Akıllı Şehir
Akıllı Şehir Haberleri
Dünyanın ilk 'akıllı orman şehri' gerçeğe dönüşüyor! 130 bin kişi yaşayacak...
Dünyanın ilk akıllı orman şehri, Meksika’da hayata geçiyor. Cancun’da kurulması hedeflenen şehir, bu alandaki mimari projeleri ile iyi bilinen Stefano Boeri Architetti stüdyosu tarafından haya geçecek. İşte Dünyanın ilk 'akıllı orman şehri' hakkında detaylar...
2021’de beden ve ruh dengesini sağlayacak öneriler
Alanında iki uzman isim; Dr. Ender Saraç ve Astrolog Aygül Aydın birlikte “2021 Astroşifa Ajandası”nı kaleme aldı. Beden ve ruh dengesini sağlayacak önerilerde bulunan ikiliden Dr. Ender Saraç, “Hem sağlık hem de astroloji konusunda eğitimler almış biri olarak, yeni bir yılla ilgili önerilerimi gökyüzünün şifreleriyle birleştirerek sunmak benim için çok değerli” diyor. Astrolog Aygül Aydın ise 2021’den umutlu olduğunu dile getiriyor: “Yeni bir dönemin kapısı aralanıyor. Bu yılki seçimlerimiz gelecek 20 yılımıza etki edecek. Bu nedenle 2021, ilmek ilmek dokumamız gereken bir yıl. Astroşifa Ajandası’nda yılı planlarken gün be gün takip edecekleri ay takvimini de okuyucularımıza sunduk” diyor.
Yenilenebilir enerjiye 600 milyon TL destek
Vakıf Katılım, Türkiye’nin enerji konusundaki cari açığının azalmasına ve belediyelerin ekonomik anlamda daha da güçlenmesine destek olmak amacıyla, güneş enerjisi santralı (GES), rüzgar enerjisi Santralı (RES), jeotermal enerji santralları (JES) ve biyokütle enerji santralları gibi yenilenebilir enerji projelerinde belediyelerle iş ortaklıkları gerçekleştirirken, bir yandan da akıllı şehir projelerini finanse ediyor.
Vakıf Katılım’dan belediyelerin yenilenebilir enerji ve akıllı şehir projelerine destek
Vakıf Katılım, Güneş Enerjisi Santrali (GES), Rüzgar Enerjisi Santrali (RES), Jeotermal Enerji Santralleri (JES) ve Biyokütle Enerji Santralleri kurulumlarında belediyelerle iş ortaklıkları gerçekleştirirken, belediyelerin akıllı şehir projelerini de finanse ediyor.
Bakan Kurum'dan eleştirilere 'kepçe'li yanıt
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Giresun'daki sel felaketi sonrası mahsur kalanlara kepçe üzerinde ulaşmasına ilişkin yapılan eleştirilere, "Biz kimlerin bu milletin ödediği paralarla hain emellerini gerçekleştirmek için kepçeye bindiğini, o kepçeyle kimlerin çukurlar kazdığını, sonra kepçeyle kazdıkları o çukurlara kimlerin gömüldüğünü biliyoruz. Bizi çevreci olmamakla suçlayanların çevreciliklerini gördük. Şaşkınlık içerisindeyiz." yanıtını verdi.
Toplu taşıma araçlarında koronavirüs takibi böyle yapılacak
Türkiye'de 40 şehirde toplu taşıma araçlarında elektronik ücret toplama hizmeti sunan ASİS CT-City Technologies AŞ, bu teknolojiyi Kovid-19 salgınıyla mücadelede kullanmak üzere yeni bir çözüm geliştirdi.
Bakan Kurum, İstanbul'da riskli konut sayısını açıkladı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum İstanbul'daki riski binalarla ilgili olarak, "İstanbul'da 5.9 milyon konutumuz var. Bunun 1,5 milyonu riskli, 300 bini acilen dönüşmesi gereken yapılar" dedi.
Cezaevinde e-görüş dönemi
Cezaevlerinde dijital dönüşümü başlıyor. Çalışma kapsamında, cihazlar üzerinden görüntülü görüşme, kantin sipariş yönetimi, görüntülü sağlık hizmetleri, parmak iziyle sayım gibi hizmetleri yer alıyor.
Bakan Kurum'dan trafiğe ilişkin önemli açıklama
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Şehirlerimizde bir yandan tarihi, kültürü, medeniyeti koruyacak, diğer yandan yeni ihtiyaçlara uygun yatırımlara yöneleceğiz. Önümüzdeki dönemde otonom araçlar, birbirleriyle iletişim halinde şehir hayatındaki yerlerini alacaklar. Trafik yönetimini, otopark sistemlerimizi anlık araç bilgileriyle merkezi bir yazılım üzerinden yöneteceğiz" dedi.
Cezaevleri de dijital dönüşüm sürecine girdi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Akıllı Teknolojilerin Cezaevlerine Entegrasyonu Projesi ile temel bazı işlemelerin personel ihtiyacı olmadan gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Son dakika... Bakan açıkladı... Gardiyan olmadan işlemlerini yapacaklar
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "Projeyle hükümlüler, temel bazı işlemleri personel ihtiyacı olmadan gerçekleşebilecek. Çalışma kapsamında, cihazlar üzerinden görüntülü görüşme, kantin sipariş yönetimi, görüntülü sağlık hizmetleri, parmak izi ile sayım, kitap talebi, dilekçe başvuru hizmetleri, bilgilendirme ve anons hizmetleri yer alıyor" dedi.
Son dakika haberler... İstanbul için çok çarpıcı trafik analizi: 1 saatin 45 dakikası trafikte eriyor
İstanbul'un son 4 yıllık dönemine ait trafik yoğunluklarını analiz eden araştırma, İstanbulluların yolda harcadıkları 1 saatin neredeyse 45 dakikasını trafik sıkışıklığı yüzünden kaybettiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre İstanbullular trafik geçen zamanlarının ortalama yüzde 66'sını trafik yoğunluğu yüzünden yolda kaybetti. Sabahları yüzde 72 olan bu oran akşam saatlerinde yüzde 79 seviyelerine çıktı.
Bursa'nın TEKNOFEST başarısı
Bursa'dan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali yarışmalarına katılan ekipler, 7 kategoride dereceye girdi. Festivalde dereceye giren öğrencilerle Merinos Parkı'nda bir araya gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş (ortada), projeleri inceledi.
‘Coğrafi veriler elimizde olacak’
Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu’nun 2’nci toplantısı, Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında yapıldı.
‘Bir milat olacak’ diyerek duyurdu: Büyük veri artık elimizin altında...
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Coğrafi Bilgi Sistemleri toplantısında yaptığı konuşmada, "3 ay içinde kamunun elinde bulunan paylaşılabilir tüm coğrafi veriler, Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu'na eklenmiş olacak. Dolayısıyla yıl sonunda büyük veri artık elimizin altında. 2020 yılı, tüm illerimizle birlikte bürokraside anlık veriye dayanan etkin yönetimi sağladığımız ve akıllı şehirler yönünde önemli adımlar attığımız bir milat olarak hatırlanacaktır" dedi.
Deneyap Yazılım Kartı döviz kaybını engelleyecek
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar tarafından TEKNOFEST 2020'de tanıtılan yerli ve milli Deneyap Yazılım Kartı ile önemli miktarda döviz kaybının önüne geçilmesi bekleniyor.
Türkiye'de şehirler 'akıllanacak'
Türkiye'nin 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı'nda yer alan eylemlerin hayata geçirilmesine yönelik ilk adım atıldı.
Son dakika... Bakan Varank'tan önemli açıklamalar
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün girişimcilik ekosistemi adına çok vizyoner bir adım attıklarını belirterek, "İmzalanacak sözleşmeyle, ülkemizde ilk defa bir teknoparkla katılım bankaları ortaklığında girişim sermayesi fonu kurulmuş olacak." dedi.
Mamak’a akıllı çöp sistemi
Elektrikli bisiklet ve scooterlar için toplantı yapılıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "Mikro hareketlilik araçları ulaşımın kurallarının yeniden yazılmasına vesile oluyor. ulusal ve uluslararası katılımcılar ile gerçekleştireceğimiz ortak akıl toplantıları ile ulaşımın yeni yol haritası için çalışacağız." dedi.
'Milli Elektronik Kelepçe eylülde Adalet Bakanlığı'na teslim edilecek'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "SİP kapsamında millileştirilen elektronik kelepçeler eylül ayından itibaren test amaçlı olarak Adalet Bakanlığına teslim edilmeye başlanacak." ifadelerini kullandı.
Milli elektronik kelepçe eylülde Adalet Bakanlığına teslim edilecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "SİP kapsamında millileştirilen elektronik kelepçeler eylül ayından itibaren test amaçlı olarak Adalet Bakanlığına teslim edilmeye başlanacak" dedi.
'Koronavirüs sonrası teknolojinin insan hayatındaki önemi arttı'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teknolojinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasında insan hayatında her zamankinden fazla yer alacağını belirterek, "Yeni gelişen teknolojilerin kapsayıcı, sürdürülebilir, şeffaf, güvenli ve insan merkezli bir ekosistem gerektirdiğini unutmamalıyız." dedi.
Bakan Varank'tan sosyal medya devlerinin faaliyetlerini yakından izleme vurgusu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teknolojinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasında insan hayatında her zamankinden fazla yer alacağını belirterek, "Yeni gelişen teknolojilerin kapsayıcı, sürdürülebilir, şeffaf, güvenli ve insan merkezli bir ekosistem gerektirdiğini unutmamalıyız." dedi.
Son teknoloji şehirleri giderek daha da akıllandıracak
Nesnelerin İnterneti kavramı ile birlikte daha sık duymaya başladığımız akıllı şehir kavramı, son teknolojinin ilerlemesiyle birlikte daha da büyük bir önem kazanıyor. Dünyanın pek çok bölgesinde şehirler bu kapsamda akıllanırken, İstanbul ve Ankara da yeni çağa ayak uyduruyor.
Koronavirüs akıllı şehirlerin kurulmasına mı neden olacak?
Koronavirüs salgını nedeniyle dünya çapında alınan önlemlerin normal hayatı durma noktasına getirmesiyle sokaklarda son aylarda ürkütücü derecede ıssız ve sessiz.
Türkiye-Macaristan ticaret hacminin 6 milyar dolara ulaşması bekleniyor
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Türkiye-Macaristan arasındaki ticaretin her yıl artarak güçlendiğini belirterek, "Pandemi sürecinden önce iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve 6 milyar dolara ulaşması için hedef belirlenmişti. Hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve tüm dünyada yaşanan bu sürecin etkilerine rağmen bu hedefe ulaşılabileceğini düşünüyorum." dedi.
Teknoloji tutkusuyla projeler geliştirdi, dünyaya açıldı
Mardin'de yaşayan, bilim ve teknoloji tutkusuyla ürettiği projelerle dikkati çeken 18 yaşındaki Markus Acar, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle dünyaya açıldı.
Mardinli Markus'a bakan tebriği
Mardin'de yaşayan, bilim ve teknoloji tutkusuyla ürettiği projelerle dikkati çeken Markus Acar, TÜBİTAK'ın desteğiyle İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Merkezinin lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada, Şili ve Çin vatandaşı arkadaşlarıyla hazırladığı ‘Parçacık Hızlandırıcılarında Elektron Işınları için Alan Etkili Transistör (FET) Tasarımlarına Dayalı Düşük Maliyetli Grafen Dedektörü’ projesiyle finale kaldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, online görüşmede Acar'ı kutladı.
Mardinli gencin CERN’e uzanan büyük başarısı
Mardin’de lise 3’üncü sınıf öğrencisi Markus Acar, İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN), lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada 500 proje arasından finale kaldı. Çin’den iki ve Şili’den üç öğrenciyle birlikte hazırladığı 'e-dedektör’ projesiyle ilk 20’ye kalan Markus Acar, Türkiye adına kazanan ilk takım olarak CERN’e gitmek istiyor.
Mardinli Markus'ın CERN'e uzanan büyük başarısı
Mardin'de lise 3'üncü sınıf öğrencisi Markus Acar, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN), lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada 500 proje arasından finale kaldı. Çin'den 2 ve Şili'den 3 öğrenciyle birlikte hazırladığı 'e-dedektör' projesi ile ilk 20'ye kalan Markus Acar, Türkiye adına kazanan ilk takım olarak CERN'e gitmek istiyor.
Cisco, LoRaWAN çözümünü tanıttı
Şehir yönetiminin dijitalleşmiş hali olan akıllı şehirler, vatandaşların yaşam kalitelerini yükseltiyor. Ancak mevcut hücresel ve Wi-Fi teknolojileri uzun mesafede veri iletimi ya da bu iletimin sürekliliği gibi ihtiyaçları karşılamakta zorlanıyor ve donanım ile operasyon maliyetlerini de beraberinde getiriyor. Cisco’nun birçok akıllı şehir projesinde tercih edilen LoRaWAN çözümü, bu güçlükleri çözerek, akıllı şehir konseptinin yaygınlaşmasını sağlıyor.
Kovid-19'un bilişim dünyasına etkisi online etkinlikte konuşulacak
Türksat ve International Data Corporation (IDC) Türkiye, "Covid-19'un e-devlet hizmetlerine, ulusal bilişim stratejilerine ve siber güvenliğe etkisi" başlıklı online bir etkinlik gerçekleştirecek.
Cep telefonları üzerinden takip salgınla mücadelede başarılı bir yöntem mi?
Koronavirüs salgınıyla mücadelede bazı ülkeler, cep telefonu uygulamaları ve yazılımlarla dijital teknolojinin sağladığı izleme yöntemlerini kullandı.
Yollar ‘akıllanacak’, ulaşımda alternatif artacak
Berlin Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Albayrak, gelecek 10 yılda yapılacak araçların alternatif motorlara sahip olacağını belirterek, “Bunun için enerji yükleme altyapısına ihtiyacımız var. İlk aşamada kablolu, bir süre sonra kablosuz enerji yükleme altyapısına ihtiyacımız olacak” dedi.
Wikipedia’nın kurucusu Türkiye'ye geliyor
14. kez düzenlenecek olan Digital Age Tech Summit bir kez daha dijital dünyanın en yaratıcı isimlerine ev sahipliği yapacak. 2007 yılından bu yana konu ve konuklarıyla dijital devrimin yarattığı yeni platformların nabzını tutan etkinlik 14 Nisan 2020’de Zorlu PSM’de ‘Tomorrow in Progress’ temasıyla düzenlenecek.
Elektrik şarj istasyonları navigasyondan bulunacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Navigasyon uygulamasında, Türkiye'nin her yerine ulaşabileceğiniz elektrikli şarj istasyonlarını, vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu sağlık merkezleri gibi birimleri de görebileceksiniz" dedi.
Günde 5 milyardan fazla veri işliyor
Geliştirdiği Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Takip Sistemleri ile öne çıkan Trio Mobil, 2019 yılında 3. Kez Türkiye’nin ve EMEA bölgesinin en hızlı büyüyen Teknoloji Şirketleri arasında yer aldı. İngiltere ofisini de Aralık ayında açan Trio Mobil, geleceğe yönelik stratejileri ve yatırımları ile önümüzdeki beş yıl içinde özellikle Nesnelerin İnterneti ve Endüstri 4.0 alanında önemli adımlar atmayı hedefliyor.
Türksat'ın bilişim hizmetleri teknoloji dünyasıyla buluşacak
Türksat, "IT Forum Turkey" etkinliğinde bilişim alanındaki hizmetlerini teknoloji meraklılarının beğenisine sunacak.
Teknoloji yaşam şeklimizi değiştiriyor
Son yıllarda artan yeni teknoloji ve yazılım hizmetlerinin benimsenmesi, başta endüstri olmak üzere pek çok sektör için önem taşırken beraberinde bazı zorluklar da getiriyor. Bunlardan biri, yeni sistemleri mevcut sisteme entegre etmek. Diğeri ise yeni sistemin güvenliğini sağlayabilmek.
Milli elektronik kelepçe 2021'de devreye giriyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Elektronik İzleme Sistemi'nde kullanılan ürünlerin yurt dışından ithal edildiğine dikkati çekerek, "Bakanlığımızın Sanayi İşbirliği Projesi ile ilk kez milli olarak üretilmiş sistemi kullanacağız. Bu proje kapsamında toplamda yaklaşık 20 milyon liralık ithalatın önüne geçmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.
Bakan Varank açıkladı: 2021’de devreye girecek
Bugüne kadar şüpheli, sanık veya hükümlülerin izlenmesi amacıyla yurt dışından ithal edilen elektronik izleme sistemleri 2021 yılından itibaren milli olacak. Tasarımı, yazılımı ve üretimi milli imkanlarla gerçekleştirilecek olan elektronik izleme sisteminin kullanılmasına 1 Ocak 2021’de başlanacak.
Minik Eller Scratch Cup 2020’de Benim Şehrim ile kendi şehirlerini tasarladı
QNB Finansbank ve Habitat Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen Scratch Cup 2020, 10 ekipten 25 çocuğun kodlama heyecanıyla tamamlandı. Bu yıl ‘Benim Şehrim’ temasıyla ilk kez gerçekleştirilen Scratch Cup’a yıl boyunca 631 başvuru oldu. Scratch Cup 2020’nin finali 10 takımın katılımıyla 6 Şubat Perşembe günü, QNB Finansbank Kristal Kule'de gerçekleşti. Çocuklar, geliştirdikleri kodlarla şehirlerindeki problemleri tespit edip çözüm bularak, insanlar için mükemmel bir yaşam yaratmaya çalıştılar.