Canlılar
Canlılar Haberleri
25 yıldır gönüllü... Tüm verileri bilim insanlarına gönderiyor!
VAN’ın Erciş ilçesinde yaşayan Ferzende Coşar (60), 25 yıldır inci kefali balığının göçünü takip etmek için Van Gölü'nde su sıcaklığını ölçüyor.
Su ürünlerinde yeni yetiştiricilik alanları belirlendi
Su ürünlerinde, 2023 yılı için 2 milyar dolarlık ihracat hedefine yeni yetiştiricilik alanlarıyla üretim arttırılarak ulaşılacak.
Türkiye’nin Kızıldeniz’i... En güneydeki güzel: Samandağ
Tropik denizlerden Akdeniz’e geçişi sağlayan Süveyş Kanalı ve küresel ısınma nedeniyle pek çok göçmen deniz canlısı türünü artık Türk sularında görüyoruz. Egzotik sualtı canlılarının ilk durağıysa Hatay’ın Samandağ sahilleri... Rengârenk balıklar sualtı fotoğrafçılarını, 19 metre derinlikteki ‘Büyük Mağara’ da tecrübeli dalgıçları keşfe çağırıyor.
Ege kıyılarına kadar geldi
Hint Okyanusu ve Kızıldeniz’de görülen uzun dikenli zehirli deniz kestanesi, Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz başta olmak üzere Ege kıyılarına kadar geldi.
Son dakika haberleri... Ege kıyılarına kadar geldi... Dikkat! Öldürücü değil ama...
Hint Okyanusu ve Kızıldeniz'de görülen uzun dikenli zehirli deniz kestanesi, Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz başta olmak üzere Ege kıyılarına kadar geldi. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "İnsan teniyle temas etmesi halinde dikenleri aracılığıyla zehirler. Zehrinin öldürücü etkisi yoktur. Fakat alerjisi olan kişiler için riskli olabilir" dedi.
Natüralizm nedir? Doğalcılık ne demek? Felsefede Natüralizm akımı özellikleri, kurucusu ve temsilcileri
Natüralizm, hem resim ve edebiyat gibi sanat türlerini hem de felsefeyi kapsayan bir akımdır. 19. yüzyılda ortaya çıkan akım ''Doğalcılık'' ismiyle de bilinir. Natüralizm nedir, felsefede natüralizm akımının en önemli temsilcileri kimdir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde araştırdık.
Erken teşhis kedilerin de hayatını kurtarıyor
Dünyadaki kedilerin, yarısından fazlasının düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirilmediğini biliyor muydunuz? International Cat Care’in gerçekleştirdiği uluslararası araştırma, kedi sahiplerinin yüzde 40’tan fazlasının kedilerini sağlık kontrollerine götürmediğini gösteriyor. Oysa, hastalıkların erken teşhis edilebilmesi ve etkisinin azaltılması için yetişkin kedilerin yılda en az bir kere, yavru kedilerin ise çok daha sık aralıklarla veteriner hekim tarafından sağlık kontrollerinden geçirilmeleri gerekiyor.
Akvaryum fiyatları - En iyi, ucuz kaliteli akvaryum modelleri ve tavsiyeleri
Akvaryum genellikle camdan yapılan veya yüksek kaliteli plastikten üretilen bir üründür. Bununla beraber genellikle balıklar için veya omurgasız canlılar için bu ürünler tercih edilebilir. Akvaryum içerisinde amfibyumlar, deniz memelileri, sürüngenler ve suda yaşayan canlı bitkiler bakılabilir. Sizler için akvaryum hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
Animizm nedir? Canlandırmacılık ne demek? Felsefede Animizm akımı özellikleri, kurucusu ve temsilcileri
Animizm, doğada bulunan insandan başka şeylerin de ruhunun olduğunu kabul eden ilkel dini bir inanç biçimidir. Animizm nedir? Animizm ne demektir? Temsilcileri kimlerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
Mutualizm nedir? Mutualizm (Karşılıklı fayda birlikteliği) hakkında bilgi
Mutualizm günümüzde pek çok sayıda canlı organizma tarafından yaşanma şeklidir. Mutualizm nedir? Mutualizm (karşılıklı fayda birlikteliği) hakkında bilgiler nelerdir? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
Mutualizm nedir? Mutualizm (Karşılıklı fayda birlikteliği) hakkında bilgi
Mutualizm günümüzde pek çok sayıda canlı organizma tarafından yaşanma şeklidir. Mutualizm nedir? Mutualizm (karşılıklı fayda birlikteliği) hakkında bilgiler nelerdir? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
Yabanda olan yabanda kalsın
Geçen günlerde yasadışı yollarla Türkiye’ye sokulan lama, maymun, devekuşu, flamingo ve karakulak gibi çok sayıda hayvan ele geçirildi. Biz de hem şaşkınlıktan hem meraktan operasyona imza atan Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü’ne ulaştık. Ne de olsa onların görevi tüm bu canlıları bulup kurtarmak.
Toksikoloji nedir ve neyi inceler? Toksikoloji bilimi hakkında kısaca bilgiler
Günümüzde pek çok bilim dalı bulunur. Bu bilim dalları arasında yer alan toksikoloji alanı ve görevleri ise herkes tarafından merak ediliyor. Toksikoloji nedir ve neyi inceler? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Morfoloji nedir ve neyi inceler? Morfoloji hakkında kısaca bilgiler
Biyoloji dünyasına ele aldığımız zaman pek çok farklı bilim dalı karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de morfoloji bilim dalıdır. Canlı bilimi içerisinde yer alan morfoloji, canlıların farklı özelliklerini ele alır ve bu konuda inceleme gerçekleştirir. Peki, morfoloji nedir ve neyi inceler? Morfoloji hakkında kısaca bilgiler.
Mikrobiyoloji nedir? Mikrobiyolog ne demek? Mikrobiyoloji bilimi neler ile ilgilenir
Tıpta en çok merak edilen konulardan birisi de Mikrobiyolojidir. Mikroorganizma ve küçük organizmaları inceleyen bu bilim dalı canlılar için de oldukça önemlidir. Mikrobiyoloji nedir? Mikrobiyolog kime denir? Sizler için tüm ayrıntılarıyla derledik.
Mikoloji nedir ve neyi inceler? Mikoloji (Mantar Bilimi) hakkında kısaca bilgiler
Mikoloji bilimi şimdiki teknolojilerde kullanılan önemi yüksek bilim alanlarından bir tanesidir. Mikoloji bilimi hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Mikoloji nedir ve neyi inceler? Sizler için araştırıp hazırladık.
Fizyoloji nedir ve neyi inceler? Fizyoloji hakkında bilgiler
Doğadaki yaşamsal faaliyetlerin ve canlı organizmaların incelenmesine fizyoloji denilmektedir. Yaşamın mantığını Fizyoloji bilim dalı araştırır. Fizyoloji nedir ve neyi inceler? Detaylarını sizler için derledik.
Emine Erdoğan: Ülkenin toprağını, suyunu ve havasını pirüpak edene kadar çalışmalıyız
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Sıfır atık gibi bir felsefenin herkes tarafından benimsenmesi ve desteklenmesi için yediden yetmişe bu isteği aşılamamız lazım. Çağrımızı, en ücradaki insan duyana kadar asla gündemden düşürmemeliyiz. Yani şu güzel ülkenin toprağını, suyunu ve havasını pirüpak edene kadar dur durak bilmeden çalışmalıyız" dedi.
Keçiören’deki 'Doğal Yaşam Parkı'na ailelerin ilgisi yoğun
Başkent’in en kalabalık ilçelerinden olan Keçiören’deki Doğal Yaşam Parkı vatandaşlar tarafından yoğun şekilde tercih edilen mekanlardan.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 12. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu'nun açılışında konuştu
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bizim gayretimiz, temennimiz Türkçemizi ebediyete kadar yaşatmak ve yaymak içindir. Tabiî bir dil etkin, verimli bir şekilde kullanılırsa yaşar. Aksi takdirde buzulların eriyip yok olması gibi, kelime kelime eksilir ve yok olup gider. Bazı dillerin yok olmasının sebebi o dilin yazı dilinin olmayışı ve o dilin kuşaklara aktarılmamasıdır" dedi.
Çocuklar doğanın dilini TÜBİTAK projesiyle öğreniyor
Afyonkarahisar'da TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje kapsamında okul öncesi öğrencilerine doğada çevre ve doğa bilinci eğitimi ile tanışıyor.
Gölbaşı'ndaki nilüferler çevre kirliliği tehdidi altında
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde manzarası ve doğal güzelliğiyle görenleri hayran bırakan Gölbaşı Gölü'nde kirlilik yüzünden azalan nilüferler, vatandaşların da koparıp evlerine götürmesi nedeniyle daha da azaldı. Göle piknik yapmak ve balık tutmak için gelenler, çöplerini atarak büyük oranda kirlilik yaratırken, doğa severler ise nilüferlerin daha da azalmaması için yetkililerden yardım istedi.
Toprağa sahip çıkıyor
Sürdürülebilir tarım uygulamaları hem güncel tüketim ihtiyaçlarını güvenle karşılıyor hem de gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayacak üretim zincirini garanti altına alıyor. Toprak, endüstriyel tarım uygulamalarının verdiği zarardan kurtuluyor. Bölgesel üreticiler daha fazla kazanırken çevre daha az zarar görüyor. Küçük tarım alanlarından bile daha fazla verim alınıyor.
Koronavirüse karşı 'temassız' dezenfeksiyon robotu geliştirdiler
Eskişehir'de robotik ve konumlandırma sistemleri üzerine faaliyet gösteren firma, Kovid-19 ile mücadele kapsamında otonom olarak ultraviyole ışığı dezenfeksiyonu sağlayan "COVİD-OTA" adlı yerli ve milli robot üretti.
Kızılırmak Deltası'nda korkutan görüntü
UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası’ndaki kuraklık tehlikesi havadan görüntülendi.
Evdeki akarlarla mücadelede etkili yöntemler neler?
Evdeki tozların ana kaynağının akarlar olduğuna dikkat çekerek akarlara etkili mücadele yöntemlerini sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, Kışın evler yeterince havalandırılmadığında biriken akarlar; alerjik rinit, egzama, akne, kronik bronşit ya da astım ataklarını artırır. Yatak bazaları, dolap içleri ya da perdeler gibi sürekli temizleyemediğimiz bazı yerlerde akarlar yaşamaya devam eder. Akarlarla mücadelede en etkili yöntem karanfil, palmarosa ve biberiye yağlarından oluşan karışımdır dedi.
Gediz Nehri'ndeki kirlilik ve kokuya tepki
İzmir'in Menemen ilçesinden geçen Gediz Nehri'nin bazı bölümlerinde kirlilik tedirgin ederken, kötü koku da çevre halkının tepkisini çekti.
Pandemi sonrası için tasarım
Şehre yayılarak 2021 baharına kadar sürmesi planlanan 5. İstanbul Tasarım Bienali, pandemiye göre şekillenen yeni formatıyla 15 Ekim’de başlıyor. ‘Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım’ başlığı altında dünyanın içinde bulunduğu apokaliptik durumu da inceleyen bienal, Pera Müzesi, ARK Kültür gibi sergi mekanlarında fiziksel olarak izlenebilirken dijital platformda da takip edilebilecek. Bienalin küratörü Mariana Pestana ile ritüeller, mikrobiyal yaşam, sivrisinekler, tasarımın yeni form arayışları ve kırılgan gezegenimiz hakkında konuştuk.
Ayvalık’ın berrak mavi suları sonbaharda ilgi çekiyor
Sonbaharın gelmesiyle birlikte turizm bölgelerindeki yoğunluk azalırken, dalış meraklıları Balıkesir’in Ayvalık ilçesine ilgi göstermeye devam ediyor.
Yangın tüpüne tuzaklanan patlayıcıyla yakalanan 2 sanığa 31 yıla kadar hapis istemi
Diyarbakır'da, patlayıcı tuzaklanan yangın söndürme tüpü ile yakalanan 2 zanlı hakkında, 15 yıl 6 aydan 31 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklu sanıklar Ferdi K. ve Kemal A. hakkında hazırlanan iddianame, 9. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Polisler halı sahada maç yaparken yakalandı! Yangın tüpünde bomba…
Diyarbakır'da terör örgütü PKK adına gerçekleştirilecek saldırı için patlayıcı yerleştirilen yangın söndürme tüpü ile yakalanan 2 zanlı hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. Şüphelilerden Kemal A. İfadesinde ‘Halı sahaya maç yapmaya gittim. O sırada polisler halı sahaya gelerek beni gözaltına aldı’ dedi.
İstilacı tehlikeye yakın takip
Dünya koronavirüs salgını ile büyük mücadele verirken, yaşanan iklim değişikliği farklı tehlikelerin de kapıda olduğunu gösteriyor. Küresel salgınlar sağlık sektöründen ülke ekonomilerine kadar birçok şeyi derinden etkilerken, tropikal enlemlerle sınırlı olan istilacı birçok sivrisinek türünün de Avrupa’da ılıman bölgelere yayılması bekleniyor. Avrupa dışında Türkiye’yi de tehdit eden sinekleri takip etmek için ise bir cep telefonu uygulaması geliştirildi.
Fil Suresi Oku ve Dinle - Fil Türkçe ve Arapça Okunuşu, Anlamı, Fazileti ve Faydaları (Diyanet Meali & Tefsiri)
Fil Suresi, namazda okunabilecek sureler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Toplam 5 ayetten oluşan Fil suresi, fillerle donanmış ordusuyla Kâ’be’yi yıkmaya gelen Ebrehe’nin helâk edilişinden bahsettiği için bu adı almıştır. Sureyi ezberlemek isteyenler için Fil Suresi oku sayfamızda Fil suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu ile birlikte Türkçe diyanet meali yer almaktadır.
Rüyada köpek görmek ne anlama gelir? Rüyada köpek ısırması ve köpeğin ısırdığını görmenin anlamı
Hayatı diğer canlılarla paylaşıyoruz ve bu canlılar zaman zaman rüyalarımıza da konu oluyor, evcil hayvanlar köpekler de bunlardan biri. Peki, rüyada köpek görmek ne anlama gelir? Rüyada köpek görmek ne demek? İşte rüyada köpeğin ısırdığını görmenin anlamı...
NASA'dan yeni hamle... 23 milyon dolar değerindeki tuvaleti deneme için uzaya gönderecek
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), sıfır yerçekimine uygun şekilde işleyen 23 milyon dolar değerindeki tuvaleti Uluslararası Uzay İstasyonu'na deneme amaçlı göndermeye hazırlanıyor.
Bize düşen sahip çıkmak
Besin piramidi nedir? Besin piramidi özellikleri ve hayvanlar
Besin piramidi, besin ağını ve enerji dönüşümünü gösteren evrensel bir şemadır. ''Eko Sistem Piramidi'' ve ''Besin Zinciri'' adıyla da bilinen şemanın en alt basamağında güneş enerjisi ve üreticiler yer alır. Besin piramidinin özellikleri nelerdir, piramitte hangi hayvanlar yer alıyor? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
Omurgasız hayvanlar nelerdir? nasıl çoğalır ve kaça ayrılır? Omurgasız hayvanların özellikleri ve isimleri
Omurgasız hayvanlar bazı hayvan türlerine verilen genel bir isimdir. Yapıları sebebi ile insanlar bu hayvanları çok merak ederler ve haklarında bilgi sahibi olmak isterler. Omurgasız hayvan nelerdir, nasıl çoğalır ve kaça ayrılır, omurgasız hayvanların özellikleri ve isimleri nelerdir gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.
Karbon döngüsü nedir ve nasıl gerçekleşir? Karbon döngüsü aşamaları, yararları ve zararları
Karbon Döngüsü madde döngüleri içerisinde yer alır. Son zamanlarda bu konu ile ilgili çok fazla araştırma yapılmaktadır. Karbon döngüsü nedir ve nasıl gerçekleşir, karbon döngüsü aşamaları, yararları ve zararları ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.
Deniz kirliliği nedir ve canlıları nasıl etkiler? Deniz kirliliği nedenleri ve nasıl önlenir çözüm yolları
Deniz kirliliği tüm dünyanın ve aynı zamanda ülkemizin de önemli problemlerinden biridir. Deniz kirliliği ile birlikte denizlerde istilacı türlerde artış görülmektedir. Yazımızda deniz kirliliği nedir ve canlıları nasıl etkiler, deniz kirliliği nedenleri ve nasıl önlenir çözüm yolları gibi bilgileri bulabilirsiniz.