Arter
Arter Haberleri
İstanbul'da sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesiyle trafik yoğunluğu arttı
İstanbul'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesinin ardından trafik yoğunluğu yaşanıyor.
İstanbul yeni haftaya trafik yoğunluğuyla başladı
İstanbul'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesinin ardından trafik yoğunluğu yaşanıyor.
‘Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’ bu yıl ekranda!
Arter, bu yıl ikincisini düzenlediği ‘Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’ ile ‘yeni müzik’ alanında üretim yapan müzisyen ve bestecileri üç gün boyunca bir araya getiriyor. Sanat yönetmenliğini Matthias Osterworld’un üstlendiği festival, paneller, film gösterileri ve atölyelerle yarın akşama kadar dinleyicilerle internet üzerinden buluşacak.
Vehbi Koç Ödülü’nün yeni sahibi Prof. Dr. Hüseyin Vural
Vehbi Koç Vakfı tarafından, insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla her yıl; kültür, eğitim ve sağlık alanlarından birine verilen Vehbi Koç Ödülü, bu yıl eğitim alanındaki öncü nitelikteki çalışmalarından dolayı İlköğretim Okullarına Yardım (İLKYAR) Vakfı ve vakfın kurucusu Prof. Dr. Hüseyin Vural’a verildi.
Uykuyla gelen kabus: Uyku apnesi
Kalp krizinin gizli tehdidi; kalp ritim bozukluğu
Kalp ritminde görülen bozukluğun ve kalbin olması gereken ritme göre daha yavaş ya da daha hızlı çarpmasının kalpte ritim bozukluğuna neden olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, “Kardiyak aritmilerde erken teşhis ve uygun tedavi kalp krizi, felç ve ani ölüm risklerini minimuma indirir” dedi.
Obezite Cerrahisi Birçok Hastalığı Önlüyor
Obezite küresel ölçekte hızla yayılan en önemli kronik hastalıklardan biri olmayı sürdürmektedir. Yalnızca yetişkinlerin değil çocukların da sağlığını olumsuz yönde etkileyen aşırı kilo sorunu birçok farklı nedenle oluşabilmektedir.
İstanbul'da haftanın ilk gününde trafik sakin seyrediyor
İstanbul'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesinin ardından haftanın ilk iş günü trafik akışı önceki haftalara göre sakin seyrediyor.
Haftanın ilk gününde İstanbul'da trafik sakin
İstanbul'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesinin ardından haftanın ilk iş günü trafik akışı önceki haftalara göre sakin seyrediyor.
İstanbul'da kısıtlama sonrası trafik yoğunluğu!
İstanbul'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesiyle haftanın ilk iş günü trafik akışında yoğunluk yaşanıyor.
Stratejik konumdaki yeni 'Tohma Köprüsü' açılıyor
2017 yılında yapımına başlanan 517,5 metre uzunluğundaki Tohma Köprüsü'nün yapımı tamamlandı. 6 Şubat Cumartesi açılışı yapılacak proje, stratejik açıdan önemli bir konumda yer alıyor.
Lojistik açıdan önemli yere sahip... 517,5 metrelik köprünün açılışı 6 Şubat'ta yapılacak
2017 yılında yapımına başlanan 517,5 metre uzunluğundaki Tohma Köprüsü'nün yapımı tamamlandı. 6 Şubat Cumartesi açılışı yapılacak proje, stratejik açıdan önemli bir konumda yer alıyor.
Sigarayı Hemen Bırakmak İçin 10 Neden!
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü, birçok insanın en büyük düşmanı olan sigaradan kurtulmak için ideal bir gün. Sigaranın kemiklerden dişlere, akciğerden damarlara kadar vücudumuza büyük zararlar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Gülten Kaptan, “Sigarayı bırakmanın yaşı yok. 65 yaşın üzerinde olsa bile, sigarayı bırakmak insanların daha uzun yaşamasına ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmasına yardımcı olabilir” diyor.
Covid'e yakalanan sağlıklı bireylerde kalp- damar hastalığı riski artıyor
KARDİYOVASKÜLER hastalıkların dünyadaki ölümlerin bir numaralı sebebi olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi İsmail Ateş, herhangi bir kalp rahatsızlığı olmayan Covid-19 hastalarında da kalp rahatsızlıkları gelişebildiğine dikkat çekti. Covid-19 virüsünün kalp damar sistemini de etkilediğini vurgulayan Dr. Ateş, kardiyovasküler hastalığı olanlarda ölüm oranının yaklaşık yüzde 10 iken sağlıklı bireylerde yüzde 1-2 arasında seyrettiğini belirtti.
Kış aylarında ‘anjina’ riski artıyor! Bu belirtileri göz ardı etmeyin
Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), göğüs ağrısı olarak da bilinen ‘anjina’ semptomuna dikkat çekmek amacıyla “Kalbinden Mesaj Var” kampanyasını başlattı.
Hangi Yaşta Hangi Kontroller Yaptırılmalı?
Düzenli şekilde ve belli aralıklarla sağlık kontrolü ve check-up yaptırmak, birtakım sağlık sorunlarının henüz baş göstermeden önlenmesini sağlıyor. Check - Up Uzmanı Dr. Hüseyin Çetinalp, Check Up ve düzenli sağlık kontrolünün sağladı faydalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Düzenli sağlık kontrolleri ileride oluşabilecek problemlerin önlenmesini sağlıyor
Check-Up Uzmanı Dr. Hüseyin Çetinalp, “Düzenli şekilde ve belli aralıklarla sağlık kontrolü ve check-up yaptırmak, birtakım sağlık sorunlarının henüz baş göstermeden önlenmesini sağlıyor” dedi.
Etkileri araştırmalarla kanıtlandı! Limon kabuğunda saklı 6 fayda…
Limonun asıl vitamini kabuğunda… Sıktıktan sonra kabuğunu atıyorsanız dikkat! En az meyvesi kadar limonun kabuğu da faydalı. Limon kabuğunu yalnızca tatlılara ve içeceklere değil, rendeleyerek yemeklere de katabilirsiniz.
Bu belirtilere dikkat! Çocuklar da kalp krizi geçirebilir
Çocukluk çağında görülen ani ölümlerin yüzde 99’u kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Aile öyküsünde 50 yaş altında kalbe bağlı ani ölüm belirlenen çocukların ise kalplerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. “Kalp krizine bağlı ölümler erişkin yaşlarda daha sık görülmesine karşın çocukluk çağında da daha seyrek de olsa benzer ölümlerin olduğu bilinmektedir” diyen Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, ebeveynlere önemli uyarılarda bulunuyor.
Kısıtlama sona erdi, hareketlilik başladı! İstanbul'da trafik kilitlendi
Sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesiyle birlikte İstanbul'da hareketlilik başlarken, haftanın ilk iş gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor. İBB trafik yoğunluğu haritasına göre trafik yoğunluğu yüzde 70'lere çıktı.
Lupus hastalığı nedir, neden olur? Lupus hastalığı belirtileri, tedavisi…
Lupus hastalığı, vücutta pek çok organı birden tutan romatizmal bir hastalıktır. Yüzde meydana gelen ve ilk bakıldığında kelebeği anımsatan kırmızı kabarcıklar, lupus hastalığının en belirgin belirtileri arasında yer alır. Peki, lupus hastalığı nedir, neden olur? Lupus hastalığının belirtileri neledir, tedavisi nasıl yapılır? İşte uzman biglileri doğrultusunda lupus hastalığı ile ilgili merak edilenler…
Bu belirtileri hafife almayın! Erken dönemde alınan önlemlerle riskleri azaltmak mümkün
Kalbe giden damarların sertleşmesi, ani kalp krizi ile birlikte hayati riske yol açabiliyor. Yaş, cinsiyet ve genetik faktörler damar sertliğinin değiştirilemeyen nedenlerini oluştururken; kişiye özel yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp hastalıklarından korunmak mümkün olabiliyor.
Baldır ağrısı neden olur? Nasıl tedavi edilir?
Baldır, bacağın arkasında, dizin hemen altında bulunur ve üç kastan (gastrocnemius, soleus, plantaris) oluşur. Peki baldır ağrısının sebepleri nelerdir? Baldır ağrısı neden olur? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Kalp krizi önlenebilir mi?
Kalbi besleyen koroner arter damarların tıkanması sonucunda ortaya çıkan kalp krizi tablosu, dünyada bulaşıcı hastalıklara bağlı olmayan ölümlerin bir numaralı sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör, kalp krizini önemli kılan esas konunun, ölüme en sık sebebiyet vermesinden değil, önlenebilir olmasından kaynaklandığının altını çiziyor.
Kara kavuştuk
İstanbulluların uzun süredir beklediği kar nihayet yağdı. Kar yağışı özellikle kentin yüksek kesimlerinde etkisini gösterdi, kalınlığı bu bölgelerde 10 santime kadar ulaştı. Meteoroloji yetkililerinin verdiği bilgiye göre İstanbul’da kar yağışı bugün de devam edecek.
Yılda 16 kez diyete başlıyoruz!
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, yıllardır obezite ve beslenme üzerine çalışan bir isim. “Mutsuz olmadan kilo vermek gerek. Bu bir diyet değil, yaşam şekli olmalı. Bir de acıkmadan yemeyin, açlığınızı ertelemeyin, toplu alışveriş yapmayın” diyen Kaya’nın yedinci kitabı ‘50 Adımda Sağlıklı ve Hızlı Zayıfla’ Hürriyet Kitap’tan çıktı.
Kaygı bozukluğu kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir
Kaygı duymanın vücutta stres oluşturduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Begüm Öztürk, "Stres durumu kronikleşirse kalp damar hastalığı için risk oluşturmaya başlar. Stres anında adrenalin ve kortizol salgılanır. Bu da tansiyon yüksekliği, kan şekeri yüksekliği, insülin direnci, nabız artışına sebep olabilir. Stres, kalp atış hızınızı da artırır ve zamanla, uzun süreli stres durumunun kalbiniz üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Kaygılı kişilik yapısının birçok kalp hastalığı tipinde daha yüksek bir riskle ilişkilidir. Bunlar da koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği ve taşikardi gibi kalp ritmi bozukluklarıdır" dedi.
Kalp hastalığından tansiyona pek çok şeye iyi geliyor... Bitter çikolatanın faydaları neler?
Özellikle kadınların vazgeçilmez tutkularından biri olan bitter çikolata, insanı mutlu etmesi, bağışıklığı güçlendirmesi gibi etkileriyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda bitter çikolata içinde yoğun olarak bulunan flavonoid güçlü bir antioksidandır, kansere, kalp hastalıklarına ve yaşlanmaya karşı mücadele eder. Uzman Diyetisyen Yeşim Temel Özcan ve Diyetetik Uzmanı Zülal Yalçın, bitter çikolatanın faydalarını anlattı.
Lupus Hastalığı Nedir? Lupus Hastalığı Kimlerde Görülebilir?
Cilt, eklem, böbrek, beyin, kalp ve damarlar gibi çeşitli organlara zarar veren otoimmün bir hastalık olan Lupus'un daha çok 15-45 yaş arasında görüldüğünü söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kemal Kunovac, lupus hastalığının kalp krizlerine ve ani ölümlere yol açabileceğini söyledi, uyarılarda bulundu.
“Lupus hastalığı kalp krizine ve ani ölümlere yol açabilir”
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kemal Kunovac, cilt, eklem, böbrek, beyin, kalp ve damarlar gibi çeşitli organlara zarar veren otoimmün bir hastalık olan Lupus'un daha çok 15-45 yaş arasında görüldüğünü söyleyerek, "Hastaların yüzde 90’ını kadınlar oluşturuyor. Bu hastalık kalp krizlerine ve ani ölümlere yol açabilir” dedi.
A'dan Z'ye kolesterol hakkında her şey
Vücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
Modern tedavi yöntemleriyle kalp yetersizliği hastalarının hayat kalitesini yükseltmek mümkün
Kardiyovasküler Akademi Derneği Genel Sekreter Yardımcısı, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Berkay Ekici kalp yetersizliği hastalığıyla ilgili merak edilen soruları cevaplıyor.
Son dakika haberleri... Koronavirüse karşı vitamin haplarına talep arttı ancak uzmanlar uyarıyor: Fazla tüketmeyin!
Vatandaşlar koronavirüse yakalanmamak için bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla vitamin haplarına yöneldi. Ancak uzmanlar vitamin haplarının fazlasına karşı uyarıyor. Fitoterapi ve Akupunktur Uzmanı Serhat Koran'dan çarpıcı sözler geldi. A, D, K ve E vitaminlerinin vücutta biriktiğine dikkat çeken Koran, C vitamini konusunda da ''Fazla tüketimi toksik etkilere neden olabilir, ishal yapabilir, baş ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabiliyor. Bu yüzden C vitamini çok fazla tüketmemekte fayda var'' dedi.
2020’nin en iyi 30 sergisi
Pandemi nedeniyle zor günler geçiren müze ve sanat galerileri, ilk kapanmanın ardından gerekli sağlık önlemlerini alarak kapılarını kontrollü de olsa ziyarete açtı ve sergilerine devam etti. 2020’de açılan sergileri 12 kişiden oluşan sanat yazarları jürisi değerlendirdi. Jürinin seçimleri doğrultusunda yaptığımız puanlama sonucunda, Sabancı Müzesi’nde açılan Marina Abramovic’in ‘Akış / Flux’ başlıklı sergisi ilk sıraya yerleşti. İşte, 2020’nin en iyi 30 sergisi...
Ani atardamar tıkanıklığı ölümcül olabilir
Pandemide ani atardamar tıkanıklığı şikâyetlerinin atlanmasının ölümcül sonuçları olabileceğini söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, “Kovid-19 sürecinde ani atardamar tıkanıklığı şikâyetiyle gelen hastaların tanı ve tedavisinde gecikme olmamasına dikkat edilmeli. Ayrıca Kovid-19 enfeksiyonunun da kalp ve damar cerrahi komplikasyonları olduğunu ve akut arteriyel emboliye yol açabileceğini bilerek Kovid-19 hastalarında da çok uyanık olunması gerekmektedir” dedi.
Kararı uzman hekime bırakın
Son dakika haberleri... Pendik Belediyesi ile İBB arasında konteyner tuvalet gerginliği
İstanbul Pendik'te dün ilçe belediyesinin cadde üzerine koyduğu konteyner tuvalet, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırıldı. Pendik Belediyesi ise TIR'a yüklenen tuvaletin götürülmemesi için çöp kamyonlarıyla yolu kapattı.
Son dakika haberleri... Pendik Belediyesi ile İBB arasında konteyner tuvalet gerginliği
İstanbul Pendik'te dün ilçe belediyesinin cadde üzerine koyduğu konteyner tuvalet, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırıldı. Pendik Belediyesi ise TIR'a yüklenen tuvaletin götürülmemesi için çöp kamyonlarıyla yolu kapattı.
Hedef kesintisiz trafik akışı
Yüksek tansiyon çocuklarda da görülüyor
Genellikle yetişkin hastalığı olarak bilinen yüksek tansiyon; genetik geçiş, çeşitli böbrek hastalıkları ve özellikle obezite nedeniyle artık çocukların da kapısını tehlikeli bir şekilde çalıyor.
Bisiklet yolu ağır aksak
95 yaşında koronavirüsü yendi
Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde koroner arter ve hipertansiyon hastası 95 yaşındaki kadın, koronavirüsü yenmeyi başardı.
Profesör Özbülbül bu sözlerle uyardı! İşte koronavirüsün kalıcı etkileri...
Covid-19 enfeksiyonu bulaştığı hastalarda çeşitli tahribatlara yol açabiliyor. Bu tahribatlardan birisinin de kalp üzerinde yaptığı tutulumlara bağlı fonksiyon bozuklukları olduğu öğrenildi. Prof. Dr. Nilgün Işıksalan Özbülbül, özellikle genç ve orta yaş hasta grubunda Covid-19’u geçirdikten sonra geçmeyen nefes darlığı ya da sonradan ortaya çıkan göğüs ağrısı gibi şikayetler gözlemlediklerini kaydetti.