Antik Mısır haberleri sayfasında Antik Mısır hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1343 Antik Mısır haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mısır Firavunu 3'üncü Ramses'in hareminde kurulduğu söylenen suikast komplosuyla ilgili iddialar, yaklaşık 3.000 yıl boyunca geçerliliğini korudu. Antik Mısır'daki taht mücadeleleri "Taht Oyunları" dizisini aratmazken, arkeologların 3.000 yıllık gizemi aydınlatma çabaları da gerçek suç yapımlarıyla yarışacak kadar heyecan vericiydi. Peki perde arkasında neler yaşanmıştı? Gerçekler nasıl ortaya çıktı?
#Antik MısırKazı çalışmalarında ortaya çıkan yeni bulgular bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Tıp bilimiyle ilgili en eski kanıtlardan biri sayılacak kazı sonuçlarına göre Antik Mısır’da beyin ameliyatı yapıldığı anlaşıldı.
#Antik MısırTarih araştırmacısı Oğuzhan Türk, Antik Mısır döneminde kullanılan ve günbatımı olarak adlandırılan Karnelyan taşını Erzurum’da buldu. Doğada en nadir bulunan taşlardan biri olan taşa parlak renginden dolayı ise ‘Erzurum ateşi’ adını koydu.
#Antik MısırMısır Firavunu 3'üncü Ramses'in hareminde kurulduğu söylenen suikast komplosuyla ilgili iddialar, yaklaşık 3.000 yıl boyunca geçerliliğini korudu. Antik Mısır'daki taht mücadeleleri "Taht Oyunları" dizisini aratmazken, arkeologların 3.000 yıllık gizemi aydınlatma çabaları da gerçek suç yapımlarıyla yarışacak kadar heyecan vericiydi. Peki perde arkasında neler yaşanmıştı? Gerçekler nasıl ortaya çıktı?
#Antik MısırMısır piramitleri, antik dönemin en büyük mühendislik harikalarından biri olarak biliniyor. Ancak, taş bloklarının taşınması ve piramitlerin inşası hâlâ gizemini koruyor. Gezgin Sam Mayfair ise Kahire’nin güneyindeki Bent Piramidine yaptığı keşifle dikkatleri üzerine çekti. Mayfair, piramidin içindeki yolculuğunu videoya çekerek, bu antik yapının bilinmeyen yönlerine ışık tutmayı amaçladı. İşte Sam Mayfair'in yaşadıkları…
#SeyahatMısrı'da birkaç gündür kayıp olan 8 yaşındaki bir çocuğun cansız bedeni elleri kesilmiş halde bulundu. Olay büyük infiale yol açarken cinayetin sahte şeyler tarafından mezar kazıcılığı için işlendiği ortaya çıktı.
#MısırHalk arasında bilinen adıyla ‘tezek’ ve ‘gübre böcekleri’, Karacabey Longoz Ormanı’nda korumaya alındı. Longoza ziyarete gelenler, doğanın geri dönüşüm sürecini hızlandıran, delikler kazıp toprağı havalandıran ve gübrelemeye yardımcı olan bu böceklere zarar vermemeleri için tabelalarla uyarılıyor.
#Karacabey Longoz OrmanıMavi Bayraklı plajlar, denizin keyfini temiz ve güvenilir bir ortamda çıkarmak isteyenler için en ideal adresler. Ülkemizin kıyıları ise baştan başa harika plajlarla dolu. Özellikle Kurban Bayramı’na sayılı günler kala tatil planı yapıyorsanız Mavi Bayraklı plajlar çok iyi bir seçenek olabilir. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kavurucu sıcaklarda serinletecek en güzel Mavi Bayraklı plajlar hangileri?’ diye sorduk.
#RotaKazı çalışmalarında ortaya çıkan yeni bulgular bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Tıp bilimiyle ilgili en eski kanıtlardan biri sayılacak kazı sonuçlarına göre Antik Mısır’da beyin ameliyatı yapıldığı anlaşıldı.
#Antik MısırBilim insanı Ross Fellowes, 1922 yılında Mısır firavunu, Çocuk Kral Tutankamon'un mezarını açan 20'den fazla kişinin ölümüne neden olduğuna inanılan 'Firavun laneti'nin nedenini çözdüğünü iddia ediyor.
#Çocuk Kral TutankamonAntik Mısır medeniyeti binlerce yıldır insanlığın merakını cezbediyor. Özellikle bundan 4.500 yıl önce inşa edilmiş olan piramitlerin ihtişamı akıllara durgunluk verici. O kadar ki bugünün bilim insanları ve mühendisleri bile piramitlerin nasıl inşa edildiğini tam anlamıyla açıklayabilmiş değil. Ancak 2013 yılında yapılan kazılarda keşfedilen bir günlük, bu sorunun yanıtına dair çok ilginç detaylar içeriyor.
#MısırGüzel sanatlar üzerine eğitim alan her öğrencinin ilk yağlı boya çalışmaları arasında yerini alır, “ölü doğa” resmi anlamına gelen natürmort. Sadece güzel sanatların yükselişte olduğu dönemlerde değil, tarih öncesi dönemlerde de uygarlıkların kendi üslubunca görselleştirdiği yiyeceklere rastlanır. Örneğin M.Ö. 15. Yüzyıl’da Antik Mısır’da, öbür dünyada ölülere eşlik edeceği düşüncesiyle hazırlanan mezarlardaki resimlerin arasında natürmort resimlerine de rastlanmıştır.
#SanatSonbaharın son günleriydi. Yaz kalabalıklarını atlatmış olmayı umut ederek Roma’yı adımlamaya karar verdik. Kolezyum’dan dünyanın en büyük kilisesi Aziz Petrus Bazilikası’na, Trevi Çeşmesi’nden Borghese Galerisi’ne, lezzetler semti Trastevere’den İspanyol Merdivenleri’ne yürüdük de yürüdük...
#Bülent DEMİRAntik Mısır dönemine ait Giza Piramitleri, yaklaşık 4.500 yıldır insanlığı büyülüyor. Her biri binlerce kilo ağırlığındaki milyonlarca taş blokla inşa edilmiş olan bu dev yapıların gizemleri bugün bile tam olarak aydınlatılabilmiş değil. Dahası bilim insanlarının her keşfi yeni soruları beraberinde getiriyor. İşte ayrıntılar...
#Mısır Piramitleri6 bin 650 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun nehri... Tam 11 Afrika ülkesini sularıyla besliyor. Eşsiz Nil Nehri’ni keşfetmenin en iyi yoluysa onu sularının üzerinden izlemek. Uzak denizlere açılan lüks kruvaziyer turlarını aratmayan Nil gezimizde Mısır tarihini ve kültürünü doyasıya yaşadık.
#Mısırİngiltere geçtiğimiz yaz ülkenin en köklü kurumlarından biri olan British Museum'daki bir hırsızlıkla çalkalandı. Müzenin koleksiyonunda bulunan 2.000'den fazla parçanın birer birer çalındığı ve internet siteleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki tarihi eser tüccarlarına satıldığı ortaya çıktı. Olayın en inanılmaz yanı ise bu suçu işleyen kişinin kimliğiydi. Akıllara durgunluk verecek bir hırsızlık hikâyesine hazır mısınız?
#British Museum3 bin 300 sene önce Mısır’da henüz çocuk yaşta (9) tahta çıkan ve 18 yaşında hayatını kaybeden çocuk kral TutAnkhAmun’un hazinelerinden oluşan sergi, bugün İstanbul Akvaryum Etkinlik Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açtı. 15 farklı tema ve 400’ün üzerinde birebir replika eserin yer aldığı sergi Antik Mısır dönemine ışık tutuyor.
#TutankhamunOje, hem günlük hayatta hem de özel davetlerde en çok kullanılan makyaj malzemelerinden biridir. Manikür ve pedikürde kullanılan ojelerin bazıları koruyucudur. Kalsiyum içerikli ojeler tırnakların çok daha güçlü olmasını sağlar ve kırılmaları önler. Tarihi Antik Mısır'a kadar uzanan oje, birçok farklı renkte üretilmekte ve satışa çıkarılmaktadır. Sonu oje le biten tüm kelimeleri harf sayısına göre derledik.
#EğitimOm, elektrik direncinin kısaltması olan Ohm kelimesinin yerine kullanılır. Eski Türkçede ise Om, kemiklerin ucu manasına gelir. Om ile başlayan ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bazıları şunlardır: 1- Omuz 2- Omurga 3- Omurilik 4- Omuzdaş. Sonu om ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimArap alfabesindeki gibi Türk alfabesinde de J harfi yoktur. Buna karşında başta Farsça, İngilizce ve Fransızca olmak üzere birçok Avrupa dilinden Türkçeye geçen kelimede J harfi yer alır. Ja ile başlayan en popüler isimler ise Jale ve Janset'tir. Jessica ismi ise hem Amerika Birleşik Devletlerinde hem de diğer İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın olarak kullanılır. Sonu je ile biten 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 harfli kelimeleri ve anlamlarını sizler için derledik.
#EğitimFiruze (turkuaz) taşı yeryüzündeki en değerli taşlar arasında önemli bir yere sahiptir. Eski Türklerde savaş için kullanıldığından dolayı, Türk taşı olarak da bilinir. Hem kadın hem de erkek aksesuarı olarak ilk tercih edilen taşlardandır. Firuze taşıyla ilgili detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Firuze (Turkuaz) TaşıYaz aylarının sonuna yaklaştığımız ve güzel havaların son demlerini yaşamaya başladığımız günlere doğru yavaş yavaş adım atıyoruz. Hâlâ tatil yapamadıysanız ve yıllık izninizi Eylül ayına bıraktıysanız, bu listemiz tam size göre… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Eylül’de denize girilecek yerler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular.
#Rota