Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde pazar günü sabah saatlerinde Nanda Devi buzulundan bir parçanın koparak, Rishiganga Hidroelektrik Santrali’nin barajını yerle bir etmesi korkunç bir felaketi beraberinde getirdi. Kurtarma çalışmaları devam ederken can kaybının da artmasından endişe ediliyor. Felaketin bilançosu henüz netleşmiş olmasa da, birçok kişi için sebebi belli: İklim krizi. Peki iklim krizinin beraberinde getirdiği buzul erimelerinin yol açacağı tek sorun bu mu? Uzmanlara göre bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Buzulların erimesi uyuyan virüslerden metan gazına birçok felaketi de beraberinde getirecek gibi görünüyor.
#BuzullarŞimdilerde Antarktika’da yaz yeni başlıyor. Penguen yumurtaları hızla büyüyor, mavi balinalar göç ediyor. Ve yakın zamanda buralara ulaşma imkânımız olmasa da Antarktika mutlaka görülesi yerler arasında yer alıyor. Burada, aktif yanardağlardan ve buzullardan, milyonlarca penguene kadar dünyanın bir ucunda sizi bekleyen çarpıcı güzellikler var.
#Antarktika GezisiArktik Bölgesi’nde İklimi Etki Değerlendirmesi tarafından yapılan çalışmalara göre yüzyılın sonuna kadar 4-7 derece sıcaklık artışı bekleniyor. Uzmanlar iklim değişikliğinin bölgedeki hak iddialarıyla birlikte gelen çatışmaları da artıracağını öngörüyor.
#Küresel IsınmaDünyamız her geçen gün önüne geçilemeyecek şekilde değişiyor. Buzullar iklim kriziyle paralel olarak erir ve okyanuslarda su seviyeleri sürekli artarken İzlanda bunun tam tersini yaşıyor. Buz ülkesi İzlanda 'hem buzumuz bitiyor, hem sular gidiyor' paniği yaşarken dünyanın diğer ucundaki Marshall Adalarının ise durumu çok farklı...
#İzlandaFiziki haritalarda coğrafi alanların yükselti değerlerini göstermek için renklendirme yöntemi sıkça kullanılır. Genellikle renkler ise, deniz kıyısında koyu yeşil renkten başlar. Yükselti arttıkça sırası ile açık yeşil, sarı, turuncu, açık bir kahverengi ve koyu kahverenginin tonları kullanılır. Renklendirme yöntemi nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
#Eğitim15 Temmuz’da verilen mücadele ve Türkiye’ye yönelik “kuşatmayı kırma” girişiminin ardından Türkiye, ilişkilerinin adeta bitme noktasına geldiği tüm ülkelerle uzun bir süredir yeniden ilişki kurmaya çalışıyor. Bu durumda Türkiye’nin ihtiyaçları kadar diğer ülkeler açısından salgın, ekonomik sorunlar, ABD başta olmak üzere değişen yönetimler, konjonktürün de etkisi var. Türkiye’nin kullandığı yöntemi biliyorsunuz...
#TürkiyeSürdürülebilirlik çatılarını üç aşamada kurguladıklarını belirten Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah, “Üretim süreçlerimizde, daha az kaynak kullanarak, daha çok geri kazanım yaparak tesislerimizde sürdürülebilirliğe ve döngüselliğe ağırlık veriyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yaşam döngüleri içinde sürdürülebilirlik diğer bir alan… Özellikle yapı ürünlerinde su kullanımını, enerji kullanımını azaltan ürünlere, çözümlere odaklanıyoruz” diye konuştu.
#Atalay GümrahGüney Kutbu’nda bulunan araştırma istasyonu Dome Concordia’da 18 Mart Cuma günü ölçülen eksi 11,5 derecelik sıcaklık tüm zamanların en yüksek sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. Bu durum bilim çevrelerinde endişe yarattı. Eldeki verilere göre aynı bölgede 12 Mart 2013’te eksi 16 derece; 17 Aralık 2016’da eksi 13,7 sıcaklık ölçülmüş ve bu değerler o güne kadar görülen en yüksek sıcaklıklar olarak kaydedilmişti. 11,5 derecelik son rekor ise mevsim normalllerinin 30 derece üzerinde bir değer.
#Dome Concordia