Alerjik
Toplam 4.676 haberi bulunmuştur.
Alerjik Haberleri
Koronavirüs kısıtlamaları kaldırılacak mı? Prof. Dr. Hasan Tezer'den dikkat çeken sözler
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, koronavirüs kısıtlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tezer, koronavirüsle mücadelede aşı çalışmalarının belli bir noktaya gelene kadar kısıtlamaların devam etmesi gerektiğini söyledi. Tezer, "kısıtlamaları gevşetip, tekrar vaka artışları ciddi şekilde yükselen ülkeler var. Buna benzer durumları yaşamamak için aşılama stratejimizin eksiksiz uygulanması gerekiyor. Bu süreçte de kısıtlamaların devam etmesi gerekiyor" dedi.
Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olduğu için yetişkinlere göre daha sık hastalanırlar. Bağışıklık sisteminin çocukluk döneminde kuvvetlendirilmesi yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için düzenli beslenmenin yanı sıra, sağlıklı bir ortamda da büyümesi gerekir.
Çörek otunun faydaları nelerdir? İşte çörek otunun yararları
Çörek otunun, sağlığa olan faydaları uzmanlar tarafından işaret ediliyor. Günümüzde alternatif tıp meraklıları tarafından araştırılan çörek otunu kalp sağlığını koruması, kanseri önlemedeki gücü, cinsel güce etkisi, damar tıkanıklığına ve sinüzite iyi gelmesi gibi birçok faydasının olduğu biliniyor. İşte çörek otunun insan sağlığına faydaları...
Uzmanı açıkladı: Koronavirüs aşılarında ciddi yan etkilere rastlanmıyor
İnaktif aşıların uzun yıllardır kullanılan bir teknoloji olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “İnaktif aşılar virüsün çoğaltılıp daha sonra ısı veya kimyasal yöntemlerle öldürülmesiyle oluşturulan aşılardır. Uzun yıllardır kullanılan bir teknolojidir. Ülkemizde kullanılan hepatit ve çocuk felci aşıları inaktif aşılara örnektir. Hastalandırıcı özellikleri yoktur” dedi.
Egzama Hakkında Merak Edilen Her Şey!
Havaların soğumasıyla birlikte özellikle ciltte yaşanan kuruluk, egzama problemlerini de beraberinde getirmeye başladı. Konuyla ilgili merak edilenleri Dermatolog Dr. Füsun Bilgin Karahallı anlattı.
Egzamaya dikkat! Kış aylarında risk iki kat artıyor
Havalar soğudu, cilt hastalıkları arttı… Son günlerde etkisini tam anlamıyla hissetmeye başladığımız soğuklar nedeniyle birçok insanda cilt sorunları baş gösterdi. Özellikle ciltte yaşanan kuruluk, egzama hastalığını da tetikledi.
Her 10 çocuktan 1’i astım... Bu uyarılara dikkat!
Çocukların büyüme ve gelişmesi yanında eğitimlerini de etkileyen ve her 10 çocuktan 1’inde görülen astım hakkında uyarılarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Nepesov, hijyen ile bireye özgü yaklaşımların yapılmasının zorunluluk taşıdığına dikkat çekti.
Her 10 çocuktan 1’i astım; Bu uyarılara dikkat
Çocukların büyüme ve gelişmesi yanında eğitimlerini de etkileyen ve her 10 çocuktan 1’inde görülen astım hakkında uyarılarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Nepesov, hijyen ile bireye özgü yaklaşımların yapılmasının zorunluluk taşıdığına dikkat çekti.
ABD'li Doktor Açıkladı: Migrenin Nedeni Yüzde 90 Çocukluk Alerjisi!
Dünyada bütünleyici tıbbın kurucusu olarak bilinen ABD'li Dr. Leo Galland, alerji salgınının altında yatan nedenleri anlattı. Türkiye'de yaklaşık 13 milyon kişiyi etkileyen migren rahatsızlığının altında yüzde 90 ihtimalle alerjinin yer aldığını belirten Dr. Galland, "Migren, alerjinin dolaylı bir sonucudur" dedi.
Rusya'da alışveriş merkezleri ve tiyatro binasında Kovid-19 aşısı yapılıyor
Rusya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı başlatılan kitlesel aşılama, alışveriş merkezleri ve tiyatro binası gibi kültür sanat merkezlerinde de uygulanıyor.
6 aylık bebek gelişimi - 6 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Heyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 6 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 6 aylık bebek ne kadar uyur, 6 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek bakımı, 6 aylık bebek aşısı, 6 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 6. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
Farenjit nedir, sebepleri nelerdir? Farenjit nasıl tedavi edilir?
Farenjit kış aylarında sık karşılaşılan hastalıklardan biri. Çeşitli nedenlerle oluşan farenjit, boğazda ağrı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki farenjit nedir, belirtileri nelerdir? Farenjit bulaşıcı mıdır? Tedavi yöntemleri nelerdir? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
Çin Aşısı Coronavac'ın Yan Etkileri Neler ve Alerji Riski Var mı?
Bu günlerde Çin’den ithal edilen Sinovac firmasının Coronavac aşısı sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı. Aşının yapılmasıyla birlikte aşının yan etkileri, alerji riski ve etkinliği hakkında her birimizin kafasında sorular da oluşmaya başladı. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay Coronavac aşısının yan etkileri ve alerjik reaksiyon riski hakkında bilgi verdi.
“Çocuklarda besin alerjileri 3 kat arttı”
Çocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, “Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor” dedi.
Çocuklarda besin alerjisi yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olmamalı
Çocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor dedi.
Sağlık Bakanlığı koronavirüs aşısıyla ilgili merak edilen 36 soruya yanıt verdi
Sağlık Bakanlığı, koronavirüsle aşısıyla ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt verdi. Aşının ne kadar koruyacağı, koronavirüs geçirmiş olanlar, hamileler ve çocuklara aşı yapılıp yapılmayacağına yönelik soruların yanıtları Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'nda yayınlandı.
Kovid-19 aşısı hakkında çok merak edilen sorular ve yanıtları
Çiçek, çocuk felci, difteri gibi salgın hastalıkların aşılar sayesinde dünyada azaldığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, aşıların insanlık tarihinde pek çok hastalığın sonlandırılmasında etkili silahlar olduğunu ifade ederek Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan Kovid-19 aşısıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
“Enfeksiyon hastalıklarına karşı şu anki en güçlü silahımız aşılardır”
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, aşının enfeksiyon hastalıklarına karşı şu ana kadar bilinen en iyi koruma yöntemi olduğunu belirterek, "Enfeksiyonu ortadan kaldırmak adına kullanılan antibiyotikler, antiviraller, antiparaziter ilaçlar da var. Ancak bunlar aşı kadar koruma sağlamıyor" dedi.
Çörek otunun faydaları neler? İşte merak edilen bilgiler
Hamur işlerinde süsleme amacıyla kullanılan çörek otunun, sağlığa olan faydaları saymakla bitmiyor. Günümüzde alternatif tıp meraklıları tarafından araştırılan çörek otunu kalp sağlığını koruması, kanseri önlemedeki gücü, cinsel güce etkisi, damar tıkanıklığına ve sinüzite iyi gelmesi gibi birçok faydasının olduğu biliniyor. İşte çörek otunun insan sağlığına faydaları...
Çocuklarda meydana gelen diş travmalarında nelere dikkat edilmeli?
Travma sonrası diş kayıplarının en fazla geç müdahale edilen dişler olduğunu belirten Diş Hekimi Zafer Kazak, çocuklarda diş travmalarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Sağlık Bakanlığı açıkladı! Aşıda 15 kural
Türkiye genelinde sağlık çalışanlarının aşılanması sürüyor. Sağlıkçılardan sonra vatandaşa uygulanacak aşının kapsamına, hamileler ve emziren anneler de talep etmeleri halinde dahil edilecek. Sağlık Bakanlığı, COVID-19 aşısının uygulama kurallarına da açıklık getirdi.
Kovid-19 aşısı yaptıran sağlık çalışanı sayısı 800 bini geçti
Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri üzerine Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi"ne göre, 14 Ocak Perşembe günü ülke genelinde başlatılan aşılama çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında başlatılan aşı uygulamasının beşinci gününde, 807 bin 658 sağlık çalışanına CoronaVac aşısının ilk dozu yapıldı. Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Aziz Ahmet Surel, "Aşı ile ilgili herhangi bir endişe taşımaya gerek yok. Hatta orta vadede çok fazla kişi aşılanacağı için aşılanma belgesi ve aşı pasaportuna ilişkin rutin bir beklenti olacak. Vatandaşların aşılanma noktasında herhangi bir endişe taşımadan sürece dahil olmasını tavsiye ediyoruz" dedi.
Bebeklerde yumurta alerjisi neden olur, nasıl tedavi edilir?
Yumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinin başında geliyor. Bebeklerde yumurta alerjisi; kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki, bebeklerde yumurta alerjisi neden olur, bebeklerde yumurta alerjisi nasıl anlaşılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu, bebeklerde yumurta alerjisi hakkında merak edilen tüm detayları aktardı.
Koronavirüs pandemisi un tercihlerinde değişikliğe neden oldu
Gümüşhane’nin Torul ilçesindeki tek taş değirmeni işleten Bektaş Çelik, yeni tip koronavirüs hastalığı (Covid-19) salgınının ardından vatandaşların un tercihinin değiştiğini söyledi.
Burası Türkiye... Koronavirüs aşısıyla ilgili çok güzel haber!
Koronavirüsle(corona virüs) mücadele kapsamında başlatılan aşı uygulamasının üçüncü gününde, toplam aşılanan sağlık çalışanı sayısı hızla 700 bine yaklaşıyor. İlk dozun uygulanmasından 28 gün sonra aşının ikinci dozu uygulanacak. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu kontrol edilebilecek veya değiştirilebilecek.
Uzman isim merak edilen soruyu yanıtladı: Kovid-19 aşısının yan etkileri neler?
Kovid-19 aşısının Türkiye’de uygulanmaya başlamasıyla birlikte birçok kişinin aşının yan etkileri ve belirtileri ile ilgili soruları olduğunu söyleyen Doç. Dr. Pınar Obakan Yerlikaya, “Genel anlamda tüm aşılar için sık görülen yan etkiler arasında enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık gelişmesi, kas ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk sayılabilir. Nadir görülen yan etkiler ise aşının tipine bağlı olarak gelişebilir. Anafilaksi (alerjik şok), trombosit sayısında azalma, havale, çevresel uyaranlara cevap vermeme gibi reaksiyonlar sayılabilir” dedi.
Sağlık Bakanlığı koronavirüs aşısının yan etkileri hakkında merak edilenleri tek tek yanıtladı! İşte yapılması gerekenler...
Sağlık Bakanlığı'nca, Kovid-19 aşısının yan etkilerine karşı yapılacaklar konusunda bilgilendirmede bulunuldu. Açıklamada, aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık varsa aşı uygulanan kola yüksekte olacak şekilde pozisyon verilmesi ve soğuk uygulama yapılması gerektiği belirtildi.
Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, koronavirüs aşısının ilk yan etkilerini anlattı
Ankara'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Covid-19 aşısı olan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Aşının ilk yan etkileri uygulanma bölgesinde ağrı, baş ağrısı, yorgunluk, kas-eklem ağrısı gibi istenmeye yan etkiler. 48 saat içinde de sonlanıyor bunlar" dedi.
Koronavirüs aşısının ilk yan etkileri neler? Aşı olan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz anlattı
Ankara'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Covid-19 aşısı olan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Aşının ilk yan etkileri uygulanma bölgesinde ağrı, baş ağrısı, yorgunluk, kas-eklem ağrısı gibi istenmeye yan etkiler. 48 saat içinde de sonlanıyor bunlar" dedi.
Bağışık sistemini güçlendiriyor, alerjik hastalıklara fayda sağlıyor... Isırgan otunun faydaları neler?
Isırgan otu, şifalı bitkiler arasında yer alır. Yemeğinden çayına kadar pek çok şekilde kullanılan ısırgan otu, her şekilde fayda sağlıyor. Peki ısırgan otu çayının faydaları nelerdir? Hangi durumlarda kullanılmamalı?
Çin aşısı uygulanan Bilim Kurulu Üyelerinden önemli açıklamalar... Sosyal medyadaki 'enjektör' yalanına yanıt verdi
Prof. Dr. Necmi İlhan ve Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Kayıpmaz, Çin'den gelen koronavirüs aşısı ve aşı sırasında uygulanan enjektörlerle ilgili sosyal medyadaki paylaşımlara dikkat çekti. Kayıpmaz, "Sosyal medyada akşam bir tartışma vardı. Daha önce işte bu deneme aşamasında uygulanan enjektörlerin aşı uçlarının kısa olduğu, dün bize uygulanan aşı uçlarının uzun olduğu; efendim işte bizim bir inaktif aşıyı değil de mRNA aşısı olduğumuza yönelik bir karalama haberi vardı. Aslında alakası yok. Bir tanesi hazır enjektörler halinde gelen formdu, onlar daha küçük iğneliydi." diye konuştu.
Koronavirüsle mücadelede dönüm noktası! Türkiye genelinde kitlesel aşılama başladı
Türkiye genelinde hastanelerde sağlık çalışanları aşılanmaya başlandı. Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı, Sağlık Bakanlığı'nın 'Aşı Nakil Aracı' ile İstanbul'da hastanelere dağıtıldı. Aşıların İstanbul'daki dağıtımını DHA dakika dakika takip etti. Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başladı. İlk aşıyı olan doktor, ağrı ve sızı hissetmediğini belirtti. "Her şey yolunda işliyor." diyen doktor aşının tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.
Pandemide Bitkilere Rağbet Arttı! Bağışıklığınızı Güçlendirmek İsterken Zarar Görmeyin
Pandemi sürecinde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme nedeniyle tercih edilen bitkisel ürünlerin tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Bu dönemde en çok sumak, kekik, kara mürver, zerdeçal, zencefil gibi tıbbi ve aromatik bitkilere rağbet gösterildiğini belirten uzmanlar, bunların toplanmasından saklanmasına kadar pek çok noktaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Alerjini Tanı, Ciddi Problemlerin Önüne Geç!
Mevsimsel geçişler, hava değişimleri ve enfeksiyon hastalıklarının üst üste gelmesinin yetişkinler kadar çocukları da çok etkilediğini işaret eden Uzm. Dr. Yusuf Ziya Göktaş çocuklarda deri döküntüleri, kurdeşen (atopik dermatit veya egzama), nefes almada zorluk (astım), hapşırma, öksürme, burun akıntısı veya gözlerde kaşıntı ve mide bozukluğu belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini söyledi.
Evcil hayvan edinmenin çocuklar için avantajları
Evinizde bir hayvan beslemek başta biraz kaosa sebep olabilir. Ancak zamanla çocuklarınız da siz de evcil hayvanınızı ailenizin bir parçası olarak görmeye başlayacaksınız. Bir evcil hayvanla büyümek pek çok fayda sağlıyor. İşte evcil hayvan edinmenin avantajları…
Pandemi döneminde hijyen malzemeleri kullanırken dikkat! Cilt sağlığını etkileyebilir
Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilsu Salih, “Cildimiz, bizim koruma kalkanımızdır. Maske, sabun, dezenfektan, kolonya her ne kadar ayrılmaz bir parçamız haline gelseler de cilt sağlığımız korumak için kullanımı sırasında dikkatli davranmamız gerekir” dedi.
Cildinizdeki kırmızımsı ve kaşıntılı lekelere dikkat! Sebebi “soğuk alerjisi” olabilir
Havaların soğuması, alerjiye yatkın olan kişilerde bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Soğuk alerjisi olarak bilinen soğuk ürtiker; soğuk havaya maruz kalmakla ortaya çıkar ve etkileri ciddi olabilir. Alerji ve Astım Derneği Başkanı ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay soğuk ürtikeri ile ilgili detayları anlattı.
Diş Macunu Gerçekten Sivilceleri Kurutur mu?
Diş macunu, sivilceden muzdarip insanlar tarafından sıklıkla tartışılan bir konudur. Diş macunu sivilcelerden kurtulmaya yardımcı olur mu? Diş macunu sivilceleri kurutur mu?
Evlerde sağlıklı ortamı 'teknoloji' sağlayacak
Pandemi nedeniyle evlerimizde geçirdiğimiz süre artarken, kış mevsiminin de gelmesiyle ısıtma sistemleri devreye girdi. Bu süreçte evimizi dış ortamdaki kirleticilere de kapattığımızı düşünürken, gerçekte bu kirleticileri de evimize kilitliyor ve gün içerisinde soluduğumuz havanın kalitesini etkileyecek faaliyetlerde bulunuyoruz. Isıtma sistemleri havayı kuruturken; koltuklarımız, minderlerimiz ve yataklarımızdaki toz, toz akarları ve küfler, zemin ve yüzeylerimizdeki toz partikülleriyle birbirine karışıyor.
Bebeklerde besin alerjisi: Neden olur, belirtileri, tanı ve tedavisi
Bebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
Uzun süre maske kullanımına dikkat! Cildi olumsuz etkileyebilir
Covid-19 döneminde maske kullanımına bağlı deride oluşan değişiklikler hakkında uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Saraç, “Özellikle N95, FFP2 gibi yüze iyice oturması için tasarlanan maske kullananlarda bası yerlerinde kızarıklıklar ve açık yaralar oluşabilir. Bu deri hastalıkları maskenin metaline ya da içerdiği maddeye bağlı, kumaş maskelerde ise maskeyi yıkarken kullanılan deterjan ya da boyalara bağlı olarak gelişebilir” dedi.