EKSTRA
MENÜ

Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Örgütü

Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Örgütü haberleri sayfasında güncel ve son dakika Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Örgütü hakkında haberler ile bilgiler bulunmaktadır. Toplam 810 Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Örgütü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber..

Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Örgütü Haberleri

Balkabağından biyoplastik üretti

Balkabağından biyoplastik üretti

Balkabağının yaklaşık yüzde 10’u kabuktan oluşuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2016 verilerine göre dünyada yılda yaklaşık 20 milyon ton balkabağı üretiliyor ve 2 milyon ton kabuk atığı ortaya çıkıyor. 15 yaşındaki lise öğrencisi Belfu Berkol, balkabağının kabuklarından ilaç kapsüllerinin hammaddesi olarak kullanılabilecek biyo-plastik üretti. Böylece hem atığı geri dönüştürdü hem ilaç kapsülünü daha ucuza mal etti.

29.07.2021Eğitim
Aspartam Nedir, Zararlı Mıdır Aspartam Hangi Gıda Ve Yiyeceklerde Bulunur

Aspartam Nedir, Zararlı Mıdır? Aspartam Hangi Gıda Ve Yiyeceklerde Bulunur?

Dünyanın en tartışmalı tatlandırıcılarından biri olan Aspartam, NutraSweet ve Equal gibi markalarca üretilip, satılmaktadır. Şekerden çok daha tatlı olan bu maddenin aslında nedir ve ne gibi zararları vardır detayları ile derledik.

22.07.2021Sağlık
FAO: Küresel gıda fiyatları 12 ay sonra ilk kez düştü

FAO: Küresel gıda fiyatları 12 ay sonra ilk kez düştü

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının bir yıl boyunca yükselişini sürdürmesinin ardından haziranda düştüğünü bildirdi.

8.07.2021Ekonomi
Otel ve lokantalarda gıda israfını azaltmak için rehber hazırlandı

Otel ve lokantalarda gıda israfını azaltmak için rehber hazırlandı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı ve Metro Türkiye, gıda hizmeti sektöründe israfı azaltmak için rehber hazırladı.

2.07.2021Ekonomi
Emine Erdoğandan önemli mesajlar: Tüm belediyelerimizin ciddiye almaları gerektiğini düşünüyorum

Emine Erdoğan'dan önemli mesajlar: 'Tüm belediyelerimizin ciddiye almaları gerektiğini düşünüyorum'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kurumlarla işbirliği içinde gıda israfının engellenmesi gerektiğini belirterek, "Tüm belediyelerimizin gıda bankacılığı işini ciddiye almaları gerektiğini düşünüyorum." dedi.

30.06.2021Gündem
Toplu tüketim yerlerine israfı önleme önerisi

Toplu tüketim yerlerine israfı önleme önerisi

Türkİye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, toplu tüketim yerleri olan hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde ‘ekmek israfı önleme planları’ oluşturulması ve hayata geçirilmesi, üretimin talebe göre planlanması, raf ömrü uzun, kaliteli ekmek üretilmesi, ekmeklerin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda saklanmasının sağlanması gerektiğini bildirdi.

28.06.2021Ekonomi
Enflasyon mayıs ayında hız kesti

Enflasyon mayıs ayında hız kesti

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle kapalı kalınan mayıs ayında tüketicinin enflasyonu yüzde 0.89 arttı. Beklentilerin altında gerçekleşen tüketici enflasyonu yıllık bazda ise yüzde 16.59 oldu. Üretici fiyatlarındaki artış ise aylık bazda yüzde 3.92 olurken, yıllık bazda yüzde 38.33’e yükseldi.

4.06.2021Ekonomi
FAO: Küresel gıda fiyatları hızlı yükseldi

FAO: Küresel gıda fiyatları hızlı yükseldi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının, mayısta aylık bazda en hızlı yükselişini kaydederek Eylül 2011'den beri en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

3.06.2021Ekonomi
FAO: Küresel gıda fiyatları 11 aydır yükseliyor

FAO: Küresel gıda fiyatları 11 aydır yükseliyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının 11 aydır yükseldiğini belirterek, en fazla artışın şekerde görüldüğünü, tahıl ürünlerinin fiyatlarındaki tırmanışın da devam ettiğini bildirdi.

6.05.2021Ekonomi
Balık tükettikçe hem sağlığımız hem gezegenimiz tükeniyor olabilir mi

Balık tükettikçe hem sağlığımız hem gezegenimiz tükeniyor olabilir mi?

Plastik, sanayi atıkları, tarım kimyasalları, ağır metaller... Uzmanlar deniz ve okyanusların bitme noktasına geldiğini söylüyor. İnsanlığın balık yemeyi bırakması gerektiğini önerenler bile var. Son günlerde ‘Seaspiracy’ belgeseliyle yeniden gündeme gelen konuyu masaya yatırdık.

18.04.2021Hürriyet Pazar
Cargill, Türkiyeye 60 yılda 530 milyon dolarlık yatırım yaptı

Cargill, Türkiye'ye 60 yılda 530 milyon dolarlık yatırım yaptı

Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Murat Tarakçıoğlu "Avrupa pazarı için üretim merkezi olduk. Avrupa, Çin ve Güney Afrika pazarlarına trafo yağı tedarikimiz hala devam ediyor. Bu tedarikle birlikte boya ve diğer sektörlerdeki satışlarımızla ihracatımızda yüzde 50'nin üzerinde artış bekliyoruz" dedi.

16.04.2021Ekonomi
Domates ihracatçısı Rusya pazarı için kotanın artırılmasını bekliyor

Domates ihracatçısı Rusya pazarı için kotanın artırılmasını bekliyor

Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı domates ithalatı kotasını 250 bin tondan 300 bin tona çıkarmaya hazırlanması, mevcut kotayı doldurmak üzere olan üretici ve ihracatçıları sevindirdi.

13.04.2021Ekonomi
“Artan nüfus ve gıda israfı gelecek nesiller için tehdit

“Artan nüfus ve gıda israfı gelecek nesiller için tehdit"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan çalışmada 2050 yılında dünyada 300 milyon insanın açlıkla mücadele etmek zorunda olacağını ortaya koydu. Dünya nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle günümüzde daha dikkat çeker hale gelen ‘sürdürülebilir beslenme’ hakkında açıklamalar yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ayşe Huri Özkarabulut, “Dünya çapında artan nüfus ve gıda israfı gelecek nesiller için büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

1.04.2021Sağlık
Gıda israfını önlemek için Gıda Bankacılığı Sistemi yaygınlaştırılacak

Gıda israfını önlemek için Gıda Bankacılığı Sistemi yaygınlaştırılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyuna açıkladığı Ekonomi Reform Paketi kapsamında "Gıda Bankacılığı Sistemi"nin cazip hale getirilmesiyle gıda israfının önlenmesi hedefleniyor.

27.03.2021Ekonomi
Otelde gıda israfına ‘turuncu bayrak’ önlemi

Otelde gıda israfına ‘turuncu bayrak’ önlemi

Dünya, iklim krizi ile derinleşen gıda sorununa çözüm ararken Türkiye turizmde dünyaya örnek olacak bir uygulama başlattı. Gıda Dostu Derneği’nin ‘Afiyet olsun israf olmasın’ sloganıyla öncelikle otellerde hayata geçirdiği turuncu bayrak uygulaması, zincir otellerle dünyaya açılmaya hazırlanıyor.

19.03.2021Ekonomi
FAO: Küresel gıda fiyatları Temmuz 2014ten beri en yüksek seviyesinde

FAO: Küresel gıda fiyatları Temmuz 2014'ten beri en yüksek seviyesinde

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının Temmuz 2014'ten beri en yüksek seviyesinde olduğunu duyurdu.

4.03.2021Ekonomi
Yapay ete ucuz yerli formül

Yapay ete ucuz yerli formül

Dünyada yapay et konusunda çalışmalar hızlanırken, Türkiye’de de bu yönde adımlar atılmaya başladı. Şu anda çok pahalı olan yapay ette, fiyatı düşürebilecek bir çalışma ise Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Can Akçalı ve ekibi tarafından yapıldı. Akçalı, “Geliştirdiğimiz tekniği korumak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde patent başvurusunda bulunduk” dedi.

26.02.2021Ekonomi
FAOnun programlı sulama projesiyle hem su ve enerji tasarrufu hem de verim artışı sağlandı

FAO'nun programlı sulama projesiyle hem su ve enerji tasarrufu hem de verim artışı sağlandı 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Konya'da yürütülen Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi'nde, programlı sulama yöntemiyle hem su ve enerji tasarrufu hem de verim artışı sağlanabileceğinin ortaya konulduğunu söyledi.

8.02.2021Ekonomi
FAO: Küresel gıda fiyatları üst üste 8inci ayda da artış gösterdi

FAO: Küresel gıda fiyatları üst üste 8'inci ayda da artış gösterdi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünden (FAO), küresel gıda fiyatlarının, tahıllar, bitkisel yağlar ve şeker kaynaklı olmak üzere üst üste 8'inci ayda da artış gösterdiği bildirildi.

4.02.2021Ekonomi
Somali, çekirge istilası nedeniyle olağanüstü hal ilan etti

Somali, çekirge istilası nedeniyle olağanüstü hal ilan etti

Somali, Doğu Afrika bölgesini saran yeni çöl çekirge sürülerinin Güney Somali eyaletindeki çiftçilere ciddi zararlar vermesinin ardından olağanüstü hal ilan etti.

4.02.2021Dünya
Öğretmenliği bırakıp çiftlik kurdu, şimdi hedefi daha çok istihdam sağlamak

Öğretmenliği bırakıp çiftlik kurdu, şimdi hedefi daha çok istihdam sağlamak

Manisalı girişimci Canan Kılıç, öğretmenliği bıraktıktan sonra yerleştiği bağ evinde, FAO (Food and Agriculture Organization) projesiyle aldığı 2 inek ve bir karma makinesiyle başladığı işinde şimdi bir yandan ineklerinin sayısını artırırken, bir yandan da geleceğe yönelik bir süt sağım tesisi kurarak istihdama katkı sağlamayı amaçlıyor.

31.01.2021Gündem
Dünyayı Koruyun: İsrafı Önlemenin Yolları

Dünyayı Koruyun: İsrafı Önlemenin Yolları

Her yıl 1 milyar 300 milyon ton gıda israf ediliyor. Her yıl açlık çeken insanları dört misli doyurmaya yetecek kadar gıda çöpe gidiyor. Peki ne yapmalıyız da bu israfı durdurmalıyız? Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci anlatıyor.

29.01.2021İyi Yaşam
Gıdaların çöpe gitmesini önlemek için bu uyarılara dikkat

Gıdaların çöpe gitmesini önlemek için bu uyarılara dikkat!

Beslenme ve Diyet Bölümü Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, gıdayı doğru saklamanın, israfı önlemede önemli olduğuna dikkat çekerek, "Kilerde ya da buzdolabınızda olan yiyecekleri tüketmeden yenilerini satın almayın" dedi.

Gıdayı doğru saklamak, israfı önleme konusunda önemli

'Gıdayı doğru saklamak, israfı önleme konusunda önemli'

ANKARA'da Beslenme ve Diyet Bölümü Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, gıdayı doğru saklamanın, israfı önlemede önemli olduğuna dikkat çekerek, "Kilerde ya da buzdolabınızda olan yiyecekleri tüketmeden yenilerini satın almayın" dedi.

29.01.2021Sağlık
9 maddede gıda okuryazarlığı

9 maddede gıda okuryazarlığı

Türkiye’de 2019 yılı verilerine göre israf edilen gıda miktarı 26 milyon ton, bunun karşılığıysa 214 milyar lira. Gıda israfının önüne geçmek için toplumdaki gıda okuryazarlığı bilincinin oturması gerekiyor. İşte 9 maddede gıda okuryazarlığı hakkında ipuçları…

24.01.2021Hürriyet Pazar
Çekirge istilası uyarısı Felakete yol açar

Çekirge istilası uyarısı! 'Felakete yol açar'

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün Afrika'nın doğusunda yeni çöl çekirgesi istilasının başlayabileceği yönündeki uyarısının dikkat çekici olduğunu ifade etti. Çekirgelerin istila güzergahında Türkiye'nin bulunmadığını, ancak yerel çekirge türlerinde artış bulunduğuna dikkat çeken Satar, " Afrika çekirgelerinin ülkemize gelişi ve olası istilası Türkiye'de felakete yol açar. Böyle bir istila olursa tarımsal anlamda Türkiye'de felaket yaşanır" dedi.

13.01.2021Gündem
Bakan Pakdemirli: Tarım ve gıdada tam bağımsızlık için önemli kavramlar: Yerli üretim, kendine yeterlilik

Bakan Pakdemirli: Tarım ve gıdada tam bağımsızlık için önemli kavramlar: Yerli üretim, kendine yeterlilik

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım ve gıdada tam bağımsız olabilmek için "yerli üretim" ve "kendine yeterlilik" kavramlarının önemli olduğunu ifade etti.

17.12.2020Ekonomi
Dünyada önümüzdeki yıllarda kuraklık artacak

'Dünyada önümüzdeki yıllarda kuraklık artacak'

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Asilhan, Türkiye'nin son 10 yıllık dönemde kuraklığın en şiddetli dönemini geçirdiğini ifade ederek, alınacak kuraklık tedbir ve stratejilerinin gelecek kuşakları da etkileyeceğini belirtti.

11.12.2020Teknoloji
BM uyardı: Bir hafta içinde istila edecekler

BM uyardı: Bir hafta içinde istila edecekler

Birleşmiş Milletler (BM), Afrika ülkesi Kenya'da bir hafta içinde ikinci bir çekirge istilasının yaşanabileceği uyarısı yaptı.

4.12.2020Dünya
Son dakika… Pandemi sonrası için kıtlık uyarısı Dikkat çeken Türkiye açıklaması…

Son dakika… Pandemi sonrası için kıtlık uyarısı! Dikkat çeken Türkiye açıklaması…

Kovid-19 salgını sonrasında dünyanın, iklim değişikliği ve gıda güvenliği problemleriyle karşı karşıya kalabileceği, kıtlık yaşanabileceği uyarısında bulunuluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ‘Şiddetli ve uzun süreli kuraklıklar kıtlıklara, dolayısıyla gıda güvenliğine yönelik ciddi tehditlere yol açabilir’ dedi. Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy ise açıklamasında ‘Türkiye için bir kıtlık senaryosu beklemiyoruz’ ifadelerini kullandı.

4.12.2020Gündem
FAO: Küresel gıda fiyatları kasımda 6 yılın en yüksek seviyesine çıktı

FAO: Küresel gıda fiyatları kasımda 6 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Küresel gıda fiyat endeksi kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,9, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artarak 105 değerine yükseldi. Endeks böylece, son altı yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

3.12.2020Ekonomi
Gıda israfına karşı ortak komite kuruldu

Gıda israfına karşı ortak komite kuruldu

Orta Asya ülkeleri, Azerbaycan ve Türkiye, gıda kaybı ve israfını azaltma ve yönetme faaliyetlerinin ülke düzeyinde uygulanmasını, izlenmesini ve diğer paydaşların katılımını kolaylaştırmak amacıyla ortak komite kurdu.

26.11.2020Ekonomi
Danimarka gıda israfını önlemede destek vermeye hazır

Danimarka gıda israfını önlemede destek vermeye hazır

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan, ülkesinin gıda atıklarının azaltılması konusunda bir rol modele dönüştüğünü belirterek, "Danimarka'nın gıda sürdürülebilirliği deneyiminden faydalanarak Türkiye ile bu alanda da iş birliğimizi ilerletebilmeyi umuyorum." açıklamasında bulundu.

Danimarka gıda israfıyla mücadelede Türkiye ile iş birliğine hazır

Danimarka gıda israfıyla mücadelede Türkiye ile iş birliğine hazır

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan, ülkesinin gıda atıklarının azaltılması konusunda bir rol modele dönüştüğünü belirterek, "Danimarka'nın gıda sürdürülebilirliği deneyiminden faydalanarak Türkiye ile bu alanda da iş birliğimizi ilerletebilmeyi umuyorum." açıklamasında bulundu.

6.11.2020Ekonomi
FAO: Küresel gıda fiyatları ekimde yükselmeye devam etti

FAO: Küresel gıda fiyatları ekimde yükselmeye devam etti

Küresel gıda fiyat endeksi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 3,1, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6 artarak 100,9 değerine yükseldi.

5.11.2020Ekonomi
Üretilen her 3 gıda maddesinden birini maalesef çöpe atıyoruz

"Üretilen her 3 gıda maddesinden birini maalesef çöpe atıyoruz"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" projesi kapsamındaki "Söz Veriyorum" kampanyası ile ilgili, "Bugün bu lansmanla beraber tanıttığımız kampanya, diğer taraftan sosyal medya ve sosyal mecra kanallarından da tanıtılıyor. Hızlı bir şekilde bu konuyla ilgili farkındalığın artması ve hem de burada bir dünya rekoru kırılması hedefleniyor" dedi.

Son dakika... İsrafı önlemek için vatandaşlardan söz vermesi istenecek

Son dakika... İsrafı önlemek için vatandaşlardan 'söz vermesi' istenecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla yarın, "Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" kampanyasının etkinliğinin artırılması amacıyla vatandaşlardan "sofranasahipcik.com" web sitesine girerek bu konuda "söz vermesi" istenecek.

21.10.2020Ekonomi
Dünya Gıda Gününde hedef gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik

Dünya Gıda Günü'nde hedef gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik

Sağlık Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Kaptanoğlu, dünyada açlığa bağlı ölümlerin giderek arttığını hatırlatarak, sağlıksız beslenmenin de israf, göç, ekonomik zorluklar gibi sorunların yanı sıra; sağlık hizmetlerindeki yükü de artırdığına dikkat çekti. Kaptanoğlu, “İsraf etmemek, bilinçli üretici ve tüketici olmak, planlı alışveriş yapmak şart” dedi.

16 Ekim Dünya Gıda Günü nedir

16 Ekim Dünya Gıda Günü nedir?

16 Ekim Dünya Gıda Günü, Dünya üzerindeki yetersiz beslenen ve aç insanların acısına dikkat çekmek amacıyla bir farkındalık amacı gütmektedir. 16 Ekim Dünya Gıda Günü, her yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 1945'teki kuruluşunun yıldönümü olarak 150'den fazla ülkede Dünya Gıda Günü adı ile kutlanmaktadır. İşte, Dünya Gıda Günü hakkında detaylı bilgiler

16.10.2020Gündem
Kenya ikinci çekirge istilasıyla karşı karşıya

Kenya ikinci çekirge istilasıyla karşı karşıya

Afrika Boynuzu'nda esen rüzgarlar Yemen, Etiyopya ve Somali'den yeni bir çekirge göçü dalgasının Kenya'ya gelmesine neden olabilir.

12.10.2020Dünya
FAO: Küresel gıda fiyatları eylülde arttı

FAO: Küresel gıda fiyatları eylülde arttı

Küresel gıda fiyat endeksi, eylülde bir önceki aya göre yüzde 2,1, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 5 artarak 97,9 değerine yükseldi.

9.10.2020Ekonomi
Tarım vasfını kaybetmeye yüz tutmuş araziler üretime kazandırılıyor

Tarım vasfını kaybetmeye yüz tutmuş araziler üretime kazandırılıyor

Tarım ve Orman Bakanı Bakanı Bekir Pakdemirli "Yapılan çalışmalar sonucunda örnek arazilerde programlı sulama ile yüzde 25,8 su, yüzde 26,6 enerji tasarrufu sağlanırken, verim yaklaşık yüzde 26 arttı" dedi.

16.09.2020Ekonomi
Çiftçiler iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadeleyi öğreniyor

Çiftçiler iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadeleyi öğreniyor

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman, ülkenin en kurak alanlarından Konya kapalı havzasında, tarımsal üretim sistemlerinin değişen iklim koşullarına uyum sağlamasına yardımcı uygulamaları desteklediklerini belirterek, "Bu kapsamda, doğrudan ekim uygulamaları, programlanmış damla sulama sistemleri, biyogaz tesisleri kurulması, mera rehabilitasyonu ve yönetimi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve teşviki gibi iklim dostu ve koruyucu tarım uygulamaları yürütüyoruz." dedi.

11.09.2020Ekonomi
Coğrafi işaret tescilinde Şanlıurfa ve Gaziantep liderliği kimseye kaptırmıyor

Coğrafi işaret tescilinde Şanlıurfa ve Gaziantep liderliği kimseye kaptırmıyor

Türkiye'nin coğrafi işaretli ürün sayısı, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) yapılan başvurular ve tescillerle giderek artıyor. Ülkede coğrafi işaretli ürün sayısı 519'a ulaşırken, çiğ köftesinden şıllık tatlısına, eşkilisinden saç kavurmasına kadar 30 ürünü için onay alan Şanlıurfa, iller sıralamasında ilk sıradaki yerini koruyor.

Deniz yosunu geleceğin gıdası ve yakıtı olabilir mi

Deniz yosunu geleceğin gıdası ve yakıtı olabilir mi?

Deniz yosunu üretimi birçok ülkede hızla gelişen bir akım. Bu sektördeki şirketlerin değeri şimdiden 6 milyar dolara ulaşmış durumda. Şirket yöneticileri mevcut durumu ve gelişme potansiyelini anlatıyor.

31.08.2020Teknoloji
Türkiye’nin dört bir yanında üretilen çiçek ballarının hasadı bitti, şimdi damakları şenlendirme zamanı

Türkiye’nin dört bir yanında üretilen çiçek ballarının hasadı bitti, şimdi damakları şenlendirme zamanı

Hayıt, ayçiçeği, pamuk, lavanta, geven… Temel maddesi çiçek olan ballarda hasat yapıldı, sezon bitti. Çam balı dışında bir balla damağınızı tatlandırmak istiyorsanız tam zamanı. Ancak her balın bal olmadığı da artık günümüzün bir gerçeği… İyi ve orijinal bal yiyebilmek için damaktaki aroma kadar kovanda neler olup bittiğini bilmek de önemli. İklim krizi nedeniyle üretiminde düşüş yaşanan ve yine de dünyanın en iyileri arasında yer alan Türkiye’nin ballarını üreticileri anlattı.

23.08.2020Hürriyet Pazar

Yazar Sonuçları

‘Devir sadece insanları değil, ekosistemi de besleyen şeflerin devri’

18 Haziran Dünya Sürdürülebilir Gastronomi Günü… Gıda hukuku profesörü Hilal Elver “Gastronomi artık sadece gurme menülerle uğraşmak, mutlu azınlıklara hitap etmek yerine kitlelere ulaşmayı amaçlıyor. Bu bir moda değil, zorunluluk! Az et, çok sebze, meyve kullanan, ürününün her şeyini değerlendiren şefler önde. Gastronomi dünyası büyük değişim içinde” diyor.

13.06.2021

Tarımdaki başarı hikayelerine ihtiyaç var

REŞAT Yörük ile birlikte yıllarca aynı kurumlarda gazetecilik yaptık. O sonra masanın öteki tarafına geçti; birçok kurumun basın danışmanlığını üstlendi. En son İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı görevini yaptı. Aziz Kocaoğlu’yla birlikte çalıştı.

17.04.2021

İklim değişikliğine suni et etkisi

Laboratuvarda et üretimi çalışmaları ilk başlandığında oldukça ilgi çekmişti. Şimdi ise bu et Singapur’da bir restoranda servis edilmek üzere onaylandı. Böylelikle gerçek hayvandan elde edilmeyen suni et artık restoranlara girmeye başladı. Üretici firma ise laboratuvar hayvancılığının ilk etapta karbon salınımını arttıracağını ancak ilerleyen süreçte azalmasına yardımcı olacağını ileri sürüyor.

4.12.2020

Böceklerle aranız nasıl?

Herkes artık böcek proteininin peşinde! Ama kinoa, chia gibi tohumların ardından yeni dönemin ‘süperbesini’ olarak kabul edilen böcekleri zihnimiz ve damaklarımız kabul edebilecek mi, göreceğiz...

8.11.2020