Baş Ağrısı
Baş Ağrısı Haberleri
Sivil Havacılıktan hava yolu personeli için Kovid-19 tedbirleri
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) belirtilerinin yolcuda veya mürettebatta görülmesi ya da şüphesi durumunda yapılacaklara ilişkin yeni kararlar aldı.
İşte kene için uyarılar
- Keneye kolonya dökmeyin- Üzerinde sigara söndürmeyin- Vücudu örten giysiler giyin
Hidroksiklorokin nedir? Hidroksiklorokin ilacı koronavirüste etkili mi?
Hidroksiklorokin nedir? Sıtma ilacı olan ve koronavirüs hastalarını tedavi etmede kullanılan Hidroksiklorokin ilacını ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), 'faydasız' olduğu gerekçesiyle kullanımını iptal etti. Koronavirüs salgınından korunmak amaçlı kullanılan Hidroksiklorokinin ilacı, uluslararası makale ve bilim insanlarının açıklamalarında da yer almıştı. İşte, Hidroksiklorokin ilacının kororunavirüs üzerindeki etkisi hakkında detaylar.
‘Pilli bebek’ Pelin’in 16 yılda tam 6 kez beyin pili değiştirildi
Henüz 11 yaşındayken soğuk algınlığı ve sinüzite bağlı olarak beyninde apse gelişen Pelin Köroğlu (28), 2003 yılında iki kez beyin ameliyatı geçirdi.
Sildenafil nedir ve etkileri nelerdir?
Sildenafil, etken bir madde olarak kullanılmaktadır. Özellikle cinsel uyarıcı niteliği taşıyan ilaçlarda kullanılan Sildenafil, doğru olmayan kullanımlarda ise öldürücü etkiye sahip olabiliyor. Peki, Sildenafil nedir ve yan etkileri nelerdir? İşte, pek çok vatandaşın ismiyle karşılaşması dolayısıyla merakla araştırdığı Sildenafil hakkında bazı bilgiler
Alerjisi ya da astımı olanlara Covıd-19 tavsiyeleri
Havaların ısınmasıyla polen alerjisi olanların ve kronik astım hastalarının bazı belirtiler nedeniyle ‘koronavirüse mi yakalandım?’ endişesi taşıdığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydanur Mihmanlı, “Polen alerjisinde, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık gibi belirtiler var ama yüksek ateş olmaz” dedi.
GFR nedir? GFR değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Böbrek hastalıklarının tespit edilmesi için çok önemli olan GFR, düşük ve yüksek olması durumunda çeşitleri sorunları gösteriyor olabilir. GFR'nin yüksek veya düşük olması birbirinden farklı riskler getiriyor. GFR nedir, GFR değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri nelerdir, belirtileri tam olarak nasıldır, sorularını sizin için derledik.
“KKKA’dan korunmak için açık renkli kıyafetler giyin”
Koronavirüs bitmeden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) başladığını söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Özer Akgül, tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giymeyi tavsiye etti. Dr. Akgül, “Pantolon paçalarını çorapların içerisine sokmak ve kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih etmek gerekir” uyarısında bulundu.
Folik asit nedir? Folik asit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
İnsan vücudunda gerekli olan bazı asitler bulunur. Folik asit ise bunlardan birisidir. Genellikle folik asit pek çok kişi tarafından merak edilir. Folik asidin düşük veya yüksek olması durumunda insan vücudunda bazı rahatsızlıklar görülmesine sebep olur. Peki Folik asit nedir? Folik asit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtilerini sizlere detaylıca açıkladık.
Ferritin nedir? Ferritin değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri
Ferritin, demirin çözünmesinden, depolanmasından ve salınmasından sorumlu bir tür protein kompleksidir. İnsanlar arasında demir depolaması olarak da bilinen ferritin, çoğunlukla hücrelerde ve az miktarda kan dolaşımında bulunur. Ferritin hakkında bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile sizler için derledik.
Alerjisi Olanlar Korona Günlerinde Nelere Dikkat Etmeli?
Astımın; hava yollarında daralmaya yol açan, ataklar halinde seyreden, kronik bir akciğer hastalığı olduğunu hatırlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydanur Mihmanlı, yılın bu döneminde polen alerjileri ya da kronik astım hastalarının, bazı belirtilerden ötürü Covid-19 kaygısı taşıdığına dikkat çekti. Covid-19 sürecinde, alerjisi olan bireylere ya da astım hastalarına önerilerde bulundu.
BUN (Kan üre azotu) nedir? BUN değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Böbrek fonksiyonları kanda bulunan üre nitrojen miktarının test edilmesiyle değerlendirilir. BUN'un düşüklüğü ve yüksekliğine alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Sizler için BUN’a dair bilgileri detaylıca araştırıp sonuçları derledik.
Azı tembelleştiriyor, fazlası konsantrasyonu bozuyor
Lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan adaylar için geri sayım sürüyor. Yoğun bir dönemden geçen öğrencilerin sınav yaklaştıkça sınavla ilgili kaygıları da artıyor. Kaygının dozunu ayarlamanın önemine dikkat çeken uzmanlar, başarıya ulaşmada kaygının gerekli olduğunu söylüyor. “Kaygısız olmak tembelliğe yol açarken; aşırı kaygı ise konsantrasyonu etkileyebilir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, ebeveynlerin yüksek beklentilerinin de kaygıyı artırdığına dikkat çekiyor.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir, belirtileri neler? KKKA vakaları hakkında son durum
Türkiye genelinde haziran ayı itibarıyla, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateş) vaka sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Dünya genelinde 30'dan fazla ülkede görülen KKKA'nın, Türkiye'de İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaşmış durumda. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında sıklaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabiliyor. Peki, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler?
Sağlık Bakanlığı keneden ölenlerin sayısını açıkladı! KKKA Bilim Kurulu toplantı yaptı
Sağlık Bakanlığı'nca "Bu yıl 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde KKKA vaka sayısı geçen yıla göre artış göstererek 480'e ulaştı,15 kişi ise hayatını kaybetti. KKKA Bilim Kurulu'nda, bu veriler ışığında alınacak tedbirler ve yürütülecek çalışmalar masaya yatırıldı" açıklaması yapıldı.
BASO nedir? BASO kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
İnsan vücudunda yer alan iki tür kan hücresi vardır. Bunlar beyaz ve kırmızıdır. Beyaz kan hücreleri çeşitli tiplerde oluşur. BASO kan hücreleri bu hücrelerden biridir. Bu hücrelere bazofiller de denir. Sizler için bilinmesi gerekenleri derledik.
BAS nedir? BAS kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Bazofil, kandaki beyaz kan hücresi olarak da adlandırılan bir lökosittir. Kan testlerinde düşük veya yüksek bazofil seviyesi görülebilir. Bu durumların nedenleri çok farklı olabilir. Peki BAS nedir? BAS kan değeri ne olmalı? Sizler için detayları derledik.
ASO nedir? ASO kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
ASO, sıklıkla duymadığınız bir kavram olabilir. ASO genel olarak bir laboratuvar testinin adı olarak kullanılmaktadır. Yaptığı iş ise vücudun zararlı bakterilere karşı üretmiş olduğu antikorların sayısını bulmaktır. Sizler için ASO’ya dair bilinmesi gerekenleri derledik.
Yeni normal döneminde sağlıklı beslenme önerileri
Koronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, “Sıcak yaz günlerine denk gelen normalleşme döneminde kırmızı et tüketimini azaltarak sebze ve meyve tüketimini artırmalısınız. Günlük su tüketiminiz kg başına 35 ml olmalıdır. En önemli kurallardan biri, tuz tüketimini sınırlandırmaktır. Çiğ sebzelerde tuz tercih etmek yerine sumak, nane, kekik gibi diğer baharatlara yer verebilirsiniz” dedi.
Progesteron hormonu nedir? Progesteron değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Progesteron hormonu, genel bir ifade ile kadınları hamileliğe hazırlayan ve düzenli bir şekilde üreme dönemindeki bir kadında yumurtalıklar vasıtası ile salgılanan bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında salgılanmaya başlar. Progesteron hormonuna dair bilgileri sizler için derledik.
PLT nedir? PLT trombosit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Kanama durumlarında, kanın durması için pıhtılaşma sağlayan trombositler vardır. Bu trombositlerin diğer ismi platelettir. PLT değerleri kan testleri yapılarak öğrenilebilir. PLT nedir, PLT trombosit değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri neler sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
Genç yaşta fark edilemeyebilir… Bu belirtilere dikkat!
Nefes almak, kişinin yaşamını sürdürebilmesi için en temel ihtiyaçların başında geliyor. Kaliteli nefes, kaliteli yaşam demektir. Peki, burundan sağlıklı nefes alamama problemi nelere sebep olur? Organlarımızın işlevini nasıl etkiler?
MCHC nedir? MCHC değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Hastalara uygulanan birçok kan testi bulunmaktadır. Bu testlerden birisi de MCHC testidir. Hastaların anemi tespitinde yapılan bir testtir. Hemoglobin yoğunluğunu ölçmek amacıyla yapılır. Peki, MCHC nedir? MCHC değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere MCHC testi hakkında merak edilenleri detaylıca açıkladık.
Alp nedir? Alp değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri
ALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
Lh hormonu nedir? Lh hormonu değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri
Lutropin olarak bilinen LH hormonu, hipofiz bezinin ön kısmında üretilir. Hem kadınlarda hem erkeklerde üreme için oldukça önemli bir hormondur. Halk arasında az bilinen LH hormonu nedir, LH hormonu kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
Kortizol nedir? Kortizol değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Kortizol, sağlıkta sıklıkla karşımıza çıkan terimlerden birisidir. Vücudun bağışıklık sistemini doğrudan etkiler. Kortizol nedir, değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
Spor Yaparken Maske Kullanmalı mıyız?
Salgınla birlikte maske hayatımızın en önemli aksesuarı oldu. Toplu taşımadan alışveriş merkezlerine kadar tüm kalabalık alanlarda kendimizi salgından maske ile korumaya çalışıyoruz. Koşu ve yürüyüşün yanı sıra birçok zorlayıcı sporu da maske takarak yaptığımızı ve fark etmeden hayatımızı riske attığımızı söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özgür Karacan, maske kullanımı ile ilgili uyarılarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı'ndan flaş karar: Koronavirüs testinde de kriterler değişiyor
Sağlık Bakanlığı, özellikle ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı belirtilerinden biri varsa COVID-19 testi uyguluyordu. Ancak son dönemde ateş, öksürük azaldı, kas ağrısı, baş ağrısı ve koku alamama arttı. Üstelik hiç belirti göstermeyen pozitif vakalara ulaşılınca Bakanlık da test kriterlerini güncelledi.Artık boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı veya ishal şikayetlerinden sadece biri bile varsa koronavirüs testi yapılacak. Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlar, koronavirüs hastalığına yakalananlarda değişen belirtilere göre revize edilen test ölçütlerini Hürriyet’e değerlendirdi.
Öldürücülüğü koronavirüse göre 3 kat daha fazla! Çiftçiler endişeli...
Türkiye'de, kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının en çok görüldüğü yerler arasındaki Gümüşhane’de, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı Kelkit Vadisi’nde çiftçiler, endişe ediyor. Tarım alanlarının sürekli ilaçlandığı vadide çiftçiler, uzun kollu kıyafetler giyiyor, pantolonlarının paçalarını çoraplarının içine koyup önlem almaya çalışıyor. Uzmanlar, ölüm riski koronavirüse karşı 3 kat daha fazla olan kene ısırmalarına karşı tedbirli olunmasını istiyor.
Gebelikte D vitamini takviyesi almak şart mı?
Gebeliğin sağlıklı devam etmesi ve sonuçlanması için anne adayının hem dengeli hem de yeterli beslenmesi çok önemli. Özellikle gün içinde alınacak vitamin ve mineraller, anne adayının ve bebeğin sağlığını olumlu etkiliyor. Kan değerlerinin normal olmasının bilhassa önemli olduğu vitaminlerden biri de D vitamini… Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, gebelikte D vitamini ile ilgili önemli bilgiler aktardı, bu vitaminin hangi besinlerde bulunduğunu açıkladı.
Sınav öncesi doğru beslenme ile enerjinizi yüksek tutmak mümkün
Pandemi sürecinden en çok etkilenenler arasında öğrenciler yer alıyor. Özellikle LGS ve üniversite sınavına hazırlananlar açıklanan tarihlerle birlikte tempolarını hızlandırdılar. Stres düzeyi oldukça yüksek olan öğrencilerin çalışma ve sınav süreçlerindeki beslenme şekilleri de oldukça önemli.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, belirtileri neler?
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları bu yıl erken başladı. Yaz aylarında kene faaliyetlerinde artış olmasına paralel olarak ortaya çıkan ve önemli bir halk sağlığı problemi olan 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' hastalığı bazı belirtilerle kendisini gösteriyor. Peki, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, belirtileri neler?
Klima sizi hasta etmesin! Doğru kullanmazsanız…
Klima havasının soğuk ortamının üst solunum yollarındaki bakteriler için uygun üreme alanı oluşturmasının sinüzit, bronşit gibi hastalıklara yol açabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Sedat Sübet Özerdem, “Klima ve aparatlarının düzgün bakımı, değişiminin yapılmaması sonucu oluşan lezyonlarla bakteriler akciğerlere yerleşebilir” dedi.
Doğru kullanılmayan klima hastalığa yol açabilir
Klima havasının soğuk ortamının üst solunum yollarındaki bakteriler için uygun üreme alanı oluşturmasının sinüzit, bronşit gibi hastalıklara yol açabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Sedat Sübet Özerdem, “Klima ve aparatlarının düzgün bakımı, değişiminin yapılmaması sonucu oluşan lezyonlarla bakteriler akciğerlere yerleşebilir” dedi.
Menenjit aşısı ne zaman yapılır? Menenjit bulaşıcı mıdır?
Menenjit aşısı, bulaşıcı bir hastalık olan menenjitten korunmak için önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda görünen menenjit, meningokok aşısı olarak bilinen bu aşı aracılığıyla korunma imkanı taşıyabilmektedir. Menenjit hastalığı kontrol altına alınmadığı taktirde ölüme kadar gidebilmektedir. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve hastalığın seyri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
Çok faydalı! Her gün bir avuç yerseniz…
Çoğunlukla kuruyemiş olarak tükettiğimiz kajunun aslında Brezilya kökenli bir meyve olduğunu biliyor musunuz? Mineral ve vitamin açısından oldukça zengin olan kaju tam bir enerji kaynağı…
Mavi ışık tehlikesi
Uzaktan eğitim döneminde artan ekran mesaisi öğrencilerin göz sağlığı konusunda şikayetler yaşamasına neden oluyor. Uzmanlar, mavi ışık konusunda uyarılarda bulunup öğrencilerin pandemi sürecinde artan TV, bilgisayar, tablet ve telefon başındaki saatlerde göz sağlığını korumaları için önerilerde bulunuyorlar.
Ekran başında geçirilen vakti azaltmak isteyenlere 5 tavsiye
Televizyonu kapattınız, telefonunuza baktınız ve saatin 02:00 olduğunu fark ettiniz. Yani bilgisayarınızı açıp ekran karşısında işe başlamanıza yalnızca birkaç saat kalmış...
Tak etmesin canına bu ‘maskeli hayat’
Sosyal mesafe ve maske, bu yaz hayatımızın merkezinde olacak. Hava sıcaklıkları artarken maske takmakla nasıl başa çıkacağımızı, doğru kullanmanın yollarını ve modasını uzmanlara sorduk.
D Vitamini Eksikliği Nedir? D Vitamini Eksikliği Belirtileri Ve Tedavisi
D vitamini eksikliği, sağlıklı adına vücudun en önemli gereksinimlerinden biridir. D vitamini eksikliği şiddetli belirtilere neden olan, vücutta çok farklı işlevler için kullanılır. Kemiğin ana yapı maddelerinden biri olan kalsiyumun emilebilmesi için D vitaminine ihtiyaç vardır. Sinir sisteminin, kasların aktif olarak etki edebilmesi ve bağışıklığın devam etmesinde önemli görevleri bulunur. Peki D Vitamini Eksikliği Nedir? D Vitamini Eksikliği Belirtileri Ve Tedavisi