Alerjik
Alerjik Haberleri
Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, koronavirüs aşısının ilk yan etkilerini anlattı
Ankara'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Covid-19 aşısı olan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Aşının ilk yan etkileri uygulanma bölgesinde ağrı, baş ağrısı, yorgunluk, kas-eklem ağrısı gibi istenmeye yan etkiler. 48 saat içinde de sonlanıyor bunlar" dedi.
Koronavirüs aşısının ilk yan etkileri neler? Aşı olan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz anlattı
Ankara'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Covid-19 aşısı olan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Aşının ilk yan etkileri uygulanma bölgesinde ağrı, baş ağrısı, yorgunluk, kas-eklem ağrısı gibi istenmeye yan etkiler. 48 saat içinde de sonlanıyor bunlar" dedi.
Bağışık sistemini güçlendiriyor, alerjik hastalıklara fayda sağlıyor... Isırgan otunun faydaları neler?
Isırgan otu, şifalı bitkiler arasında yer alır. Yemeğinden çayına kadar pek çok şekilde kullanılan ısırgan otu, her şekilde fayda sağlıyor. Peki ısırgan otu çayının faydaları nelerdir? Hangi durumlarda kullanılmamalı?
Çin aşısı uygulanan Bilim Kurulu Üyelerinden önemli açıklamalar... Sosyal medyadaki 'enjektör' yalanına yanıt verdi
Prof. Dr. Necmi İlhan ve Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Kayıpmaz, Çin'den gelen koronavirüs aşısı ve aşı sırasında uygulanan enjektörlerle ilgili sosyal medyadaki paylaşımlara dikkat çekti. Kayıpmaz, "Sosyal medyada akşam bir tartışma vardı. Daha önce işte bu deneme aşamasında uygulanan enjektörlerin aşı uçlarının kısa olduğu, dün bize uygulanan aşı uçlarının uzun olduğu; efendim işte bizim bir inaktif aşıyı değil de mRNA aşısı olduğumuza yönelik bir karalama haberi vardı. Aslında alakası yok. Bir tanesi hazır enjektörler halinde gelen formdu, onlar daha küçük iğneliydi." diye konuştu.
Koronavirüsle mücadelede dönüm noktası! Türkiye genelinde kitlesel aşılama başladı
Türkiye genelinde hastanelerde sağlık çalışanları aşılanmaya başlandı. Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı, Sağlık Bakanlığı'nın 'Aşı Nakil Aracı' ile İstanbul'da hastanelere dağıtıldı. Aşıların İstanbul'daki dağıtımını DHA dakika dakika takip etti. Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başladı. İlk aşıyı olan doktor, ağrı ve sızı hissetmediğini belirtti. "Her şey yolunda işliyor." diyen doktor aşının tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.
Pandemide Bitkilere Rağbet Arttı! Bağışıklığınızı Güçlendirmek İsterken Zarar Görmeyin
Pandemi sürecinde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme nedeniyle tercih edilen bitkisel ürünlerin tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Bu dönemde en çok sumak, kekik, kara mürver, zerdeçal, zencefil gibi tıbbi ve aromatik bitkilere rağbet gösterildiğini belirten uzmanlar, bunların toplanmasından saklanmasına kadar pek çok noktaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Alerjini Tanı, Ciddi Problemlerin Önüne Geç!
Mevsimsel geçişler, hava değişimleri ve enfeksiyon hastalıklarının üst üste gelmesinin yetişkinler kadar çocukları da çok etkilediğini işaret eden Uzm. Dr. Yusuf Ziya Göktaş çocuklarda deri döküntüleri, kurdeşen (atopik dermatit veya egzama), nefes almada zorluk (astım), hapşırma, öksürme, burun akıntısı veya gözlerde kaşıntı ve mide bozukluğu belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini söyledi.
Evcil hayvan edinmenin çocuklar için avantajları
Evinizde bir hayvan beslemek başta biraz kaosa sebep olabilir. Ancak zamanla çocuklarınız da siz de evcil hayvanınızı ailenizin bir parçası olarak görmeye başlayacaksınız. Bir evcil hayvanla büyümek pek çok fayda sağlıyor. İşte evcil hayvan edinmenin avantajları…
Pandemi döneminde hijyen malzemeleri kullanırken dikkat! Cilt sağlığını etkileyebilir
Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilsu Salih, “Cildimiz, bizim koruma kalkanımızdır. Maske, sabun, dezenfektan, kolonya her ne kadar ayrılmaz bir parçamız haline gelseler de cilt sağlığımız korumak için kullanımı sırasında dikkatli davranmamız gerekir” dedi.
Cildinizdeki kırmızımsı ve kaşıntılı lekelere dikkat! Sebebi “soğuk alerjisi” olabilir
Havaların soğuması, alerjiye yatkın olan kişilerde bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Soğuk alerjisi olarak bilinen soğuk ürtiker; soğuk havaya maruz kalmakla ortaya çıkar ve etkileri ciddi olabilir. Alerji ve Astım Derneği Başkanı ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay soğuk ürtikeri ile ilgili detayları anlattı.
Diş Macunu Gerçekten Sivilceleri Kurutur mu?
Diş macunu, sivilceden muzdarip insanlar tarafından sıklıkla tartışılan bir konudur. Diş macunu sivilcelerden kurtulmaya yardımcı olur mu? Diş macunu sivilceleri kurutur mu?
Evlerde sağlıklı ortamı 'teknoloji' sağlayacak
Pandemi nedeniyle evlerimizde geçirdiğimiz süre artarken, kış mevsiminin de gelmesiyle ısıtma sistemleri devreye girdi. Bu süreçte evimizi dış ortamdaki kirleticilere de kapattığımızı düşünürken, gerçekte bu kirleticileri de evimize kilitliyor ve gün içerisinde soluduğumuz havanın kalitesini etkileyecek faaliyetlerde bulunuyoruz. Isıtma sistemleri havayı kuruturken; koltuklarımız, minderlerimiz ve yataklarımızdaki toz, toz akarları ve küfler, zemin ve yüzeylerimizdeki toz partikülleriyle birbirine karışıyor.
Bebeklerde besin alerjisi: Neden olur, belirtileri, tanı ve tedavisi
Bebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
Uzun süre maske kullanımına dikkat! Cildi olumsuz etkileyebilir
Covid-19 döneminde maske kullanımına bağlı deride oluşan değişiklikler hakkında uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Saraç, “Özellikle N95, FFP2 gibi yüze iyice oturması için tasarlanan maske kullananlarda bası yerlerinde kızarıklıklar ve açık yaralar oluşabilir. Bu deri hastalıkları maskenin metaline ya da içerdiği maddeye bağlı, kumaş maskelerde ise maskeyi yıkarken kullanılan deterjan ya da boyalara bağlı olarak gelişebilir” dedi.
Yanlış ilaç kullanımı yüzünden tanınmaz hale gelmişti, başına gelenler dünya basınına yansıdı
Geçtiğimiz günlerde antibiyotiğe alerjisi olan Samsun’lu Çilem Kelleci’nin, acil serviste verilen serumun ardından tanınmaz hale geldiği ve gözlerini kaybetmemek için kendisine uzanacak yardım elini beklediği haberi manşetlerde yer almıştı. Genç kadının dramına İngiliz basını kayıtsız kalamadı. Olaya İngiliz Daily Mail ve The Sun sayfalarında yer verdi.
Evlerde beslenen kuşlar alerjik reaksiyona neden olabilir
Köpekler ve kedilerin yanı sıra, kuşlar da sıkça evcil hayvan olarak tercih edilen önemli bir grubu oluşturur. Evlerinizde veya yakınında beslediğiniz kuş türleri de alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Alerji ve Astım Derneği Başkan Yardımcısı ve Yetişkin Alerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Epöztürk kuş alerjilerini detaylı bir şekilde anlattı.
Covid-19 birçok nörolojik hastalığı alevlendiriyor
Koronavirüsün henüz tek başına nörolojik hastalıklara yol açtığına dair bulgular edilmedi ancak mevcut nörolojik hastalıkları alevlendirdiği ve kötüleştirdiği biliniyor. Covid-19’un epilepsi, ALS ve Parkinson gibi rahatsızlıkları kötüleştirdiğini ifade eden uzmanlar, nörolojik hastalıkları olan bireylerin toplumun geliştirdiği duyarlılığın haricinde ekstra duyarlılık göstermeleri gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, özellikle ileri yaştaki hastaların egzersizlerini, beslenmelerini ve uzaktan da olsa doktor kontrollerini aksatmamalarını tavsiye ediyor.
Yulaf ekmeğinin ünü yayılınca çalışanlar siparişlere yetişemez oldu
Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü'nde üretimine başlanan yulaf ekmeğine vatandaşların ilgisi kısa sürede artınca, çalışanlar siparişlere yetişemez oldu.
Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz’dan koronavirüs aşısı açıklaması
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Aşıların 28 gün arayla 2 doz şeklinde insanlara uygulanması planlanıyor. Bu noktada 28 günlük aranın, antikor yanıtının daha yüksek sağlanması açısından uygun olduğu, daha önceki Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarında ortaya konmuştu” dedi.
Ev tozu akarlarından nasıl kurtulunur?
Sıcak ve nemli ev ortamında uzun süre kalmanın alerjik şikayetleri arttırdığına dikkat çeken İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, ev tozu akarlarına karşı uyarılarda bulundu.
Vatandaş soruyor, uzmanlar yanıtlıyor: Aşı beni ne kadar korur? Sıram ne zaman gelir?
İki hafta sonra Türkiye genelinde koronavirüse karşı aşılama başlayacak. Ancak kafalarda hâlâ çok sayıda soru var. Hürriyet gazetesi vatandaşlardan gelen soruları uzmanlara danışarak yanıtlıyor. İlk gün sorulara Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın yanıt verdi. İşte merak edilenler ve yanıtları:
Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman ve Kaç Yaşında Yapılır?
Halk arasında kepçe kulak ameliyatı olarak bilinen, otoplasti uygulamaları, bu sorundan muzdarip çok sayıda kişinin ilgisini çekiyor. Operasyon nasıl yapılır? Riskleri nelerdir? Kimlere yapılabilir? Kepçe kulak ameliyatı ne zaman ve kaç yaşında yapılır? gibi sorulara, Estetik Plastik ve Rekonstrüktif cerrahi uzmanı Tayfun Türkaslan cevaplar veriyor.
6. Sınıf Fen Bilgisi Solunum Sistemi konu anlatımı
Solunum sistemi yedi organdan oluşur. Bu organlar sırasıyla akciğer, bronş, yutak, burun, ağız, gırtlak ve soluk borusudur. Kanda biriken karbondioksiti dışarı atan solunum sistemi, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijenin kana karışmasını sağlar. 6. sınıflar için solunum sistemi konusunu detaylı bir şekilde anlattık.
6. Sınıf Fen Bilgisi Kan Bağışı konu anlatımı
Günlük hayatta ihtiyaç duyulduğu zamanlarda insanlar arasında bir kan alış verişi sağlanabilir. Kan bağışı ile alakalı aradığınız tüm bilgileri sizler için derledik.
Uzman isim açıkladı, alerjisi olanlar da koronavirüs aşısını yaptırabilir...
Bilim insanları daha önce koronavirüs aşısı yaptıracak olan kişilere yaptığı uyarıyı esnetti. İngiliz yetkililerden Dr. June Raine tarafından yapılan açıklamaya göre ortalama 1.5 milyon kişiden alınan verilerle, Pfizer / BioNTech aşısı, gıda ve ilaç alerjisi olanlar için 'güvenli' hale geldi. Toplanan verilerin herhangi bir olumsuzluğu yansıtmadığını belirten Raine, aşının içerisindeki bir maddeye karşı alerjisi olanların ise henüz aşı yaptırmamaları gerektiğini söyledi.
Alerjisi ya da alerjik yatkınlığı olanlar Covid-19 aşısı yaptırabilir mi?
Aşılara karşı önyargılarımızı tekrar gözden geçirmemiz gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Hamza Ogun, “Tüm aşılanmalar dikkate alındığında ciddi alerjik reaksiyon oranı 1/50.000’den azdır. Ülkemizde aile hekimleriyle yapılan bir çalışmada alerji öyküsü nedeniyle hastaneye yönlendirilen çocuklarda aşının etkisi gözlemlenmiş, fakat ciddi bir reaksiyonla karşılaşılmamıştır. Dolayısıyla bu konuyu Covid-19 özelinde ele aldığımızda; öldürücülüğü yüzde 2-3 civarında seyreden bir hastalık için aşılama daha fazla önem arz etmektedir” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı işçi alımı başvuruları nasıl yapılacak? Sürekli işçi alımı başvuruları İŞKUR üzerinden gerçekleşecek
Tarım ve Orman Bakanlığı 826 işçi alımı yapacağını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanlığı işçi alımına ilişkin detaylar https://kamuilan.ailevecalisma.gov.tr/ adresinden paylaşıldı. Tarım ve Orman Bakanlığına başvurular, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) internet sitesi üzerinden online olarak 29/12/2020 - 03/01/2021 tarihleri arasında yapılacak. Sürekli işçi alımı başvuruları İŞKUR üzerinden gerçekleşecek. Kura çekimi tarihi ve yerinde değişiklik olması durumunda https://www.tarimorman.gov.tr adresinden duyurulacak. Peki, Tarım ve Orman Bakanlığı işçi alımı başvuruları nasıl yapılacak?
Kovid-19 Aşısı Yüz Dolgularını Nasıl Etkiliyor?
Kovid-19 aşılarının uygulanmaya başladığı ülkelerden aşının yan etkilerine ilişkin iddialar özellikle sosyal medyada gündem olmaya devam ediyor. Son olarak ABD’nin mRNA aşısının yüz dolgusu olan kadınlarda alerjik reaksiyona neden olduğu iddiası tartışma yaratırken Estetik Cerrahı Op. Dr. Reşit Burak Kayan, “Reaksiyonların sebebi dolgu değil alerjik bünye” açıklamasında bulundu.
Pandemi sürecinde göz sağlığına dikkat! Bu şikayetler artabilir
Pandemi öncesi günlük ortalaması 4 saat civarında olan cep telefonu, televizyon bilgisayar gibi teknolojik cihazların kullanımının günümüzde 8 saati aşması göz hastalıklarını da beraberinde getiriyor.
Besin Katkı Maddesine Alerji Olanlar İçin Korona Aşısı Riskli mi?
Pfizer-BioNTech firmasının Koronovirüs için geliştirdiği aşıya karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilerin olması nedeniyle, özellikle ilaç alerjisi olan kişilerin aşılanmasının riskli olabileceği bildirildi. Ayrıca besin katkı maddelerine karşı alerjisi gelişenlerde de alerji nedeni polietilen glikol olabileceği için, gıda katkı maddesine alerjisi olanlar da koronovirüs aşısı açısından riskli olabilir. Besin Alerjisi Derneği başkanı Prof. Dr. C. Dost Zeyrek konuyla ilgili bilgiler verdi.
Farenjit: Belirtileri ve Tedavisi
Boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, halsizlik ve bitmek bilmeyen öksürük…Uzun süre kapalı ve havasız ortamlarda bulunmak farenjite yakalanma riskinizi arttırıyor. Mevsim geçişleriyle birlikte kendini gösteren en yaygın hastalıklardan biri olan farenjitte, erken tanı ve tedavinin hastalığın kronikleşmemesi için önemli olduğuna vurgu yapan K.B.B Uzmanı Opr. Dr. Koray Cengiz bilinmesi gereken tüm detayları sizler için anlattı.
Pandemi döneminde robot süpürge satışları rekor kırdı
Koronavirüs salgını sürecinde temizliğe verilen önemin yanı sıra evden çalışmanın da artmasıyla robot süpürge satışları rekor kırdı.
Rusya’da toplam Kovid-19 vaka sayısı 3 milyonu aştı
Rusya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte 29 bin 258 yeni vaka tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 3 milyon 21 bin 964’e yükseldi.
Anne adayları pandemi sürecinde tarama testlerini mutlaka yaptırmalı
Covid-19 sürecinde gebelikle ilgili önemli bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Alp Çeliker, "Covid-19 pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik takibi için 1. trimester tarama testi ve 2. düzey ultrason taraması gibi muayeneler ihmal edilmemeli" dedi.
Meningokok aşısı nedir, kimlere yapılır? Meningokok aşısının yan etkileri var mı?
Koronavirüs pandemisi hızını artırarak yayılmaya devam ederken dünya genelinde aşıların önemi bir kez daha anlaşıldı. Gündemde bulunan bu aşı türlerinden biri ise meningokok aşısı… Meningokok, halk arasında menenjit olarak bilinir. Peki, meningogok aşısı nedir, kimlere ve neden yapılır? Meningogok aşısının yan etkileri var mı? İşte meningogok ve meningogok aşısı ile ilgili merak edilenler…
Çin aşısı pazartesi Türkiye’de
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Çin aşısının Türk insanında etkili olduğuna eminiz. Aşının erken dönemde koruyuculuğu yüzde 91.25 oranında, bu giderek artacak” dedi. Aşıların pazartesi günü Türkiye’de olacağını söyleyen Bakan dün Bilim Kurulu sonrası şu açıklamaları yaptı:
Son dakika: Bakan Fahrettin Koca korona aşısı için müjdeli haberi verdi! Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalar
Son dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu, korona virüsünün mutasyon geçiren varyantlarının dünyayı tedirgin ettiği süreçte kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çok önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Çin'den gelecek aşının pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkacağını belirtti. Ayrıca İngiltere'de ortaya çıkan yeni mutasyon koronavirüsün Türkiye'de görülmediğini açıkladı. Yerli korona aşısı konusunda son durum ne? Alınan tedbirler sonuç veriyor mu? Tüm merak edilen soruları tek tek yanıtladı.
Son dakika... Çin'de üretilen koronavirüs aşısının yan etkileri var mı? Kaçıncı günde etkili oluyor? İşte tüm yanıtlar
Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye gelecek Çin aşısının pazarı pazartesiye bağlayan geceye yola çıkacağını duyurdu. SinoVac şirketinin corona virüsüne karşı geliştirdiği aşıya ilişkin sonuçları ise Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal açıkladı. Koronavirüs aşının etkinliğinin yüzde 91.25 olduğu belirten Prof. Dr. Ünal, aşının ciddi yan etkileri bulunmadığı tespitini de paylaştı.
Meyan Kökü: Nedir, Faydaları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?
Meyan kökü, eski çağlardan beri özellik alternatif tıpta çok sık karşımıza çıkan bir bitki. Peki bu bitki ne işe yarar? Sağlığımıza ne gibi faydaları vardır? En önemlisi de meyan kökü nasıl kullanılır? Merak edilenleri anlatıyoruz.
Çocuklarda soğuk alerjisine dikkat! Korunmak için...
Kış aylarında birçok çocuk grip, nezle olabiliyor. Çocuklarda soğuk alerjisine karşı uyaran Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Soğuk alerjisi sıklıkla soğuk suyla temas sonrası ellerde şişlik ve kızarıklık bulgusu verir. Hapşırma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı gibi üst solunum yolu ile astım gibi alt solunum yolu şikayetlerine neden olabilir” dedi.
Ailelere uyarı: Çocuğunuz nezle değil, soğuk alerjisi olabilir
Kış aylarında birçok çocuk grip, nezle olabiliyor. Çocuklarda soğuk alerjisine karşı uyaran Medipol Mega Üniversite Hastanesinden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Soğuk alerjisi sıklıkla soğuk suyla temas sonrası ellerde şişlik ve kızarıklık bulgusu verir. Hapşırma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı gibi üst solunum yolu ile astım gibi alt solunum yolu şikayetlerine neden olabilir” dedi.