Atopik Dermatit
Atopik Dermatit Haberleri
Alerjini Tanı, Ciddi Problemlerin Önüne Geç!
Mevsimsel geçişler, hava değişimleri ve enfeksiyon hastalıklarının üst üste gelmesinin yetişkinler kadar çocukları da çok etkilediğini işaret eden Uzm. Dr. Yusuf Ziya Göktaş çocuklarda deri döküntüleri, kurdeşen (atopik dermatit veya egzama), nefes almada zorluk (astım), hapşırma, öksürme, burun akıntısı veya gözlerde kaşıntı ve mide bozukluğu belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini söyledi.
Bebeklerde besin alerjisi: Neden olur, belirtileri, tanı ve tedavisi
Bebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
Ev tozu akarlarından nasıl kurtulunur?
Sıcak ve nemli ev ortamında uzun süre kalmanın alerjik şikayetleri arttırdığına dikkat çeken İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, ev tozu akarlarına karşı uyarılarda bulundu.
Çuha çiçeğinin faydaları nelerdir? Çuha çiçeği yağının vücuda etkileri...
Çuha çiçeğinin birçok faydalı etkiye sahip olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen & Fitoterapi Uzmanı Hanse Nur Büyükdağ, çuha çiçeğinin vücuda etkilerini anlattı.
Zeytin cilde nasıl fayda sağlıyor?
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Zühtü Demir, doğanın sunduğu zengin içeriklere sahip zeytin ekstresi tüketiminin cilt sağlığında olumlu yönde etkileri olduğu söyledi. Demir, hem cildin sağlığı hem de yaşlanmayı yavaşlatmaya destek olan polifenolün rolünü vurguladı.
Yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor! Mutlaka tedavi edilmeli
Alerjik rinit ve tedavisi hakkında bilgi veren Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu, yetişkinlerdeki iş gücü kaybına, çocuklarda ise okul başarısında azalmaya sebebiyet veren alerjik rinitin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.
Ev tozu akarlarına dikkat; astım ataklarını tetikleyebilir
Ev içi ortamında, özellikle sıcak ve nemli ortamlarda çoğalabilen ev tozu akarlarına karşı uyarılarda bulunan Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, “Bu canlılar insanların deri döküntüleriyle beslenir. Akarlar, alerjik şikayetlerin ortaya çıkmasına neden oluyor ve astım ataklarını tetikleyebiliyor. Akarların yoğun olarak yaşayabileceği peluş ve tüylü oyuncaklardan uzak durun” dedi.
Havalar soğuyor! Cilt sağlığını korumak için bunlara dikkat
Mevsim değişikliklerinin cildimizde çeşitli etkileri oluyor. Özellikle soğuyan havalar cildimizin nem dengesini etkileyerek kuruluğa neden olabiliyor. Peki mevsim değişiklerinde cildimiz nasıl etkileniyor? Kış aylarında en çok görülen cilt sorunları neler? Bu sorunlara karşı ne gibi önlemler alınmalı? Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, konuyla ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
İmmünoloji nedir? İmmünolog ne demek? İmmünoloji uzmanı (İmmünolog) neye ve hangi hastalıklara bakar?
İnsan vücudu günümüzde sürekli olarak dış etkilere açık olmaktadır. Yaşadığımız her yerde göz ile göremesek bile bakteriler, virüsler ya da mantarlar bulunmaktadır. Bunlar bazı alerjik hastalıklara yol açmaktadır. Sizler için İmmünoloji nedir? İmmünolog ne demek? İmmünoloji uzmanı (İmmünolog) neye ve hangi hastalıklara bakar? Detaylı olarak araştırdık ve derledik.
“Besin alerjisi öksürük ataklarına neden olabilir”
ÇOCUKLARDA alerjik hastalıklar yenidoğan döneminden itibaren başlayarak, süt çocukluğu döneminde devam edebilmektedir. Çocuk büyüdükçe alerjiye yol açan maddeler ve ortaya çıkardığı sorunlar değişmekle birlikte alerjinin varlığını sürdürdüğünü söyleyen Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, atopik dermatit, alerjik rinit veya astım olarak görülebildiğini ifade etti. Tüm bulguların hepsinin bir arada da olabileceğine vurgu yapan Emsey Hospital Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, başlangıçta sorun besin alerjisine bağlı atopik dermatit veya sindirim sistemi bulguları iken, daha sonraları aero alerjen duyarlılığına bağlı astım ve alerjik rinit ile birlikte sorunların devam edebildiğinin altını çizdi.
Sağlıklı Bir Cilt Görünümü İçin Gerekli Besinler Nelerdir?
Cildinizin sağlıklı, ışıltılı ve canlı olmasını mı istiyorsunuz? O halde her gün güneş kremi kullanmak gibi faydalı alışkanlıklar edinmenin yanı sıra, öğünlerinizdeki yiyeceklere de dikkat etmemiz gerekir. Marketlerde bulunan pek çok sağlıklı yiyecek, pürüzsüz bir cilde kavuşmanıza yardımcı olabilir. İşte sağlıklı ve ışıltılı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olacak besinler...
Mucizevi bir armağan: Anne sütü
1-7 Ekim, ülkemizde Emzirme Haftası olarak kabul ediliyor. Emzirmenin ve anne sütünün önemine dikkat çekilen bu özel hafta için Pediatri Uzmanı Dr. Laden Jaferi, anne sütü ile emzirmenin faydalarını anlattı ve Emzirme Hemşiresi Nezahat Demirbaş da anne sütünü artırmaya yönelik önerilerde bulundu.
Egzama, alerjik hastalıkların habercisi olabilir
Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği (AİD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Enis Şekerel, egzama olarak bilinen atopik dermatitin, ilerleyen yaşlarda astım ve alerjik rinit gibi diğer alerjik hastalıkların gelişiminin habercisi olabileceğini belirtildi.
Egzama astım habercisi olabilir
Çocuklarda atopik dermatit neden olur?
Atopik dermatit, özellikle çocukluk döneminde sık görülen bir tablo olarak karşımıza çıkar. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, alerjik ve immunolojik düzensizliklerin sebep olduğu belirtilir. Peki, atopik dermatit neden olur? Dermatoloji Uzmanı Dr. Sema Artun, atopik dermatitin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Anne ya da babası alerjik olan çocuklar daha riskli
Her geçen gün sıklığı artan alerji türlerinden biri de besin alerjisi. Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, günümüzde her 17 bebekten 1’i birinin besine alerji gösterdiğini söyledi.
Sezaryen, Alerjik Hastalık Görülme Olasılığını Arttırıyor
Alerjik hastalıkların her geçen gün artığına dikkat çeken Uzm. Dr. Salih Aydın, “Sezaryen doğum, gereksiz kullanılan antibiyotiklerin vücudun doğal florasını bozması, sigara dumanına maruz kalma, kapalı ve yetersiz havalandırılmış ortamlarda yaşamanın da alerjik hastalıkların görülme olasılığını artırmaktadır.” dedi.
Bir Uçtan Diğer Uca, Türkiye’nin Cilt Haritası Çıkartıldı!
Gücünü biyolojiden alan Bioderma, cilt kuruluğuna karşı çözüm sunan Atoderm ile Türkiye’nin cilt haritasını çıkarmak ve cilt kuruluğuna karşı farkındalık yaratmak için ‘Cilt Kuruluğuna Karşı İhtiyacın Nem, Çözüm Atoderm’ sloganıyla başlatacağı roadshow ile İstanbul, İzmir, Eskişehir, Ankara, Ordu, Erzurum ve Iğdır olmak üzere toplamda 7 ili ziyaret edecek.
Bir uçtan diğer uca, Türkiye’nin cilt haritası çıkartıldı!
Gücünü biyolojiden alan Bioderma, cilt kuruluğuna karşı çözüm sunan Atoderm ile Türkiye’nin cilt haritasını çıkarmak ve cilt kuruluğuna karşı farkındalık yaratmak için ‘Cilt Kuruluğuna Karşı İhtiyacın Nem, Çözüm Atoderm’ sloganıyla başlatacağı roadshow ile İstanbul, İzmir, Eskişehir, Ankara, Ordu, Erzurum ve Iğdır olmak üzere toplamda 7 ili ziyaret edecek.
Çocuğunuz alerjik bünyeli olabilir
Uzman doktor Hacer Köksal, pediatrik dermatolojinin en çok karşılaştığı sağlık sorunlarının başında 'atopik dermatit' ya da diğer adıyla 'alerjik egzama'nın geldiğini söyledi. Köksal, "Bebeklikte egzama ile kendini gösteren atopi, önlem alınmaz ise erişkin yaşta solunumsal alerjiler, astım ve şiddetli egzamalara ilerleyebilir" dedi.
Vajinal Kaşıntı Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Vajinal kaşıntı, rahatsız edici maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeniyle sıklıkla ortaya çıkan rahatsız edici ve bazen ağrılı bir semptomdur. Birçok kadının başına gelen bu sorunu, nedenlerini ve tedavisini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özay Oral anlattı.
Trans yağ nedir? Trans yağı ne demek?
Trans yağ, pek çok ürünün içerisinde kullanılan maddeler arasında yer alıyor. Genel olarak zararları çok konuşulan trans yağ, damar tıkanıklıkları gibi sorunları teşkil edebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün de üzerinde durduğu konular arasında yer alan trans yağ, kardiyovasküler nedenli ölümlere neden olabilmektedir. Peki, trans yağı ne demek ve trans yağ nedir? İşte, o madde hakkında bazı bilgiler
Çocuklarda egzamanın sebebi çamaşır yumuşatıcısı olabilir
Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk şeklinde belirtileri olan egzama rahatsızlığı hakkında konuşan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Söğüt, “Çamaşır ağartıcıları ve yumuşatıcılar çocuklarda bu hastalığı tetikleyebilir” dedi.
Çok sık duş alanlar dış kulak iltihabına yakalanıyor
Yaz aylarında kişilerin en sık doktora başvurma sebeplerinin başında şiddetli kulak ağrısı ve koyu kulak akıntısı problemleri geliyor. Bu durumun ortaya çıkmasının arkasında ise sıcaktan bunalan kişilerin çözümü kalabalık havuz ve denize girmekte bulması yer alıyor. Sonuç ise bakteri ve virüslere bağlı olarak gelişen dış kulak iltihabı… i K.B.B Uzmanı Dr. Koray Cengiz, yaz mevsiminin kaçınılmaz hastalığı dış kulak iltihabını anlatıyor.
Yenidoğan bebeklerde en sık görülen cilt döküntüleri
Yenidoğan döneminden itibaren çocuklarda ortaya çıkan çeşitli cilt döküntüleri, aileleri zaman zaman endişeye düşürüyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Perihan Çobanoğlu Saf, en sık görülen 6 cilt hastalığı hakkında bilgi verdi.
Yaz aylarında bebek ve çocuk giyimine dikkat!
Sıcak yaz aylarında miniklerimizi nasıl giydirmeliyiz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, açıkladı.
Bebeklerde atopik dermatite karşı etkili öneriler
Dünya genelinde en sık görülen kronik bir deri hastalığı olan Atopik dermatit (Atopik Egzama) ilk belirtilerini bebeklik döneminde göstermesiyle biliniyor. Prof. Dr. Ertuğrul H. Aydemir, kızarıklık ve kaşıntı gibi egzamanın tetikleyici unsurlarına dikkat çekerek, bebeklerin cildini korumak için önemli ipuçları veriyor.
Egzama nedir? Egzama neden olur?
Kış aylarında cilt sorunları, normalden daha fazla baş gösteriyor. Özellikle soğuk havalarda egzama daha sık görülüyor. Bu noktada akıllara egzama neden olur, egzama nasıl önlenir gibi sorular geliyor.
Egzama Nedir? Egzamaya İyi Gelen Doğal Yağlar Nelerdir?
Egzama en çok alerji ve stres sonucu görülen bir deri hastalığıdır. Ciltte kızarıklık, kuruluk, kaşıntı, içi su dolu kabarcıklar ve ciltte şişme gibi belirtilere yol açan, yaygın bir şekilde her yaştan insanda görülebilen kronik bir deri hastalığıdır.
Allerjik Egzema (atopik dermatit) nedir, tedavisi nasıl yapılmalıdır?
Halk arasında bazen deri lezyonlarına mantarda olduğu gibi temre de denir. Peki Allerjik Egzema (atopik dermatit) tedavisi nasıl yapılmalıdır? İşte detaylar
Trans yağ nedir? Trans yağlar hakkında bilinmesi gerekenler
Unlu mamullerden, hazır yiyeceklere, patates kızartmasından gofret ve çikolataya kadar çok geniş bir yelpazede kullanılan trans yağlar, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, trans yağların, koroner kalp hastalığı ve inme riskini artırmasının yanında, tip 2 diyabet, insülin direnci, metabolik sendrom, obezite ve kanser gibi birçok hastalığa neden olduğunu söylüyor. Peki, trans yağ nedir?
Çocuklarda ve bebeklerde alerji tehtidi
Alerji hayati risk taşır mı? Alerjinin belirtileri nelerdir? Alerji nasıl teşhis edilir? Alerjiye karşı evde nasıl önlemler alınabilir? Alerjisi olan bebeklere nasıl bakılmalı? Çocuklarda alerji nasıl anlaşılır? Bebek alerjiye karşı nasıl korunur? Konuyla ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını uzmanlardan öğrendik.
Çocuklarda her öksürüğün tedavisi ilaç değildir
Büyüme çağındaki çocuklarda pek çok hastalık öksürük ile başlar. Sıklıkla viral solunum yolu hastalıklarına bağlı görülen öksürüğün arkasında astım, alerji, geniz eti hatta obezite dahi olabilir.
Soğuk hava egzamayı tetikliyor, önleminizi alın
Günümüzde sık rastlanan cilt hastalıklarının başında egzamalar geliyor. Değişik tipleri olan egzamaların bazı türleri soğuk havalarda yaygınlaşıyor. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serap Utaş, bazen günlük yaşamı etkileyecek kadar şiddetli seyir gösterebilen bu hastalıktan basit önlemlerle korunmanın mümkün olduğunu söylüyor; atopik egzamayı tetikleyen başlıca nedenleri ve alınabilecek önlemleri sıralıyor.
Bebeklerde konak neden olur, nasıl geçer, temizlenir?
Konak kendi kendini sınırlandıran, griden sarıya kadara değişen renklerde yağ bezlerinden zengin saçlı derinin her tarafına, kulak arkasına, kaş ve yanaklara yayılan kaşıntılı hastalıktır. 3 hafta ile 12 ay arasındaki bebeklerin %10’unda görülür. Peki, bebeklerde konak nasıl tedavi edilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, konuyla ilgili detaylı bilgi verdi.
Egzama nedir? Egzama bulaşıcı mıdır?
Egzama nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılan hastalıklar arasında yer almaya devam ediyor. Deride kızarıklık ve şişme gibi belirtilerle ortaya çıkan egzama hastalığının bulaşıcı olup olmadığı merak ediliyor. Peki, egzama nedir? Egzama bulaşıcı mıdır?
Bebek ve çocuklarda egzama nedenleri ve tedavisi
Kızarıklık , şiddetli kaşıntı, kabuklanma ve/veya sulanma ile seyreden deri hastalıklarına genel anlamda egzama denir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Tülin Şenova, bütün deri hastalıklarının %20’sini egzamaların oluşturduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.
Bebeklerde alerji belirtileri, tedavisi, alerji testi
Bebeklerde alerji, özellikle ilk bir yıl içerisinde sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Vücudun bağışıklık sisteminin, yabancı madde olarak algıladığı uyaranlar olan toz, hayvan tüyü ve kepeği, sigara dumanı, besinler, ot, çimen, polenlere karşı olan aşırı tepkileri alerjiye yol açabilir. Bebeklerde şiddetli ağlama, kaşıntı ve kızarıkla kendini belli eden alerjiler hakkında merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu'na sorduk.
Sedef hastalığını güneş ile tedavi etmek mümkün
Yaz aylarının gelmesiyle cilt hastalıkları daha büyük bir sorun haline geldi. Prof. Dr. Mustafa Özdemir, kontrollü güneşlenmenin önemli bir cilt hastalığı olan sedef hastalığını tedavi ettiğini belirtti. Özdemir, “Sedef rahatsızlığı olmayan insanların güneşin dik geldiği saatlerde güneşten uzak durması gerekiyor ancak sedef hastalarının güneşin dik geldiği saatlerde yarım saat ile 1 saat arası güneşlenmesi hastalığa iyi geliyor” dedi.
Çocuklarda hışıltının başlama yaşı önemli
Özellikle 2 yaş altı çocuklarda akciğerlerden kaynaklı ıslık sesine benzeyen ses çıkması, doğumsal sorunlardan astıma kadar altında birçok farklı sorunu gizleyebiliyor. Hastalıktan daha çok, önemli bir belirti sayılan bu durum “Hışıltılı Çocuk” olarak tanımlanıyor. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, hastalıklara işaret eden bu önemli belirtinin son yıllarda küçük çocuklarda alerji sıklığının artmasına bağlı olarak hışıltının da artığına dikkat çekiyor.