Anomali
Toplam 463 haberi bulunmuştur.
Anomali Haberleri
Dünyada nadir başarı
Türkiye’de ilk kez bitişik böbrek olarak tanımlanan atnalı böbrekteki 16 santimetre boyutundaki tümör, ameliyatla alındı. Hem tümörün büyüklüğü hem atnalı böbrek yapısı hem de karaciğer ve kalp gibi hayati organlara temaslı olması nedeniyle ameliyatın dünyada da eşine az rastlanır bir vaka özelliği taşıdığı açıklandı.
3 günlük bebek, ambulans uçakla Bursa'ya getirildi
VAN'da 3 gün önce anomali ile dünyaya gelen bebek, ameliyat için Sağlık Bakanlığı’nın tahsis ettiği uçak ambulansla Bursa’ya getirildi.
Girişimciler devlerle buluşuyor
İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından hayata geçirilen ‘İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezleri’ bünyesinde, girişimciler ile iş dünyası arasında etkileşim sağlama amacıyla hayata geçirilen ‘İzQ Girişim Portalı’ lansmanın hemen ardından ilk eşleşmesini gerçekleştirdi.
Pandemide öne çıkan inovatif çözümler
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark, salgından kaynaklanan sorunları aşmak için 2020 yılı boyunca ateş ölçerden dezenfektanlara kadar pek çok inovatif çözüme imza attı.
Doya Doya Moda'da Özlem Kaymaz sürprizi - Özlem Kaymaz kimdir, oğlunun hastalığı ne?
Doya Doya Moda'nın 15 Ocak tarihli konuğu Özlem Kaymaz oldu. Eski manken Özlem Kaymaz'ın kızı Tara'da annesinin izinden giderek güzellik yarışmasına katılmıştı. Özlem Kaymaz Hollanda'da doğan Nager Sendromu hastası oğlu için yaptığı paylaşımlarla da gündeme gelmişti. Peki, Özlem Kaymaz kimdir, oğlunun hastalığı ne?
Yanlış beslenme obezite ve taş oluşumuna neden olabilir
Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, fast food tarzı beslenme, meşrubatlar, genetiği değiştirilmiş ürünler, yetersiz ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve az su tüketiminin obezitenin artmasına neden olduğunu, idrardaki dengeyi de taş oluşumu lehine bozduğunu söyledi.
Amniyosentez ne zaman ve neden yapılır? Hamileliklte amniyosentez hakkında bilinmesi gerekenler
Amniyosentez, hamilelik döneminde kullanılan yöntemlerden birisidir. Gebelik risklerinin gözlenmesi ve değerlendirilmesi aşamasında öne çıkan amniyosentez, riskleri ekarte etmemekle birlikte genetik bozukluğun olup olmadığını saptamak için uygulanmaktadır. Peki, amniyosentez ne zaman ve neden yapılır? İşte, o konu hakkında uzman görüşleri
Bilim insanları akciğer zarı kanserine neden olan geni buldu
Türk, Japon ve ABD'li bilim insanlarından oluşan ekip, 5 yıl süren çalışma sonunda "BLM+/-" adlı gen mutasyonu olan kişilerde asbest temasıyla akciğer zarı kanserinin gelişme riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.
'Beyin tümörü sınıflandırması yapabiliyoruz'
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Yapay Zeka ve Büyük Veri Teknolojileri Birim Müdürü Demirezen, Türk Beyin Projesi'nin tamamlanmasıyla beraber yüksek güvenilirlikte beyin tümörü sınıflandırması yapabildiklerini belirtti.
Spina bifida nedir, nasıl tedavi edilir?
Ülkemizde her yıl 1 milyon 200 bin doğumun gerçekleşiyor ve her bin bebekten 3’ü spina bifida sorunu ile dünyaya geliyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin 600 bebeğin dünyaya geldiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Memet Özek, spina bifidanın hidrosefaliden böbrek kaybına kadar birçok soruna neden olabileceğini belirterek, zamanında ve doğru tedavinin çok önemli kazanımlar sağlayacağına dikkat çekiyor.
IoT tehditlerine karşı etkili çözümler henüz yaygınlaşmadı
Endüstriyel altyapının dijitalleşmesi devam ediyor. Kurumların yüzde 69’u dijitalleşmenin temel özelliklerinden biri olan Nesnelerin İnternetinin endüstriyel kontrol sistemlerindeki (ICS) güvenlik durumunu değiştireceğinden emin. Kaspersky'nin "Dijitalleşme Çağında Endüstriyel Siber Güvenliğin Durumu" raporuna göre kurumların yüzde 20'si IoT ile ilgili olaylara öncelik verdi ancak IoT tehditlerine karşı etkili çözümler henüz yaygınlaşmadı.
Anne karnındaki bebeği yapay zeka kurtaracak
Türk bilim insanları tarafından, anne karnındaki bebekte anomalinin ya da hastalıkların tespit edilebilmesine yönelik yapay zeka programı geliştirildi.
Gebelik döneminde hangi testler ihmal edilmemeli?
Uzmanlar hamilelik döneminde yapılması gereken testlerin hem bebeğin hem de annenin bu süreci sağlıkla geçirmesine yardımcı olduğuna ve gerekli durumlarda zamanında tedavi olanağı sağladığına dikkat çekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar da, gebelik döneminde yapılması gereken testlerin bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.
Kalp Hastalıkları Anne Karnında Tespit Edilebilir Mi?
Anne karnındaki her 100 bebeğin, yaklaşık olarak 5’inde organ gelişiminin yolunda gitmemesi sebebiyle bazı anomaliler ortaya çıkabiliyor.
Tekrarlayan Düşükler İçin Bağışıklık Aşısı
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir tekrarlayan düşüklerde baba adayından alınan kanla hazırlanıp anne adayına enjekte edilen lenfosit aşısı hakkında bilgi verdi.
7. Sınıf Fen Bilimleri Büyüme Ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler konu anlatımı
İnsanlarda büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörler genetik, çevresel ve beslenme olarak üç gruba ayrılır. Bu faktörler insanların fiziksel, psikolojik ve zihinsel arak gelişmesini sağlar. Erkek ve kız çocukların büyüme hızları ve gelişim aşamaları birbirinden farklıdır. 7. sınıflar için büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörleri maddeler halinde anlattık.
Down Sendromu, anne karnında kesin olarak tespit edilebilir mi?
Anne karnında tanı konulabilen Down Sendromu, en sık görülen genetik hastalıktır. Down Sendromluların diğer bireylere göre fazladan bir kromozomları vardır. Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, gebelik dönemindeki anne adaylarının en fazla merak ettiği konular arasında yer alan Down Sendromu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Diyafram yüksekliği nedir? Belirtileri ve tedavi şekilleri
Yetişkinlerde nadir görülen bir rahatsızlık olan diyafram yüksekliğinin en belirgin özelliği nefes darlığı… Çoğu zaman tesadüfen tanısı konulan hastalıkta nefes darlığı şikayeti başka bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyor ise mutlaka diyafram yüksekliği açısından da değerlendirilip tedavi edilmeli.
Her Kadının Yaptırması Gereken Testler
Kadın sağlığını korumak, rutin jinekolojik muayeneyle mümkündür ve sorunların önlenmesi, tespiti, teşhis ve tedavisi anlamında bize büyük zaman ve avantaj kazandırır. Herhangi bir sorun görülmese ve hissedilmese dahi her kadın doktoru başka bir öneride bulunmadıysa yılda bir kez jinekolojik muayene ile beden sağlığına dair izleyeceği doğru yolu tespit edebilir.
Uzmanı uyardı: Gebelikteki yanlış inanışlar anne ve bebek için tehlikeli
Gebelik, pek çok ailenin hayatındaki en büyük heyecanlardan birisi iken halk arasındaki bazı yanlış inanışlar, bebeğin ve annenin yaşayabileceği en büyük sorunlar haline gelebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ramazan Bayırlı, gebelikte yanlış bilinen bazı inanışların anne adayı ve bebeğin sağlığını tehlikeye attığını belirtti.
Uzaktan otomatik ateş ölçen cihaz geliştirildi
Pandemi sürecinde Yıldız Teknopark bünyesindeki girişimciler ve Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki akademisyenler uzaktan otomatik olarak ateş ölçebilen, ölçümlerin kaydını tutabilen, anomali durumunda uyarı veren ve ergonomik boyutta olan ateş ölçer geliştirdi. Bu ateş ölçer ticarileştiğinde evlerden toplu taşımaya, parklardan fabrikalara kadar otomatik olarak, bir kişiye gerek duyulmadan, temassız ateş ölçümü yapılabilecek. Üstelik bu ölçüm sonucu istenilen cihaza gönderilecek.
Kadınlarda daha sık görülüyor! En büyük nedeni ise...
Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazla görüldüğü bilinen böbrek taşının artık kadınlarda görülme sıklığının dünya çapında artış gösterdiğini söyledi. Gençbay, artışın en büyük nedeninin obezite ve yanlış beslenme olduğu bilgisini verdi.
Doğuştan çene yapısı bozuk olan buzağı tedavi edildi
Batman'da, doğuştan çene yapısı bozuk olan buzağı tedavi edilerek, sağlığına kavuştu.
Taşıyıcı annelik nedir? Taşıyıcı annelik nasıl oluyor?
Bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu alternatif yöntemlerden birisi de taşıyıcı anneliktir. Ülkemizde yasak olan taşıyıcı annelik uygulaması yurt dışında birçok ülkede gerçekleştirilebilmektedir. Bazı yasal zorunlulukları da içeren taşıyıcı anne uygulaması, laboratuvar ortamında uygulanmaktadır.Taşıyıcı annelik iki türlü gerçekleştirilebilir. Bunlardan birincisi taşıyıcı annenin yumurtalıklarının kullanılarak gerçekleştirilen yöntemdir. İkinci yöntemde ise erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurtalık ‘taşıyıcı’ kabul edilen kadının vücuduna yerleştirilir ve bu embriyonun gelişip büyümesi taşıyıcı annenin vücudunda gerçekleşir. Doğumdan sonra da bebek bu aileye teslim edilir. Peki, taşıyıcı annelik nasıl oluyor ve kapsamı nedir? İşte, taşıyıcı anne uygulaması hakkında merak edilenler…
Mayınların patlama riskini ortadan kaldıran dedektör geliştirildi
HİTÜ Mühendislik Fakültesinde yürütülen proje kapsamında, gömülü kara mayınlarını tararken yaşanan patlama riskini ortadan kaldıracak pasif sensörlü mayın dedektörü geliştirildi.
Akademisyenler Evliya Çelebi'yi anlattı
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen "Türk Seyyahı Evliya Çelebi" konulu panelde akademisyenler Evliya Çelebi'yi anlattı.
Tekrarlayan Düşükler İçin Lenfosit Aşısı Mucizesi!
Tekrarlayan düşüklerde bağışıklık sisteminin rolü çok önemlidir. Bağışıklık sistemi, insan vücudunun hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan karmaşık bir sistemdir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, lenfosit aşısı ile tekrarlayan düşüklerde mucizevi sonuçlar elde edilebildiğini belirtti.
Uzaktan çalışma uygulamaları şirketlerin siber risklerini artırdı
Yapılan son bir araştırmaya göre, şirketlerin salgının geniş kitlelere yayılmasını önlemek amacıyla uzaktan çalışma modeline geçmesi, yeni siber risklerin oluşmasına neden oldu ve bu risklere ilişkin önlemler geliştirilmesine yönelik ihtiyaç artış gösterdi.
Koronavirüse karşı hamilelik sürecindeki anneler nelere dikkat etmeli?
Koronavirüs enfeksiyonu dünyada yayılarak bir pandemiye dönüştü. Gebelerde genel popülasyona göre artmış bir duyarlılık bildirilmedi. Ancak gebelerin hastalıklara karşı hamile olmayanlara göre daha duyarlı olmaları gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Esra Çabuk Cömert, konuyla ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
Yeni nesil genetik tarama testi ile sağlıklı hamilelikler
Salgın hastalıklar, virüsler, genetiği bozulmuş gıdalar ve ileri yaş gebelikler nedeniyle genetik hastalıklar da her geçen gün artıyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinde genetik hastalıklarda arındırılmış sağlıklı hamileliklerin elde edilmesi için uygulanan genetik tarama yöntemi PGT’nin hangi durumlarda, nasıl ve kimlere uygulandığını yanıtladı.
Netaş, siber güvenlik alanında yüzde 20 büyüdü
Yerli ve uluslararası pek çok şirkete siber güvenlik hizmeti veren Netaş, SOC ve NOC hizmetlerinin yanı sıra siber güvenlik ile ilgili tüm kanallarını Yönetilen Hizmetler çatısı altında toplayıp son dört ayda hizmet verdiği şirket sayısını yüzde 20 artırdı.
Endüstriyel nesnelerin interneti için kapsamlı güvenlik mimarisi
Nesnelerin interneti (IoT) ve operasyonel teknoloji (OT) ortamlarında daha fazla görünürlük sağlayan ilk IoT güvenlik mimarisini Barselona’da tanıtıldı. Gelişmiş anomali tehditlerini tespit eden sistem ile endüstriyel varlıkları hedef alan siber güvenlik tehlikeleri gerçek zamanlı olarak tespit edilebiliyor.
Mitsubishi Electric yapay zekalı teşhis teknolojisi geliştirdi
Mitsubishi Electric, yapay zeka tabanlı yeni bir teşhis teknolojisi geliştirdi. Makine öğrenmesi algoritmasını kullanan bu yeni teknoloji, sensör verilerini analiz ettikten sonra farklı operasyonel durumlar arasında üretim makinesi geçişine ilişkin bir model oluşturuyor. Böylelikle makinelerdeki beklenmedik durumları ifade eden makine anomalilerinin hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilmesini sağlayarak fabrika ve tesislerde verimliliği artırıyor.
Fujitsu, Airbus'ın Öngörüye Dayalı Bakım Ödülü'nün sahibi oldu
Fujitsu, dünya havacılık endüstrisi lideri Airbus SE tarafından düzenlenen yarışmada, insan gözetimi olmadan yapay zeka (AI) sistemiyle öngörüye dayalı bakım konusunda en etkin kullanıma sahip çözümü bularak birincilik ödülünü aldı.
Anne Karnında Bebeği Koruyan Amniyon Sıvısı Nedir?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, anne karnında bebeği koruyan amniyotik sıvı hakkında merak edilenleri anlattı.
Anne karnında bebeği koruyan amniyon sıvısı nedir?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, anne karnında bebeği koruyan amniyotik sıvı hakkında merak edilenleri anlattı!
Beyin tümörü yapay zekâyla tespit edilecek
CUMHURBAŞKANLIĞI Dijital Dönüşüm Ofisi, Gazi Üniversitesi işbirliğiyle ‘Derin Öğrenme ile Beyin Tümörü Tespiti’ projesi başlattı.
Nager sendromu nedir? Nager sendromu nasıl belirti verir?
Nager sendromu nedir? Nager sendromu nasıl bir hastalık? Belirtileri nelerdir? Nager sendromu anne karnında teşhis edilebilir mi? Tüm sorularımızın yanıtını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay konu hakkında önemli bilgiler verdi.
En Sık Yaşanan İdrar Kaçırma Stres Tipi
Hastaları idrar kaçırma konusunda aydınlatmayı kendilerine misyon edindiklerine vurgu yapan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, iyileşememe korkusu, utanma, dinsel ve kültürel fobilerin insanları tedaviden uzaklaştırdığını söyledi.