Antibiyotik Kullanımı
Antibiyotik Kullanımı Haberleri
GDO ürünlerde öngörülemez risk
Özellikle alerjik bünyelerin GDO'lu ürünlerden uzak durması gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Eda Balcı, “Fındığa alerjisi olan biri, soya tüketirken içerisine fındık geni yerleştirildiğini öngöremez. Bu da sorunlara neden olur' 'dedi.
Sessiz salgın: Antibiyotik direnci
Covid-19 bitecek ama o geleceği de tehdit ediyor, adına ‘sessiz salgın’ deniyor... Antibiyotik kullandığınızda iyileşmek yerine durumunuz daha da kötü hale gelirse? İşte tam da buna sebep olan bir hastalıktan bahsedeceğiz size.
'Bilinçsiz antibiyotik kullanımı koronavirüsü ağırlaştırabilir'
ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İyi Klinik Uygulama Merkezi Baş araştırıcısı Dr. Ahmet İnal, bilinçsiz antibiyotik kullanımının bağırsaklarda zararlı bakterilerin yanında faydalı bakterileri de öldürebildiğini söyledi. İnal, "Bu dönemde koronavirüs ile karşılaşırsanız veya koronavirüs hastasıysanız bilinçsiz antibiyotik kullandıysanız zaten savunma sisteminiz zayıf olduğu için hastalığı daha ağır geçirmeniz mümkün olabiliyor" dedi.
Vücut Mantarı Nedir Ve Neden Olur? Vücut Mantarı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir?
Vücut mantarı nedir? Vücut mantarı nasıl oluşur? Vücut mantarı hastalığı bulaşıcı mıdır? Vücut mantarı nasıl bulaşır? Vücut mantarı tedavisi nasıl yapılır? Vücut mantarı tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemler nelerdir? Vücut mantarı hastalığı vücudun hangi bölümlerinde daha çok görülür? Vücut mantarı hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Parazit Mantarı Nedir Ve Neden Olur? Parazit Mantarı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir?
Parazit mantarları hastalık yapıcı etkisi bulunan bir saçkıran, el, ayak, tırnaklarda hastalık yapan bir hastalıktır. Pek çok yol ile bulaşmaya müsaittir. Tükürük, ilaç, cinsel yol, deri teması, yiyecek ve içecekler, solunum yolu gibi yollarda bulaşabilen hastalıklardır. Vücutta kendi yaşam alanlarını kurarak zararları ile hastalıklara yol açarlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Dil Mantarı Nedir Ve Neden Olur? Dil Mantarı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir?
Birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkan dil mantarı, özellikle dilin tabakasında beyaz bir leke görüntüsü oluşturur. Böyle bir hastalık ile karşı karşıya kalan pek çok kişi ise internet üzerinden bilgi almaya çalışıyor. Peki dil mantarı nedir ve neden olur? Dil mantarı nasıl geçer ve ne iyi gelir? İşte bu konuda merak edilenler.
“Çocukların, yılda 8-10 kez hastalanması normal”
Kreşe ya da okula başlayan çocukların, ilk defa kabalık ortamlarda bulundukları için bağışıklık sistemlerinin güçlenmediğine dikkat çeken Dr. Murat Cömert, “Vücut hiç bilmediği, tanımadığı bir mikropla karşılaşınca mikroba karşı yenik düşüp hastalanmaktadır. Vücut aynı mikropla tekrar karşılaşırsa buna karşı bağışıklık sistemimiz devreye girer ve hastalık oluşmadan atlatılmış olur. Özellikle çocukların okula başladığı ilk yılda 8-10 kez hastalanması normaldir” dedi.
Kene Isırığı Nasıl Olur Ve Nasıl Anlaşılır? Kene Isırığı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir
Yaklaşık beş bin türe sahip keneler, bahar ve yaz aylarında sıklıkla görülmektedir. İnsanların güzel havalarda doğaya çıkmasıyla birlikte kene ısırma vakaları da artmaktadır. Kene ısırığı nasıl anlaşılır, tedavi yöntemleri nelerdir ve kene ısırığına ne iyi gelir detaylarıyla derledik.
Pamukçuk nedir ve nasıl geçer? Bebeklerde ve çocuklarda pamukçuk tedavisi
Pamukçuk çoğunlukla bebeklerde ve çocuklarda sık görülen hastalıklardan birisidir. Pamukçuk hastalığının uçuk, aft gibi ağız içinde yaralarla kendini gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, pamukçuk adı verilen lezyonların 0-12 ay bebeklerde ağız bölgesindeki süt kalıntılarını andıran beyaz renkli lezyonlar nedeniyle anlaşılabildiğini ve ağız içerisinde, dilde veya yanak içinde hızla dağılarak kendini gösterdiğini belirtti. Dr. Seringeç, bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesini lezyonların ağrıya neden olmasından kaynaklı olabildiğini ifade ediyor. İşte, pamukçuk hakkında önemli bilgiler
Her 10 çocuktan 1’i astım... Bu uyarılara dikkat!
Çocukların büyüme ve gelişmesi yanında eğitimlerini de etkileyen ve her 10 çocuktan 1’inde görülen astım hakkında uyarılarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Nepesov, hijyen ile bireye özgü yaklaşımların yapılmasının zorunluluk taşıdığına dikkat çekti.
Her 10 çocuktan 1’i astım; Bu uyarılara dikkat
Çocukların büyüme ve gelişmesi yanında eğitimlerini de etkileyen ve her 10 çocuktan 1’inde görülen astım hakkında uyarılarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Nepesov, hijyen ile bireye özgü yaklaşımların yapılmasının zorunluluk taşıdığına dikkat çekti.
Çocukların sürekli grip olmasının nedeni bağışıklık sisteminin zayıflığı olabilir
Yetişkin insanlar gibi tüm çocukların da yediği yiyeceklerden soluduğu havaya kadar gün içerisinde milyonlarca bakteri, virüs ve parazite maruz kaldığını belirten Dr. Serdar Nepesov, "Çocuğunuz sürekli grip oluyorsa, nedeni bağışıklık sistemi bozukluğu olabilir" dedi.
Koronavirüse yakalanırım endişesi antibiyotik kullanımını arttırdı
Kontrolsüz antibiyotik kullanımı, vücutta birçok olumsuz etkiye neden olabiliyor. Özellikle pandemi döneminde artan antibiyotik kullanımında artış olduğunu ancak bunun nedeninin hastaların koronavirüse yakalanma korkusu olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar konuyla ilgili önerilerde bulundu.
Doç. Dr. Denizhan Dizdar, antibiyotik kullanımındaki artış konusunda uyarılarda bulundu
Koronavirüs salgını döneminde bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Denizhan Dizdar, antibiyotik kullanımındaki artışa ve zararlarına dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde artan antibiyotik kullanımında artış olduğunu ancak bunun nedeninin hastaların koronavirüse yakalanma korkusu olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Hastane ortamından, toplu taşımadan çekinen hastaların önemli bir kısmı da hastaneye gelmiyor. Bu noktada ise bir şekilde antibiyotiğe ulaşıp, kullanmaya başlıyorlar. Maalesef bunlara rastlıyoruz. Daha önceden yazılıp, evlerinde bulunan antibiyotikleri bile panik halinde kullanıyorlar” dedi.
Koronavirüs ile birlikte kullanımı arttı! Doç. Dr. Dizdar uyardı: Panik halinde kullanıyorlar
Koronavirüs salgını döneminde bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Denizhan Dizdar, antibiyotik kullanımındaki artışa ve zararlarına dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde artan antibiyotik kullanımında artış olduğunu ancak bunun nedeninin hastaların koronavirüse yakalanma korkusu olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Hastane ortamından, toplu taşımadan çekinen hastaların önemli bir kısmı da hastaneye gelmiyor. Bu noktada ise bir şekilde antibiyotiğe ulaşıp, kullanmaya başlıyorlar. Maalesef bunlara rastlıyoruz. Daha önceden yazılıp, evlerinde bulunan antibiyotikleri bile panik halinde kullanıyorlar” dedi.
Yanlış Antibiyotik Kullanımına Dikkat! Bakteriler Direnç Kazanıyor
Son zamanlarda antibiyotik kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, yanlış antibiyotik kullanımının bakterilerin direnç geliştirmesine neden olacağını söyledi, olası tehlikelere dikkat çekti.
Gözü tehdit eden sinyallere dikkat! Bu belirtiler varsa…
Günlük hayatı sürdürmek ve hayat kalitesini korumak adına göz sağlığının önemli olduğunu belirten Op. Dr. Birtan Öztürk, gözü tehdit eden bazı sinyallere karşı uyardı. Öztürk, sürekli kırmızılık ve ağrı, görme bozukluğu, çift görme gibi problemlerin neden olabileceği göz problemlerini sıraladı.
Bu belirtiler varsa gözler için tehlike sinyalleri çalıyor
GÜNLÜK hayatı sürdürmek ve hayat kalitesini korumak adına göz sağlığının önemli olduğunu belirten Op. Dr. Birtan Öztürk, gözü tehdit eden bazı sinyallere karşı uyardı. Öztürk, sürekli kırmızılık ve ağrı, görme bozukluğu, çift görme gibi problemlerin neden olabileceği göz problemlerini sıraladı.
Tarihin En Eski Hastalıklarından: Verem (Tüberküloz) Hakkında Merak Edilen Her Şey
Verem (tüberküloz) hastalığı genel olarak akciğerleri etkilemekte olan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olan verem hakkında Uzman Hekimi Prof. Dr. Salih Emri ayrıntılı bilgiler verdi.
Diyabetliler virüs ve diğer enfeksiyonlardan çok daha iyi korunmalı
Diyabet kan şekeri kontrolsüzlüğüyle seyreden, hemen hemen tüm organlarda çeşitli seviyelerde hasar yaratabilen kronik bir hastalıktır. Görülme sıklığının tüm dünyada artışa geçtiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Betül Uğur Altun, ülkemizde bu artışın çok daha belirgin olduğuna dikkat çekiyor.
Son dakika haberler: Antibiyotiklerin koronavirüse etkisi var mı... Prof. Dr. Nihal Pişkin cevapladı
Zonguldak Bülent Ecevit üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal Pişkin, antibiyotiklerin virüslere etkisi olmadığını ifade ederek, "Antibiyotikler nezle, soğuk algınlığı, grip ve güncel sorunumuz olan Covid-19 hastalığı gib virüslerin neden olduğu hastalıklarda etkili değildir" dedi.
Antibiyotik kullanımında ilk kural: Doktor yazmadan asla!
Bakterilerin yol açtığı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin bulunması, insanlık için dönüm noktasını oluşturuyor. Yüzbinlerce insanın ölümüne yol açan salgınların önlenmesini sağlayan antibiyotikler, günümüzde yanlış kullanım nedeniyle bambaşka sağlık sorunlarına yol açma tehlikesini de barındırıyor.
Çocuklarda ‘pamukçuk’ sık rastlanıyor, iştahı etkiliyor
Bebeklerde ve çocuklarda görülen pamukçuk hastalığının, uçuk, aft gibi ağız içinde yaralarla kendini gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, pamukçuk adı verilen lezyonların 0-12 ay bebeklerde ağız bölgesindeki süt kalıntılarını andıran beyaz renkli lezyonlar nedeniyle anlaşılabildiğini ve ağız içerisinde, dilde veya yanak içinde hızla dağılarak kendini gösterdiğini belirtti. Dr. Seringeç, “Bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesi lezyonların ağrıya neden olmasından kaynaklanabilir” dedi.
“Çocuğunuz yemek yemiyorsa nedeni ‘pamukçuk’ olabilir”
Bebeklerde ve çocuklarda görülen pamukçuk hastalığının, uçuk, aft gibi ağız içinde yaralarla kendini gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, pamukçuk adı verilen lezyonların 0-12 ay bebeklerde ağız bölgesindeki süt kalıntılarını andıran beyaz renkli lezyonlar nedeniyle anlaşılabildiğini ve ağız içerisinde, dilde veya yanak içinde hızla dağılarak kendini gösterdiğini belirtti. Dr. Seringeç, “Bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesi lezyonların ağrıya neden olmasından kaynaklanabilir” dedi.
Çocuklar neden sık sık enfeksiyon geçirir? Enfeksiyon nedenleri, belirtileri, tedavisi...
Havaların soğuması ve okulların açılması ile birlikte enfeksiyon hastalıklarında da artış görülmeye başlandı. Peki hastalıkların arttığı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken bu dönemde çocukları enfeksiyon hastalıklarından nasıl koruyabiliriz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, sık sık hastalanan ve enfeksiyon geçiren çocuklar ile ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
Beta enfeksiyonu nedir, bulaşıcı mı? Beta enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?
Sonbaharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi boğaz enfeksiyonlarının görülme sıklığında artışa neden oluyor. Özellikle 5-15 yaş arası okul çağı çocukları etkileyen Beta enfeksiyonu, solunum yoluyla bulaşıyor.
Bebeklikte antibiyotik kullanımına dikkat! Yapılan araştırmaya göre…
Bebeklikte antibiyotik kullanımının çocukluk obezitesiyle ilişkisi belirlendi. Korea Biomedical Review sitesinin haberine göre, Seul Ulusal Üniversitesi Hastanesi'nde görevli Prof. Park Sang-min ve ekibinin yürüttüğü araştırma, bebeklerde antibiyotik kullanımının, çocukluk obezitesine yol açabileceğini gösterdi.
Beta Enfeksiyonu Nedir? Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Sonbaharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi boğaz enfeksiyonlarının görülme sıklığında artışa neden oluyor. Özellikle 5-15 yaş arası okul çağı çocukları etkileyen Beta enfeksiyonu, solunum yoluyla bulaşıyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Levent İlarslan, Beta enfeksiyonu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Gribal Enfeksiyonlar Kalp Krizini Tetikleyebilir
Kalp sağlığında sorunlar yaşayanların özellikle mevsim geçişlerinde daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Yalçın, kalp krizi hakkında uyarılarda bulundu.
Antibiyotiği azalttık
Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında reçetelerin yüzde 35’inde antibiyotik yer alırken, 2019’da bu rakamın yüzde 24’e gerilediğini açıkladı.
Grip, kalbi de etkiliyor… Özellikle mevsim geçişlerine dikkat!
Kalp sağlığında sorunlar yaşayanların özellikle mevsim geçişlerinde daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Yalçın, “Kalp hastası olanların özellikle kış aylarında enfeksiyonlara karşı çok dikkatli olması gerekiyor” dedi.
Rinoplastide İyileşme
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş Boyun Cerrahisi Yrd. Doç. Dr. Kağan İpçi, rinoplastide iyileşme sürecini ve dikkat edilmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Antibiyotik direnci nedir?
Antibiyotik direnci, sıklıkla ve gereksiz olarak ilaç kullanımından kaynaklı olarak gözlemlenmektedir. Antibiyotik direncini önlemek için öncelikle antibiyotik kullanımının önüne geçmek önem arz ederken diğer taraftan kişisel hijyene dikkat etmek de diğer koşulu oluşturuyor. Peki, antibiyotik direnci nedir ve nasıl oluşturulmaktadır? İşte, antibiyotik direnci hakkında Sağlık Bakanlığı kaynaklı bazı bilgiler
Huzursuz bağırsak sendromu nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayrullah Öztürk, 3 aydan uzun devam eden karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi belirtilerin "huzursuz bağırsak sendromu" olabileceğini söyledi.
Kadınlarda en sık görülen sorunlardan biri! Bu belirtiler varsa dikkat edin
Kadınlarda en sık görülen sağlık sorunlarından biri olan vajinal enfeksiyon, kötü koku, ağrı, kaşıntı, tahriş gibi sorunları beraberinde getiriyor. Vajinal bölgenin doğal ortamının bozulmasının enfeksiyonlara davetiye çıkardığını hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Alparslan Baksu,vajinal enfeksiyona dair merak edilenleri anlattı.
Yaz aylarında sık görülüyor! Bunlara dikkat edin
Dış kulak yolu enfeksiyonlarının genellikle suyla temasın daha sık olduğu yaz mevsiminde görüldüğünü ifade eden Op. Dr. Ahmet Karaaslan, dış kulak yolunda yapılan temizliğin doğal süreci bozduğu için enfeksiyon kapma riskinin arttığını söyledi.
BUN (Kan üre azotu) nedir? BUN değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Böbrek fonksiyonları kanda bulunan üre nitrojen miktarının test edilmesiyle değerlendirilir. BUN'un düşüklüğü ve yüksekliğine alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Sizler için BUN’a dair bilgileri detaylıca araştırıp sonuçları derledik.
Bilirubin nedir? Bilirubin değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Safra kesesi ve karaciğer hakkında ipuçları veren bilirubin maddesidir. Bilirubin miktarının ölçümü genel olarak kan testleri ile yapılmaktadır. Peki, vücut için çok önemli olan bu madde, yani bilirubin nedir? Bilirubin değerleri ne olmalıdır? Sizler için derledik.
Bebeklerde pişik nasıl geçer? Pişiğe ne iyi gelir?
Bebeklerde görülen pişik sorunun neden kaynaklandığı anne ve babaların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Bu sorundan muzdarip ebeveynler, pişik sorununun altında yatan nedenleri ve önleme yollarını araştırıyor. Peki, bebeklerde pişik nasıl geçer? Pişiğe ne iyi gelir?
Koronavirüsten korunmak isterken dişlerinizden olmayın
Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Özdemir, koronavirüs tedbirleri kapsamında evde kalan vatandaşların, yedikleri abur cuburlar ve dengesiz beslenme nedeniyle dişlerinin çürüyebileceğini belirterek, "Özellikle çocukların bu konuda çok dikkatli olması gerekir. Bu durumun önlenmesi için ağız hijyenine önem gösterilmeli." dedi.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap açıkladı: İşte Corona Virüs hakkında doğru bilinen yanlışlar
Yeni tip Corona Virüsün (Kovid-19) laboratuvar ortamında hazırlanmış bir virüs olmadığı ve mikroorganizmaların geçirdikleri doğal basamaklar sonucu topluma yayıldığı, bu virüse karşı henüz geliştirilmiş ve kullanılabilecek bir aşı bulunmadığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, "Kovid-19 bir virüs hastalığı olup antibiyotik kullanımının hastalık seyri üzerine bir etkisi yoktur. Antibiyotikler virüse etki etmez" dedi.