Asi-Yaptirmak
Asi-Yaptirmak Haberleri
Sağlık Bakanlığı koronavirüs aşısıyla ilgili merak edilen 36 soruya yanıt verdi
Sağlık Bakanlığı, koronavirüsle aşısıyla ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt verdi. Aşının ne kadar koruyacağı, koronavirüs geçirmiş olanlar, hamileler ve çocuklara aşı yapılıp yapılmayacağına yönelik soruların yanıtları Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'nda yayınlandı.
Aşı olmak için antikor testi yaptırmaya gerek yok
Koronavirüs aşısı öncesi antikor testi yapılmasının gerekmediğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, Koronavirüs geçiren hastalarda antikorun 6 aydan sonra azaldığı yapılan çalışmalar ile gösterilmiştir. Bu nedenle aşı olmak için antikor testi yaptırmaya gerek yok dedi.
10 milyon doz daha gelecek
Çin’den gelen ilk parti 3 milyon doz aşı 1.5 milyon kişiye vurulacak. Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, 10 milyon dozluk ikinci parti aşının da yakında geleceğini açıkladı. Prof. Dr. Ateş Kara da aşıların şubat sonuna kadar gelmeye devam edeceğini söyledi.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu koronavirüs aşısı oldu
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, koronavirüs aşısı olmak için E-Nabız web sayfası üzerinden randevu oluşturdu, ardından da aile hekimliğine giderek aşı oldu. Memişoğlu bu anlarını sosyal medya hesabından da paylaştı.
Çağla Şıkel koronavirüs aşısı oldu
Manken ve sunucu Çağla Şıkel, coronavac aşısı yaptırdı. Aşı yaptırdığı anların görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaşan Çağla Şıkel bir de tavsiyede bulundu.
83 milyonluk Almanya'nın 68.2 milyonuna yetecek aşısı var
83 milyon nüfusu olan Almanya 2021 yılında 68 milyon 200 bin vatandaşı için aşı anlaşması imzaladı. Toplam 136 milyon 300 bin doz aşı ısmarlayan Alman hükümeti, 2021 yılının aralık ayına kadar dileyen herkesin aşı olmasını planlıyor.
Son dakika haberler: Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: 'Günde 1,5 milyon kişiye koronavirüs aşısı yapılması planlanıyor'
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs aşısı Türkiye'ye geldiğinde günde 1,5 milyon kişinin aşılanmasının planlandığını söyledi. Prof. Dr. İlhan, Türkiye'de aşılamanın her yerde aynı anda başlayacağını belirterek, "83 milyon nüfusumuz olduğunu düşündüğümüzde 60-65 milyon civarı vatandaşımızın haziran ayı sonuna kadar aşılanmasını planladığımız düşünülebilir.'' dedi.
Çare aşı ama hangisi, nasıl?
Dünyada ilk koronavirüs vakasının görülmesinin üzerinden tam bir sene geçti. Türkiye, 9 aydır bu virüsle mücadele ediyor. Dünyanın COVID-19 yüzünden girdiği karanlık tünelden çıkış ışığı olan aşılar hakkında merak edilenleri, alanında uzman yedi biliminsanına sorduk, hepsi bu çalışmalardan umutlu: “Faz III çalışmaları sonuçlanmış ve bağımsız kurumlarca onaylanmış tüm aşılar etkili olur; önemli olan yeterli miktarda aşıya en erken tarihte ulaşabilmek...”
Zatürre aşısının Covid-19'a karşı koruyucu özelliği bulunmuyor
Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni, ülkemizde ölüm nedenleri arasında beşinci sırada yer alıyor. Özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar için hayati tehlikeye neden olan zatürrenin bu kadar ölümcül olmasının en önemli nedeni ise aniden ortaya çıkan ateş, üşüme-titreme, öksürük gibi belirtilerin dikkate alınmaması nedeniyle tanıda geç kalınması.
Son dakika haber: Aşı yaptırmak zorunlu olacak m? Koronavirüs aşısının Türkiye geliş tarihini ve detayları Fahrettin Koca açıkladı..
Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, rutin ama bir o kadar da kritik Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilerin karşısına geçti. "Koronavirüs aşısı ne zaman Türkiye'ye gelecek", "Yılbaşı gecesi sokağa çıkma yasağı uygulanacak mı", "Kısıtlamalar genişletilecek mi" gibi tüm Türkiye'nin merak ettiği soruları bir bir yanıtladı. İşte, Bakan Koca'nın koronavirüs gündemine ilişkin yaptığı açıklamalardan öne çıkan noktalar...
ABD'de şirketlerden aşı hamlesi! İşten çıkarma yapılacak
ABD'de Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısının Perşembe günü acil kullanım için onay alması bekleniyor. Onayın ardından birkaç gün içinde aşının dağıtımına başlanabileceği belirtiliyor.
ABD'de koronavirüs aşısı olmak isteyenlerde dikkat çeken oran
ABD merkezli Pew Research araştırma şirketinin ülke genelindeki anketinde, katılımcıların yüzde 60'ının onaylanacak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını yaptıracağı belirtildi.
Son dakika haberler... Talepler patladı: Koronavirüs aşısı yaptırmak için aşı turuna çıkmak istiyorlar!
Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği koronavirüs aşısının İngiltere tarafından resmen onaylanmasının ardından dünya sevince boğulmuştu. Bugün Hindistan'dan gelen bir haber ise şaşkınlık yarattı. Vizesi olan Hindistan vatandaşları aşı olmak için İngiltere'ye gitme talebiyle turizmcilerin kapısını çalmaya başladı.
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 yolu
Bağışıklık sistemi vücudu mikroplara karşı savunan doku ve organlardan meydana gelir. Düzgün çalıştığında vücudu virüsler, bakteriler, küfler, parazitler gibi patojen mikroorganizmalara, allerjenlere ve kanser hücrelerine karşı korur. Bu sistemin işleyişi karmaşık ve dinamik bir iletişim ağına dayalıdır. Sistem yetersiz olduğunda veya zayıfladığında vücut birçok hastalığa yatkın hale gelir.
Aşı gönüllüsü profesör: Aşı tercih etme lüksüne sahip değiliz
Ankara'da Alman BionTech firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, "Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne geçerse olun. Çok iyi bildiğimiz inaktif virüs aşısı da olabilirsiniz. 'O aşı, bu aşı, şu aşı' tartışmasına girecek lükse sahip değiliz" dedi.
Son dakika haberler: Aşı gönüllüsü profesör tartışmalara son noktayı koydu: Öyle bir lüks yok
Ankara'da Alman BionTech firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, "Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne geçerse olun. Çok iyi bildiğimiz inaktif virüs aşısı da olabilirsiniz. 'O aşı, bu aşı, şu aşı' tartışmasına girecek lükse sahip değiliz" dedi.
Son dakika... Bilim Kurulu Üyesi Ünal'dan gönüllü aşı açıklaması: Beklediğimizden fazla müracaat oldu
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Çin menşeli Covid-19 aşısının Faz 3 çalışmaları için 21 bin gönüllünün başvuruda bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünal "Beklediğimizden fazla müracaat oldu. 21 binden fazla aşı yaptırmak isteyen var. Tedbirlerle beraber toplumun yüzde 60'ı aşılandığında salgın duracak" dedi.
Aşı gönüllüsü rektör yardımcıları
SBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemalettin Aydın ve Prof. Dr. Mustafa Gerek, Ankara Şehir Hastanesinde, Çin'den gelen Kovid-19 aşısının gönüllüler üzerindeki denemesine katıldı.
AŞILAMA BAŞLIYOR
5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Orucu Bozan Durumlar konu anlatımı
Buluğ çağına ermiş her Müslüman Ramazan ayında 30 gün boyunca oruç tutar. Oruç, tüm Müslümanlara farz kılınmıştır. Ramazan ayı dışında tutulan oruçlara ise vacip, nafile ve sünnet orucu adı verilir. 5. sınıflar için orucu bozan durumları ayrıntılı bir şekilde anlattık.
Sağlık ocağında dehşet! Hemşireleri dövdü, hasta yakınını bıçakladı
Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki sağlık ocağında annesine zatürre aşısı vurdurmak isteyen E.B.K., aşı olmadığını öğrenince 3 hemşireyi darp edip yardıma gelen hasta yakınını da bıçakladı. Gözaltına alınan E.B.K., çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
GRİP AŞISINDA LİSTE DÖNEMİ
Hekimoğlu'ndan aşı karşıtlarına gönderme
İzleyicileri ekrana kilitleyen Hekimoğlu’nun son bölümünde, tartışmalara sebep olan aşı karşıtlığı ele alındı.
Grip tedavisi nasıl yapılır? Grip aşısı gripten ne kadar korur?
“Grip aşısı kimlere yapılıyor?” , “Grip aşısının yan etkileri var mı?” , “Aşıya rağmen grip olunur mu?” gibi soruların yanıtları aşı yaptırmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Doç. Dr. Elif Hakko, grip ve grip aşısıyla ilgili sıkça sorulan soruları cevapladı.
Ve resmen açıklandı: Sona erdi
ABD'de geçen yıl, özellikle New York'taki Ortodoks Yahudi mahallelerinde başlayıp diğer eyaletlere de sıçrayan kızamık salgınının sona erdiği bildirildi.
Mevsim geçişleri bulaşıcı hastalıkları artırıyor
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gülay Kılıç, mevsim geçişlerinde zayıflayan bağışıklık sisteminin bulaşıcı hastalıkları da beraberinde getirdiğini söyledi. Kılıç, “Bulaşıcı hastalıklar mevsim geçişlerinde artıyor” dedi.
Dikkat! Meningokok
ÇOCUK Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi ve Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, dünyada çocuklarda menenjit ve kan dolaşımı enfeksiyonlarının en önemli ve sık nedenleri arasında meningokok hastalığı olduğunu söyledi.
Çocuğu kalkansız bırakmayın
Avrupa’da hızla yayılıyor... Kızamık yıllar sonra da öldürücü olabilir
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl kızamık aşısı olmayan 2.6 milyon insan kızamık rahatsızlığından ölmekte. Son dönemlerde Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da artan kızamık vakalarına ilişkin açıklama yapan Doç. Dr. Nurhayat Bayazıt, ailelere uyarılarda bulundu.
Hamileyken ve emzirme döneminde aşı yaptırmak zararlı mı?
Hamilelik döneminde aşı yaptırmak tehlikeli mi? Hamileyken yapılan aşı bebeğe zarar verir mi? Emzirme döneminde aşı yaptırılmalı mı? Anne adaylarını ve yeni anneleri endişelendiren bu soruların cevabını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu'dan alıyoruz.
Grip salgını başladı! Aşı yaptırmak için geç değil
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, aralık ayının ikinci haftası itibariyle grip salgını başladı. Grip aşısı için hiçbir zaman geç olmadığını söyleyen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Aşı, hastalığa henüz yakalanmayan kişileri koruyabilir. Risk grubundaki kişilerin aşılanmasında fayda var" dedi.
Aniden ortaya çıkıyor, ölüme neden oluyor
Yapılan araştırmalar kış salgılarının her yıl 300 bin ile 600 bin kişiyi etkilediğini ve 3 bin ile 49 bin kişinin de hayatını kaybettiğini ortaya koydu.
Griple İlgili Söylenen 11 Halk Efsanesi
Grip, bir virüsün neden olduğu ve kolayca yayılan solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Semptomlar arasında öksürme, aşırı yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, ateş, burun akması, ciddi ağrı ve sızılar, hapşırma ve boğaz ağrısı yer alıyor. Epidemiyoloji Uzmanı Dr. Geetika Sood griple ilgili 11 efsaneyi açıkladı.
Prof. Dr. Ceyhan'dan aşı uyarısı
Aşıyı reddeden 10 bin aileye takip
SAĞLIK Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, son günlerde yaşanan aşı tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Aşı açıklaması başını çok ağrıtacak
İstanbul Tabip Odası, grip aşısının içinde alüminyum olduğu için tehlikeli olduğuna dair açıklama yapan Prof. Canan Karatay hakkında ikinci kez soruşturma başlatıyor. Prof. Karatay uyarı, kınama, geçici ya da tamen meslekten men cezası alabilir.
ABD'de oğlunu aşılatmayı reddeden anneye hapis cezası
ABD'nin Michigan eyaletinde Rebecca Bredow adlı bir kadın oğluna aşı yapılmasını reddetti. Tutuklanan Bredow yargılandığı davada suç bulunarak, 7 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Aşı yaptırmayan ebeveyne para cezası
Almanya Federal Sağlık Bakanı Hermann Gröhe, aşı yaptırmak istemeyenlere karşı sert önlemler içeren bir yasa tasarısı hazırladı.