Anne Adayları
Anne Adayları Haberleri
DSÖ uyardı, uzmanlar açıkladı... Hamileler koronavirüs aşısı yaptırmalı mı?
Türkiye’de koronavirüse karşı aşılama hızla devam ediyor. Sağlık çalışanları başta olmak üzere öncelikli grupların aşılanması sürüyor. Araştırmalar ise hamilelerin de risk grubunda olduğunu ortaya koyuyor. Peki, hamileler Covid-19 aşısı olabilir mi, hamileyken yaptırılan aşının koruyuculuğu bebeğe geçer mi?
Hamileler Covid-19’u daha ağır geçirebiliyor! Uzmanından önemli öneriler...
Pandemi nedeniyle hepimiz olağanüstü günler yaşıyoruz; günlük rutinlerimiz, alışkanlıklarımız, normallerimiz değişti ve bu hepimizi elbette ki olumsuz etkiliyor. Bu sıkıntılı süreçte en çok stres yaşayan gruplardan birisi de, bebeğini sağlıkla kucağına alabilme konusunda kaygı yaşayan anne adayları. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülay Beydilli Nacak, hamilelikte Covid-19 enfeksiyonu ve pandemi sürecine yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Hamilelik döneminde bel ağrıları neden olur?
Bel ağrısı hamilelik esnasında oldukça sık karşılaşılan bir yakınmadır. Her 4 kadından 3'ü gebelik dönemi boyunca bel ağrısına maruz kalmaktadır. Bebek doğduktan sonra ise tüm ağrılar büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Hamileliğin her aşamasında ağrılara sebep olan farklı faktörler vardır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanir konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Hem anneye hem de bebeğe zarar veriyor… Folik asit eksikliğinin belirtileri neler?
Vücuttaki kanın oluşumunda önemli bir rol oynayan folik asidin eksikliği, hamilelik döneminde bazı sorunlara yol açıyor. Peki folik asit eksikliği ne tür sorunlara yol açar? Gebelikte folik asit kullanılır mı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç ile Jinekolog Rami Asker konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Hamilelikte En Sık Yaşanan 4 Bacak Rahatsızlığı
Hamilelik döneminde bacaklarda kramp, varis, şişme veya kaşıntı gibi rahatsızlıklar genelde tehlikeli olmamalarına rağmen, altlarında yatan nedenleri ortaya çıkarmak için mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Orçun Ünal, hamilelikte en sık yaşanan bacak şikayetleri hakkında önemli bilgiler verdi.
Hamilelikteki uyku sorunlarına karşı nelere dikkat edilmeli?
Hamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, "Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün" dedi.
Hamilelikte uykunuzu düzenlemenin 7 yolu
Hamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, “Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün” dedi.
Sarılmanın psikolojik etkileri çok şaşırtıyor!
21 Ocak günü her yıl Dünya Sarılma Günü olarak kutlanıyor. Sarılma konusunda son yıllarda çok fazla araştırma yapılıyor ve sonuçlar ise bir hayli şaşırtıyor! Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, sarılmanın insan üzerindeki psikolojik etkilerini anlatıyor.
Planlı gebelik gibisi yok! Hamilelik öncesi hangi testler yapılmalı?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Anıl Kulaksız, planlı bir gebelik ile hamilelik süresince karşılaşılabilecek pek çok sorunun önüne geçilebileceğini belirtti.
“100 gebeden 90’ı koronavirüsü hafif atlatıyor, virüs bebeğe bulaşmıyor”
Birçok gebe, koronavirüs salgını nedeniyle hem kendileri hem de bebekleri için endişe duyuyor. Bu dönemde gebelerin ateşlenme konusunda dikkatli olmalarını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Kızıldağ, “Koronavirüsün anne karnındaki bir bebeğe geçişi henüz görülmedi. Bu nedenle kabaca, gebe koronavirüs olsa da bebeğe geçmeyeceğini söyleyebiliriz. Hastalık 100 gebenin 90’ında hafif seyrettiği için sadece semptomatik tedavi uygulanır” dedi.
Doğuma hazırlık eğitimi gebeye neler katar?
Doğum yapma ve anne baba olma, insan yaşamının en önemli olaylarından biridir. Özellikle ilk defa çocuk sahibi olacak çiftlerin gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ilişkin endişeleri vardır. Peki, bu endişeler nasıl giderilir? Ebeveynler doğuma hazırlık eğitimi almalılar mı? Ebeler ne gibi yönlendirmeler yapar? Doğuma hazırlık eğitimi ebeveynlere hangi avantajları sağlar?
Hamilelik döneminde neden ciltte lekelenmeler olur?
Hamilelik oldukça büyüleyici bir süreçtir. Bununla birlikte anne adaylarının hayatında birçok değişiklik meydana gelir. Öyle ki, duygular değişir, fiziksel özellikler değişir, küçük bir misafir ile hayat değişir.
'Prenses doğum'la ağrısız doğum mümkün
Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Tahir Güven, “Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da 'prenses doğum' olarak bilinen Epidural Analjezi yöntemi, doğum sürecinde mükemmel bir ağrı kontrolü sağlar ve hastanın doğuma aktif katılımına izin verir” dedi.
Uzmanı anlattı... Hamilelikte koronavirüs ile ilgili merak edilenler
Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanması ve fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını enfeksiyonlara karşı daha yatkın hale getiriyor. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs ise hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırıyor. Covid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi ya da doğum şeklini etkiler mi gibi birçok soruya yanıt arayan anne adayları bu süreçte daha fazla stres altına girebiliyor.
Pandemi anne adaylarını da etkiledi... Bu süreçte nelere dikkat edilmeli?
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi insan sağlığını tehdit etmeye devam ederken, kısıtlama kararları ile evlerde geçirilen süreyi uzatıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr Derya Aslan, koronavirüsü nedeni ile anne adaylarının da olumsuz yönde etkilendiğini ve kendi sağlığına dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.
Beslenmenizden eksik etmeyin! Kerevizin faydaları saymakla bitmiyor
Besin değeri oldukça yüksek olan kereviz, kök ve yapraklarıyla tüketilebiliyor. Çeşitli vitamin ve mineralleri içeren kereviz pek çok soruna iyi geliyor. Peki kerevizin faydaları nelerdir? Nelere iyi geliyor?
Pandemide bir bebeğe hazırlanmanın 10 yolu
Hamileliğinizin insanların yaşama ve önemli olayları kutlama şeklini tamamen değiştiren dünya çapında bir salgına gelmesi oldukça can sıkıcı olabilir. Koronavirüs salgını sırasında bebeğinizle tanışmak için gerçekleşen geri sayım alışılmıştan biraz farklı gözükebilir.
Anne adayları pandemi sürecinde tarama testlerini mutlaka yaptırmalı
Covid-19 sürecinde gebelikle ilgili önemli bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Alp Çeliker, "Covid-19 pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik takibi için 1. trimester tarama testi ve 2. düzey ultrason taraması gibi muayeneler ihmal edilmemeli" dedi.
Yılbaşı öncesi hindiye talep, üreticinin yüzünü güldürdü
Yeni yıla sayılı günler kala hindi talebindeki geçen yıla oranla yüzde 30 artış, üreticiyi sevindirdi.
Stresten uzak olmalı, sağlıklı beslenmeliler... İşte anne sütünü arttıran besinler
Gebelik sırasında yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi gereken anne adayları, bebek doğduktan sonra sütlerinin azalmasından yakınıyorlar. Peki anne sütünü arttırmak için hangi besinle tüketilmelidir? İşte cevabı...
Sağlıklı bir gebelik için doğru beslenme önerileri
Sağlıklı bir gebeliğin doğru beslenmeden geçtiğine dikkat çeken Op. Dr. İlknur Sayar, anne adaylarını uyardı. Sayar, “Gebelikte fazla kilo alımının birçok olumsuz sonucu olduğu gibi kilo almamanın da zararı var. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, ölü doğum, anemi gibi birçok olumsuz sonucu bulunuyor” dedi.
Sezaryen sonrası normal doğum mümkün mü?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cemal Ünlü, sezaryen sonrası normal doğumun mümkün olduğunu belirterek, "İlk bebeğini normal doğumla, ikincisini sezaryenle doğurmuş annelerin üçüncü bebeklerini normal doğum yoluyla kucaklaması mümkün oluyor" dedi.
Diyabet hastası anne adaylarına önemli tavsiyeler
Günümüzde giderek artan diyabet birçok hastalığa sebep olan ciddi bir kronik rahatsızlıktır. Bu nedenle diyabet hastası olan anne adaylarının, gebelikleri sürecinde hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için çok daha dikkatli olması gerekiyor.
Aşırı kilo anne adayları için sağlık sorunları oluşturabilir
Koronavirüs nedeniyle evde olduğumuz bu günlerde uzun süre hareketsiz kalmak anne adaylarının sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Pandemi sürecinde anne adayı hareketsiz kalmamalı
Uzmanlar koronavirüs dolayısıyla fazlasıyla evde vakit geçirdiğimiz şu günlerde anne adaylarını hareketsiz yaşam ve aşırı kiloya karşı uyardı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, "Hareketsiz yaşam gereğinden fazla kilo alımına sebep olabilir. Bu da anne ve bebek sağlığı açısından bir çok sorunu beraberinde getirir" dedi.
Geleceğin ve bugünün güçlü kadınları... Haklarını bil ve koru
Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkının verildiği gün olarak tarihe geçen 5 Aralık, Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanıyor. Sık sık anımsamamız gereken bu anlamlı gün, kadınlarla ilgili tüm sorunların dile getirilmesi ve bu sorunlarla ilgili farkındalık yaratılması sebebiyle oldukça önemlidir. Peki kadın hakları nelerdir? Hakları ihlal edilen kadınlar psikolojik açıdan nasıl etkileniyor? Kadın haklarına dair her şeyi Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ve Avukat Emel Korkut açıklıyor…
Gebelikte Koronavirüs: İlaç Kullanılmalı mı?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konan gebelerin, hekimlerince verilen ilaçları kullanmakta çekince yaşadığını söyledi, önemli bilgiler verdi.
Ebelik Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Son yıllarda gençler mesleklerini seçerken pek çok ayrı kriteri göz önünde bulunduruyorlar. Özellikle de sağlık sektöründe ebelik bölümüne talep artıyor. Ebelik bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
İyot eksikliği gebeliği tehlikeye sokabilir mi?
İyotun vücudumuzdaki öncelikli görevi, tiroid hormonları yapımında görev almasıdır. Hamilelikte troid hormonu yapımı artar ve buna paralel olarak vücuttaki iyot ihtiyacı da artar. Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz; "Dünya genelinde engellenebilir zeka geriliği probleminin en yaygın nedeni iyot eksikliğidir" açıklamasını yaparak, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Uyku, biraz uyku…. Bebeğinize iyi bir uyku düzeni oluşturmak için ipuçları
Sanıyorum annelerin en sık karşılaştığı sorunlardan biri bebekleri doğduktan sonra hatta hamilelik sürecinde uykusuz kalmak. Uyku sadece dinlenmek için değil, tüm organlarımızın rejenerasyonu için gereklidir. Uyku esnasında stres hormonu azalır, büyüme hormonu salgılanır. Vücut uyku esnasında kendini yeni güne hazırlar. Düzenli uyuyan çocuklarda obezite, depresyon ve hiperaktivite görülme oranı, düzensiz uyuyan çocuklara göre çok daha düşüktür. Peki iyi bir uyku düzeni oluşturmak için neler yapılmalıdır? Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz anne ve babalara tüm detaylarıyla açıklıyor.
Gebeliği Fırsata Çevirebilirsiniz
Gebelik dönemi, anne adaylarının fizyolojik ve psikolojik olarak değişimler yaşadığı hassas bir dönemdir. Peki gebeler bu dönemi nasıl fırsata çevirebilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır konuyla ilgili öneriler ve bilgiler verdi.
Tekrarlayan düşüklerde yeni nesil dizileme (NGS) tekniği
Klinik saptamalara göre gebeliklerin %10-15’i düşükle sonuçlanıyor. Erken gebelik kayıplarının tahmini sıklığı saat başı 114 vaka, tekrarlayan gebelik kaybı oranı ise %3-5 oranında. Peki, erken gebelik kayıpları neden yaşanır, önlemek mümkün mü, tekrarlayan düşükleri önlemek için uygulanan yeni nesil dizileme (NGS) nedir ve kimlere, nasıl uygulanır? Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu cevaplandırdı.
Kısırlığa karşı brokoli ve lahana tavsiyesi
Doğru beslenmenin kısırlıktan korunmada etkili olduğunu vurgulayan Diyetisyen Bahtınur Yılmaz, "Folik asit, progesteron seviyesini düzenler ve düzenli yumurtlama için önemlidir. Bu nedenle folik asit içeren yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, yumurta, kuşkonmaz, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, muz, avokado gibi besinlerin anne adayları tarafından tüketilmesi önerilir. Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan demir, magnezyum, çinko ve kalsiyumun da gebe kalma sürecine olumlu etkileri saptanmıştır" dedi.
Detaylı ultrason ne zaman yapılır? Ayrıntılı ultrason neden yapılmalı?
Detaylı ultrason, hamilelik sürecinde anne adayları için önerilen testlerden birisidir. Erken dönemde bebeğin herhangi bir sıkıntısının olup olmadığına dair detayların ortaya çıkmasına imkan tanıyan detaylı ya da ayrıntılı ultrason, belirli ekipmanlarla gerçekleştirilebilmektedir. Peki, detaylı ultrason ne zaman yapılmalı? İşte, Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi’nden Perinatoloji uzmanı Prof. Dr. Gülseren Yücesoy'un ayrıntılı ultrason hakkında verdiği önemli bilgiler
Gebelikte tüketilen işlenmiş ve paketli gıdalara dikkat!
Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme kadar fazla gıda alımının da bebek için zararlı olduğunu belirten Op. Dr. İlknur Sayar, “İşlenmiş gıdalar bebek gelişimini olumsuz yönde etkiler. Besin değeri yüksek yağlar içeren zeytinyağı, ceviz, badem gibi yağlar ve aynı şekilde besin değeri yüksek olan yulaf, esmer pirinç, meyve gibi karbonhidratlar öğünler içinde mutlaka yer almalıdır” dedi.
Riskli ve özellikle çoğul gebelikler perinatoloji uzmanının takibi ile yürütülmeli
Gebelik dönemindeki riskli durumları belirleyip, buna göre gebelik takibini ve gerekli tedaviyi planlayan perinatoloji dalı, riskli gebelik yaşayan kadınlar için büyük önem taşıyor.
Gebelikte tüketilen işlenmiş gıda bebek gelişimine zararlı
GEBELİKTE yetersiz ve dengesiz beslenme kadar fazla gıda alımının da bebek için zararlı olduğunu belirten Op. Dr. İlknur Sayar, “İşlenmiş gıdalar bebek gelişimini olumsuz yönde etkiler. Besin değeri yüksek yağlar içeren zeytinyağı, ceviz, badem gibi yağlar ve aynı şekilde besin değeri yüksek olan yulaf, esmer pirinç, meyve gibi karbonhidratlar öğünler içinde mutlaka yer almalıdır” dedi.
Hamilelik döneminde dövme yaptırılabilir mi?
Hamilelik döneminde neleri yapıp yapmamanız konusunda pek çok öneri ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Peki, bu dönemde dövme yaptırılabilir mi? Gebelikte kalıcı veya geçici dövmenin zararı var mı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Suda doğum nedir, nasıl yapılır? İşte suda doğum hakkında bilgiler
Suda doğum gündemde yer alan konular arasında bulunuyor. Sinem Kobal ve Kenan İmirzalıoğlu’nun bebeği dünyaya geldi. Sinem Kobal’ın suda doğum yapmasının ardından araştırılmaya başlandı. Peki suda doğum nedir, nasıl yapılır? İşte merak edilenler
Anne adayları pandemi sürecinde nelere dikkat etmeli?
Pandemi döneminde gebelerin nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgiler paylaşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mesut Taşkeli, aile dışındaki bireylerle sık görüşülmemesi, görüşme esnasında maskeli olmaları ve 15 dakikadan uzun süre konuşmamaları konusunda uyardı.
Stressiz sancısız suda doğum
Hamilelikte beslenme neden önemli?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özge Piri Mantar, "Anne adayları daha önce beslenme düzenine çok dikkat etmiyor olabilir ama hamilelik birtakım değişiklikleri de beraberinde getirecektir. Hamilelikte beslenme programı hem anne hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir" dedi.