Baş Dönmesi Nedenleri
Baş Dönmesi Nedenleri Haberleri
Baş dönmesi neden olur? Baş dönmesinin sebebi bu 6 hastalıktan biri olabilir
Vertigo, toplumda bilinen adıyla baş dönmesi, oldukça sık görülen bir sorun. Öyle ki toplumda görülme oranı yüzde 20-30 arasında değişiyor. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görülen vertigo, artan yaşla beraber daha sık ortaya çıkıyor. Yaygın inanışın aksine baş dönmesi hastalık değil, pek çok hastalığa işaret edebilen bir belirti!
Kulak kristallerinin yerinden oynaması baş dönmesine yol açıyor
KBB kliniklerine baş dönmesi şikayetiyle başvuranların yüzde 40’ını iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) hastaları oluşturuyor. KBB Kliniği’nden Prof. Dr. Murat Cem Miman, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo’nun tamamen mekanik bir problem olduğunu, tanı ve tedavisinin ise aynı anda, ilaca gerek olmadan yapıldığını söyledi.
Dikkat, bu belirtiler vertigonun habercisi olabilir!
Kulak Burun Boğaz Uzmanları Op. Dr. Özlem Özer ve Op. Dr.Ferhat Kalkan, vertigo hastalığı ve çeşitleri hakkında bilgi verdi.
Baş Dönmesi Tedavisinde 'Denge Algısı Rehabilitasyonu'
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, ilaçlarla tedavi edilemeyen, kronik hale gelen, nedeni bilinmeyen vertigonun (baş dönmesi), beyinde denge algısının yeniden modüle edildiği 'Vestibüler rehabilitasyon' yöntemiyle tedavi edilebildiğini söyledi.
Vertigonun nedeni çok! Stresten bile kaynaklanabilir
Etrafımdaki her şey sürekli hareket ediyor… Kendim de dönüyorum… Dünyam tersine döndü… Yer sanki ayağımın altından kayıyor… Ayağım boşluğa gidiyor… Başım kazan gibi… Tüm yaş grupları göz önüne alındığında her 100 kişiden 3’ünde görülen bu tablonun adı; baş dönmesi, tıbbi adıyla, Vertigo!
Geçmeyen baş dönmesi ve denge kaybına dikkat!
Baş dönmesi, ayağa kalkarken yaşadığınız hafif denge kaybı çoğu zaman “tansiyonum düşmüştür” diyerek geçiştiriliyor.
Baş dönmesi ve dengesizlikle gelen tehlike
Baş dönmesi oldukça sık rastlanılan bir şikayettir. Hastanelerin acil servislerine bu şikayetle başvuran hastaların oranı %25 tir. Baş dönmesi, beyin ya da kulak kaynaklı olabilir ve önlem alınmadığı taktirde sağlığınızı tehdit eden boyutlara varabilir.
Başımız neden dönüyor?
Her 5 kişiden biri baş dönmesinden şikayetçi. Günlük hayatta sıkça rastlanan bu rahatsızlığın çok ciddi nedenleri de bulunuyor.
Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)
Vertigo kelimesi latince ‘dönmek’ fiilinden gelmektedir. Denge bozuklukları çoğu zaman tarifi güç hastalıklardır. Hastalar kendilerinin ya da çevrelerindeki eşyaların döndüğünü tarif ederler. Birçok kişi baş dönmesi yaşadığında hangi uzmanlık alanındaki doktora başvuracağını bilmez.
Kalp krizinin gizli tehdidi; kalp ritim bozukluğu
Kalp ritminde görülen bozukluğun ve kalbin olması gereken ritme göre daha yavaş ya da daha hızlı çarpmasının kalpte ritim bozukluğuna neden olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, “Kardiyak aritmilerde erken teşhis ve uygun tedavi kalp krizi, felç ve ani ölüm risklerini minimuma indirir” dedi.
Panik atak nedir? İşte panik atak belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili merak edilenler
Panik atak hastalığı aniden ortaya çıkan ve zaman zaman kendini tekrarlayan endişe, korku, sıkıntı gibi duyguları içinde bulunduran nöbetler olarak tanımlanıyor. Psikolojik rahatsızlıklardan olan panik atak nefes almada güçlük, çarpıntı gibi belirtiler ile kendisini gösteriyor. Günümüzde, oldukça yaygın olarak görülen bu hastalık kalp krizi belirtileri ile zaman zaman karıştırılıyor. Panik bozukluk ilaç tedavisine yaklaşık yüzde 75 oranında cevap veriyor. İşte, panik atak belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler.
Covid-19 geçirenlerde saç dökülmesine dikkat
Dermatoloji Uzmanı Dr. Devrim Sakallı Çakçak, stres, enfeksiyon, ilaçlar, travma, ateşli hastalıklar, diyetler, tiroit hastalıkları, demir, çinko, biyotin eksikliği ve beslenme yetersizliklerinin saç dökülmesine neden olabileceğini söyledi. Dr. Çakçak, Covid-19 enfeksiyonu geçirenlerde de hastalık sonrası saçlarda dökülme olabildiğini belirtti.
Covid-19 geçirenlerde saç dökülmesine dikkat
DERMATOLOJİ Uzmanı Dr. Devrim Sakallı Çakçak, stres, enfeksiyon, ilaçlar, travma, ateşli hastalıklar, diyetler, tiroit hastalıkları, demir, çinko, biyotin eksikliği ve beslenme yetersizliklerinin saç dökülmesine neden olabileceğini söyledi. Dr. Çakçak, Covid-19 enfeksiyonu geçirenlerde de hastalık sonrası saçlarda dökülme olabildiğini belirtti
Vertigo: Neden olur, belirtileri, tedavisi, tetikleyen faktörler
Vertigo; tek başına bir hastalık değil, belirtidir. Vücuttaki birçok sistemden kaynaklanacağı gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkar. Vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tanımlanır. Peki, vertigo neden olur, vertigo belirtileri nelerdir, vertigo teşhisi nasıl olur, vertigoyu neler tetikler? İşte konuyla ilgili tüm detaylar…
Pek çok kişide görülüyor... Günlük yaşamı zorlaştıran boyun fıtığına karşı nelere dikkat etmeli?
Günümüzde boyun fıtığı görülme sıklığı, yaşam tarzında yaşanan değişimlere bağlı olarak her geçen gün artıyor. Özellikle telefon ve tablet gibi teknoloji ürünlerinin kullanımındaki artış, yanlış duruş ve hareketsizlik gibi nedenler boyun fıtığını yaygınlaştırıyor. Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması da beraberinde getirdiği teknoloji kullanımı ve hareketsizliği artırdığı için boyun fıtıklarının artmasına neden oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, boyun fıtığını ve bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Son dakika haberleri... Sahile vuran deniz anaları korkuttu: Her biri en az bir kilo ağırlığında...
İstanbul'da Avcılar ve Yeşilköy sahiline vuran dev denizanaları görenleri korkuttu. İBB'ye bağlı İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ) ekipleri sabah günün ilk ışıkları ile birlikte Avcılar sahiline gelerek ellerindeki tırmıklarla sudaki ve kıyıya vuran her biri en az 1 kilo ağırlığındaki denizanalarını tek tek toplamaya başladı. Dr. Sümen, DHA muhabirine bu denizanalarının ‘Hafif zehirli’ olduğunu, ölmek üzere olan veya ölü denizanalarının zaman zaman kıyıya vurmasının doğal kabul edildiğini belirtti.
Başınız Dönüyorsa Sebebi Vertigo Olabilir!
Vertigo, baş dönmesi demektir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Çoğunlukla bulantı ve sersemlik hissi eşlik eder. Kusma nadiren oluşur. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzman Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu hakkında önemli bilgiler verdi.
"Kulak çınlamasını hafife almayın"
Tıptaki adı tinnitus olan kulak çınlamasının, yaşam kalitesini olumsuz etkilediğinin altını çizen Kulak, Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Ertan Yıldırım, "Kulak çınlamasının basit ve iyi huylu nedenleri olabileceği gibi ciddi sorunların da işareti olabilir" dedi.
İnme Nedir?
Beyin damarlarının bir ya da bir kaçının tıkanması veya kanaması sonrası ani olarak ortaya çıkan ve vücudun bir bölümünü tutan felç tablosudur. İnme vakalarının büyük bir kısmı tıkanma sonrasında geliştiği için inme deyince akla tıkanma gelir yanlış da sayılmaz.
Aşırı adet kanaması neden olur, tedavisi var mı?
Aşırı adet kanaması ya da ‘menoraji’, her adet döneminde yaklaşık 80 milimetreden daha fazla kan kaybı olarak tanımlanır. Peki, aşırı adet kanaması bir uyarı olabilir mi? Bu durum mutlaka tedavi edilmeli mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert anlatıyor…
‘Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor’
Konfor alanlarımıza yapışıp kalsak da nafile çünkü refahı oluşturan şartlar artık geçerli değil. “Şimdi hayatta kalma zamanı!” diyor Doç. Dr. Ebru Güzel ama umutsuz değil gelecekten. Kentlerden kaçıp kırsala yerleşenlerin yeni bir çağın fitilini ateşlediğini söylüyor: ‘Onarım Çağı’...
Kaçış sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte kaçış sendromu hastalığının detayları
Kaçış Sendromu hastalığı, son günlerde merakla araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Ülkemizde Mehmet Ali Erbil'in yakalandığı Kaçış Sendromu hastalığı, damarlarda meydana gelen orantısız büyüme ya da küçülme dolayısıyla sıvı çıkış hızında değişime neden olabilmektedir. Bu şekilde basınç değişimi hastada farklı bazı sonuçlar doğurabilmektedir. Peki, Kaçış Sendromu nedir? İşte, son günlerde çok konuşulan o hastalık hakkında bazı bilgiler
Sınav öncesi kaygı durumunda aileler nasıl davranmalı?
Sınav kaygısı bir sınav öncesinde, sınav sırasında veya sonrasında duyulan endişe ve rahatsızlık hissidir. Peki sınav kaygısı ile nasıl başa çıkılır? Bu durumda ebeveynler nasıl davranmalı? Uzman Klinik Psikolog Aslıhan Değerli Aytoğan, konuyla ilgili önerilerini paylaştı.
Baş dönmesi damar tıkanıklığının işareti olabilir
Baş dönmesinin ciddiye alınması gereken bir durum olduğunu vurgulayan Dr. Necmiye Şebnem Özgülle, “Her baş dönmesi masum değildir. Beyin damarlarında oluşabilecek darlıklar, tıkanıklıklar da baş dönmesine neden olabilir. Hatta kalıcı felce kadar götürebilir.” dedi.
Glukoz nedir? Glukoz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler diyetimizin temelini oluşturan üç ana besin grubudur. Glikoz, karbonhidratların yapı taşıdır. Bu kelime Yunanca tatlı anlamına gelir ve vücudumuzun ana enerji kaynağıdır. Sizler için glukoz hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Ferritin nedir? Ferritin değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri
Ferritin, demirin çözünmesinden, depolanmasından ve salınmasından sorumlu bir tür protein kompleksidir. İnsanlar arasında demir depolaması olarak da bilinen ferritin, çoğunlukla hücrelerde ve az miktarda kan dolaşımında bulunur. Ferritin hakkında bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile sizler için derledik.
Eritrosit nedir? Eritrosit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Eritrosit, insan sağlığı için önemli görev üstlenen kırmızı kan hücreleridir. İnsan vücudunda birçok görevi vardır. Eritrosit hakkında sıklıkla araştırma yapılmaktadır. Eritrosit nedir? Eritrosit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Konu hakkında tüm detayları sizler için derledik.
Beyaz kan nedir? Beyaz kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Beyaz kan değeri, sağlık alanında sıklıkla karşılaşılan terimlerden biridir. Kan sayımı testlerinde beyaz kan sayımları belli değer aralıklarından gözlemlenmektedir. Beyaz kan nedir? Beyaz kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Konu hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
BASO nedir? BASO kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
İnsan vücudunda yer alan iki tür kan hücresi vardır. Bunlar beyaz ve kırmızıdır. Beyaz kan hücreleri çeşitli tiplerde oluşur. BASO kan hücreleri bu hücrelerden biridir. Bu hücrelere bazofiller de denir. Sizler için bilinmesi gerekenleri derledik.
BAS nedir? BAS kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Bazofil, kandaki beyaz kan hücresi olarak da adlandırılan bir lökosittir. Kan testlerinde düşük veya yüksek bazofil seviyesi görülebilir. Bu durumların nedenleri çok farklı olabilir. Peki BAS nedir? BAS kan değeri ne olmalı? Sizler için detayları derledik.
VLDL kolesterol nedir? VLDL kolesterol değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Kolesterol özellikle belirli yaşlardan sonra hemen hemen herkesin yaşadığı rahatsızlıklardan birisidir. VLDL kolesterol insan sağlığı için normal değerlerde olması oldukça önemlidir. Bu sebeple değerlerin ölçülmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Peki, VLDL Kolesterol nedir? VLDL Kolesterol değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
RDW, RDW-CV, RDW-SD nedir? RDW değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
RDW (Red Cell Distribution Width) insan sağlığı için önemli kan testlerinden biridir. Genellikle kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tespiti için kullanılıyor. RDW’nin ne olduğunu öğrenip buna göre tedbirinizi alabilirsiniz. RDW nedir, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve sebepleri nelerdir, sizler için derledik.
RBC nedir? RBC değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
RBC, kırmızı kan hücresi anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri de kan testleri yapılarak ölçülebilir. RBC nedir, RBC değeri kaç olmalıdır, RBC düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarınız sizler için derledik.
Progesteron hormonu nedir? Progesteron değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Progesteron hormonu, genel bir ifade ile kadınları hamileliğe hazırlayan ve düzenli bir şekilde üreme dönemindeki bir kadında yumurtalıklar vasıtası ile salgılanan bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında salgılanmaya başlar. Progesteron hormonuna dair bilgileri sizler için derledik.
PLT nedir? PLT trombosit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Kanama durumlarında, kanın durması için pıhtılaşma sağlayan trombositler vardır. Bu trombositlerin diğer ismi platelettir. PLT değerleri kan testleri yapılarak öğrenilebilir. PLT nedir, PLT trombosit değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri neler sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
MPV nedir? MPV değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
MPV, kandaki trombositlerin sayısını ve büyüklüklerini ölçmek için yapılan bir testtir. Diğer anlamda ortalama trombosit hacmi olarak adlandırılabilir. MPV nedir, MPV değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
Alp nedir? Alp değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri
ALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
ACTH nedir? ACTH hormonu değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
ACTH (adrenokortikotropik hormon) Vücutta oldukça önemli işlevleri olan hormonların en önemlilerindendir. Hipofiz bezi tarafından salgılanıyor. Biyolojik stres açısından çok önemli olan bu hormonların yeterince salgılandığını öğrenmek için ACTH testi yaptırabilirsiniz. İşte ACTH testi ile ilgili tüm detaylar…
Lh hormonu nedir? Lh hormonu değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri
Lutropin olarak bilinen LH hormonu, hipofiz bezinin ön kısmında üretilir. Hem kadınlarda hem erkeklerde üreme için oldukça önemli bir hormondur. Halk arasında az bilinen LH hormonu nedir, LH hormonu kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.