Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, kırmızı biberin birçok faydasını olduğunu söyleyerek, metabolizmayı hızlandırdığını, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruduğunu, kanser hücreleriyle savaştığını ve stresi önlediğini dile getirdi.
#Kırmızı Biberin FaydalarıABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki aşırı acı tüketmekciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkSonbahar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı arttı. COVID-19 ise hâlâ bitmedi ve hayatımızda olmaya devam ediyor. Özellikle yeni varyantları olan Eris ve Pirola, bulaşma konusunda öncekilerden çok daha becerikli. Bu nedenle hasta olmamak ve belirtileri daha hafif atlatabilmek için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız şart.
#COVID-19Acı yemek kimileri için adeta bir zevk. Acısız sofraya oturmayanlar, arkadaşları ile dayanıklılık yarışı yapanlar hatta en acı biberi bulup yemeye takıntılı olanlar var. Ancak ABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Acı BiberYemeklere lezzet katmak için birbirinden farklı yöntemler kullanılır. Özellikle de yöresel lezzetlerin bütünleşmesi çok önem taşımaktadır. Biber kurutma metotları ise merak uyandırmaktadır. Biber nasıl kurutulur? Fırında ve güneşte dolmalık, kırmızı, yeşil, acı sivri ve pul biberi kurutma ipuçları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#BiberVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganHem tadı hem de faydaları ile çok sevilen acı biber birçok sofrada karşımıza çıkmaktadır. Acı biberin en önemli özelliği ise kilo vermeyi hızlandırması olarak bilinir. Acı biberi yiyerek hızlıca kilo verebilirsiniz. Acı biber kilo verdirir mi? Gece ve gündüz yeşil acı biber yemek kilo vermeye yardımcı olur mu? İşte, merak edilen ayrıntılar.
Baharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarDünyada eti çok lezzetli olan ve yenebilen birbirinden çeşitli balık türleri vardır. Bir balığın pişirme püf noktası için ilgili balığı iyi tanımanız gerekmektedir. Bu şekilde üst seviyede bir lezzet ve fayda sağlayabilirsiniz. Bu bakımdan yazıda sizlerin bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde gümüş balığı nedir, halk arasında başka ismi var mıdır, eti yenir mi, nasıl pişirilir, faydaları nelerdir, zararları var mıdır, besin değeri nedir detayları ile derledik.
Sonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarMide ekşimesi, çeşitli mide problemlerinin sonucu hamilelikte, tatlı ya da ekşi yiyince gibi zamanlarda ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle yağlı ve ağır beslenme sonucunda mide ekşimesi meydana gelebilir. Mide ekşimesi aynı zamanda gaz yaparak sindirim problemlerine de sebep olabilir. Peki, mide ekşimesine ne iyi gelir, neden olur? Mide ekşimesi nasıl geçer? İşte, mide ekşimesinin belirtileri ve iyi gelen bitkisel yöntemler
#Mide Ekşimesine Ne İyi GelirTürk mutfağına özgü, geleneksel içeceklerden biri de fermente ürün olan şalgam suyudur. Geleneksel şalgam suyunun yapılmasında hammadde olarak; şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, ekmek hamuru, tuz, su ve isteğe göre acı biber kullanılmaktadır. Peki, Şalgam suyu nasıl yapılır? Şalgam suyunun faydaları neler?
#Şalgam Suyu Nasıl YapılırBazı baharatlar var ki her mutfakta mutlaka olmalı ve günlük beslenmede yer bulmalı. Bu baharatlar içeriğindeki bileşenler sayesinde metabolizma hızlandırıp kilo vermeye de yardımcı oluyor. İşte bu faydalardan yararlanmak için sofranıza mutlaka almanız gereken 9 baharat...
#BaharatKoruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, kırmızı biberin birçok faydasını olduğunu söyleyerek, metabolizmayı hızlandırdığını, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruduğunu, kanser hücreleriyle savaştığını ve stresi önlediğini dile getirdi.
#Kırmızı BiberKoruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, kırmızı biberin birçok faydasını olduğunu söyleyerek, metabolizmayı hızlandırdığını, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruduğunu, kanser hücreleriyle savaştığını ve stresi önlediğini dile getirdi.
#Kırmızı BiberKoruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, kırmızı biberin birçok faydasını olduğunu söyleyerek, metabolizmayı hızlandırdığını, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruduğunu, kanser hücreleriyle savaştığını ve stresi önlediğini dile getirdi.
#Kırmızı BiberGörünüşünden dolayı kekiğe benzetilen zahter bitkisi faydaları ile adeta şifa dağıtıyor. Böbrek rahatsızlıklarından mantar hastalığına kadar birçok sağlık problemine olumlu yönde yardımcı olan zahter bitkisi, baharat ve çay olarak tüketiliyor. Yaygın olarak kullanılmaya başlanan bu bitki hakkında bilgi edinmek isteyenler zaman zaman internette araştırma yapıyor. Peki, zahter nedir? Zahter nerelerde kullanılır? İşte zahterin faydaları hakkında detaylı bilgiler.
#Zahter NedirDengesiz havalar vücudumuzun ısı dengesini de bozuyor. Bu durum bağışıklık sistemimizi zayıflatarak hastalıklara neden oluyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebahattin Karahan, kendimizi soğuk havanın etkisinden nasıl koruyacağımızı anlattı...
#Bağışıklık SistemiBesinlerin içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günlük alınan enerjinin ortalama %25-30’unun yağlardan karşılanmasını önermektedir. Akdeniz tipi beslenme tarzının faydaları artık tüm dünya tarafından kabul görmektedir. Bu bağlamda Akdeniz diyetinin vazgeçilmez unsuru olan zeytin ve zeytinyağı da ön plana çıkmaktadır.
#Zeytin Zayıflatır Mı Zeytinin FaydalarıAcı biberin faydaları nelerdir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından araştırılmaya devam ediyor. Türk mutfağında da olmazsa olmazlar arasında yer alan acı biber hem yemeklere lezzet katıyor hem de tedavi amaçlı kullanılabiliyor. Peki, acı biberin faydaları nelerdir? İşte tedavi yöntemleri.
#Acı BiberŞanlıurfa ile özdeşleşen isot, hem yemeklere kattığı lezzet hem de zayıflatıcı özelliği nedeniyle gözde baharatlardan biri haline geldi. İsotun içeriğinde yoğun olarak bulunan alkaloit madde başta kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununun önüne geçilmesini sağlıyor. Peki, isot tam olarak nedir? İsot başka neye iyi gelir?
#İsot