Beslenme
Beslenme Haberleri
EBA’dan beslenme eğitimleri başlıyor
Türk Böbrek Vakfı’nın 2011 yılında okullarda başlattığı “Sağlıklı Bir Yaşam İçin Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri” eğitimleri, EBA TV’den çocuklara ulaşmaya devam edecek.
Maske kullanımı bu sorunu açığa çıkardı!
Covid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
Dünyaca Ünlü Ressamlar Kimlerdir? Dünyaca Ünlü Ressamların Eserleri Ve Hayatları Hakkında Kısa Bilgi
İnsanlığın gelişimine oldukça katkıda bulunan ve sözsüz ifade biçimleri arasında kendisini büyük yer edinen ressamlar sanatçı denilince öne çıkan kişilerdir. Ressamlar genellikle farklı bakış açılarıyla ve eşsiz tuvalleriyle toplumun dikkatini çekmeyi başarıyorlar. Dünyaca ünlü ressamlar kimlerdir, hangi eserleri oluşturmuşlardır ve hayatlarındaki dikkat çekici detaylar nelerdir, sizin için derledik.
Salgının uzaması çocukları etkileyebilir
UNICEF'e göre salgının etkisiyle düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde mahrumiyet yaşayan çocuk sayısına 150 milyon daha eklenirken, aşılama dahil sağlık hizmetlerindeki kesintiler ve artan yoksulluğun getirdiği yetersiz beslenmedeki artış özellikle beş yaş altı çocuk ölümlerini ve sağlığını etkileyebilir.
Uykuyla gelen kabus: Uyku apnesi
Ayşe Tolga kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Ayşe Tolga dizileri ve filmleri
Ayşe Tolga, kariyeri ve biyografisi ile merak edilen isimler arasında yer almaya başladı. Son olarak Seksenler isimli dizide boy gösteren Ayşe Tolga, Çocuklar Duymasın dizisine ise Sevgi karakteri ile giriş yapmıştı. Peki, Ayşe Tolga kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Ayşe Tolga'nın oynadığı diziler ve filmler
Diş ve dişeti sağlığında beslenmeye dikkat; lifli gıdalar, doğal diş fırçası görevi görüyor
Lifli gıdaların doğal fiş fırçası işlevi gördüğünü belirten Uzman Diş Hekimi Elifhan Alagöz, normal öğünlerin dışında tüketilen karbonhidrattan da uzak durulması gerektiğini söyledi.
Hazır gıdalardaki gizli tehlike: Çin tuzu
Çin tuzu, bağımlılık yapıcı özelliğinin yanı sıra vücuda verdiği ciddi zararlardan dolayı sağlık uzmanlarınca tehdit olarak görülen maddeler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, yemeklere lezzet vermek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıkça kullanılan ve Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı.
Doğu Karadeniz'in su ürünleri ihracatı ocakta yüzde 176 arttı
Doğu Karadeniz'den 2020'nin ocak ayında yapılan su ürünleri ihracatı 2021'in ilk ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 176 artarak 10 milyon 73 bin 613 dolara ulaştı.
“Çocukların, yılda 8-10 kez hastalanması normal”
Kreşe ya da okula başlayan çocukların, ilk defa kabalık ortamlarda bulundukları için bağışıklık sistemlerinin güçlenmediğine dikkat çeken Dr. Murat Cömert, “Vücut hiç bilmediği, tanımadığı bir mikropla karşılaşınca mikroba karşı yenik düşüp hastalanmaktadır. Vücut aynı mikropla tekrar karşılaşırsa buna karşı bağışıklık sistemimiz devreye girer ve hastalık oluşmadan atlatılmış olur. Özellikle çocukların okula başladığı ilk yılda 8-10 kez hastalanması normaldir” dedi.
Yabancılar Türkiye'de kendini güvende hissediyor
Pandemi dönemini Marmaris’te geçiren yabancılar, Türkiye’de kendilerini güvende hissettiklerini söyledi.
Pandemiyi Marmaris'te geçiren yerleşik yabancılar: Türkiye'de güvendeyiz
Koronavirüs salgın dönemini Marmaris'te geçiren yabancılar, Türkiye'de kendilerini güvende hissettiklerini söyledi. Türk iş insanı ile evli Rus uyruklu Marina Klimova Tunç, "Sekiz yıldır Marmaris'te yaşıyorum. Türkiye ve Marmaris çok güzel. Pandemi döneminde Marmaris'te kaldım. Annemi ve kardeşimi Rusya'dan getirdim ve hep birlikte zorlu dönemi huzur içinde yaşadık.'' dedi.
LGS ye nasıl hazırlanmalı
Ülkemizde vakaların görülmeye başlamasıyla Kovid-19 salgını toplumun her kesiminden bireylerin hayatını etkilemeye başladı. Okullar kapandı, sokağa çıkma yasakları başladı maske ve dezenfektan kullanımı günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Marketlerin yağmalanması, belirli ürünlerin tükenmesi ve sokağa çıkma yasakları öncesi oluşan izdihamlar toplum genelinde insanların ne kadar büyük bir panik duygusu içinde olduğunun göstergesi oldu. Bu toplumsal değişimlerden etkilenen bir diğer grup ise öğrenciler.
Balığın yanında bol limonlu, soğanlı yeşil salata! Peki sebebini biliyor musunuz?
Hamsi, palamut, lüfer, uskumru ve daha niceleri… Sonbaharla birlikte tezgahlarda sıkça rastladığımız balık, vücut direncimizi artıran etkisiyle, özellikle enfeksiyonların kapıda beklediği sonbahar ve kış mevsiminde bolca tüketmemiz gereken bir besin. Düşük yağlı ve yüksek kaliteli bir protein kaynağı olan balık aynı zamanda omega 3 deposu! Bunların yanı sıra A, D, B grubu (B2, B3, B6, B12) vitaminlerinden zengin ve fosfor, selenyum, çinko, iyot, kalsiyum ile magnezyum açısından iyi bir kaynak. Zengin içeriğiyle; kan basıncını düşürmeye, kalp krizi, felç ve Alzheimer riskini azaltmaya, hafızayı, kemikleri ve gözleri güçlendirmeye yardımcı olduğu, yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış.
Ne zaman, neyle, ne kadar vitamin?
Pandemi nedeniyle bağışıklık sistemimiz konusunda çok dikkatliyiz. Ancak hangisi ne işe yarıyor veya ne kadarı bizi nasıl koruyor diye araştırmadan her takviyeyi almak da sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar takviyelerin hekim kontrolünde ve yeterli dozda kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.
Beslenmeyle iyileşmek mümkün
‘Ne Yiyeceğimi Şaşırdım’ bir doktorla bir iletişimcinin ortak rahatsızlıkları vesilesiyle ortaya çıkan bir kitap. Kitapta besinlerin temel özellikleri anlatılıyor; yediklerimizin beyin sağlığı ve kronik enflamasyondaki rollerinden bahsediliyor. Ayrıca bu bilgilerden yola çıkılarak okura birbirinden lezzetli tarifler de veriliyor...
Her yaprağında ayrı marifet
Kış sofralarının vazgeçilmezi... Çorbasından salatasına her hali lezzetli. Sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Beyaz lahana sofralarımızda adeta yaprak yaprak açılıyor! Ünlü şeflerden farklı tariflerini istedik. Faydalarınıysa beslenme ve diyet uzmanı Ömür Karamahmut anlattı.
GSK Türkiye’ye en iyi işveren ödülü
GSK Türkiye, modern işveren olarak hayata geçirdiği uygulamalarla üst üste 5. kez zirvede!
Sinek Isırığı Nasıl Olur Ve Nasıl Anlaşılır? Sinek Isırığı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir
Küçük ve kısa ömürlü bir canlı olmasına rağmen sinekler bazen çok can sıkıcı olabiliyor. Vücudumuzda herhangi bir yeri ısırdıklarında oldukça rahatsız edici bir kaşıntı o bölgeye hakim olur. Peki, sinek ısırığı ve kaşıntısı nasıl geçer merak edilen detayları derledik.
Pire Isırığı Nasıl Olur Ve Nasıl Anlaşılır? Pire Isırığı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir
Ayak bileklerinizde ve baldırlarınızda çok kaşıntılı pembe veya kırmızı kızarıklıklar mı oluştu? Pire ısırığı olma ihtimali yüksektir. Pire ısırığı nasıl olur ve nasıl anlaşılır? Pire ısırığı nasıl geçer ve ne iyi gelir? Soruların detaylarını sizler için derledik.
Zeytin Nasıl Yetişir? Zeytin Türkiye'de En Çok Ve En İyi Nerede Yetişir Ve Nasıl Yetiştirilir?
Antik dönemlerden bu yana zeytin ve zeytin ağaçları hem şifa kaynağı olarak görülmüş hem de beslenme dışında birçok amaç için kullanılmıştır. Dini kitaplarda bile kendisine yer bulan zeytin, yetiştirilmesi özen isteyen meyve ağaçlarından birisi olmaktadır. Bu sebeple bu yazımızda sizlere zeytin ağaçlarının nasıl yetiştirilmeleri gerektiğini ve Türkiye'de en çok zeytinin hangi bölgelerde yetiştirildiği ile ilgili bilgileri derledik.
Kötü beslenme geçirgen bağırsak sendromuna neden olabiliyor
Sindirim sisteminin merkezi olan ve ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsakların sağlığı, tüm metabolizmayı doğrudan etkiliyor. Bağırsaktaki mikrobiyal dengenin doğru olduğunda, tüm vücudun olması gerektiği gibi çalıştığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç, kötü beslenmenin geçirgen bağırsak sendromuna neden olduğuna dikkat çekti.
“Fitoterapi ile sağlıksız yaş almayı önleyebilirsiniz”
Bitkilerle tedavinin eski zamanlardan beri kullanıldığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Terekeci, “İlaçların artmasıyla bitkiler ve alışılmış yöntemler unutulmaya yüz tuttu. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelir, yakın geçmişte modern tıp tarafından daha sık kullanılmaya başlayan tedavi yöntemidir. Sağlıklı yaş almanın ilk koşulu sağlıklı yaşamdan geçer, bitkisel desteklerle sağlıksız yaş almayı önleyebilirsiniz” dedi.
Nesli tükenme tehlikesi altında... Antalya'da Akdeniz foku görüntülendi
Antalya'da dalgıç Emir Coşar (32), falezler bölgesinde dalış yaparak balıkçıların bıraktığı misinaları temizlerken nesli tükenme tehlikesinde olan Akdeniz fokuyla karşılaştı. O anları su altı kamerasıyla kaydeden Coşar, “Yüzerken ilk defa Akdeniz fokuyla karşılaştım. Daha önceden suyun yüzeyinde görüyordum. Çok mutlu oldum" dedi.
Çocuklarda idrar kaçırmaya çözüm: Pelvik taban kas rehabilitasyonu
Çocuklarda idrar kaçırmaları, 4-5 yaş sonrasında gece ve gündüz idrar kaçırmaları olarak iki gruba ayrılır. Gündüz idrar kaçırmaları damla damla da olabilir, giysilerini ıslatacak kadar da olabilir. Gece alt ıslatmaları, 5 yaşından sonra ayda en az bir defa olmak üzere iki ay üst üste bu şikayet varsa bu durum hastalık olarak kabul edilir. Peki çocuklar neden idrar kaçırır? Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Tuğtepe tüm merak edilenleri açıkladı.
Ekranda sadece beş dakika kaldı! Hayatı bir gecede değişti...
Günümüzde oyuncu olmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla. Üne kavuşmak, ülke çapında tanınmak önceden sadece televizyon ekranından geçiyordu şimdi durum değişti. Artık sosyal medya aracılığıyla da birçok ünlü katıldı hayatımıza. Ama bu işe sıfırdan başlayıp şöhretin zirvesine çıkmak sanıldığı kadar kolay değil. Ekranlarda izlediğimiz yıldız isimler bugünlere kolay gelmediklerini söylüyorlar. Biz de onların oyunculuk yolculuklarını sizler için topladık...
Sosyal medyada tepki çeken maske paylaşımları
Sosyal medyada 'maskeleri çıkarıyoruz' etiketiyle yapılan paylaşımların ardından şimdi de 'maske sağlığa zararlıdır' etiketiyle paylaşımlar yapılması tepki çekti. Ankara'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Maske takmak değil, koronavirüs kesinlikle öldürür" dedi.
Haftada 3 kez hamsi yemek, D vitamini ihtiyacını karşılıyor
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Berik, anne sütünden sonra en değerli besinin su ürünleri olduğunu söyledi. Uzmanların, koronavirüs döneminde önemine dikkat çektiği D vitamini için en iyi kaynağın balık olduğunu belirten Berik, "Özellikle yağlı balıklar çok iyi kaynaklardır. Bizim yağlı balık diye tanımladığımız kara etli ya da kırmızı etli dediğimiz balıklardır. Hamsi buna çok iyi bir örnektir. Düzenli olarak haftada en az üç gün tüketildiğinde sağlıklı bireylerin takviye almalarına gerek olmadan D vitamini ihtiyacı karşılanabilir" dedi.
Hangi besinde hangi vitaminler ve mineraller bulunur?
Diyetisyen Anıl Çiğdem Uygur, mevsim değişimine dikkat çekerek koronavirüs ve solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu olduğu düşünülen bazı besin öğeleri ve zengin oldukları besinlerle ilgili tavsiyelerde bulundu.
Sancaktepe Belediyesi karlı havada minik dostları unutmadı
Son günlerde İstanbul genelinde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava insanlar kadar sokak hayvanlarını da olumsuz etkiledi. Soğuk hava dolayısıyla yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarını unutmayan Sancaktepe Belediyesi, sokak hayvanlarının olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için çalışmalarını sıklaştırdı.
Kovid sonrası da balon tedavisi uygulanabilir
KOAH hastalığının öksürük, balgam, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, “Kovid geçiren KOAH hastalarında tedavi sonrası balon uygulaması yapılabilir” dedi.