Atasözleri geçmişten günümüze gelmiş olan kalıplaşmış, öğüt içerikli cümlelerdir. Eskiler tarafından bize aktarılmıştır. Bu sözler sayesinde eskilerin deneyimlerinden faydalanırız. Ağacın kurdu içinde olur sözü de bunlardandır. Peki, ağacın kurdu içinde olur atasözünün anlamı nedir benzeri bilgileri derledik.
#Ağacın Kurdu İçinde OlurX ve bir miktar Y kuşağı hatırlıyor olabilir; ama Z kuşağının gördüğünde bu nedir diyeceği meyveler var... Sonbahar ile birlikte şimdilerde pazarlarda tezgahlarda yerini almış durumda. Anneler babalar, aynı zamanda şifa kaynağı olan bu meyveleri hem siz, hem çocuklarınız için tüketmeye çalışın; çocuklarınız da bu meyveleri tanısın, böylelikle kuşaktan kuşağa aktarılsın...
#BursaElma ağaçları, Rosaceae familyasından olup ülkemizde en çok yetiştirilen ağaç türleri arasında yer alır. Elma ağaçlarının çok çeşitli olması ve yaşam isteklerinin çeşitli olması nedeni ile ülkemizde çok sayıda farklı yerde yetiştiriliyor. Elma ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kumkapı’daki Patrikhane’ye girince beni en çok şaşırtan, duvarda koca bir Fatih Sultan Mehmet portresi görmek oluyor. Şaşırmam cehaletimden. Çünkü Ermeni Patrikhanesi 1461’de yani fetihten hemen sonra bizzat II. Mehmet tarafından kurulmuş. Ve ülkenin diğer yerlerindeki Ermeniler İstanbul’a iskân edilmeye başlamış. Amaç, İstanbul’daki Rumlar’a alternatif bir cemaat oluşturmak. Zaten Patrik Sahak Maşalyan’a tam olarak ne seçildiğini sorduğumda, “Türkiye Ermeni Cemaati’nin en üst mevkide, halk tarafından seçilmiş tek temsilcisiyim. Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulmuş Ermeni Patrikliği’nin 85’inci selefiyim” diye tanıtıyor kendini. Ağzından ‘inşallah’ düşmüyor. Gelin ben aradan çekileyim, Patrik Hazretleri devam etsin.
#KumkapAğaçlar birbirleriyle arkadaşlık kuruyor, birbirlerini koruyor, aralarında bilgi alışverişinde bulunuyor, yavrularını yetiştiriyor, hatta bir araya gelip hasta ağaçlara yardım ediyorlar... Peri masalı gibi mi geldi? Değil! Türkçeye henüz çevrilen ‘Ağaçların Gizli Yaşamı’ kitabıyla tüm dünyada çoksatar listelerine giren Alman yazar ve ‘ormancı’ Peter Wohlleben’le konuştuk.
#AğaçYeryüzünde her 13 dakikada bir, bir canlı türü için kıyamet yaşanıyor. Yani bir tür sonsuza kadar yok oluyor. Bunun en önemli nedeni, doymak bilmeyen hırslarımız, tüketim alışkanlıklarımız ve gezegenimizin yaşadığı sorunlara duyarsız kalmamız. Öte yanda da bir canlının hayatı için varını yoğunu ortaya koyan, gece gündüz çalışan, yeri geldiğinde kapı kapı dolaşan, günlerini, aylarını hatta yıllarını bir canlıya adayan güzel insanlar var. İşte en kıymetlilerimizin kaderini değiştiren hayvanseverlerin ilham veren hikâyeleri...
#Doğa KahramanlarıDeniz kasabası olan Bodrum’un, tüm Ege’de kendini hissettiren mutfak kültürünün yanı sıra kendine has yemekleri var. Çok yakınındaki Yunan adaları nedeniyle Rum mutfağından da etkilenmiş. Elbette Bodrum sofralarının baş lezzetleri balık ve yöresel otlar. Balıktan her şey yapılıyor burada: Çorba, pastırma, börek, salata... Hardal otu, ilmik otu, baldıran otu yörenin belli başlı yemek malzemeleri.