Beslenme
Beslenme Haberleri
Dikkat büyük hata! Pişirmeden önce asla yıkamamanız gereken 5 gıda
Pek çok kişi besinlerin üstünde yer alması muhtemel bakterilere karşı yiyecekleri yıkamayı tercih ediyor. Ancak bu durum söz konusu bakterilerin daha da yayılmasına sebep oluyor. Yani bazı gıdaları yemeden önce yıkamak gerekli gibi görülse de hepsi için bu durum geçerli değil.
Hepsi kemiklerin düşmanı… Bu alışkanlıklarınızdan hemen vazgeçin
Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, dünyada en sık görülen metabolik bir kemik hastalığı. Öyle ki günümüzde menopoz sonrası her 4 kadından ve 60 yaş üstü her 8 erkekten birinde görülüyor.
Bu hatalar çocukların sağlıklı beslenmesini engelliyor
Ebeveynler doğal olarak çocuklarının sağlığı ve yeme alışkanlıkları ile ilgilenirler. Ancak bazen yanlış yaklaşımı benimsiyor olabilirler. İşte birçok ebeveynin yaptığı ve çocukları üzerinde olumsuz etkileri olabilecek beslenme alışkanlıkları…
Tam bir protein kaynağı... Ancak haşlarken grileşmemesine dikkat edin
Beslenmemizde önemli bir yeri olan yumurta sağlık için çok faydalı. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu besin zengin bir protein kaynağı olmasının yanı sıra çeşitli vitamin ve mineralleri de içeriyor. Yumurtanın en kaliteli protein kaynağı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, yumurta tüketmenin faydalarını sıraladı.
Günlük kırmızı et tüketimi ne kadar olmalı?
Halk arasında ''bağırsak florası'' olarak da bilinen ''bağırsak mikrobiyotası'', yanlış beslenmeyle doğrudan etkileniyor ve birçok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. İşlenmiş et ürünleri, salam ve sucuk gibi ürünleri fazla tüketmemek gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar sonucu günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı riski artırdığına dikkat çekti.
Kişnişin faydaları nelerdir? Kişniş nasıl kullanılır?
Yeşil yapraklarıyla maydanoza benzeyen kişniş, 'aş otu', 'kizbere' ve 'kinzi' olarak da bilinir. Kuvvetli bir aromaya sahip olan kişniş, taze, kuru veya baharat şeklinde kullanılabilir. Peki, kişnişin faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? İşte kişnişle ilgili merak edilenler...
Günlük 70 gramdan fazlasında bağırsak kanseri riski
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar sonucu günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı riski artırdığına dikkat çekerek, ''Özellikle de işlenmiş et ürünleri, salam ve sucuk gibi ürünleri fazla tüketmemek gerekiyor'' dedi.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? D Vitamini Nasıl ve Nereden Alınır?
Koronavirüsle birlikte bağışıklığı güçlendirmek elzem hale geldi; D vitaminin kullanımında artış yaşandı. D vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterdiği biliniyor. Bu nedenle kandaki D vitamini düzeyini önerilen aralıklarda tutmak, bağışıklığın güçlenmesi ve hastalıklardan korunma adına büyük önem taşıyor. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, koronavirüs döneminde D vitaminin önemini, eksiklik belirtilerini, yeterli D vitamini düzeyinin ne olması gerektiğini, hangi besinlerde D vitamini bulunduğunu anlattı.
Hem lezzetli hem de besleyici… Depresyon ve kaygıyı azaltıyor, mutluluk veriyor
Badem sütü, inek sütüyle ilgili tüm problemlerin kaynağı olan laktoz içermediğinden özellikle laktoza alerjisi olanlar için büyük bir avantaj sağlıyor. Badem sütünün düşük protein, kalsiyum, fosfor ve E vitamini içeriğiyle besleyici olduğunu ifade eden Prof. Dr. Vedat Göral, "İçeriğindeki folat, yağ asitleri, serotonin seviyesini artırarak depresyon ve kaygıyı azaltmaya ve mutluluk vermeye yardımcı olur" dedi.
Uzmanlardan depresyon ve kaygıya karşı badem sütü önerisi
BADEM sütü, inek sütüyle ilgili tüm problemlerin kaynağı olan laktoz içermediğinden özellikle laktoza alerjisi olanlar için büyük bir avantaj sağlıyor. Badem sütünün düşük protein, kalsiyum, fosfor ve E vitamini içeriğiyle besleyici olduğunu ifade eden Prof. Dr. Vedat Göral, "İçeriğindeki folat, yağ asitleri, serotonin seviyesini artırarak depresyon ve kaygıyı azaltmaya ve mutluluk vermeye yardımcı olur" dedi.
Yanlış beslenme obezite ve taş oluşumuna neden olabilir
Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, fast food tarzı beslenme, meşrubatlar, genetiği değiştirilmiş ürünler, yetersiz ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve az su tüketiminin obezitenin artmasına neden olduğunu, idrardaki dengeyi de taş oluşumu lehine bozduğunu söyledi.
Kilo verememenizin suçlusu D vitamini eksikliği olabilir
Kışın soğuyan havaların etkisi ve fiziksel aktivitelerin azalması ile metabolizmamız da yavaşlıyor. Yavaşlayan metabolizma ve yanlış beslenme ise bize fazla kilo olarak geri dönüyor. Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, kışın bağışıklığımızı güçlü tutmanın ve metabolizmamızı canlandırmanın her zamankinden daha fazla önem taşıdığına dikkat çekti.
Can dostlar aç kalmadı
Çocuklara sebze sevdirmenin ipuçları
Çocuğunuza sebze yedirmenin yolları düşündüğünüz kadar zor olmayabilir! Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, çocuklara sebzeyi sevdirmenin püf noktalarını anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
Mutfağınızdan eksik etmeyin! Stresi ve kaygıyı azaltıyor...
Günümüzde hastalıkların altında yatan en önemli nedenlerden biri de stres. Pek çok kişi stresle baş etmek için yağ ve şeker oranı yüksek besinlere yönelebiliyor. Bu durum da çeşitli hastalıklara zemin hazırlıyor.
Sayısız faydası var! Chia tohumunu sabahları bir bardak suya ekleyerek...
Chia tohumu, omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve lif açısından çok iyi bir kaynak. Özellikle glutensiz olmasıyla öne çıkan chia, salatalarda ve puding şeklinde tüketilebiliyor. Peki chia tohumu nasıl kullanılır, sağlığa faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte chia tohumu hakkında merak edilenler...
Kimyonun faydaları nelerdir, kimyon zayıflatır mı?
Yemeklerde en sık kullanılan baharatlardan biri olan kimyon, çay ve yağ olarak da tüketilebiliyor. Vücuda faydalı etkileri olan kimyon, tam bir beta karoten deposu. Peki kimyonun sağlığa faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli?
Bebeklerde besin alerjisi: Neden olur, belirtileri, tanı ve tedavisi
Bebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
Evde bilinçsizce yapılan egzersizler kalıcı hasarlara neden olabilir!
Pandeminin ilk aylarında bulaş riski nedeniyle kapatılan, sonrasında ise mesafeli yaklaşılan spor salonlarının yerini mobil uygulamalar almaya başladı. Vücut geliştirme antrenörü Mesut Ertüzün, “Eğitimcilerin gözetmenliği olmaksızın bilinçsiz yapılan her egzersiz, kas yırtılmalarından kalça yaralanmalarına, kimi zaman da kalıcı hasarlara neden olabilir” uyarısında bulundu.
Havucun faydaları nelerdir? Havuç suyu nelere iyi geliyor?
En sağlıklı kök sebzelerden biri olan havuç beslenmede de oldukça önemli. İçeriğindeki zengin vitamin ve minerallerle vücudun günlük ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaya yardımcı oluyor. Peki havucun yararları neler? Havuç suyu nelere iyi geliyor?
İnflamasyona sebep oluyor; bu besinlere dikkat
İltihaplanma ya da yangı olarak bilinen, stres, depresyon ve hareketsiz yaşamla da ortaya çıkan inflasmasyona karşı Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin uyarılarda bulundu. İnflamasyona sebep olan besinleri açıklayan Şahin, diyet içeriği ve beslenme alışkanlıklarının inflamasyon göstergeleri üzerinde etkili olduğunu söyledi.
Duruş bozukluğu, ileride kronik kas iskelet rahatsızlıklarına neden olabilir
Covid-19 pandemisinde kötü postür yani duruş bozukluğuna bağlı ağrıların arttığına dikkati çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Şevket Yalçın, “Duruş bozukluğu genelde yaşla birlikte artar ancak son zamanlarda pandemi dolayısıyla çocuklarda ve genç erişkinlerde de sıkça görülüyor. Kötü postür hayatın ileri dönemlerinde kronik kas iskelet rahatsızlıklarına, ruhsal bozukluklara yol açabilir” dedi.
Fiziksel aktivite şimdi daha da önemli
Koronavirüs salgınının öğrenim çağındaki çocuklar için en önemli olumsuz etkilerinden biri, hareketsiz yaşam olarak karşımıza çıkıyor. Okullarda uzaktan eğitim yoluyla derslerin verilmesi ve virüs nedeniyle dışarıdaki hayatın güvensiz oluşu çocukları evin içinde bir yaşama mahkum ediyor.
İltihaplanmaya sebep olan besinlere dikkat... Bunlardan uzak durun
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, ''iltihaplanma'' ya da ''yangı'' olarak bilinen inflamasyona karşı uzak durulması gereken besinlerin yanı sıra stres, depresyon ve hareketsiz yaşam şeklinin de inflamasyona neden olabileceğini söyledi.
Kış aylarında kalp krizi riski neden daha fazla?
Birçok çalışma kış aylarında kalp krizi geçirme riskinin arttığını kanıtlıyor. Bu bağlamda bilinmesi gerekenler nedir? Kalp krizi riskini azaltmak için neler yapılabilir? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Süha Çetin, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Bağışıklık Sisteminin Askerleri: Probiyotikler ve Vitaminler!
Probiyotik içeriği yüksek gıdaların üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azalttığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Kenan Yıldırım, “Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak istiyorsak, bağırsaklarımızın en sevdiği yiyeceklerden turşu, kefir, tarhana, şalgam suyu ve boza gibi güçlü probiyotik kaynaklarını günlük tüketmeye özen göstermeliyiz. C vitamini ve çinkonun bağışıklık sistemimizin en güçlü askerleridir” dedi.
Romatizmal Rahatsızlıkların Tedavisini Ertelemeyin! Kalıcı Sorunlara Neden Olabilir
Yeni tip koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde, uzmanlar yaşadığımız diğer sağlık sorunlarını da ihmal etmemiz gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü birçok rahatsızlığın tedavi sürecinin ertelenmesi kalıcı sorunlara neden olabiliyor. Bu problemlerden biri de vücuttaki birçok eklemi etkileyebilse de, genellikle ellerde ve parmaklarda başlayan, ilerleyen süreçte ise nesneleri tutmayı veya kapları açmayı bile zorlaştıran romatoid artrit (RA) yani bilinen adıyla iltihaplı romatizma karşımıza çıkıyor.
Bir bardağı bile yetiyor! Kışın vazgeçilmez içeceği boza öyle faydalı ki…
Kış mevsimi geldi, vitamin ve mineral deposu boza raflarda yerini aldı. Boza, metabolizmayı güçlendiren özellikleri sayesinde daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor. Peki, bir bardağı bile şifa deposu olan bozanın faydaları ne kadar biliyoruz?
Kalp hastalığından tansiyona pek çok şeye iyi geliyor... Bitter çikolatanın faydaları neler?
Özellikle kadınların vazgeçilmez tutkularından biri olan bitter çikolata, insanı mutlu etmesi, bağışıklığı güçlendirmesi gibi etkileriyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda bitter çikolata içinde yoğun olarak bulunan flavonoid güçlü bir antioksidandır, kansere, kalp hastalıklarına ve yaşlanmaya karşı mücadele eder. Uzman Diyetisyen Yeşim Temel Özcan ve Diyetetik Uzmanı Zülal Yalçın, bitter çikolatanın faydalarını anlattı.
Bağışıklığınızı Güçlendirin: Covid Diyeti Nasıl Yapılır?
Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde güçlü bağışıklık sisteminin önemini hepimiz biliyoruz. Diyetisyen Gizem Gençyürek, güçlü bağışıklık için Covid diyetini öneriyor ve nasıl yapılacağını anlatıyor.
Etkilerine şaşıracaksınız! Kısa sürede bağırsakları temizliyorlar
Şişkinlik, kabızlık veya diğer bağırsak bozukluklarından şikayet ediyorsanız bazı doğal çözümler işinize yarayabilir! Tüm bu sorunların önüne geçmek ve doğal bağırsak temizliği yapmak için bilmeniz gerekenleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç sıraladı.
Tarihin En Eski Hastalıklarından: Verem (Tüberküloz) Hakkında Merak Edilen Her Şey
Verem (tüberküloz) hastalığı genel olarak akciğerleri etkilemekte olan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olan verem hakkında Uzman Hekimi Prof. Dr. Salih Emri ayrıntılı bilgiler verdi.
Çocuğunuz sık hastalanıyorsa bağışıklık sistemi yetmezliği olabilir
Son zamanlarda aileler çocuklarının çok sık hastalandığını söyleyerek, doktora başvuruyor. Çocukların sık hastalanma nedenlerinden birinin bağışıklık sisteminin zayıflığı olabileceğini söyleyen Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, “Çocukların bağışıklık sistemindeki eksiklikler konusunda hem hekimlerin hem de hastaların son derece bilinçli olması lazım. Özellikle ilk iki yaşta tekrarlayan enfeksiyonlar, kilo alma gerilikleri varsa, hasta olduğunda 2 aydan fazla antibiyotik kullanması gerekiyorsa ve her hastalığında hastaneye yatması gerekiyorsa bu gibi durumlar bizim için kritik sorulardır” dedi.
Bağışıklığı güçlendiriyor, vücuttaki ödemi atıyor! İşte ananasın faydaları...
Vücudun ihtiyaç duyduğu çeşitli vitamin ve mineralleri içeren ananas, mükemmel bir manganez kaynağı. Ayrıca da sağlıklı bir diyet meyvesi. Peki ananasın sağlığa faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? İşte ananasın faydaları...
Bademin faydaları nelerdir? Badem nelere iyi geliyor?
İçeriğinde tekli doymamış yağ asitleri, lif, antioksidanlar ve magnezyum, kalsiyum gibi mineraller bulunan badem, tam bir sağlık dostu. Günde bir avuç tüketmek pek çok fayda sağlıyor. Peki bademin sağlık açısından yararları nelerdir? Nelere iyi gelir? Satın alırken nelere dikkat edilmeli?
Yemekten Sonra Çay/Kahve Tüketmek Zararlı mı?
Yemeklerden hemen sonra içilen çay ve kahvenin içerisinde bulunan bazı maddeler demir emilimini yarı yarıya azaltıyor! Dr. Fevzi Özgönül, konuyla ilgili bilgiler veriyor.
Mars Boğa burcunda: Paraya dikkat!
7 Ocak itibariyle Mars, Koç burcundan çıkıp 4 Mart’a kadar Boğa burcunda seyahat etmeye başlayacak
Covid-19 salgını verem hastalığı ile savaşı olumsuz etkiledi
Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmaları başta olmak üzere farklı araştırmalar Covid-19 salgınının verem hastalığı ile savaşı olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Son bir yılda verem nedeniyle tanı koyulan hasta sayısı azaldı. Bunun nedenlerinin başında ise hastaların sağlık kurumlarına Covid-19 nedeniyle başvurmaması ya da sağlık kurumlarının Covid-19 dışındaki hastalara yeterli zaman ayıramaması geliyor.
Pandemide evde kalan çocuklar için beslenmede nelere dikkat edilmeli?
Pandemi sürecinde evde kalan çocukların obezite riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, aileleri uyardı. Özellikle ekran başında yemek yenmemesi ve paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Dr. Tülümen, çocukları evde hazırlanabilecek pratik ve sağlıklı atıştırmalıklarla tanıştırmak gerektiğini söyledi.
‘Pandemide evde kalan çocuklar için pratik ve sağlıklı atıştırmalıklar hazırlanmalı’
ÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, pandemi sürecinde evde kalan çocukların obezite riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek aileleri uyardı. Özellikle ekran başında yemek yenmemesi ve paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Dr. Tülümen, çocukları evde hazırlanabilecek pratik ve sağlıklı atıştırmalıklarla tanıştırmak gerektiğini söyledi.
Anne-Çocuk İlişkisi Beslenme Tarzını Etkiliyor!
Yeme bozukluklarının altında bebeklik döneminde anne ile kurulan bağın çok büyük bir rol oynadığını biliyor muydunuz? "Psikiyatrik açıdan anne ile bebek arasındaki ilişki kişinin beslenme tarzını oluşturuyor. İlk 1 yaşta anne bebek ilişkisi bozulursa sonraki dönemlerde o çocukta beslenme ve yeme bozuklukları açısından risk meydana geliyor” diyen Uzm. Dr. Emin Çağlar, çok önemli bilgiler veriyor.
Yetişkin hastalığı olmaktan çıktı… Çocuklarda diyabetin bilinmeyenleri
Diyabet bir yetişkin hastalığı olarak kabul edilse de çocuklarda da sıklıkla görülüyor. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan diyabetin, yetişkin hastalığından çıkıp çocuklara kadar ulaşmasındaki en önemli etkenlerin başında ise çığ gibi büyüyen obezite geliyor.
Testi pozitif çıkıp evde tedavi gören koronavirüs hastaları nasıl beslenmeli?
Diyetisyen Öznur Akgöz, testi pozitif çıkıp evde tedavi gören Kovid-19 hastalarının beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Turunçgiller, turuncu meyve ve sebzeler A ve C vitamini bakımından zengindir. Kış mevsiminde yaygınca bulabileceklerimizden bazıları ise portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, kış kabağıdır. Probiyotik besinler ise bağırsaklar üzerinde yaptığı olumlu etkiler ile bağışıklık sistemini destekleyen yararlı bakterilerdir. Bunun için kefir, yoğurt, boza, tarhana tüketilmeli" ifadelerini kullandı.
“Anne ile bebek arasındaki ilişki kişinin beslenme tarzını oluşturuyor”
Yeme bozukluklarının altında bebeklik döneminde anne ile kurulan bağın rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Psikiyatrik açıdan anne ile bebek arasındaki ilişki kişinin beslenme tarzını oluşturuyor. İlk 1 yaşta anne bebek ilişkisi bozulursa sonraki dönemlerde o çocukta beslenme ve yeme bozuklukları açısından risk meydana geliyor” dedi.
Beyin anevrizması nedir, belirtileri neler? 4 kritik sinyal
Türkiye’de her yıl binlerce kişi farkında olmadan anevrizma kanaması geçiriyor ve bu hastalardan bazıları hastaneye ulaşamadan hayatını kaybediyor. Anevrizmaların en tehlikeli sonuçlarından biri beyin kanamasına yol açabilmesidir. Sinsi bir hastalık olan anevrizma, her yaşta ortaya çıkabiliyor ve genellikle belirti vermiyor. Peki, beyin anevrizması nedir, belirtileri neler?
Annenin yaşı tüp bebek sürecinde başarıyı etkileyen en önemli faktör
Tüp bebek başarısını artırmak için anne adayının hayat kalitesinin önem taşıdığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu, “Tüp bebek sürecinde başarıyı etkileyen en önemli faktör annenin yaşıdır” dedi.