Biyoçeşitlilik haberleri sayfasında Biyoçeşitlilik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 692 Biyoçeşitlilik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Ak, deniz biyoçeşitliliğinde önemli bir etkiye sahip olan deniz çayırlarının (Posidonia Ocenica), Çanakkale Boğazı'nda azaldığını tespit ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Ak, "Son 8 yıl içerisinde çayır dağılım alanının alt sınırının 16-17 metrelerden 14-15 metrelere indiğini gördük. Bu bizim için kötü bir durum. Çayırların mevcudiyeti bizim için çok önemli. Çünkü deniz canlılarının biyolojik çeşitliliğini ve bu bölgedeki varlıklarını etkiliyor" dedi.
#Çanakkale BoğazıTarım ve Orman Bakanlığı'nca 2020'de Marmara Denizi'nde başlatılan koruma çalışmaları olumlu sonuç verdi. Marmara Denizi'nin, nesli tehlike altında olan deniz canlısı pina, kırlangıç balığı, deniz çayırları ve kontrolsüz avlanma tehdidi altında olan kalkan gibi pek çok canlıya yuva olmaya başladığı tespit edildi. 'Marmara Denizi eski haline ulaştı' diyen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, "Akdeniz'de tükenmekte olan pina gibi canlılar, kırlangıç balığı ve deniz çayırlarının hızla geliştiğini, eski canlılığına kavuştuğunu tespit etmek bizleri mutlu ediyor. Bu alanda müsilajın etkisi de kalmadı diyebiliriz." dedi.
#Marmara DeniziüTarım ve Orman Bakanlığı'nca 2020'de Marmara Denizi'nde başlatılan koruma çalışmaları olumlu sonuç verdi. Marmara Denizi'nin, nesli tehlike altında olan deniz canlısı pina, kırlangıç balığı, deniz çayırları ve kontrolsüz avlanma tehdidi altında olan kalkan gibi pek çok canlıya yuva olmaya başladığı tespit edildi.
#Marmara DeniziTarım ve Orman Bakanlığı'nca 2020'de Marmara Denizi'nde başlatılan koruma çalışmaları olumlu sonuç verdi. Marmara Denizi'nin, nesli tehlike altında olan deniz canlısı pina, kırlangıç balığı, deniz çayırları ve kontrolsüz avlanma tehdidi altında olan kalkan gibi pek çok canlıya yuva olmaya başladığı tespit edildi. 'Marmara Denizi eski haline ulaştı' diyen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, "Akdeniz'de tükenmekte olan pina gibi canlılar, kırlangıç balığı ve deniz çayırlarının hızla geliştiğini, eski canlılığına kavuştuğunu tespit etmek bizleri mutlu ediyor. Bu alanda müsilajın etkisi de kalmadı diyebiliriz." dedi.
#Marmara Deniziİstanbul Üniversitesi tarafından Marmara Denizi'nde yapılan araştırmada, organik kirliliği seven denizkestanesi türünde aşırı artış olduğu tespit edildi. İstanbul Üniversitesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü, Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak, "Bu durum biyoçeşitliliği değiştirebiliyor, biyoçeşitliliği düşürdüğünü görmekteyiz. Balık türlerinde bir azalma söz konusu. Her bir türün dengede olması lazım. Bu iyi bir durum değil" diye konuştu.
#Marmara DeniziCambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre bahar artık İngiltere’ye 1 ay erken geliyor. Uzmanlar bunun sebebini küresel ısınmaya bağlıyor; bitki ekosistemleri için çok tehlikeli olabileceğine işaret ediyor. Böyle bir durumun Anadolu’daki bitki ve hayvan çeşitliliğini nasıl etkileyeceğine bakalım...
#İlkbaharTÜBİTAK, 2002'den bu yana nohut, arpa, buğday gibi ürünler için sanayi kesimine 110 milyon lira, üniversitelere ve kamuya 255,1 milyon lira hibe desteği sağladı. Söz konusu ürünlerin ıslah çalışmaları kapsamında ise toplamda 70,5 milyon lira destek verildi.
#TahılCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Sistemleri Zirvesi'ne video mesaj gönderdi. Gıda konusunda Türkiye'nin yürüttüğü çalışmalara değinen Erdoğan, "Milli yol haritamız, besin değeri yüksek, yeterli ve güvenilir gıdaya herkesin makul fiyatlarla ulaşımından, gıda kaybı ve israfının azaltılmasına, tarım, hayvancılık ve su ürünleri sektörlerinde sürdürülebilirlikten acil durumlara ve krizlere karşı gıda güvenliğinin teminine kadar çeşitli konulara odaklanmaktadır." açıklamasında bulundu.
#Gıda Sistemleri ZirvesiYükseköğretim Kurulu (YÖK), Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa çözüm üretilebilmesine katkı verecek nitelikli bilim insanlarının yetiştirilmesi için "deniz ekosistemlerinin sürdürülebilirliği", "çevre ve atık" alanlarında doktora yapacaklara burs verilmesini kararlaştırdı.
#YÖKBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Asya Bölgesi Daimi Temsilcisi Abdus Sobhan Sikder, "Türkiye'de yapılan tarım faaliyetleri, bölgedeki diğer ülkeler tarafından da uygulanmalı. Burada toprağın doğru kullanımı, sulama, ekim ve hasadın etkili yapıldığını gözlemledik" açıklamasında bulundu.
#BiyoçeşitlilikAnkara Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve İl Tarım Orman Müdürlüğü iş birliği ile yürütülen ‘Göl ve göletlerin balıklandırılması projesi’ kapsamında Büyükşehir Belediyesi, Mavi Göl’den başlayarak, Başkent’in dört bir yanındaki göl ve göletlerde balıklandırma çalışması gerçekleştirdi.
#İmdat ÖksüzYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nin tamamlanmasının ardından eğitim kurumları da bu yılın sorularına ilişkin yorum ve analizlerini yayınlamaya başladı. Analizlerde bu yılki sınavın bilgiyi ezberleyen değil, anlayan ve yorumlayan öğrencileri öne çıkarır nitelikte olduğu vurgulanıyor. Bu yıl da sınavın kaderini matematiğin belirlediğinin altı çizilirken, Türkçede ise düşünsel derinlik isteyen soruların dikkat çektiği belirtildi. Eğitim kurumlarına göre tüm branşlarda müfredata uygun, analiz gücü gerektiren sorular öne çıktı.
#YKS Matematik SorularıYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde yeni açılacak programların çağın gerekliliklerine uygun becerilere göre planlandığını ve bu yeni dönüşümle adaylara istihdam odaklı bir üniversite tercih kılavuzu sunacaklarını açıkladı. İş dünyasıyla bağı zayıflayan bölümleri kapatıp gelecekte parlaması beklenen alanlarda yeni programlar açtıklarını söyleyen Prof. Dr. Özvar ayrıca yarın YKS’ye girecek adaylar için hem sınava hem de tercihlere yönelik uyarılarını Hürriyet aracılığıyla aktardı.
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar: “Yapay zekâ alanında geçen yıl açtığımız programları yaygınlaştırıyoruz. Yeşil dönüşüme dayalı 9, sağlık ve tarımda dijital teknolojilere dayalı 7 yeni programı daha öğrencilerimizin tercihlerine sunuyoruz” dedi.
#YükseköğretimKonya'nın Hadim ilçesindeki Orta Toroslarda maydonozgiller (Pimpinella anisum) familyasından yeni bir anason türü olan 'Pimpinella husnucan-baseri (Apiaceae) keşfedildi. Keşfi yapan Prof. Dr. Ahmet Duran, "Bitkinin yetişme ortamı, yerleşim yerleri ve tarım alanlarınca kuşatılmış durumda ve nesli yüksek tehdit altındadır. Ülkemizin öncelikli korunması gereken türlerinden birisidir" dedi.
#KonyaFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde düzenlenen "Bilim için Avrupa'yı Seç" konferansının kapanışında konuştu. Macron, Fransa'nın uluslararası araştırmacıları ülkeye çekmek amacıyla ek 100 milyon avroluk bir kaynak ayıracağını kaydetti.
#Fransaİklim kanunu maddeleri ve içeriği 2025 son dakika TBMM görüşmeleri ile takip ediliyor. Temel amacı 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Büyüme olan Türkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi komisyonda görüşülmek üzere geri çekildi. Genel Kurul'da söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "İklim Kanunu ile ilgili bugün zirai don ile ilgili yeni bir komisyon kurulacak." dedi. İklime dirençli şehirlerin oluşturulması ve afet risklerinin azaltılmasında kritik bir öneme sahip olan iklim kanunu teklifi, biyoçeşitlilik ve doğal kaynakların korunmasında, su ve gıda güvenliğinin sağlanmasında, ormanların ve yeşil alanların artırılmasında, yenilenebilir enerji kapasiteleri artırılarak enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında yol haritası oluşturacak. Geçtiğimiz hafta TBMM'de iklim kanunu ilk 4 maddesi kabul edilmişti. Peki, iklim kanunu nedir, maddeleri ve içeriği nelerdir, taslak kabul edildi mi? İşte, iklim kanunu taslağı ve Meclis görüşmeleri hakkında bilgiler.
#İklim Kanunu MaddeleriEge Bölgesi'nde sonbahar ve kış mevsimleri normalden daha kurak geçti. Yaşanılan kuraklığının uzun yıllardır beklendiğini aktaran Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “2020'den sonra ciddi bir kuraklık yaşanacağını anlattık. Hazırlanmadık, bütün geçmiş ülkeler kuraklığa hazır. Ama biz değiliz. Çok geç kalındı" ifadelerini kullandı.
#KuraklıkDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#Böcek TürüDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#KırşehirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın 2017'de başlattığı ve kurucusu olduğu "Sıfır Atık" Girişimi, bu yıl "Moda ve tekstilde sıfır atığa doğru" temasıyla kutlandı, New York, Roma, Brüksel, Viyana, Paris ve Gaboron'da çeşitli panel ve etkinlikler düzenlendi.
#Sıfır Atıkİzmir’deki Menderes Özdere Tahir Çamur Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın (TÜRÇEV) yürüttüğü 'Çevrenin Genç Sözcüleri' programı kapsamında, Özdere sahillerinde doğal olarak yetişen ve Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altında olan 9 türden 1'i olan kum zambakları üzerine araştırma yaptı. 'Ege'nin Beyaz Mucizesi: Kum Zambakları İçin Harekete Geçme Zamanı' başlıklı makale hazırlayarak vakfın yarışmasına katılan öğrenciler, kum zambaklarını tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.
#İzmirŞef İsmet Saz yeni mekânı Lokanta İst’te yemek danışmanı Nicholas Gill ile çalışıyor. Şef bu kez gözünü yurtdışına çevirmiş, hikâyesini Edirne ötesine taşımayı hedefliyor. Bunu yaparken de cesur bir yaklaşımla odağına gelenekseli ve yereli almış. Belli ki bir yandan kendi ülkesinde daha da köklenmek istiyor.
#Şef İsmet Sazİzmir'in Seferihisar ilçesi Sığacık Mahallesi'nde deniz çekildi, tekneler karaya oturdu. Ege Denizi'nde deprem fırtınası sürerken, bu durum vatandaşları tedirgin etti. Denizin sert poyraz nedeniyle çekildiğini belirten Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Deniz karadan 100 metre uzaklaştı, bu 150 metreye kadar çıkabilir. Ama korkulacak bir şey yok, bu olayın tsunami ve depremle hiçbir ilgisi yok" dedi. Öte yandan İstanbul Silivri'de deniz yaklaşık 150 metre çekildi. Denizin çekilmesi ile oluşan küçük adacıklar havadan görüntülendi.
#Deniz Çekilmesiİzmir'in Seferihisar ilçesi Sığacık Mahallesi'nde deniz çekildi, tekneler karaya oturdu. Ege Denizi'nde deprem fırtınası sürerken, bu durum vatandaşları tedirgin etti. Denizin sert poyraz nedeniyle çekildiğini belirten Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Deniz karadan 100 metre uzaklaştı, bu 150 metreye kadar çıkabilir. Ama korkulacak bir şey yok, bu olayın tsunami ve depremle hiçbir ilgisi yok" dedi. Öte yandan İstanbul Silivri'de ve Muğla Akyaka'da da deniz çekildi.
#İzmirProf. Dr. Doğan Yaşar, Ege Denizi'ndeki, uzmanların magmatik nedenlerden kaynaklandığına dikkat çektiği deprem fırtınasıyla ilgili değerlendirmede bulunarak, Santorini Adası'ndaki volkanın patlaması halinde ciddi bir kuraklık yaşanacağını söyledi. Yaşar, 'Asıl büyük olay, kuraklık yaratması. Volkan patlamaları olağanüstü kuraklığa neden olur. Bu da büyüklüğüne göre değişir. Tsunami ve deprem bölgeseldir ama kuraklık tüm dünyayı aynı anda vurur.' dedi.
#Santorini Volkanı