenen ayılar, indikleri yayla ve mezralarda tehlike oluşturuyor. Yaylardaki turistik işletmelere dadanıp tarım ürünlerine zarar veren ayılara karşı tedirgin olan bölge halkı, değnekle dolaşıp tedbir alırken, uzmanlar da ayı saldırılarına karşı doğada gürültülü ve gruplar halinde dolaşılmasını öneriyor.